Vegán? Vegetáriánus? Lakto-ovo?

Erőszakmentesség, erkölcs, moralitás, elvek, értékrendek, stb. -

HozzászólásSzerző: parika » 2005. máj. 16., hétf. 1:32

flower, vegyél tényleg ahorn sirup-t.
azt hiszem hárs-szirup.
de nincsen véletlenül egy német szótárad?
sok szót itt tanultam meg. és használom is, de nem tudom mi a jelentésük :(

nagyon fincsi!

a méhészetröl regényeket irhatnék, de nem magyarul...tt már tényleg lyan szak kifejezések vannak!

tudsz németül?
akkor küldhetek egy-két cikket, hogy miért ne egyen egy vegan mézet.

szia
parika
parika
Törzsvendég

Hsz: 387

HozzászólásSzerző: parika » 2005. máj. 16., hétf. 1:50

különben egy vegan nem lemond az állatkinzó termékekröl, hanem elhagyja, vagy nem használja, nem veszi, stb...

a szó, lemondás azt az érzést kelti, mindha valakinek nem szabadna valamit ennie. pedig a morális okokból vegan emberek önszántukból kerülik az állati eredetü termékeket, és mindent, ami állatok szenvedésével jár, mint gyapjú, selyem, állatkisérletekkel tesztelt termékek.
igy ha egy vegan ilyesmit nem konzumál, fogyaszt, akkor a szó lemondás helytelen.
parika
Törzsvendég

HozzászólásSzerző: flower » 2005. máj. 16., hétf. 10:50

Így van, a lemondás szó nem szép, nekem se terszik.
Felsőfokum van németből.. küldheted a cikkeket. Ahorn sirup = juhar szirup. :D van is a DM-ben, Alnatura termék.
flower
Grafomán

Hsz: 786

HozzászólásSzerző: parika » 2005. máj. 17., kedd 1:26

flower írta:Így van, a lemondás szó nem szép, nekem se terszik.
Felsőfokum van németből.. küldheted a cikkeket. Ahorn sirup = juhar szirup. :D van is a DM-ben, Alnatura termék.

szia flower!
küldöm emilben, ok?

ciao
parika
parika
Törzsvendég

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. máj. 17., kedd 17:30

A fajnak megfelelő állattartás valóban a SZABADSÁG! Ez A CÉLUNK, egy elérendő fejlődési szint.

parika: <i>"szóval a mézet elutasitod a kizsákmánylás miatt, de a tehéntartást más okok miatt utasitod el...furcsa...pedig egy tehenet kihasználni se morális. "</i>

Parika, félreértesz. Az érv, ami miatt elutasítok valamit, az annak erőszakossága miatt van. A tehén, és más állatTARTÁSt is amiatt. Az pedig, hogy ráadásul milyen más negatív vonzatai vannak a tevékenységnek - állatok ürülékémnek kezelése, rengeteg más teendő -, az a TELJESSÉGHEZ tartozik, és érdemes érvként megemlíteni. Én így tettem: "fontos érv"! Nem a legfontosabb, mert az az élet szeretete, de említésre érdemes. Talán segít beláttatni az igazságot. A kép sok kis darabból áll össze.

A juharszirup tényleg erőszakmentesebb. Ajánlom mindenkinek, viszont még jobban az édes aszalt gyümölcsöket. Mint gyümölcsevő őssel rendelkező lény ez dukál nekünk, nem? :)

Parika kedves! Azonban az akornszirup sokaknak eléggé elérhetetlen, ráadásul drága is. Igen, lehet, hogy ha nem bagót és tévéújságot vennének, és reformálódnának, akkor "kitelne" a fizetésből. Vagy dolgozzak valami erkölcstelen, emberpróbáló munkát naphosszat az emberek pl. a juharszirupért? Az ilyen munka csupa negatív vonzattal bír, ráadásul rabságban tartja az embereket... Én olyan alternatívákat keresek, amelyek nagyon könnyen megvalósíthatók, olcsók, nem csak az állatoknak, de az egész Földnek a javára vannak, nem ártanak semminek és senkinek. A sok állatot úgyse tennék át a legelőre SZABADON ÉLNI hagyni, szóval legalább ne öljék meg, és csak ritkán zaklassák őket pl. a tejükért.

Ó, érzem következetlenségemet...

Bölcs mondás: "A kompromisszumok csak kompromisszumos halálhoz vezetnek."

