80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. ápr. 27., pén. 18:47

Ja...Kirándulás. Lesz. A patakjaimmal bajlódom, mert az egyiket végig kotorják (Malom csatorna) és, azon kívül, hogy baromság, még le is eresztették (egy patakot leereszteni. Olyan, mintha az ember a Dunából kihúzná a dugót... )A halak? Ja, azok nem számítanak a vízügynél... Azt mondták, hogy "A patak nem botanikus kert." Meg nem állatkert, - tettem én hozzá. Figyelmeztetés nélkül (kötelesek lettek volna 8 nappal előbb értesíteni, közben semmilyen indoka nem volt... Tényleg! Ha kotroni kell, azt is lehet teljes víznél.)teljesen elterelték a vízét, csak a megyében kb.15 km hosszban! Na, ezzel aztán meg van a baj. Kapkodok fűhöz-fához, hiszen én csak a természet védelme miatt kértem halászati jogot, és erre fújhatom 15 évig a nagy semmit. Ráadásul az állambácsi ellen nem tudom védeni a természetet, hogyha akkora agyak vannak ott fenn... A véldett halak sem számítanak ilyenkor. Arccal a gépek felé, szemben a fákkal, meg az összes élővel! Pusztítsuk, ami még megmaradt! Nekem bezzeg megtiltották, hogy egy nádszálat is eltörjek. Pont én, aki még a halakat se veszi ki a vízből, csak nézegeti, és élve elengedi....
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2012. ápr. 27., pén. 23:04

Stoner írta:Ja...Kirándulás. Lesz. A patakjaimmal bajlódom, mert az egyiket végig kotorják (Malom csatorna) és, azon kívül, hogy baromság, még le is eresztették (egy patakot leereszteni. Olyan, mintha az ember a Dunából kihúzná a dugót... )A halak? Ja, azok nem számítanak a vízügynél... Azt mondták, hogy "A patak nem botanikus kert." Meg nem állatkert, - tettem én hozzá. Figyelmeztetés nélkül (kötelesek lettek volna 8 nappal előbb értesíteni, közben semmilyen indoka nem volt... Tényleg! Ha kotroni kell, azt is lehet teljes víznél.)teljesen elterelték a vízét, csak a megyében kb.15 km hosszban! Na, ezzel aztán meg van a baj. Kapkodok fűhöz-fához, hiszen én csak a természet védelme miatt kértem halászati jogot, és erre fújhatom 15 évig a nagy semmit. Ráadásul az állambácsi ellen nem tudom védeni a természetet, hogyha akkora agyak vannak ott fenn... A véldett halak sem számítanak ilyenkor. Arccal a gépek felé, szemben a fákkal, meg az összes élővel! Pusztítsuk, ami még megmaradt! Nekem bezzeg megtiltották, hogy egy nádszálat is eltörjek. Pont én, aki még a halakat se veszi ki a vízből, csak nézegeti, és élve elengedi....

Hmm Gabi bá miért van mindig félig üresen a pohár nálad vajon ezen tűnödtem_:) paradicsomi körülmények között élsz a természet lágy ölén szard le a buzikat ne foglalkozz vele,nézd a felkelő napot hallgasd a madarakat :)
borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. ápr. 28., szomb. 10:23

Gabor. NINCS itt semmi baj tovabb kell menni sok zoldet kell enni inni. Buza arpafu levek is. ES A test idovel mindent rendbetesz. Edesgyumiket is enni kell.
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. ápr. 28., szomb. 19:16

Szia Gábor!

Az édesgyümikkel kapcsolatban írnék én is csak pár sort.
Nem maradsz éhes ennyi eledel után? :roll:
Ahogy számolgattam a napi kaja mennyiség (súlyban) kb megvan (3-3,5 kiló lehet) viszont a benne lévő kalória elég "soványkásnak" tűnik (1300-1500 kcal). -a számokat csak saccoltam mert nem írtál pontos mennyiségeket.
Persze lehet mondani, hogy a kalória nem számít, meg hogy ha valakinek igazán tisztán, jól működik a szervezete akkor zöldekkel is jóllakik, de valahogy az eseted sem igazán ezt mutatja.
Lehet, hogy tele leszel és jó darabig nem kívánsz enni a délutáni nagy adag paradicsom meg salátafélék után, de hogy ezek az éhséget is sikeresen megszüntetnék, mindezt fizikai tevékenység mellett, abban kicsit kételkedem.

