Sziasztok!
A környezetünk és a Földünk védelme kapcsán ismét elgondolkodtam egy régebbi dilemmámon. -gondoltam megosztom.
Az elmúlt években begyűjtött tapasztalataim alapján azt látom, hogy teljesen nyersevésre terelni az embereket az szinte reménytelen vállalkozás. -hacsak valaki nem belső indíttatásból kezd el komolyan érdeklődni a téma iránt. -de élőben még egy ilyennel sem találkoztam. (ez utóbbi esetben nagyobb az esély, de ahogy az eddigi példák többsége mutatja, a hosszú távú 100%-os megmaradás ez esetben is nagyon kérdéses, no de most nem is ez lényeg)
Viszont! különféle társasági, baráti eszmecserék során ha az étkezés előtérbe kerül, akkor kisebb-nagyobb lendülettel (a helyzethez mérten) "kampányolni" szoktam az állati termékek fogyasztása ellen. Mármint, hogy egy VALÓBAN VÁLTOZATOS növényi étrenden élve szükségtelen a húsok, tejtermékek, stb. fogyasztása. -sőt ugyebár többet árt mint használ.
A gond csak az, hogy egyszerűen szólva nem hisznek nekem.
Mert csak azt látják, hogy egy növényeken élő, vékonyka gyerek magyaráz arról, hogy állati dolgok nélkül is lehetünk tényleg jó formában.
Őszintén szólva meg is értem őket, jelen esetben én sem nagyon hinnék magamnak, vagy pl. egy elhízott embernek aki meg az egészségről magyaráz. Az emberek már csak olyanok, hogy azt hiszik el amit élőben látnak, ami végül is érthető. (legtöbb esetben a külföldi példák sem érnek sokat)
Pár esetben sikerült már kisebb nagyobb eredményt elérnem, de ha az illető egy kis súly, vagy átmeneti erővesztést tapasztalt, akkor újra terítékre kerülnek a jól bevált régi husikák, és más egyéb, és marad minden a régiben.
Többször megkaptam már: "ha te így érzed jól magad, akkor csináld ezt, de Ő/ŐK köszönik szépen nem kérnek belőle, nem szeretnének ilyenek lenni, így kinézni"
Próbálnám nekik elmagyarázni, hogy én nem azért vagyok ilyen vékony mert nem eszem állatit, hanem mert lényegében csak nyers növényeket eszem, de nekik nem kell csak nyerset enni, egy csomó más dolgot is ehetnek még amivel az állatiak kiválthatók. -de hiába, többnyire csak az jön le belőle, hogy növényevő vega = vékony, gizda, és inkább csak megmosolygás van.
Ilyenkor néha már közel állok ahhoz, hogy "elfusson a méreg"

és hagyjam a francba ezt az egész nyers kaját, és "áldozatot hozva", visszatérve egy sima vega kajára saját magamon is bizonyíthassam, hogy: "tessék, itt van b@zmeg, erről beszéltem, egy VÁLTOZATOS NÖVÉNYI sima vega étrend sem jelenit azt, hogy "ropi jelmezben" kell rohangálnunk.
Egyenlőre ezt még nem tettem meg, de írtam már róla, hogy nálam gyakran már rezeg a léc nyers kaja felett és lehet, hogy ez lesz az utolsó csepp a pohárba. (persze jobb lenne ugyanezt nyerseken elérni, de ahogy látom egy átütő eredményre -ami tényleg megfogja az embereket- itt lényegesen többet kell várni)
Persze gondolhatjuk, hogy ez csak jó kis ürügy a főttek újbóli étlapra vételéhez, de most tényleg nem e miatt mondtam. -de mindenki azt gondol amit akar.
Sajnos azt látom és tapasztalom -időről időre-,hogy egy átlagos nyersevő (tisztelet a ritka kivételnek! ) nagyon nem meggyőző egy mindennapi ember (főleg az erősebbik nem) számára.
Sőt rosszabb esetben még meg is erősíti azt téves elképzelést miszerint állati dolgok nélkül az emberre ilyen "leépülés " vár, amit inkább szeretnének elkerülni.
Pedig látom, hogy néhányukban (mindenevőkben) meglenne a szándék és az "értelem" egy növényi étrendre váltásra, de kézzel fogható élő példa nélkül nem nagyon mernek belevágni.
Úgy is fogalmazhatnék, hogyha tényleg szeretnénk felhívni az emberek figyelmét (pozitív értelemben) akkor nem engedhetjük meg magunknak, hogy "alultáplált ember" benyomását keltsük és így prédikáljunk, mert ez nem valami jó reklám. -ha ez nyers kaján is megy akkor az a legjobb, de ha csak nehézkesen akkor érdemes ezen is elgondolkodni, és ez esetben tök mindegy, hogy mi milyen külsőt gondolunk ideálisnak.
És itt jön szóba a környezetünk/Földünk védelme.
Vajon minek ürülne jobban a Bolygónk, ha valami csoda folytán sikerülne 1 embert nyers étrendre "átsegítenünk" (aminek még így is kérdéses a hosszabb távú kimenetele) vagy ha saját magunk megnyerőbb példájával (még ha nem is teljesen nyers) meggyőzve másokat sikerülne 10 vegát összetoborozni? -szerintem ez utóbbinak jóval nagyobb az esélye és a környezetre gyakorolt haszna is több.
(a "VÁLTOZATOS NÖVÉNYI" étrendet azért emeltem ki, mert sajnos sokan még azt is nehezen értik meg, hogyha a fehér kenyér mellől elveszik a husikát akkor az nem fog működni, ha valaki váltani akar, akkor sokkal jobb minőségű növényi étrendre lesz szüksége)