80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. feb. 16., csüt. 20:43

Iván láttam, hogy nagy része ismétlés, de akkor is jó kis adag volt így "hirtelennyébe". :D

Gondolkodtam, hogy leírjam-é a következő sorokat, de remélem ennyi mindenkinél belefér.

Iván írásának olvasása után a kötetező kis párbeszéd játszódott le a fejemben:

-Iván! ha Te nem is néztél bele Graham szájába, attól mi még esetleg belenézhetnénk a tiedbe, csak hogy minden okés-e?
(erre elképzeltem Ivánt, hogy viccesen mondja :D )

-miazhogy! sőt! akár még a seggembe is belenézhettek! :lol: -mármint az egészséges bélflóra miatt. :D

Bocsesz! :D
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. feb. 16., csüt. 20:57

Szia Klári!

Az emberek nagy részénél (sajna néha nálam is :? ) az ilyen evészeteknek van egy bizonyos feszültségoldó, stresszoldó, nyugtató (vagy nevezhetjük tompítónak is) hatása.
Ez részben tanult folyamat, mert pl aki kiskorában ilyen téren nem lett nagyon elkényeztetve, az sokkal kevésbé vágyik ilyenkor mondjuk csokira.

Talán már hallottátok:
A bon-bon szó a francia jó, jó (jól van, jól van) -ból ered.
Amikor a gyerkőcnél eltörött a mécses :cry: akkor a szájba nyomtak egy is csokit, hogy: jól van, jól van, semmi baj. -bon-bon.

Aki ezt "szépen" megtanulta az stresszhelyzetben előbb fordul édesség után. -ez mondjuk sporttal is levezethető lenne, csak az sajna kicsit nagyobb akaraterőt igényel.

http://www.youtube.com/watch?v=eF3lod9wEvU

:D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. feb. 16., csüt. 21:03

Összességében én azt mondom, hogy ne sértsük a tojás, hús és tejtermelőket, hogy félnivalójuk messze nincs, mert ma még a 811 elenyésző kisebbség, és az, hogy mi nem élünk e produktumokkal, még nem rendíti meg ezen iparágakat. Mi fenntartjuk magunknak a szabad választás jogát, s nem élünk a hagyományos társadalom hőkezelt és testidegen ételeivel még nyers formában sem.
A cél így tehát csak az lehet, hogy az, aki valamilyen betegségből keres kiutat, vagy éppen nem leli a hagyományos létben a helyét, vagy túlzott állatszeretet fűti stb., hogy ezen embereknek is mutassunk egy helyes alternatívát az életminőségre.
És hozzáteszem, hogy arról megvagyok győződve, hogy nekünk van igazunk, de maradjon ez az én privát véleményem, s ki-ki döntse el mit szeretne.
Nekem semmi bajom a másként táplálkozókkal, minden hozzátartozóm az, és nem fogom ezért leköpni, vagy kirekeszteni az életemből a hagyományos lét követőit, ugyanúgy szeretem, és elfogadom őket. Itt csak arról van szó, hogy kiállok valami mellett, amiben mélyen hiszek. És ez nem elvakultság, szigorúság, vagy fanatizmus, hanem egyszerű lelkesedés, és mély meggyőződés. De ha találok jobbat, vagy találok kivetni valót a 811-ben, majd szólok. csakhogy elég valószínűtlennek tartom, ugyanis elég széles az ismeretem a táplálkozástudomány terén.
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. feb. 16., csüt. 21:36