Eddig azt tapasztaltam, hogy kb. a napi kalóriaszükséglet felét kitevő édesgyümi (banán, füge, vagy valami hasonló) nélkül, fizikai munka mellett elég nehéz a súlyt tartani. -pláne növekedni.
No de nem is akarok beleavatkozni a dolgodba, csak szerintem a kevés kalória ill. kevés édesgyümi lehet az egyik fő oka az ismételt súlycsökkenésnek.

Amúgy a fügék nálunk is csak mostanság kezdenek ébredezni, eddig csak: :zzz:
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: asha » 2012. ápr. 29., vas. 11:51

Huh. Végigolvastam az egész fórumot, nagyon érdekes volt. Nem lepett meg a viszonylag nagy fluktuáció, sokan keresik a helyes utat, ez természetes.

Jó az őszinteség, jó, hogy vannak olyan hozzászólók is, akik a kétségeiket fejezik ki a 811 étrenddel kapcsolatban. Iván pedig - mit tehet mást, hiszen anyagilag érdekelt - védi a mundér becsületét mindhalálig. Viszont van annyira becsületes, hogy megtűri az ellenvéleményeket is.

Nyáron jó a gyümölcs, télen meg nem. Sem a könyv, sem ez a fórum nem győzőtt meg az ellenkezőjéről. Hosszú távon nem lesznek előnyei a téli kizárólagos gyümölcs és zöldfogyasztásnak - ráadásul nem is bio és nem is napon érlelt gyümölcsökről van szó - tehát ez valószínűleg tévút. van benne pár év, szerintem a bajok majd azután jönnek. Vibrant egészségről szó nem lehet akkor, amikor télen ennyire ártó, hűtő dolgokat esztek. Nem tudtunk alkalmazkodni a télhez mi emberek, ha tudtunk volna, nem fűtenénk a házainkat, nem öltöznénk meleg ruhába.

Jó egészséget kívánok nektek a továbbiakra, és azt, hogy legyetek nyitottak, ne cselekedjetek elvakultan. És gondoljatok arra, hogy Graham doktor Kaliforniában él, ahol az étrendje megvalósítható. Nálunk nem. Tévút.
asha
Néha írogat

Hsz: 40

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. ápr. 29., vas. 16:05

Szia Asha!

Én sem tudom, hogy mi lesz pár év múlva, hogy mit hoz a jövő ezen a téren, de egyenlőre még csinálom aztán majd meglátom, mindenesetre igyekszem nem elvakult lenni. 8O
Valóban nehéz hosszabb távon ezen a kaján megmaradni, sokszor nekem is elég keservesen megy, sok kis buktatója van amihez idő kell még az ember kitapasztalja (legalábbis szerintem), így nem is csodálkozok azon (és meg is értem) ha valaki aránylag rövidebb időn belül abbahagyja.

Amúgy szerintem itt nem is az a kérdés, hogy mi a legjobb, hanem inkább az, hogy melyik a legkisebb rossz.
Sajna minden táplálkozási formában van kifogásolni való, de eddig engem ez győzött meg legjobban. -legalábbis elméletben, aztán majd elválik mit hoz a gyakorlat.

Tegyük fel, hogy nyáron jó a 811, télen meg nem. Akkor vajon mi lenne jó télen? Magok, csírák aszalványok, vagy főtt kaják? És ezek mind bio-k, mind napon érleltek? -a főttek más problémáiról már nem is beszélve.

A meleg éghajlatról származunk így nem alkalmazkodtunk a hideghez, melegben érezzük jól magunkat. -ez így igaz.
Vajon az emésztőrendszerünk alkalmazkodott más kajákhoz?
Vajon az emésztőrendszerünk nem a gyümölcsökön (főleg édeseken, trópusiakon) érezné jól magát? -hm?
Tehát ha a testnek megadjuk a meleget (öltözködés, fűtés) a trópusokat utánozva, akkor a táplálkozás terén nem ez kellene tenni? Ha a külső környezetünk nem éppen ideális, akkor jobb lesz ha a "belsőt" is megváltoztatjuk?

