80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: SivatagiNyuszi » 2015. jan. 5., hétf. 12:04

Stoner:

“A legegyszerűbb és legrövidebb tanács: Helyezd magad Isten kezébe! De az Isten alatt azt a csak sejthető, de mélyen beigazolódó érzést értsd, hogy a Mindenség legjobb emberi útja, vagy valami hasonló. " Az ember nem az élvezetekre, hanem az Életre született. Az Élet pedig nem örömforrás, hanem kötelesség, ami arra szólít, hogy erős, segítésben hatékony, okos, kitartó, erkölcsös, békés légy. Ezt a szelíd étkezéssel érheted el a legjobban. Ugyanakkor, ha már elfogadtad, és gyakorlod, hamarosan megérted azt is, hogy a korábbi "örömök" helyett itt egy olyan állapotot kapsz, amiben igazán biztonságban érezheted magad. A döntést a természetre hagyhatod, ha a részedet érted és megtartod. Így árthatsz a legkevesebbet magadnak és a többi létezőnek. Ez az étkezés gyökeresen más lelki formát és tartalmat ad, ha változtatunk, mint a korábbi, és sokan elfordulhatnak tőled, de sokan melléd is állhatnak. A jövő enélkül a változtatás nélkül nem létezhet, csak a gépies és szürke Gigantopolisz, semmi természet, amit a scifikkel akarnak nekünk előrevetíteni. Nem szabad elfogadni ezt a jövőképet! Tehát nemcsak önmagad kapja meg az élethosszig tartó biztos programot, hanem a Föld is fellélegezhet, minél többen ismerik fel ezt a törvényt. Aki idáig eljut, az nem szemetel, tevőlegesen segít a tönkretett természet helyreállításában, másokat is biztat, családját felvilágosítja. De ez a végeredmény egyelőre utópia, azonban világosan lehet látni, hogy ez egy reálisan választható út.”

Koszonom, mindenki neveben. Ez ugyanolyan fontos, hogy mit eszel, mivel es mikor. Ha nem fontosabb!!

Legyunk boldogok, egeszsegesek, elegedettek. Lassunk tisztan. Jobaratainktol akik utat mutatnak es csak a javunkat akarjak soha ne legyunk tavol es soha ne okozzunk nekik csalodast. A vilag osszes elolenye eljen boldogsaban es egeszsegben. Ehhez a 811 a megfelelo rezgest adja es csak ezzel nyerhetunk betekinthetest az egy igaz vilagra. Szerintem is fontos hogy rajojjon az ember, hogy ez az elet nem oromokrol es mindenhez jogom van-rol szol, hanem ahogy irod, a kotelessegrol, arrol a kotelessegtudasrol amit a vilagegyetem megigenyel felenk, annak megerteserol, hogy ezzel eloresegitsuk magunkat es minden mas lenyt is a vilagon. Masokat emelve emeljuk fel sajat magunkat!

Dolna:

Nekem is kaparja a torkomat a kel turmix. Nem iszom. En a juiceren kuldom le a kel es mas nagyon sotet zold leveleket es a levuket iszom meg. Igy nincs keseru kaparo erzes es banannal sem kell keverni. Engem mar zavart hogy a vegen meg annak is banan ize volt ami egyebkent nem annak indult. Inkabb elkortyolgatom a kel levet egy ket uborkanak a levevel, mint meginni egy bananos zold turmixot. Csak te tudhatod, hogy hol allsz az utadon, a legelejen, a 10-es kilometernel, vagy mar reg elindultal. Barmelyikunk mondhatja hogy x eve csinalom ezt azt amazt, honnan tudod e hogy kozben hany egy egy tanyer mast, fottet ettem, szaritott gyumolcsoket, magokat, nyers edessegeket, hany % a tenyleges zold nyers etkem stb. Mindenki a sajat esete. Ossze ne hasonlitgasd senkivel magad. Egy dolgod van, indul neki, aztan majd kiprobalgatod. Lesz jo tapasztalatod is, jo is. Mind a kettore szukseg van. Nem a cel szamit, hanem az ut amit bejarsz.