Tényleg, a lemondás akkor jó, ha önkéntes, de ezt ne így hívjuk, mert félreértik. Egyszerű: "Az állatok/Az élet iránti szeretetből nem fogyasztok/használok..."
Parsifal
Grafomán

Hsz: 946

HozzászólásSzerző: parika » 2005. máj. 17., kedd 23:53

"Parika, félreértesz. "

ok, én is igy gndoltam, hogy igy értetted :) de azért félreérthetö volt :)

"Parika kedves! Azonban az akornszirup sokaknak eléggé elérhetetlen, ráadásul drága is. "

szerintem nem kell belöle annyi. és nekem aztán tényleg semmi pénzem. és mégis inkább ezt veszem, mint mézet. mert ha már vegan akkor vegan. de örülnék tippeknek, amivel ezt helyettesithetném.
én csak sütéshez és teába használom a juharszirupot. mit lehetne ilyesmihez használni, persze cukron és barnacukron kivül?

ja, tényleg mi almakompotot is teszünk sütibe, az is édes, de nem annyira... milyen tippeid vannak még, ami olcsó? (és vegan természetesen)

most pont nagyon szomorú lettem, mert anyukám mégse tud jönni meglátogatni... és meg láttam az uj covance videot is és az meg nagyon felkavar. még szerencse hogy pont ezek adnak eröt, hogy még jobban és többet tegyek az állatokért. mert szemeim elött látom, hgy mit tesznek velük. és igy a negativ érzéseket átváltztatom pozitiv energiává, ami támogat az utamon...

minden jót és neked is ajánlm az uj covance videot.
a régit is elküldhetem...de nem ma...mára elegem van a világból.

egy szegény beteg macskát probáltam 2 tüzoltóval ma este befogni, de mindig sikerült elmenekülnie. holnap ujra megprobálom. alig kap levegöt szegény, ugy lélegez hgy 5 méterröl hallani...

mára tényleg elegem van...

jó éjszakát kivánok.

parika
parika
Törzsvendég

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. máj. 19., csüt. 11:12

Szia Parika és Mások!

<b>Az édes íz erőszakmentesen...</b>

A Piszkei Öko Kft. olyan péksütiket is csinál, amit almasűrítménnyel édesítenek. A múltori vegetáriánus fesztiválon árultak ilyet, ha jól emlékszem...

Ha lenne JÓ gyümölcs, akkor nem innék teát, de mivel nincs, így aszalt gyümölcsöt fogyasztok teával. Ez így édes tea is, és gyümölcs is egyben. A hársfa-, menta-, csipkebogyó-, ... teát úgy fogyasztom, hogy egy 3 dl-es bögrényihez egy marék mazsolát, vagy 2-4 szem datolyát, 1-2 fügét, ... RÁGCSÁLOK(!). A gyümölcsöt azt rágom (lásd: alma, körte, ...), ami foghasználatot igényel, és ez kell a jó egészséghez, emésztéshez, ... ;)

Van, aki a teába áztatja, vagy a vízzel főzi az aszalványt, de ez ugye nem a legjobb választás...

Az aszalt gyümivel csak az a bajom, hogy messziről hozzák, és a vegyszermentes drágább, ...ezért szeretnék mediterrán kertet... :)

Mostanába nagyon jól megy az egyébként cukrozott ételek egészséges édesítőkkel való választása. Amíg csak az egészségért választottam (hiányos ismeretekkel...), addig a mézet használtam, azután jött az állatbarát szívhang, így jöttek az aszalt gyümölcsök, mostmár a kettő egyben: édes gyökér vagy gumó, megfelelő ételtársítást eredményez! Megfigyeltem, hogy az ízérzékem egyre jobban kifinomodott. A sót megérze olyan ételekben, amikben régen nem, és az édességből is kevesebb elég, pl. a mákos tészta esetében! Kedvencem a mákos tészta céklával. A cékla csak hámozva van, és úgy eszem hozzá, mint az almát, rágva! Jót tesz a cékla színe az ember ujjain a bőrnek... :D

Fejlődésem: cukros- -> mézes- -> aszalványos- (datolyás-, mazsolás-) -> édes gyökeres- (céklás, répás, petrezselymes, paszternákos, csicsókás) mákos tészta.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

További kitartást, és erőt kívánok segítő kezeidnek!

Üdv, Parsifal!
Parsifal
Grafomán

Hsz: 946

HozzászólásSzerző: parika » 2005. máj. 28., szomb. 1:05

egy nagyon jó irást küldött valaki a német forumba. megprobálom leforditani. a kérdés az volt, hogy mire van szüksége valakinek, aki vegetáriánus, hogy vegánná váljon. válasz:

amihez szükséged van:

1. SZERETET az állatok iránt, ami képessé tesz arra, hogy megértsd, ök is szenvedöképesek. és emiatt nem szeretnél tovább állati termékeket enni.

2. TUDÁS, az állatok szervezetéröl, szükségleteiröl, belsö lelkivilágukról, hogy megértsd, miért képesek szenvedni, és azért, hogy belásd, emiatt nem szabad öket kinozni, kihasználni és bezárni.

3. MEGÉRZÈS, az állatok alaptermészete, szükségletei iránt. hogy meglásd, hogy a termelése mindenféle állati termékeknek az állatok jogait elveszi és lábbal tiporja.

4. AGY, hogy ezeket az információkat fel tudd dolgozni, és elmenteni. hogy késöbb értelmes beszélgetéseket vezethess mindenevökkel, vegetáriánusokkal, hogy legyen elég kézhezfekvö érved.