Mivel már rég nem ott és úgy élünk ahogy "anno" így valamelyik ujjunkat kénytelenek vagyunk megharapni. A kérdés csak az, hogy melyik fáj kevésbé. :roll: -én sem tudom csak kérdezem. :hmm:
A végére csak annyit, hogy részemről egy próbát megér, és ha minden kis "buktató" kiiktatása után is úgy érzem, hogy nem az igazi, akkor legfeljebb visszatérek valami régi "jól beválthoz".

Ja és kösz a jó egészséget! :D -minden jót!
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. ápr. 30., hétf. 9:37

Asha kívánok sok szerencsét! A 811 nem tévút, hanem minden ember IGAZI ÚTJA, még akkor is, he nem képes felismerni, s mert nem úgy gondolja. És pl. Tim Van Orden meg Kanadában él. 6 éve követem a 811-et, nálunk tökéletesen megvalósítható, még úgy is, hogy a magyar kereskedelmi zöld,-és gyümiellátás az igazi kulináris 811 szemmel siralmas. De csak azt nem lehet megvalósani, amiben nem látjuk meg a magunk útját, mert annak gátja, hogy nem is akarjuk. Egyébként meg mindenki tegyen belátása szerint.

Gábor, valóban egyetértek Rattival. Édesgyümik veszik el igazán az éhséget, a salátázás, zöldevés, de még a félsavasak eszegetése nem elég. Bár ezek kellenek, de nem veszik el úgy az éhséget, mint az édesek. Korábban is mindig hangsúlyoztam, hogy az étrendben ott kell lenni a Napi 1 db édesgyüminek különösen a téli félévben, mert ennek megléte szükséges a komfortfokunk Max. kielégüléséhez. Minden szezonnak megvan a maga édese. A téli félévben ez zömmel a banán, most már a banán mellé bejön más, és az érett és édes fajtájú félsavasak hasonlítanak az édesgyümi komforthoz, ezért a banán csökkenthető. Dinnyék, édes cseresznye, és barackok magas komfort fokot adnak.

VE.
Bő, változatos gyümi és zöld.
:D
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: asha » 2012. ápr. 30., hétf. 10:59

Ratti, én is nyersevőnek vallom magam. Nyáron sok gyümölcs, de kiegészítem pirítós rozskenyérrel (kemencében sült, adalékanyagmentes, tejes kiőrlésű), kevés friss vajjal. Dió saját termés, beáztatom, és teszek keveset a zöldturmixomba, barackmaggal és lenmaggal együtt. A zöldek nálam spenót, zsázsa, pitypang, csalán, porcsin, cickafark, salátafélék, egyebek a kertből. Bio mind. Ettem tejfélét is (frissen fejt, nyers túrót, aludtejet, tejfölt) télen, mostanra elhagytam, jobban érzem magam anélkül.

Olvass Bordeaux Székelyt, nagyon hasznos tanácsai vannak az életmóddal kapcsolatban és egyébként is, természetesen a nyersevést tanácsolja ő is. Egy magyar házaspár Szentesy András és felesége, Zsuzsa kapta meg könyveinek kizárólagos magyarországi forgalmazási jogát, sok könyve megjelent magyarul. Szentesy András sajnos meghalt, de írt az életéről egy háromkötetes könyvet, leírva rákbetegségét, az abból való gyógyulását (nem is emiatt halt meg végül). Mindezeket a könyveket megvásárolhatjátok a Magyar Menedék Könyvesháznál (semmi anyagi érdekeltségem nincs a dologban, de az életművet nagyon sokra tartom). Itt van Szentesyék honlapja: http://www.livingearth-elofold.hu/index.php Érdemes olvasgatni.