Mult heten a vizzel kapcsolatban kutakodtam, ezert kerdeztem a desztillalt vizrol. Dehat akkor en sem veszek gepet mert nem olcso, helyet is foglal, napi 1-2 pohar ivasa miatt. Viszont erdekesnek talaltam a napi 13 pohar vizet a Mazdaznan viz kurajan, es a napi 13 pohar zold levet a Gerson terapian! Mind a ketto orankent mond 1-1 pohar innivalot (desztillalt viz ill. Zold le). Errr... vegulis ugyanarrol beszel mind a ketto, hogy atmossa a szervezetet a kura alatt.

Azt akartam meg kerdezni, hogy csinalja e valaki a sun and moon gazing-et? Napba es holdba belenezest napi szinten?
SivatagiNyuszi
Néha írogat

Hsz: 34

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2015. jan. 5., hétf. 16:07

http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/ ... eu5gc.html

Istenem tegnap pedig Borbás Marcsi disznótoroson volt a gasztróangyalba vajon most mi lesz?:)
borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 6., kedd 9:55

Sziasztok!

A környezetünk és a Földünk védelme kapcsán ismét elgondolkodtam egy régebbi dilemmámon. -gondoltam megosztom.

Az elmúlt években begyűjtött tapasztalataim alapján azt látom, hogy teljesen nyersevésre terelni az embereket az szinte reménytelen vállalkozás. -hacsak valaki nem belső indíttatásból kezd el komolyan érdeklődni a téma iránt. -de élőben még egy ilyennel sem találkoztam. (ez utóbbi esetben nagyobb az esély, de ahogy az eddigi példák többsége mutatja, a hosszú távú 100%-os megmaradás ez esetben is nagyon kérdéses, no de most nem is ez lényeg)

Viszont! különféle társasági, baráti eszmecserék során ha az étkezés előtérbe kerül, akkor kisebb-nagyobb lendülettel (a helyzethez mérten) "kampányolni" szoktam az állati termékek fogyasztása ellen. Mármint, hogy egy VALÓBAN VÁLTOZATOS növényi étrenden élve szükségtelen a húsok, tejtermékek, stb. fogyasztása. -sőt ugyebár többet árt mint használ.
A gond csak az, hogy egyszerűen szólva nem hisznek nekem. :?
Mert csak azt látják, hogy egy növényeken élő, vékonyka gyerek magyaráz arról, hogy állati dolgok nélkül is lehetünk tényleg jó formában.
Őszintén szólva meg is értem őket, jelen esetben én sem nagyon hinnék magamnak, vagy pl. egy elhízott embernek aki meg az egészségről magyaráz. Az emberek már csak olyanok, hogy azt hiszik el amit élőben látnak, ami végül is érthető. (legtöbb esetben a külföldi példák sem érnek sokat)
Pár esetben sikerült már kisebb nagyobb eredményt elérnem, de ha az illető egy kis súly, vagy átmeneti erővesztést tapasztalt, akkor újra terítékre kerülnek a jól bevált régi husikák, és más egyéb, és marad minden a régiben.
Többször megkaptam már: "ha te így érzed jól magad, akkor csináld ezt, de Ő/ŐK köszönik szépen nem kérnek belőle, nem szeretnének ilyenek lenni, így kinézni"
Próbálnám nekik elmagyarázni, hogy én nem azért vagyok ilyen vékony mert nem eszem állatit, hanem mert lényegében csak nyers növényeket eszem, de nekik nem kell csak nyerset enni, egy csomó más dolgot is ehetnek még amivel az állatiak kiválthatók. -de hiába, többnyire csak az jön le belőle, hogy növényevő vega = vékony, gizda, és inkább csak megmosolygás van.
Ilyenkor néha már közel állok ahhoz, hogy "elfusson a méreg" :evil: és hagyjam a francba ezt az egész nyers kaját, és "áldozatot hozva", visszatérve egy sima vega kajára saját magamon is bizonyíthassam, hogy: "tessék, itt van b@zmeg, erről beszéltem, egy VÁLTOZATOS NÖVÉNYI sima vega étrend sem jelenit azt, hogy "ropi jelmezben" kell rohangálnunk.
Egyenlőre ezt még nem tettem meg, de írtam már róla, hogy nálam gyakran már rezeg a léc nyers kaja felett és lehet, hogy ez lesz az utolsó csepp a pohárba. (persze jobb lenne ugyanezt nyerseken elérni, de ahogy látom egy átütő eredményre -ami tényleg megfogja az embereket- itt lényegesen többet kell várni)