És még annyit.
Én abban hiszek, hogy a testbe nem mehet be csak NYERS, MAGAS ORGANIKUS vizű szerves anyag.
Ha ebből indulok ki, akkor nem fogok nyers magokat ropogtatni, esetleg életre keltve bizonyos fajtájukat csíraként. Nem eszem nyers húst, nem próbálok magamnak nyers vért vagy tejet csapolni más élőlénytársaim testéből, és nem nyomorítom meg az érző madárpár boldogságát kicsinyük megölésével.
Hogy mi megy ma a világba, hogy léteznek vágóhidak, létezik az ipari „élelmiszer” termelés, hogy mindent megeszünk lényegében, ami él és mozog, és csak azért vagyunk képesek megenni, mert megsütjük, ízesítjük a boszorkánykonyhánkba. Hogy a világ a szupermarketekből vásárol vacsorát magának és nem a gyümölcsligetekből, és zöldségeskertekből. Ezek ettől még léteznek és életünk része, aki nem fogadja el ezeket, felesleges feszültséget okoz magának. Én elfogadom és szeretem ezt a világot is, beülök egy Mc Donaldba, mert a másik embertársamnak ez étterem, elfogadom, és nem lázadok az elkerülhetetlen ellen. De nem ebből a csatornából merítem az ételem.
Számomra étel az csakis nyers, növényi táplálék, s gyümievőként elsődlegesen és döntően gyümik és zöldek.
Hogy nem csábítanak a hagyományos lét ételei, erre azt mondom, hogy már nem. Számomra ezek kihunytak létezni, és közömbösek, és sajnálom azokat, akiknek ezek a jóízű élvezet kategória.
Messze van még az a világ, amikor a gyümölcsligetek körbeölelik majd a bolygónkat, de az emberiség visszatérése a paradicsomba már elkezdődött és sok generáció múlva révbe fogunk érni. Néha elgondolom milyen lesz 1000 év múlva, és egy zöld világot képzelek, melyben az emberek szeretik egymást, nincs környezetszennyezés, állatok öldöklése, nincsenek háborúk, és boldog jólétben él az emberiség nagy hányada.
Hogy ez idea, az majd kiderül. Mindenesetre a vonzás és a gondolaterők azok működnek az ember életében. És szűnte lenül dolgozik a tudatalattink, ezért fontos milyen gondolatmagokat ültetünk nap után.
Én megteremtettem a vibrant világot, ebből nem engedek, és ezért elérem, és tudom, hogy a testműködésem a sok milliárdnyi ember közül ott van a top 100-ban, mivel nem is lehet másként, ha valaki a legjobban táplálkozik, annak az eredője is eszményi testkémiai működés lesz. És azért valóság ez, mert hiszem, látom, elképzelem, átélem napi szinten.

És csak az működik, ami közelít a valósághoz és van alapja. Mert ha valaki mesevilágot képzel magának drogosként, vagy alkoholista cigisként, attól azt még nem éri el, és nem is tudja ellen fordítani a gondolatát a szép világ képzetére ugyanis a fizikai hatás gondolati gátot ad, m a fizikai hatás nyomora e szereknek, érezteti a fájdalmat, ami kinullázza a mesevilág képzetet.

Magyarán amit csak akarok mondani. Hogyha azt hisszük, hogy vibrantok lehetünk hőkezelt és testidegen-ételeken, az azért nem működik, mert az ezeken nyert testi diszkonfortunk, betegségeink, letargiánk, stb. gyengévé, és sebezhetővé tesz bennünket, és ha folyamatosan plántáljuk magunkba a vibrantság képzetét, akkor sem élhetjük át, mert a fizikai hatás ellene hat.

De ha ideálisan táplálkozunk, akkor a fizikai hatás megerősítő hatása tovább vonzza felénk a vibrantságot halmozottan egyre csak, mely végül olyan erős meggyőződésben és fizikai testben kulminál, ami egyszer csak ott teremt minket a célunknál.

Ezért nem első a lelki vagy gondolati hatás, mert a fizikai cselekedet határozza meg a test működését és az építi meg az egészséges lelket és gondolatot kulminálva egyre erősebb meggyőződés felé lendülve benne.
A gondolaterő ott tud hatni, hogy ott teremti nekünk a fizikai világ helyes cselekedeteit , de csak akkor ha hiszünk benne, mert ha közben cigizünk, akkor kisüti a helyes gondolatot a cselekedet. És a táplálkozásban is ez a helyzet.

Az élet kulcsa A TITOK. Ezt mélyen ajánlom mindenkinek, hogy olvassa el a könyvet is, mert működik!
Olyan világot vonzhatunk magunknak amilyet szertnénk és mélyen átérzünk.

http://www.youtube.com/watch?feature=yo ... 1S2bGh9hGc

Remélem fogható volt, amit akartam mondani.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2012. feb. 16., csüt. 22:43