Szóval szerintem a téli étrend is lehet nyers, de nem épülhet sem a magokra, sem a gyümölcsökre. Kevés gyümölcs télen is kell, nekem legjobb a saját termesztésü bioalmánk, kitartott mostanáig. Lényegesen jobban esik egy kis vajas pirítóssal kiegészítve, pár szem dióval (persze nem együtt, a gyümölcsöt mindig külön eszem) mint egy rakás vegyszeres déligyümölcs.

A jó minőségű kenyérrel semmi baj nincs, simán elfogadják a nyers étrendben. Dr. Bucsányi Gyulát is érdemes olvasni. Aki gluténérzékeny, az persze ne egyen gabonát, találjon más lehetőséget. De démonizálni a gabonát egy marhaság szerintem. Mintha a bolygónk összes virágát ki kellene irtanunk azért, mert néhányan allergiásak a virágporra. Az is rémes, amit a parlagfűvel csinálnak. Ahelyett, hogy hozzászoktatnák az embereket. Mi esszük, ha felbukkan itt-ott a kertben. Semmi bajunk tőle. Igaz, ha a népek maguktól gyógyulnának, nem lehetne annyi gyógyszert eladni.

Nem normális, hogy ti, gyümölcsevő férfiak ennyire soványak vagytok. Ahogy a kövérség nem egészséges, ez sem. Ez a másik véglet. Szóval gondolkodjatok, ti, fiatalok. Soha nem jó semmilyen szélsőség, ez biztos. Az pedig, hogy kilószám eszitek a gyümölcsöt, jó nagy butaság szerintem. Hosszú életet akartok, betegségek nélkül? Akkor a visszafogott ételmennyiség, az egyszerűség, a kevés kalória a célravezető.
asha
Néha írogat

HozzászólásSzerző: asha » 2012. ápr. 30., hétf. 11:05

Smanag, köszönöm. Te azt mondod, hogy kirázólag a gyümölcsevés az igazi út, szerintem meg nincs is olyan igazi út, ami minden embernek mindenféle éghajlaton tökéletesen megfelel. Saját magunknak kell megtalálni, mi az igazi nekünk. Nekem árt a hús, mert rosszul emésztem, egy végtelenül sovány, legyengült embert pedig meggyógyít. Vagy a tej is ugyanígy.

Van, aki a gyümölcsöt emészti rosszul. Stoner eleget kínlódik a 811-gyel, mégis csinálja. Szavamra, nem is értem. Amúgy meg: kell foglalkozni az egészséges táplálkozással, de nem ennyit. Eldöntjük, mi a jó nekünk, és hadd szóljon. Nem foroghat minden állandóan a kaja körül, túl sok időt vesz el.

Többet kellene olvasnotok, és nem csak a Szent Graham Bibliát. Félrevisz benneteket.
asha
Néha írogat

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. ápr. 30., hétf. 11:20

Számomra nem a kaja körül forog a világ. Kialakított étkezésem van. De egy kezdő igen is jól teszi, ha sokat foglalkozik vele, hogy megtanulja rutinszerűen, és magas szinten és legfőképpen helyesen és neki valóan enni.
Mindenkinek a 811 az igazi útja, mégha nem is tud erről, vagy nem akarja tudomásul venni. Olyan nincs, hogy valakinek az állati termékek, vagy más testidegen ételek, vagy bármely hőkezelt étel étele lehet, mert az nagyon nem az senkinek.
Nem csak a 811-et olvastuk, olvassuk.
Bordeaux Székely, Dr. Bucsányi Gyulát könyveit ismerem és olvastam kb 10 éve már. Mégcsak nem is vegán, nemhogy nyersevők. Egyszerű mezei vegetáriánusok, ami nem egészséges. Mindazonáltal a húsevésről lejövőknek hasznos és nagy tudásanyagot hordozó átmeneti szint lehet, és az általa adott ismeretanyag a folyamat fontos részét képezi a csúcsra való(811) feljutáshoz, mint ahogy tette azt az én esetemben is.