Persze gondolhatjuk, hogy ez csak jó kis ürügy a főttek újbóli étlapra vételéhez, de most tényleg nem e miatt mondtam. -de mindenki azt gondol amit akar.
Sajnos azt látom és tapasztalom -időről időre-,hogy egy átlagos nyersevő (tisztelet a ritka kivételnek! ) nagyon nem meggyőző egy mindennapi ember (főleg az erősebbik nem) számára.
Sőt rosszabb esetben még meg is erősíti azt téves elképzelést miszerint állati dolgok nélkül az emberre ilyen "leépülés " vár, amit inkább szeretnének elkerülni.
Pedig látom, hogy néhányukban (mindenevőkben) meglenne a szándék és az "értelem" egy növényi étrendre váltásra, de kézzel fogható élő példa nélkül nem nagyon mernek belevágni.
Úgy is fogalmazhatnék, hogyha tényleg szeretnénk felhívni az emberek figyelmét (pozitív értelemben) akkor nem engedhetjük meg magunknak, hogy "alultáplált ember" benyomását keltsük és így prédikáljunk, mert ez nem valami jó reklám. -ha ez nyers kaján is megy akkor az a legjobb, de ha csak nehézkesen akkor érdemes ezen is elgondolkodni, és ez esetben tök mindegy, hogy mi milyen külsőt gondolunk ideálisnak.

És itt jön szóba a környezetünk/Földünk védelme.
Vajon minek ürülne jobban a Bolygónk, ha valami csoda folytán sikerülne 1 embert nyers étrendre "átsegítenünk" (aminek még így is kérdéses a hosszabb távú kimenetele) vagy ha saját magunk megnyerőbb példájával (még ha nem is teljesen nyers) meggyőzve másokat sikerülne 10 vegát összetoborozni? -szerintem ez utóbbinak jóval nagyobb az esélye és a környezetre gyakorolt haszna is több.

(a "VÁLTOZATOS NÖVÉNYI" étrendet azért emeltem ki, mert sajnos sokan még azt is nehezen értik meg, hogyha a fehér kenyér mellől elveszik a husikát akkor az nem fog működni, ha valaki váltani akar, akkor sokkal jobb minőségű növényi étrendre lesz szüksége)
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: SivatagiNyuszi » 2015. jan. 6., kedd 12:04

Szia Ratti,

En ugyanezt a jatszmat minden heten aljatszom a fejemben. Aztan mindig oda jutok ki, hogy use a ko a nyerset, fogok enni fott vegant. Egyszer “elegem” lett, vettem egy adag humuszt, meg oliva bogyot, hogy abbol majd jol belakmarozok a nagy zold salata melle. Elhiszed megettem ket kis kanallal a humuszbol es olyan rossz ize volt (nem volt, csak nekem tunt!) hogy meg sem ettem a tobbit. Szilveszterkor gondolram kirugok a hambol, indiai kajat vettem, lencselevest zoldseges biriyani rizzsel – a levest megettem, de a biriyani zoldseges rizset nem! Nem izlett! Kimondottan rossz ize volt – szamomra. A heti egyszeri nagy “belakmarozasbol” mindig ugyan az van – hogy nem izlik es megy a kukaba! Ilyenkor mindig orommel konyvelem, hogy akkor csak van valami a nyers evessel.

Masnap mikor felkelek, kezdem elorol a nyersezest. Mar alig varom a leveket, a salatakat, stb stb. Most, hogy megeszek napi 1 avokadot, meg reggelire pld mindent bele “muzlit” (banan turmixot ontok kesu diora, pecan diora, goji berry-re, chia magokra, golden inka berry-re) eszek es nem foglalkozom halal komolyan az etel csoportositassal, azota sokkal jobban megnyugodtam es ki is “kerekedtem”. Az arcom meg nem, de a tobbi mar alakul. Meg most is vezna vagyok, de nem annyira mint 3 honappal ezelott.