smanag írta:És még annyit.
Én abban hiszek, hogy a testbe nem mehet be csak NYERS, MAGAS ORGANIKUS vizű szerves anyag.
Ha ebből indulok ki, akkor nem fogok nyers magokat ropogtatni, esetleg életre keltve bizonyos fajtájukat csíraként. Nem eszem nyers húst, nem próbálok magamnak nyers vért vagy tejet csapolni más élőlénytársaim testéből, és nem nyomorítom meg az érző madárpár boldogságát kicsinyük megölésével.
Hogy mi megy ma a világba, hogy léteznek vágóhidak, létezik az ipari „élelmiszer” termelés, hogy mindent megeszünk lényegében, ami él és mozog, és csak azért vagyunk képesek megenni, mert megsütjük, ízesítjük a boszorkánykonyhánkba. Hogy a világ a szupermarketekből vásárol vacsorát magának és nem a gyümölcsligetekből, és zöldségeskertekből. Ezek ettől még léteznek és életünk része, aki nem fogadja el ezeket, felesleges feszültséget okoz magának. Én elfogadom és szeretem ezt a világot is, beülök egy Mc Donaldba, mert a másik embertársamnak ez étterem, elfogadom, és nem lázadok az elkerülhetetlen ellen. De nem ebből a csatornából merítem az ételem.
Számomra étel az csakis nyers, növényi táplálék, s gyümievőként elsődlegesen és döntően gyümik és zöldek.
Hogy nem csábítanak a hagyományos lét ételei, erre azt mondom, hogy már nem. Számomra ezek kihunytak létezni, és közömbösek, és sajnálom azokat, akiknek ezek a jóízű élvezet kategória.
Messze van még az a világ, amikor a gyümölcsligetek körbeölelik majd a bolygónkat, de az emberiség visszatérése a paradicsomba már elkezdődött és sok generáció múlva révbe fogunk érni. Néha elgondolom milyen lesz 1000 év múlva, és egy zöld világot képzelek, melyben az emberek szeretik egymást, nincs környezetszennyezés, állatok öldöklése, nincsenek háborúk, és boldog jólétben él az emberiség nagy hányada.
Hogy ez idea, az majd kiderül. Mindenesetre a vonzás és a gondolaterők azok működnek az ember életében. És szűnte lenül dolgozik a tudatalattink, ezért fontos milyen gondolatmagokat ültetünk nap után.
Én megteremtettem a vibrant világot, ebből nem engedek, és ezért elérem, és tudom, hogy a testműködésem a sok milliárdnyi ember közül ott van a top 100-ban, mivel nem is lehet másként, ha valaki a legjobban táplálkozik, annak az eredője is eszményi testkémiai működés lesz. És azért valóság ez, mert hiszem, látom, elképzelem, átélem napi szinten.

És csak az működik, ami közelít a valósághoz és van alapja. Mert ha valaki mesevilágot képzel magának drogosként, vagy alkoholista cigisként, attól azt még nem éri el, és nem is tudja ellen fordítani a gondolatát a szép világ képzetére ugyanis a fizikai hatás gondolati gátot ad, m a fizikai hatás nyomora e szereknek, érezteti a fájdalmat, ami kinullázza a mesevilág képzetet.

Magyarán amit csak akarok mondani. Hogyha azt hisszük, hogy vibrantok lehetünk hőkezelt és testidegen-ételeken, az azért nem működik, mert az ezeken nyert testi diszkonfortunk, betegségeink, letargiánk, stb. gyengévé, és sebezhetővé tesz bennünket, és ha folyamatosan plántáljuk magunkba a vibrantság képzetét, akkor sem élhetjük át, mert a fizikai hatás ellene hat.

De ha ideálisan táplálkozunk, akkor a fizikai hatás megerősítő hatása tovább vonzza felénk a vibrantságot halmozottan egyre csak, mely végül olyan erős meggyőződésben és fizikai testben kulminál, ami egyszer csak ott teremt minket a célunknál.

Ezért nem első a lelki vagy gondolati hatás, mert a fizikai cselekedet határozza meg a test működését és az építi meg az egészséges lelket és gondolatot kulminálva egyre erősebb meggyőződés felé lendülve benne.
A gondolaterő ott tud hatni, hogy ott teremti nekünk a fizikai világ helyes cselekedeteit , de csak akkor ha hiszünk benne, mert ha közben cigizünk, akkor kisüti a helyes gondolatot a cselekedet. És a táplálkozásban is ez a helyzet.

Az élet kulcsa A TITOK. Ezt mélyen ajánlom mindenkinek, hogy olvassa el a könyvet is, mert működik!
Olyan világot vonzhatunk magunknak amilyet szertnénk és mélyen átérzünk.

http://www.youtube.com/watch?feature=yo ... 1S2bGh9hGc

Remélem fogható volt, amit akartam mondani.

A titokkal és a vonzással kurvára vigyázni kell,az nem úgy működik hogy mindenki nyakra-főre hivogatja vonza a dolgokat szanaszét,sokkal mélyebb bonyolultabb dolog órákat tudnék erről írni,de nem teszem mert legyen annyi elég ,hogy amit Iván berakott az olyan mintha egy hangya " nekimenne" a Himalájának:) magyarul ez még nem elég:)
borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. feb. 17., pén. 8:19

Szia Iván!

