80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 9., kedd 10:19

Szia Cef!

Csak most olvastam a "csirkerizses" cikket.
Nem tudom mennyire szántad nekem válasz gyanánt (legalábbis az első részét) de a pontosítás kedvéért annyit hozzátennék, hogy a kérdésemet nem egyfajta irigység vagy kifogáskeresés szülte, csupán csak a valós tapasztalatokra lettem volna kíváncsi. Ha nem egy "ilyen" étrenden szeretnénk "herkulesekké" válni akkor eleve fel sem merült volna kérdés.

Csak elgondolkodtam rajt, vajon mit szólna a cikk írója, ha ezzel az étrenddel állnák elé (mit tömegnövelő diéta 8) ) könnyen lehet, hogy elküldene pi...ba. :)
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: cef » 2014. dec. 9., kedd 16:03

Sziasztok!

RAtti nem csak neked szántam a csirkésrizses cikket és nem is válaszként. Engem megmulattatott, és persze van ott bőven mondanivaló, ezért gondoltam megosztom.
A saját tapasztalatokat kicsit később:) Elöljáróban annyit, hogy történt egy kis súlynövekedés is, de labilis. Az okára fény derült, még a gyakorlatban szeretném stabilizálni a jó módszert, ehhez kell némi idő meg a feltételek. Ez a hónap teljesen ideális erre a célra, hogy beigazolódjon.

Ági!
Először is köszi a gondolatmegosztást, máris "kikukáztam" belőle egy jó ötletet:)
Kenyérfüggésre van alternatíva: http://biovita.hu/uploads/shop/biovita. ... umb240.jpg
Elég sokat kutattam a kenyeret, bátran állíthatom, ez a legjobb, ami a kereskedelemben kapható.
Most 530ft / 0,5kg áron veszem a gyermekemnek.
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: cef » 2014. dec. 9., kedd 21:52

A kalciumos témához kapcsolódva:

Jó sokáig volt refluxom, ezzel jár ugyebár a büdi lehelet, meg ami ezzel jár még kellemetlenség. Volt elfedési kísérlet - rágó, szájvíz, ilyen olyan fogkrémek, doki tanácsa ... hatástalan. Amióta nyers étkezésre törekedek, szépen lassan megszűnt. Ezt több bizonyosság is alátámasztja:
- gyomortükrözésnél teljesen rendben működőnek találták a gyomor záróizmait
- gyakran kell kazánt takarítanom, amihez maszkot használok, és az idei fűtési szezonban egy kósza kellemetlen illatmolekulát sem éreztem, pedig még direkt bele is böffentettem:)
- mások reakciói
Augusztus óta nem használok fogkrémet, csak vízzel mosom forgófejes fogkefével alaposan.

Ok, nem éppen kalcium összefüggés, csakhogy a nagy nyersezésbe romlásnak indultak a fogaim, ez pedig már masszívan kalcium (és a többi ásványi anyag) hiánya. Pedig a tápanyag összetétel és mennyiség vizsgálatánál igen pozitívan tűnik a mérleg, akkor miért is?

Mi is a feltétele annak, hogy a testben az ásványi anyagcsere rendben működjön?
KAPÍSE? :D
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: Ági » 2014. dec. 10., szer. 0:18

Szia, Cef!
Én is köszönöm a linket.

Ratti!
Kicsit mesélnél arról, hogy az elmúlt időben - ami azt hiszem már hetekben, sőt hónapokban mérhető - milyen változásokat vettél észre magadon? Mármint amióta van ez a heti néhány főzőcske, de okosan? :)
Ági
Újonc

Hsz: 8

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 10., szer. 8:57

Szia Cef! -még az előzőhöz.
Irigylem a lékesedésedet! :) -bocs nem akarom elvenni a kedved, de én már sajnos kevésbé vagyok bizakodó. :?
(nem csak 1-2 kiló kellene hanem legalább 10 és lehetőleg nem 10 év alatt, az évek igen gyorsan elmennek)

A minap "volt szerencsém" összefutni egy régebben látott ismerősömmel.
Mondanom sem kell, hogy elég furcsán nézett 8O (gondoltam is magamban, hogy "na mondjad, essünk túl rajta" ) -sajnos nem az volt az első eset. :? És akárhogy is nézzük igazuk is van. Még 10 kilóval "kövérében" is a soványabbja közé tartoznék/nánk. (ez az állapot még az ember önbizalmát is nagyon le tudja rontani, főleg ha eddig nem tartozott az extra soványak közé)