Szerintem nem igaz hogy a nyers evok milyen valtozatosan esznek. Minden szombaton telepakolom a hutot, es soha nem eszem meg a dolgokat, mert egyszeruen ha meg a csoportositasi szabalyokat/naplementet is be akarjuk tartan, nincs eleg ido enni! Mire megettem a 8-10 banant kaloriafenntartas celjabol ket etkezesben, mikor egyem meg a mangot-kiwit-stb, mire hazamegyek mar johetnek a zold levek es salatak es avocado, a nap is lement, utana mar nem ehetek meg egy hatalmas gyumolcs adagot? Mikor meg hazamegyek mar nem erdekel a gyumolcs, hisz addig csak azt ettem. Itt a munkahelyi limitaltsag is, ide is csak olyan dolgokat tudok behozni amit napkozben el tudok fogyasztani az asztalomnal, es az foleg a turmixok. Nalunk nincs ebedido, tehat nem tudok leulni salatazni. A reggel kinyomott zold levet mar nem lehet meginni delben, annak kimondottan rossz ize van egy par ora utan. Igy tehat nap mint nap kb ugyanazokat eszem. Narancs, banan, magok, levek (ezt lehet varialni), salata (varialhato bar legyunk oszintek, nem nagyon, hisz a boltban mindig ugyanaz van), avocado. Hat ez nem egy nagy repertoire.

Nekem van sikerem az emberek atallitasaban, de szerintem nem azert mert annyira szuper jol nezek ki (haha), hanem a nyugodsagom miatt. Miutan egy idoben mindenkinek mindenrol elmondtam hogy “toxic” es “jajj, csak azt ne” kicsit mar en lettem egy “food bore” es mar en magam sem szerettem volna tovabb hallgatni magam, igy ezt azonnal abbahagytam. Azota csak akkor mondok valamit ha valaki kerdez, kulonben meg sem szolalok, nem akarom mindenki kedvet elvenni az eletetol/eteletol. Amikor otthon voltam, a nagymam aki egesz eleteben a legrosszabb eteleket ette es most 90 eves szerintem mindenkit tulel. Nala pesszimistabbat, negativabbat nem talalni. Megis tulel mindnekit. Na ez hogy van!

Ugyhogy szerintem nyugodtan menjel egyel egy ket fott vegan etelt, aztan majd ugyis kiderul hogy az mar nem is olyan jo. En akarhany nyers vegan konyvet olvastam, mindenhol azt irtak, ha muszaj fottet enned, akkor legalabb ugyanolyan mennyisegu nyerset is egyel meg ELOTTE, mert akkor kevesebbet eszel a fottbol is. Talan ezzel a verzioval probalkozz! Ne legy olyan szigoru magaddal szembe. Az mar meging nem hoz gyumolcsot. Testben es lelekben boldognak lenni. Csak igy erdemes.
SivatagiNyuszi
Néha írogat

HozzászólásSzerző: cef » 2015. jan. 6., kedd 13:13

Sziasztok!

Először is Boldog Új Évet Kívánok!

Fermentációhoz:
https://www.youtube.com/watch?v=WmDGrLFwvAM
A hölgy említi ugyan az oxigénmentes környezetet, de kissé tévesen ítéli meg, a valóban anaerob környezet nem olyan, mint amihez ő ezt társítja.

RAtti komám újból jófélét írtál:) Ez az egészséges kinézet (főleg a férfias társadalmi elvárások) az egyik rákfenéje a nyers evéses életmódnak. Teljességgel érthető a rezgő léc, emiatt nálam is többször előfordult már.
De nem megoldhatatlan feladat! Egy jó módszer kell, ami könnyen kivitelezhető.
Még tart a fehérjés kísérletem, sajnos a körülmények nem mindig optimálisak, hogy stabilan foglalkozzak vele. Annyit mondhatok, hogy a súly kissé gyarapodott valamint az erőnlét is. Pl pont ma döntöttem meg a húzódzkodási rekordomat. Mindezt úgy, hogy gyakorlatilag nem edzek, csak hébe hóba nekiállok egy gyakorlatnak. Egy hónapra lebontva egy zacsi (400g) fehérjeport (http://www.egeszsegbolt.hu/termekek/292 ... in_kakaos/) vetettem be, mint étrendkiegészítő. De nem úgy néz ki, mintha ennek köszönhetném, még van két zacsi, utána már tiszta lesz a kép ezzel kapcsolatban.
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 6., kedd 15:53

Szia Nyuszi!