Én ebben a "TITOK"-ban, így önmagában nem nagyon hiszek. Szerintem az kevés ha pl. valaki ül a fotelben (mint a filmben is) és elképzeli a Ferrari-t. -ahhoz, hogy ez tényleg valóra váljon a "valóságban" is sokat kell tenni.
Viszont a kettő együtt már jól működhet, a helyes cselekedetek pozitív gondolkodással (hittel) együtt, tényleg sokra képesek.
Mert ahogy Te is írtad hiába hiszünk valamiben, ha fizikálisan gátja van nehezen fog megvalósulni, de cselekedhetünk mi a legjobban, ha nem hiszünk benn, és állandóan csak kételkedünk az nagyon megnehezítheti a dolgunkat.

Viszont ha innen nézzük akkor már nincs is ebben akkora TITOK. Mert ha valaki tudja mit akar, elképzeli, már fejben megtervezi, és szinte látja maga előtt (legyen szó bármiről), akkor a megvalósítás is sokkal könnyebb lesz, mint ha csak úgy fejjel futnánk a falnak. -de asszem nagyjából egyről beszélünk.
(azért remélem, hogy a 811 -el kapcsolatos tapasztalataid -amikről írni szoktál- valósak, és nem csak a képzelet szüleménye? :roll: :D )
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: asha » 2012. feb. 17., pén. 8:45

Kedves Iván!

Köszönöm mindazt, amit írtál, igen meggyőző. Talán még nem jutottam el arra a szintre, hogy a 811-et teljes egészében el tudjam fogadni, nyáron biztos sikerülni fog. Szép bio-gyümölcsösünk van, tavaly szuper volt a termés, idén - majd meglátjuk. Veteményezünk is, ahhoz sem használunk vegyszert,a zöldek adottak. Meghagytuk a vadnövényeket is a kertben, sok a csalán, a pitypang, a porcsin, a tyúkhúr, elfér a pázsit és a virágok mellett. Sőt, szépítik a kertet. Hegyen élünk, egy picike faluban, álomszép hely. A vad természet vesz körül bennünket, galagonyával, kökénnyel, csipkebogyóval, szederrel, vadalmával, vadkörtével és sok gyógynövénnyel. Megszedjük télire is, ami kell nekünk.

Most még, télen, képtelen vagyok csak gyümölcsön élni, pár napig betartottam és nagyon fáztam. És nem is tudok pár szem gyümölcsnél többet megenni, ezért mindenképpen kell valami kiegészítés.

Tisztelem a hozzáállásodat és a hitedet abban, amit csinálsz. De ez valahogy olyan belső indíttatású dolog. Ha a lelkem mélyén nem vagyok meggyőződve arról, hogy valami jó nekem, akkor nem tudom csinálni sem. El kell jutni erre a pontra nyilván, és lehet, hogy csak fokozatosan megy. Útkereső vagyok még mindig, igen. De ha valamitől elmúlik a magas vérnyomás problémám, azt az utat fogom követni, az biztos. 1990 óta foglalkozom az egészséges táplálkozással, 20 évig hittem azt, hogy az olaj, a teljes kiőrlésű gabona, a vegaság a nyerő, és a vérnyomásproblémám ezek mellett alakult ki. Szendi Gábor könyve indított el nálam egy folyamatot, elkezdtem komolyabban utánamenni a dolgoknak. A húsevéssel kapcsolatban nem győzőtt meg, soha nem is fog tudni, mélyen elítélem mindazt, amit az állatokkal művelnek. Viszont a jó minőségű zsírokon elgondolkodtam és rájöttem, legelőször a szervezetem működését kell megtanulnom, hogy bármit is megértsek abból, mire is van szükségem. Most ott tartok, hogy a nyers étrend a legmegfelelőbb, és dr. Bucsányi ajánlását tudom - egyelőre - elfogadni, pár szem gyümölcs, egy-két szelet pirítós durva lisztből, pár kanál házi tejföl. Néha dió, avokádó, kevés olívaolaj. Nyáron lehet több gyümölcs és zöldek a kertből. Aztán majd meglátom:)
asha
Néha írogat

Hsz: 40

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. feb. 17., pén. 8:58

Ok. Helyesen látod. Ez egy folyamat, megértésben, hozzá idomulásban, ése elfogadásban. És mint írtam is 10-ből egy jut el a vibrant szintre. Közelíts felé, tanulj, tapasztalj, és majd kialakul melyik a Te utad.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. feb. 17., pén. 11:56

Szia Gábor!