A fehérje mellet a (nettó) energiabevitellel is bőven lehetnek gondok. Sokszor érzem is, hogy több kellene, de ha emelem a gyümölcsadagod akkor ezzel arányosan növekszik a "az emésztési problémák" kockázata is. -így nem lehet haladni. (gyakran már tele van vele hocipellőm)
Ami még -mondjuk úgy bosszantó-, hogyha valamilyen módon sikerül magam feltornászni, és eztán visszaállok a nyersre, lemegy a súly is meg az erő is. -szépen visszaáll egy szintre. (vega kaján még edzés nélkül is simán megvolt 5 kilóval több, és nem csak víz meg zsír!)
Néha már nem is értem minek sz@rakodok ezzel az egésszel. -csak az idő telik vele, az viszont gyorsan.
Persze vannak még ötleteim, hogy min lehetne javítani, (értem a kalciumos dolgot is) de ezektől már nem várok akkora áttörést. (legalábbis rövid időn belül nem)
Elnézést az egyre több negatívabb beállítottságú irományért, de ha az elmúlt több mint 5 évre visszagondolok... :hmm:
Bár szoktam mondani, hogy innen szép nyerni. :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2014. dec. 10., szer. 14:06-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Dóra » 2014. dec. 10., szer. 9:10

Szia, Ratti! Nekem még a sima, főtt vegán étrendnél is nagyon nehéz testsúlyt gyarapítanom, ezért nem is vállalom a száz százalék nyerset, csak arra figyelek, hogy azért minél nagyobb arányban legyenek meg a nyersek. Nem szabad szerintem dogmatikusan követni valamit, ha hosszú távon nem működik.
Dóra
Írogat

Hsz: 105

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 10., szer. 9:16

Szia Ági!

Az az igazság, hogy amikor erről írtam, akkor valóban pár hétig ettem heti párszor főtt kaját, nem volt vele semmi gond, és aránylag gyorsan fel is jött pár kiló, pont ahogy vártam. (az ellenzőknek mondom, hogy nem csak víz a só miatt)
Valamivel több kalóriát is ettem, amit ugyan a 811-en is megtehetnék, csak a különbség az, hogy itt jobban bent is marad.
Na de eztán nem bírta magammal sokáig :) , és elhagytam ezeket. -ha tartósan él valaki nyerseken akkor valami mindig visszahúzza az embert, és próbálom belőle kihozni amit lehet. Szóval most még nem sok mindent tudok erről mondani.
Ezért is nehéz "végleges" döntést hozni, mert a főtt ételeken egyértelműen érződik, hogy nem az igaziak, de sajnos a tiszta nyerssel is vannak nehézségek bőven. Az emberiség már annyira eltávolodott az "eredeti" lényétől, hogy minden szempontból ideális megoldást valószínűleg már hiába is keresnénk.
Ha pl. csak a súlyt nézzük, melyik a jobb? Legyünk szép sudárak ahogy talán valójában lennünk kéne, vagy érezzük magukat jól a bőrünkben, bevállalva egy kis természetellenes kaját is? (a kettő közt is lehetne de már az sem teljesen nyers)
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2014. dec. 10., szer. 14:08-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 10., szer. 9:22

Szia Dóra!
Mondhatnám igazad van.
Azért nem nevezném dogmatikusnak, mert én sem ragaszkodok hozzá mindenáron (ha törik ha szakad így kell lennie) hanem csak próbálom feltárni az esetleges "hibákat" amiken esetleg lehet változtatni, és ha még így is nehezen megy, akkor max marad ami eddig bevált.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 10., szer. 14:04

Dóra még azt akartam kérdezni, hogy a főtt kaják mellett edzel-e valamit a súlynövekedés érdekében? (inkább valamilyen anaerob jellegű súlyzós edzés hasznosabb ilyen esetben)
Mert gondolom elsősorban Te sem zsírt hanem inkább izmot szeretnél. -sajnos ez utóbbi csak úgy magától nem igen fog jönni. :? (én sem "ingyen" várom)
Hagyományos kajákon aránylag könnyebb egy "normálisabb" külsőt elérni, ami aztán egy kisebb mértékű szinten tartó edzéssel is megtartható.
Gondoltam, hogy futok még egy kört ezzel (mármint főtteken való nagyobb mértékű súlynövelés, majd nyersen való megtartás) de egyrészt ha nagyon belemerülök a főttekbe :vacsi: :) (ezeket most csak viccből tettem ide :wink: ) akkor könnyen el tudom képzelni, hogy jó darabig nem lesz kedvem a nyersre való visszaállással szórakozni. -addig lehet próbálkozni amíg "itt" vagyok, ezért nem intettem még búcsút a nyers étrendnek. (addig üsd a vasat... ha már kihűlt nehezebb lesz újra felmelegíteni)
Másrészt az emésztőrendszerrel sem lehet "szórakozni", hogy ide oda ugrálunk, mert csak többet árt mint használ.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Dóra » 2014. dec. 10., szer. 18:36