Mostanában csak hébe-hóba szoktam főtt kaját enni. (kb. heti 1-2x)
A többsége nekem sem ízlik, ezeket nem is eszem, de pl. egy sima héjában főtt krumplival (esetleg rizzsel) semmi bajom. -lényeg, hogy minél egyszerűbben legyen elkészítve. (régebben sem vettem semmilyen kész vagy félkész ételt, mos meg pláne nem, azok nem csoda ha nem ízlenek, ki tudja mi van benn) És egyáltalán nem vagyok szigorú magammal :) már rég megengedtem magamnak a "sima vega" étrendet, csak még kicsit játszadozok ezzel amíg kedvem tartja. :D

Az én nyers étrenden sem valami változatos, de mindig kb. ugyanolyan időbeosztásban eszek, nem naplementétől függ. (mivel télen sem fekszem sokkal korábban mint nyáron, még ha ez is lenne a természetes)
A magokat én azért igyekeznék a sok gyümölcstől távolabb tartani, és inkább a levelekhez enném meg. -de ki ahogy szereti.
Nekem a pár deka magnál több nem igazán jön be. -ha már súlynövelés akkor inkább a krumpli mint egy jó nagy marék olajos mag. (ami a súlygyarapodás illeti, a magoknál a zsírok mellett valószínűleg a magasabb fehérjetartalom is belejátszik)

Amúgy én sem erőltetem rá senkire a vega életmódot (ez szerintem sem vezet eredményre) sőt ha nem muszáj inkább nem is hozom szóba (mivel nem vagyok valami jó reklám) de ha mégis előtérbe kerül a dolog, vagy valakit érdekel, akkor azért nem tartom magamba véleményemet.

Ti (lányok) azért annyival könnyebb helyzetben vagytok (mint ahogy Cef is írta) hogy Nálatok azért kevésbé rontja a képet ha "vaságyastól 50 kiló" az ember. :)

Sajnos a férfinépség teljesen máshogy áll hozzá, ha ilyen jelmezben próbálok érvelni a növényi étrend mellett az nem sok jóra vezet. (nekem már egy két kiló is eredmény, de egy kívülálló ezt észre sem veszi)
Ha többségében ilyen nyers evők fognak rohangálni, az nem igazán fogja az emberek lelkesedését felkelteni, és a világot megváltani.

Erről jut még eszembe, ha már úgyis többször elhangzott, hogy a Föld jóléte a fontos, és nem az az első, hogy mi éppen mit szeretnénk, akkor félig viccesen azt is mondhatnám, hogy oké ám legyen, bevállalom a "gonosz főtteket" :facelick: :D és lemondok vibrantságról, annak reményében, hogy egy "emberibb" bőrbe bújva nagyobb hatással lehetünk társadalomra.
Most ezt inkább csak viccnek szántam, de ha jobban belegondolunk összességében mégis többre mennénk, több emberhez elérnénk, mintha csak itt egymagunkban szórakoznánk a saját kis vibrantságunkkal, az emberiség részéről szerintem minimális a 100%-ban nyersre váltás esélye, viszont a "sima vegák" még sokan lehetnének ha minél több jó példa lenne előttük. -és ez is valami.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2015. jan. 6., kedd 16:08-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 6., kedd 16:07

Ez utóbbihoz még annyit, hogy többször szóba került már az is, hogy vajon mi okoz nagyobb környezeti terhelést?
Ez a mostani mindenevő életforma, vagy ha mindenki a 811-en élne? -szerintem ez utóbbi még mindig jobb lenne.
De talán egy köztes megoldás lenne e tekintetben a legártalmatlanabb. Mármint ha a 811-et ötvöznénk egy nálunk és elérhető, részben hőkezelt növényi étrenddel, okosan megválogatva, hogy mit érdemes behozni és miért kell már túl nagy árat fizetni. -legalábbis amíg nem találunk valami jobb megoldást a hőkezelés kiváltására.
Persze nem kell főttet enni (nem azért mondtam) de ha már annyiszor felhozzuk, hogy mi lenne a legjobb ill. legkevésbé rossz a Földünknek akkor erről a lehetőségről sem feledkezhetünk meg. (ekkora embertömeg mellet már nem igen lehet tökéletes megoldást találni)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 6., kedd 16:14

Szia Cef!

Nálam is folynak még a kísérletek kisebb-nagyobb, akarom mondani, kisebb és még kisebb sikerekkel :lol: -de majdcsak lesz belőle valami. (azért annyira nem vagyok pesszimista, csak már vicces a helyzet :D )
Majd szólj ha megvan az eredmény. :roll:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2015. jan. 6., kedd 20:05

Szia RAtti!