Nekem ez a véleményem, de nem kell egyetérteni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára smanag 2012. ápr. 30., hétf. 11:38-kor.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. ápr. 30., hétf. 11:35

Nem vagyunk mennyiségi magevők, alkalmatlanok vagyunk még csíraként is magok mennyiségi magevésére.És abból kell kiindulni, hogy valamennyi lény MENNYISÉGBEN, MONODIÉTÁBAN, ÉS NYERSEN eszi a NEKI RENDELT TERSTBIOLÓGIAI ÉTELÉT. Erre csak a gyümölcsök és zsenge zöldek alkalmasak az embernél. Az ember az átmenetben rásegíthet olajos mag evéssel az ajánlott kis mennyiségben a 811-ben is, de unciányi, vagy annak kétszeres magmennyiségénél nagyobb mennyiség teljességgel felesleges, mert az ember nem fehérje és zsír mennyiségi evő, ha meg gabonaszemeket próbál ropogtatni, akkor meg emészthetetlen keményítőt olt a testébe(hogy meg a kenyérke egészséges az embernek? :lol: ). Nyugodtan egyed a magokat mennyiségben, de az egyensúlytalanságot ad. A soványság meg csak az átmenetre jellemző. Aki sok édesgyümit és zsenge zöldet eszik, az egy idő után nagyon kikerekedik és megerősödik. De persze az izmokat azt fizikai munkával szerezhetjük meg, mert önmagában az étkezéstől még izmosak nem leszünk csak Max. hájasak vagy csont soványak, de ezek egyikét sem eredményezi a 811.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: asha » 2012. ápr. 30., hétf. 12:07

Nem láttam még kikerekedett 811-est:)

Éppen azt mondtam, hogy nem vagyok magevő. Helytelenítem. Csak keveset eszem, azt is főleg télen.

Iván, tisztelem, hogy megtaláltad a számodra megfelelő táplálkozási módot. Rendben is van. De azt ne jelentsd ki, hogy mindenki számára ez a helyes út, sőt, az egyetlen helyes út, mert ez butaság.

Sokan még a kevés gyümölcstől is félnek, mert tele van a net azzal, hogy a sok fruktóz zsírmájat okoz. Mondjuk én nem félek, de a véleményem az, hogy bármilyen ételtípus árthat, ha túlzásba visszük. Így a gyümölcs is.

A vegánsággal sem értek egyet. Elfelejtettem az előbb írni, hogy nyers tojássárgáját is eszem. Vitaminbomba, és így nincs gondom a B12-re.

Szép napot nektek, elmondtam, amit szerettem volna így az egész fórum (80 10 10 ) elolvasása után. És még annyit, hogy a hit is sokat számít. Ha hiszünk valamiben, az biztosan jót tesz. És miután a táplálkozással kapcsolatban már mindent bebizonyítottak, és mindennek az ellenkezőjét is, hit kérdésévé vált. Ja, még azt is fontosnak tartom, hogy finom legyen, amit eszem. Ha nem ízlik valami és megesszük, az biztosan árt. Némely zöldturmixszal így voltak itt többen is. Olyat nem szabad enni (inni).
asha
Néha írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. ápr. 30., hétf. 14:58

Nekem nincs is mit mondanom. -illetve lenne, de csak magamat ismételgetném, úgyhogy nem is írom le még egyszer.

Mindenki egyen úgy ahogy akar. :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. ápr. 30., hétf. 16:32

Most reggel búzafűvel nyitok magába és nagy kortyokban bent tartva a szájban, mielőtt lenyelem. Utána narancsos zöld keverék. Ma 2 fajtát ittam. Rómais medvehagymás. És volt egy másik, sárgarépa zöld, pitypang, csalán, rukkola, gyömbér. Mellé narancsok. Délután még ettem egy rómais paradicsom tudmixot. Gyümik ma banánok és még spárga is volt ma még.
Mostanában 17 után már nem eszem. Már várom, hogy az eper ára lemenjen kicsit, mert ezerér még drága. Vidékiek, ott mi a helyzet? Mennyi most az eper? ÉS jó lenne , ha jönne már a cseri is, lassan érnek a májusi elsők.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. máj. 1., kedd 7:12

Ahogy én láttam, vidéken is e körül van még az eper.
RAtti
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10