Szia, Ratti! Persze, hogy edzek, már évek óta. Tisztában vagyok vele, hogy értékes súlyt, izmot csak így lehet fejleszteni. És meg is látszik azóta az eredménye, sokkal jobb testkompozíció. Az erősítő edzések mellett heti egy gerinctornát is beiktatok, és olykor csoportos aerobic-jellegű órát. Ez utóbbi mondjuk nem kedvez a súlynöveléshez, de a jó hangulat miatt időnként megengedem magamnak. Azért mindig inkább az erősítésre koncentrálok.
Abban igazad van, hogy az "ugráltatás" nem túl jó az emésztésnek, hogy hol vegyes, hol csak nyers. De biztos Te is rátalálsz majd arra a hosszú távon is tartható megoldásra, amivel igazán jól érzed magad és elégedett is vagy.
Dóra
Írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 10., szer. 19:02

Dóra akkor jól csinálod, csak így tovább! :)
Ami engem illett, még keresgélek egy darabig aztán majd csak kiforrja magát a dolog. :roll: :)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Dóra » 2014. dec. 10., szer. 20:43

Hajrá, én drukkolok a sikereknek! Ő mindig elképeszt, de itt már szerintem belejátszik az egyéni alkat kérdése is a dologba.
https://www.youtube.com/watch?v=hPuCi4xNmuE
Dóra
Írogat

HozzászólásSzerző: cef » 2014. dec. 10., szer. 22:52

Sziasztok!

RAtti meglátod újra lelkes leszel, ha megadod magadnak a kellő! mennyiségű NYERS fehérjét.
És csak hogy az esetleges kétséget eloszlassam, a nyersfehérje többlet nem okoz olyan bajt, mint mondják, ugyanis azok a kutatási eredmények mind mind a hőkezeltre vonatkoznak.
A nyersfehérjét szinte amúgy is csak a hozzátartozó és kellő ásványi anyagokkal lehet bevinni - az izolált, hiába mondják nem nyers, utána lehet járni. Attól még persze a test használni tudja.

Kis példa, kis matek:
Bűzafűlé - 50ml - 5g fehérje, jó arányú aminosav összetétellel. (csak az esszenciálisokról találtam adatokat)
lizin 0,5g
izoleucin 0,6g
leucin 1g
triptofán 0,06g
fenilalanin 0,7g
treonin 0,7g
valin 0,8g
metionin 0,25g

Persze van a gyakorlati kivitel kérdése:)
Na ez a hónapom erről fog szólni fehérje téren.

Azt még elmondom, hogy volt egy napom a következőkkel:
- zöldturmix reggelről 1liter - brokkolis
- 60dkg hajdina (szárazanyag súlya)
- 1 tofu (300g)
- fél zacskó (200g) párolt zöldség
Mindez kb 100g! fehérje a táblázatok szerint.
Ki ne próbáljátok!!! :) De csak azért mert nem egyszerű esemény ekkora mennyiség betöltése :), nekem 3 étkezésre ment be
Már másnap teljesen biztos voltam benne, hogy kellő mennyiségben kaptam fehérjét. A testem gyorsan reagált, a fennálló hiány valamelyest pótlásra került. Ez persze egyszeri alkalom volt, de remek teszt, most arra megy ki a játék, hogy nyersen egyáltalán fedezni tudom e legalább az 1g/ttkg-ot.
Már nem csak gyanúm, hanem bizonyosságom, a Ti írásaitokból is leszűrve:
A NYERSFEHÉRJÉHEZ NINCS RENDES BÉLFLÓRAÁLLOMÁNY (a felszíváshoz) ÉS RÁADÁSUL MÉG KEVESET IS ADUNK A TESTÜNKNEK A SZÜKSÉGLETEKHEZ KÉPEST. AZ ÖSSZES KELLEMETLEN TÜNET ERRE VEZETHETŐ VISSZA.
Idő kell, amíg kialakul az a bélflóra, de ha még kevés is az alapanyag, meg rá van rondítva más is (nem butaságból, inkább mint ösztönösségből, hogy a hiány érzete szűnjék), akkor az az idő ki tudja milyen sokáig tart. Erről Paul Bragg is említést tesz.

Még egy gondolat a túl sok fehérjéről:
Ann Wigmore kutatásai szerint akármennyi búzafűlé bevitele sem okoz semmilyen kárt a májban. Ez esetben túl sok fehérje bevitele is jelen van. És még sincs baj. Sőt még magyarázatot is ad pl a haj eredeti színének a visszaszerzésére. De a túl sok fehérje csak akkor nem vág haza, ha a savasodást kompenzáló anyagok is jelen vannak.