Azért nem vagyunk jó reklám, mert még nem igazán csináljuk jól. Sebaj, megtanuljuk, másnak is sikerült már, pedig ő is ember, csak a módszere és a lehetőségei különböznek (jobbak?) a kivitelezéshez.

A fehérjés eredményeket mindenképp leírom.
Ehhez kapcsolódóan:
Van itthon búzafű/árpafű por. Ezekkel már többször is lépre mentem, amikor nagy adagban használtam egyszerre - kb 10g és felette. Nem értettem miért, hiszen a táblázatok szerint ez egy csodaszer :) Aztán egy nap leesett - EZ RAW TEA! A legkirályabb, hiszen ez konzervált élelemforrás (kényelmes és gyors), már amelyiket a raw elvárások szerint készítettek. A módszer egyszerű:
Langyos vízben elkeverjük, hagyjuk állni egy kicsit, majd nagyon finom szűrőn átöntjük. A zacc mehet a kutyának:) Meglehet nem olyan hatékony, mint a frissen préselt, de kit izgat, még így is sokszorta jobb, mintha semmi nem lenne.

Sütőtökre találtam egy ehető raw verziót:
sütőtök - 400g
narancs - 3 nagy
diótej - 50-70g dióból
méz (a keményítő lebontásához) - 1ek
fahéj
Hagyni kell állni pár órát, akkor az igazi, és a méz is rendesen teszi a dolgát ez idő alatt. Mennyiségek saccolva vannak.
Almát kockáztam hozzá, hogy harapni is lehessen. Igazi gurmé:)
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: SivatagiNyuszi » 2015. jan. 7., szer. 9:45

Azzal esetleg valaki varialt mar hogy edzes elott/utan eszik, mennyivel, mennyit stb es ez hogy befolyasolja az izomepitest?
SivatagiNyuszi
Néha írogat

HozzászólásSzerző: SivatagiNyuszi » 2015. jan. 7., szer. 9:50

Ratti, hidd el lanyoknal sem elonyos a vasaggyal egyutt 50 kilo "look", kulonosen ha az arc is be van esve. Ez a csontos/inas look ez borzaszto.

Elmult 1-2 honapban nagyon sok az alvasigenyem. Napkozben telejsen tele vagyok energiaval, teljesitek, jovok megyek (jobban mint elotte), de este?! 9.30 - 6.30 ig alszom es 6.30kor alig birok kikelni az agybol, pedig elotte 4 orakor mar mindig felkeltem.

En azt hittem a nyerseseknek egyre kevesebb az alvasigenyuk...

:hmm:
SivatagiNyuszi
Néha írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 7., szer. 17:19

Szia Cef!

Előbb utóbb majd csak megtanuljuk, ez nem is kérdés, csak legyen türelmünk kivárni. :)

Kösz a receptet, de én egyelőre örülök ha az ilyen savas gyümölcsöket (pl, narancs, kivi, ananász) magában meg tudom enni gond nélkül. Ha kicsit többet eszek belelő (mondjuk 30-50 dekánál) vagy főleg ha mással is keverem akkor mostanában nagyon betesz az emésztésnek. (arra tippelek, hogy a túl sok sav lecsökkenti a vékonybél lúgos emésztőközegének hatásfokát, legalábbis most nálam) Írigylem azokat akiknek ez semmi gondot nem jelent.

Nyuszi!

Általánosságban én azt mondanám, hogy edzés előtt csak annyit egyél (gyümölcsöt), hogy legyen jó energiád edzeni,viszont edzés után érdemes egy kicsit jobban feltankolni. (mivel ilyenkor az izmok jobban ki vannak éhezve az anyagokra (pl. cukrok, fehérjék) és kb 1-2 óráig a glikogén visszatöltés is gyorsabb.
A fehérjét is érdemesebb inkább edzés utánra hagyni, mert ha előtte esszük akkor az izmok a sok drága fehérjét is megkajálhatják.