5. TISZTELET, minden élettel szemben!

6. BELÀTÀS a te saját testi biologiai szükségleteidbe, hogy tudd, mire van szükséged, és mire nincs.

7. REMÉNY abban, hogy egyre növekvö számú vegán életmódot folytató embereknek, a kihasznált és kinzott állatok számát csökkenti.

tudom, nem csodálatos a forditás...de legalalább megpróbáltam.
sokat gondolok rátok itt a forumban, és szeretnék pozitiv gondlatokat is osztani veletek. ezért gondoltam ez talán helyén van itt, akkor is ha nem az én fejem szülöttje :)

mindenkinek minden jót!
parika
Törzsvendég

HozzászólásSzerző: nawesh » 2006. ápr. 8., szomb. 19:52

Sziasztok!

Több ismerősöm is kérdezte tőlem, hogy hallottam-e arról, hogy vannak Magyarországon olyan tejgyárak, akik állati zsiradékot (nem tejzsír!!!) tesznek a tejbe.

Tudtok erről valamit?

Tiszta sor, hogy afórumon a töbség vegán, légy vegán (by Parsifal), de vannak, akik lakto-vegetáriusok és értelemszerű, hogy nem szeretnének/szeretnék olyan tejet fogyasztani, ami nem megfelelően vegetárius

Köszönettel, ha valaki talál valami anyagot
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
nawesh
Grafomán

Hsz: 1619

HozzászólásSzerző: Norci » 2006. ápr. 8., szomb. 22:52

gábor dolgozott tejfeldolgozó üzemben, vagy valami hasonlóban, szerintem el fogja mondani a tapasztalatait. ugye? :D
Norci
Grafomán

Hsz: 826

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2006. ápr. 8., szomb. 23:28

Igen, dolgoztam egy nagy tejfeldolgozóüzemben. Amit tapasztaltam, nem állítom, hogy általános hozzáálás és hogy mindenhol így van. Az ártatlanság védelme mindenkit megillet:

A következőt láttam:
A megroncsolódott UHT dobozos tejet, vagy ami kilyukadt egy nagy fém edénybe gyűjtöttük, higéniátlan körülmény közt, meleg csarnokban... aztán kézzel fel téptüka dobozokat és beleöntöttüka fém edénybe. Semmi higénia. A dobozok piszkosak is lehettek. Ezt a tejet állítólag szűrték és pasztőrözték, majd újra dobozolták.
A legmegdöbbentőb: hivatalosab meg volt tiltva hogy a frissen dobozolt UHT tejet fogyasszuk. Ennek ellenére persze megpróbáluk. Az eredmény: hasmenés. A friss, egészséges UHT tejtől????? Egy hetet kellett várni min. míg a tej fogyaszthatóvá vált. MI több az UHT tejnek miért van olyan "büdös szaga"? MIÉRT?

És ez csak az UHT tej története, a többivel mi újság?
giyandeva
Grafomán

Hsz: 790

HozzászólásSzerző: Gega23 » 2006. ápr. 9., vas. 0:47

nawesh írta:Sziasztok!

Több ismerősöm is kérdezte tőlem, hogy hallottam-e arról, hogy vannak Magyarországon olyan tejgyárak, akik állati zsiradékot (nem tejzsír!!!) tesznek a tejbe.

Tudtok erről valamit?

Tiszta sor, hogy afórumon a töbség vegán, légy vegán (by Parsifal), de vannak, akik lakto-vegetáriusok és értelemszerű, hogy nem szeretnének/szeretnék olyan tejet fogyasztani, ami nem megfelelően vegetárius

Köszönettel, ha valaki talál valami anyagot

Én erről nem hallottam, de el tudom képzelni, hogy ilyet művelnek.
Ezért ha az embernek van rá lehetősége, akkor házitejet vegyen, vagy a mamókától, vagy bioboltban.
Nekem amúgy bejön a rizstej is, igaz, az elég drága.
Én rendes tejet már elég régóta nem vettem, és már nem is fogok.
Érdemes piacokon is körülnézni a házi tejért.
Gega23
Grafomán

Hsz: 706

HozzászólásSzerző: nawesh » 2006. ápr. 9., vas. 17:39

nos igen, nekem is a biotej jutott eszembe (a Spárokban lehet kapni), meg a házitej... :oops: :idea:
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
nawesh
Grafomán

Hsz: 1619

HozzászólásSzerző: antimammon » 2006. máj. 21., vas. 15:49

Üdv Giyandeva! Nem védelme, hanem vélelme! Vélelmezni, hogy ártatlan...
antimammon

Hsz: 4

HozzászólásSzerző: Apropo » 2006. júl. 4., kedd 15:59

Sziasztok!

Miért nem jó a méz?

Köszi
Apropo
Írogat

Hsz: 53

ElőzőKövetkező

Vissza: Vegetáriánus életről általában