Na röviden ennyit:)

Majd jelentkezem sikerült e egyáltalán kivitelezni:) és persze a hatásokkal is.
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: Dóra » 2014. dec. 11., csüt. 8:06

Szia, Cef! 60 dkb hajdina, ez komoly? Csíráztatva, vagy főzve volt? Akárhogy is, ez azért súlyos mennyiség. És a szójafehérje izolátumot nem próbáltad, ha már a tofu úgyis képbe került? Vagy a fehérje-por még elvetemültebb gondolat, mint a tofu?
A búzafűlé nekem inkább ott problémás, hogy idő híján nem kísérletezem a házi préseléssel, a bolti variációkban pedig általában mindig van még valami hozzáadott dolog, pl. zöld tea.
Szerintem neked olyan szempontból van egy kis előnyöd, hogy - mint korábban írtad - elég jól be tudsz vinni nagy mennyiségeket bármiből. Akinek kisebb a befogadó képessége, annak azért jobban meggyűlik a baja az étrenddel. De azért nagyon hasznos volt amit a fehérjékről írtál!
Dóra
Írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 11., csüt. 9:42

Szia Cef! Kösz a biztatást! :) (és Dórának is)

A búzafű aminosav tartalma gondolom 5 g fehérjére vonatkozott. (csak mert néha már elképesztő túlzásokat lehet róla olvasni)
Én ennél egy kicsit gyengébb számokról tudok, de valóban az egyik legjobb fehérje a növények közül.

Szerintem sem árt meg nyersfehérjéből ha több van, főleg ha zöldekből származik. (a legelésző állatok is sokkal nagyobb kalóriaszázalékban eszik a fehérjét mint mi, bár valószínűleg ők kicsit máshogy is használják fel felesleget, no de akkor sem ettől kell paráznunk)

A 60 deka hajdinán én is megakadtam 8O , ez még egy mindenevőnk is brutális mennyiség. (gondolom azért nem nyersen etted meg, legalábbis én még csíráztatva sem vállalkoznék rá, mert annyira nem bírom az ilyen nyers magok emészthetőségében)
Biztos a fehérjéje is belejátszott a tested gyors reagálásába, de szerintem itt már a koncentrált energiabevitelnek is nagy szerepe volt. -talán még nagyobb is mint a fehérjének. :roll:
Azért nem mindegy, hogy kb 2100 kalóriát 1,5 kilóval (kb. a főtt vagy csiráztatott hajdina súlya) vagy 3-4 kilóval eszik meg az ember.
(talán szerencsésebb lett volna kísérlet ha a hajdinából származó, kb 60 gramm fehérjét valamilyen alacsonyabb kalóriatartalmú anyaggal viszed be)

"A NYERSFEHÉRJÉHEZ NINCS RENDES BÉLFLÓRAÁLLOMÁNY (a felszíváshoz) ÉS RÁADÁSUL MÉG KEVESET IS ADUNK A TESTÜNKNEK A SZÜKSÉGLETEKHEZ KÉPEST. AZ ÖSSZES KELLEMETLEN TÜNET ERRE VEZETHETŐ VISSZA."

Ebben is sok igazság lehet, én is ezt valószínűsítem, de már úgy vagyok ezzel az egésszel, hogy inkább várjuk ki a végét, még mielőtt bármit is biztosra vennénk. -valós kutatási eredmények hiányában sokszor kénytelenek vagyunk csak találgatni.

"Idő kell, amíg kialakul az a bélflóra, de ha még kevés is az alapanyag, meg rá van rondítva más is (nem butaságból, inkább mint ösztönösségből, hogy a hiány érzete szűnjék), akkor az az idő ki tudja milyen sokáig tart. Erről Paul Bragg is említést tesz."

Hát ez az, ki tudja mennyi ideig tart :?: Mondhatnám, hogy nem abban kételkedek, hogy meg lehet-e csinálni, de vajon hány év kell hozzá? -ez a nem mindegy.
Vannak jó példák nyersevőkre, de a többség 20-30 éve, szinte gyerekkora óta rendszeresen sportol, és emellett 10-20 éve nyersevő. -fiatalabban sokkal gyorsabban alkalmazkodik szervezet. (és általában nem is szipkán váltottak nyersre, nemritkán már előtte testépítők voltak) Szóval őket elég nehéz lesz leutánozni. (ezek nem kifogások akartak lenni, csupán tények)
Na de azért kíváncsian várjuk a fejleményeket! :)
RAtti
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10