Nálam az alvás hosszát leginkább az szokta befolyásolni, hogy este lefekvés előtt mit és mennyit eszek.
Illetve, hogy napközben mennyit kutyulok össze-vissza amit aztán este rendbe kell tenni. Ja és még érdemes a sok olajos magot is megemlíteni, ami szintén úgy leterhelheti az embert, hogy alig bír kimászni az ágyból. (próbáld meg esetleg átmenetileg visszacsökkenteni, illetve kevésbé keverni mással)

És értelek ami az "50 kilót" illeti, de ezért mégsem ugyanaz ha egy nő kemény "55 kiló" vagy ha egy férfijú. 8) (szerintem 50-55 kilót a 811-en is "aránylag könnyen" lehet tartani, akár lány akár fiú az -magasságtól függően- a nehézség inkább ott kezdődik amikor ezt lényegesen szeretnénk átlépni)

A mindenevők közt általában egy izmosabb hímnemű máshogy is táplálkozik, elég ha csak a több fehérjeszerű anyagra gondolunk. A 811 esetében meg mindkét nem lényegében ugyanabból válogathat.
Igaz, hogy pl a csimpánzok is ugyanazt eszik és mégis vannak köztük kimagaslóan nagyobbak ("alfahímek") de ez szerintem egyrészt a genetikájuknak köszönhető, másrészt meg valószínűleg az sem mellékes, (hogyha jól tudom) hogy egy-egy közös vadászat során elejtett kisebb állatokat is főleg a "vezér" eszi meg.
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2015. jan. 8., csüt. 9:27-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 7., szer. 17:23

Még az étkezés egyhangúságával kapcsolatban.
Amennyire lehet szerintem azért igyekezzünk változatossá tenni az étkezést. -nehogy e miatt unjuk meg idő előtt.
Nem tudom ki hogy van vele (a lehetőségekhez képest azért törekszem a változatosságra) de az utóbbi időben (így 5,5 év 811-ezés után), nem panaszként mondom, de azt is észrevettem, hogy már kicsit kevésbé kívánom a sok gyümölcsöt (úgy általában) illetve egyre éhesebbnek kell lenni ahhoz, hogy ugyanúgy jól essenek. (ez már a mostani főtt kaja eszegetés előtt előjött, nem a főttek térítetek le az útról)
Régebben pl. alig vártam, hogy érjen a cseresznye, most meg inkább már azt várom, hogy mikor érik le, meg, hogy már ne legyen az a "kényszer", hogy enni kell belőle. (ebben egy kicsit az is belejátszik, hogy nincsenek valami jó élményeim a sok cseresznye emésztésével kapcsolatban, de pl. barackot is gyorsabban megunom mint előtte) Mintha egy idő után telítődne az ember a sok gyümölccsel illetve a benne lévő anyagokkal, hiába nyomja magába a sok zöldet.
Persze mondhatjuk, hogyha nem kívánjuk a gyümölcsöt akkor nem is vagyunk igazán éhesek és nem is kellene semmit enni. -hát ne tudom, már így is kapaszkodnom kell egy erősebb szélben :) , ha meg még ennyit sem ennék...
A Szigorúan bizalmas is ír egy "táplálék egyhangúsága miatt létrejövő étvágyvesztésről". (155 old.)
A 811 ebben a tekintetben talán mégsem nevezhető annyira egyhangúnak (mert azért mégsem csak pl. rizsen élünk) de ha csak egy átlag vegához hasonlítjuk akkor már nagyon egyforma.

Időről időre látni felbukkanni pár éve nyers kaján élőket (akár ismertebb embereket is) de aki igazán hosszabb távon (évtizedekig) is kitartóan csak gyümölcsön zöldségen él, azokból elég kevés van. -vajon csak a régi megszokott ételek és az ehhez kapcsolódó élmények kezdenek el hiányozni, visszahúzni az embert, vagy inkább "gyakorlati" oka van a visszalépésnek, vagy tényleg van valami más is (akár egy fontos anyag) amit esetleg nem ad meg ez étrend. -jó kérdés. :hmm:

Minél inkább leegyszerűsítjük az étrendet, (márpedig 811 egy "mindenevő" étrendhez képest nagyon vissza van vágva) akkor azzal ugyebár lecsökkenthetjük a káros anyagok bejutását, de ezzel arányosan nőhet az esetleges hiányok kockázata is.
Elméletben persze meglehet minden csak kérdés, hogy ez a gyakorlatban is így van-e.
(Bragg is írja valahol a Böjt csodájában, hogyha csak egy fontos anyag is hiányzik vagy kevesebb van a kelleténél, akkor az majdnem olyan mintha az egészséghez szükséges agyagok fele hiányozna, mert annyira összejátszanak)
Azt mindig könnyebb megmondani, hogy ezt meg azt miért nem szabad, meg hogy így káros meg úgy káros, de igazán jó alternatívát már nehezebb helyette ajánlani.

