Szia Parika és Mások!
<b>Az édes íz erőszakmentesen...</b>
A Piszkei Öko Kft. olyan péksütiket is csinál, amit almasűrítménnyel édesítenek. A múltori vegetáriánus fesztiválon árultak ilyet, ha jól emlékszem...
Ha lenne JÓ gyümölcs, akkor nem innék teát, de mivel nincs, így aszalt gyümölcsöt fogyasztok teával. Ez így édes tea is, és gyümölcs is egyben. A hársfa-, menta-, csipkebogyó-, ... teát úgy fogyasztom, hogy egy 3 dl-es bögrényihez egy marék mazsolát, vagy 2-4 szem datolyát, 1-2 fügét, ... RÁGCSÁLOK(!). A gyümölcsöt azt rágom (lásd: alma, körte, ...), ami foghasználatot igényel, és ez kell a jó egészséghez, emésztéshez, ...
Van, aki a teába áztatja, vagy a vízzel főzi az aszalványt, de ez ugye nem a legjobb választás...
Az aszalt gyümivel csak az a bajom, hogy messziről hozzák, és a vegyszermentes drágább, ...ezért szeretnék mediterrán kertet...
Mostanába nagyon jól megy az egyébként cukrozott ételek egészséges édesítőkkel való választása. Amíg csak az egészségért választottam (hiányos ismeretekkel...), addig a mézet használtam, azután jött az állatbarát szívhang, így jöttek az aszalt gyümölcsök, mostmár a kettő egyben: édes gyökér vagy gumó, megfelelő ételtársítást eredményez! Megfigyeltem, hogy az ízérzékem egyre jobban kifinomodott. A sót megérze olyan ételekben, amikben régen nem, és az édességből is kevesebb elég, pl. a mákos tészta esetében! Kedvencem a mákos tészta céklával. A cékla csak hámozva van, és úgy eszem hozzá, mint az almát, rágva! Jót tesz a cékla színe az ember ujjain a bőrnek...
Fejlődésem: cukros- -> mézes- -> aszalványos- (datolyás-, mazsolás-) -> édes gyökeres- (céklás, répás, petrezselymes, paszternákos, csicsókás) mákos tészta.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
További kitartást, és erőt kívánok segítő kezeidnek!
Üdv, Parsifal!