Ratti, én is nyersevőnek vallom magam. Nyáron sok gyümölcs, de kiegészítem pirítós rozskenyérrel (kemencében sült, adalékanyagmentes, tejes kiőrlésű), kevés friss vajjal. Dió saját termés, beáztatom, és teszek keveset a zöldturmixomba, barackmaggal és lenmaggal együtt. A zöldek nálam spenót, zsázsa, pitypang, csalán, porcsin, cickafark, salátafélék, egyebek a kertből. Bio mind. Ettem tejfélét is (frissen fejt, nyers túrót, aludtejet, tejfölt) télen, mostanra elhagytam, jobban érzem magam anélkül.
Olvass Bordeaux Székelyt, nagyon hasznos tanácsai vannak az életmóddal kapcsolatban és egyébként is, természetesen a nyersevést tanácsolja ő is. Egy magyar házaspár Szentesy András és felesége, Zsuzsa kapta meg könyveinek kizárólagos magyarországi forgalmazási jogát, sok könyve megjelent magyarul. Szentesy András sajnos meghalt, de írt az életéről egy háromkötetes könyvet, leírva rákbetegségét, az abból való gyógyulását (nem is emiatt halt meg végül). Mindezeket a könyveket megvásárolhatjátok a Magyar Menedék Könyvesháznál (semmi anyagi érdekeltségem nincs a dologban, de az életművet nagyon sokra tartom). Itt van Szentesyék honlapja:
http://www.livingearth-elofold.hu/index.php Érdemes olvasgatni.
Szóval szerintem a téli étrend is lehet nyers, de nem épülhet sem a magokra, sem a gyümölcsökre. Kevés gyümölcs télen is kell, nekem legjobb a saját termesztésü bioalmánk, kitartott mostanáig. Lényegesen jobban esik egy kis vajas pirítóssal kiegészítve, pár szem dióval (persze nem együtt, a gyümölcsöt mindig külön eszem) mint egy rakás vegyszeres déligyümölcs.
A jó minőségű kenyérrel semmi baj nincs, simán elfogadják a nyers étrendben. Dr. Bucsányi Gyulát is érdemes olvasni. Aki gluténérzékeny, az persze ne egyen gabonát, találjon más lehetőséget. De démonizálni a gabonát egy marhaság szerintem. Mintha a bolygónk összes virágát ki kellene irtanunk azért, mert néhányan allergiásak a virágporra. Az is rémes, amit a parlagfűvel csinálnak. Ahelyett, hogy hozzászoktatnák az embereket. Mi esszük, ha felbukkan itt-ott a kertben. Semmi bajunk tőle. Igaz, ha a népek maguktól gyógyulnának, nem lehetne annyi gyógyszert eladni.
Nem normális, hogy ti, gyümölcsevő férfiak ennyire soványak vagytok. Ahogy a kövérség nem egészséges, ez sem. Ez a másik véglet. Szóval gondolkodjatok, ti, fiatalok. Soha nem jó semmilyen szélsőség, ez biztos. Az pedig, hogy kilószám eszitek a gyümölcsöt, jó nagy butaság szerintem. Hosszú életet akartok, betegségek nélkül? Akkor a visszafogott ételmennyiség, az egyszerűség, a kevés kalória a célravezető.