Ha jobban belegondolok nem is a főtteket kívánja az ember, hanem néha enne valami "normális kaját" :D (mint ahogy a mindenevők szokták mondani), illetve valami kicsit "tartalmasabbat". :roll:
Persze az is lehet, hogy ez az egész nem tartós csak átmeneti állapot, amin át kell esni. -hm ki tudja, majd meglátjuk. :hmm:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2015. jan. 8., csüt. 9:11-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 7., szer. 17:25

Szia Iván! -(ha erre jársz)

Te is írtál hasonlóról, hogy néha már a hátad közepén jön ki a sok gyümölcs. :lol:
De a viccet félretéve, jelenleg, hogy állsz most ezzel? (amit eggyel előbb írtam)
Most őszintén :) , mennyire követed a 811-et, illetve a kisebb nagyobb "rosszalkodások" után, visszatértél-e a 100% nyershez, vagy van néha ez is az is?
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2015. jan. 8., csüt. 9:25

8,5 év 811 után elég jól kirajzolódott a kép.
A testnek törekedni kell arra, hogy kövesse ezt, de kiegészítésekkel, ugyanis továbbfejlesztés szükséges, mely jelenleg gyerekcipőben jár.
Beszéltem a kiegészítésekről, ami szükséges korábban, ezeket továbbra is fenn tartom, valamint arról, hogy ételben kell gondolkodni, legalább 1 pl. du- i étkezés esetében, és nem csak gyümölcsben vagy zöldben. Mindent lehet enni, ami nyersen ehető és beleillik a nem testidegen kategóriába. Ha megépül a továbbfejlesztett 811 kulinaritási szinten, akkor már nem lesznek sóvárgások az azt 100%-ban követőknél sem.
Ja, és rendes kaja nem lehet semmilyen főtt és semmilyen testidegen.
Rosszalkodtam én is az utóbbi 1 évben 6 év tiszta 811 után, mert nem vagyok fából, és kellett kísérlet szinten, de ugyanaz az eredmény, ami az, hogy semmilyen főtt és semmilyen testidegen nem kell, így a rosszalkodással nem érek célt, ezeket lezártam ismét. Sóvárgás ezekre a zöldek emelésével kiküszöbölhető. 2 vágy kell a gyümikre és zöldekre és kis magra, ezen felül, amit érzünk az elrontott testműködésből eredő addikciós sóvárgás. A valós éhséget kell felismerni, ami csakis gyümikre keletkezik, ha más is van az nem valós, hanem ál és emocionális. Tehát ha unjuk a gyümit akkor nem kell enni, nem vagyunk éhesek. Meg kell várni, amíg akár a legszarabb gyümire is megéhezünk szélsőséges esetben, hogy tudjuk mi az a valódi éhség. És természetesen gyümik közül az éhséget legjobban a kompakt édesgyümik veszik el, mert ugye ehetünk ribizlit kg számra, vagy citromot, grapet, de azok nem a mi MENNYISÉGI gyümink, azokkal nem lakunk jól. A trópusokról jöttünk fügén , banánon , mangókon lógva egész nap.
Anyagtartamat tekintve azt százszor megvizsgáltam. Aki mennyiségben eszik gyümit , mellé sok zöld, és kis magot az bevisz minden anyagot és ráadásul a legjobban. Se kiegészítéshez kell kis brazildió(ősdiónk), és kell sok szárzellert enni(Na) kiegészítés, Jód szempontból meg fontos hogy együnk szerves talajban nevelt terményt, vagy saját kiskertit legalább is időnként, vagy napraforgó csírát. B12-től nem kell félni, az egészséges bélflóra igen is megtermeli. De igazából a mi szükséges anyagtartalmi igényeink nem ismertek, nem találkoznak a jelen ajánlásokkal, nem ezekre íródtak.

Ajánlom ezt a csajt, és munkásságát, mert kezdi magas szintre fejleszteni, ami kellene, s amiről beszélek. Ételek szintjére tenni a dolgot és nem csak „a nesze itt ez a gyümi vagy Sali”, mert ez az ami jelenleg KEVÉS.
https://www.facebook.com/fullyrawkristi ... ge?fref=ts
Van most egy 21 napos ételkészítése, minden nap egy recept.
:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10