Ha még nem "lehelted ki a párádat" :D és van egy kis időd, megtennéd, hogy leírod azt, hogy hogyan oldattad meg házilag a vízdesztillálást? (tudom régebben már írtad, de nem rémlik pontosan, valamilyen "kövek" is voltak benn ha jól emlékszem.

Nem kell egy nagy teljesítményű valami, mert naponta max. 4-5 decit használok, de ezt is tervezném lecserélni, mivel az eddig használt bolti forrásvizek, meg a csapvíz is egyaránt szarok. -már elnézést.
Az ozmózisos tisztítok meg kevésbé szimpatikusak (bár nagyobb szükséglet esetén valószínűleg azt használnám)

Kösz!
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. feb. 17., pén. 13:02

Szia Ratti!
A nagymama pálinkafőzője:
Végy egy nagyobb edényt, jó, ha saválló, tégy bele egy akkora jénai fedőt, felfelé fordítva, amire egy kb 2 cm vastag lapos követ rátehetsz, és még belefér az edénybe, jó, ha terméskő. Erre tégy egy kb 1 l-es jénai edényt (nálam az alapedény egy 7 literes kukta, aminek elszállt a teteje.) És ebben van egy magas jénai. Nem széles és alacsony, hanem kb akkora, hogy az edény felső szélét ne érje el, kövestől, fedőstől. A végén tégy bele annyi vizet az alapedénybe, a jénai köré, hogy a jénai ne billegjen. Ezután az egészre tégy egy akkora vékonyfalú saválló, lefelé szűkülőn kúpos edényt, amibe majd a hidegvizet teszed, hogy a felforrt víz ezen a felületen kicsapódjon. Szerencsés esetben a lecsapó hideg vizes edény, szűkülő lapos, vagy domború és a végén kis átmérőben lapos alja egy kicsit lejjebb is ér, mint a desztillált vizet felfogó jénai tál. De nem ér hozzá annak felső széleihez, hogy a víz egyenesen a jénaiba csöpögjön. Nálam azalatt, amíg a legfelső edényben a víz felforr, kb 8dl desztillált víz képződik. Soha nem forr fel a középső jénaiban levő desztvíz, mivel a jénai fala szigetel annyira, hogy a körülötte levő alapvíz ne tudja felforralni. Ha a szerkezet jó, akkor a felső tál érintkező szélei jól záródnak az alapedény felső széléhez. De nálam, mivel a kukta ovális, befelé hajló peremmel rendelkezik, van rajta kétoldalt egy kis rés. De ez nem számít annyira. Ez az eszköz legalább annyira termelékeny, mint a neten is kapható labordesztilláló. De annak nagy a csapvíz igénye. Az ára évekkel ezelőtt 30 e ft volt. Ez össz-vissz, legfeljebb 3 e ft. A gázon én szokvány csapvizet használok alapnak, és a kicsapató felső edénybe teszek ehhez 2 kupaknyi sűrített citromlevet. Amikor a felső edényben a víz felmelegedett, leveszem a nagy edényről, és az alulról kifőtt alapvizet megint a kívánt szintig feltöltöm egy saválló tölcsérrel és saválló merőkanállal. Ezután a maradék melegvizet, ami citromos, gyümölcsmosásra használom.
Miért kell annyit írni?
Azért, hogy egy másik ember megértse. Írja le ezt valaki 3 mondatban!

Még annyit, hogy ha az ember technikai problémát lát, ismernie kell a fizikát, és meg kell komponálni hozzá a megfelelő alkatrészeket. Persze, én láttam, anyám hogyan főzte a pálinkáját. Egy nagy lekvárfőző zománcos edénybe rakta a cefrét, és abba merítette bele azt az edényt, ami a pályinkát felfogja. A legtetejére rakott egy „ vájdlingot”, ha tudjátok, mi az,..és a köré tömködött törölközőket, hogy a jó kis gőz el ne szökhessen.. Nem muszáj leutánozni!
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. feb. 17., pén. 13:04

Egyébiránt, egy nap után élek, sőt délelőtt aludtam is kb 1 órát. Így már nem esem össze. Éjszaka már valszinűleg jobban alszom majd. Remélem az összes véget ér3 nap alatt. Nem érek rá henyélni. A sós löttyöt pedig kerülöm.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. feb. 17., pén. 13:13

Szia Ratti!
Már megint előbb írtam az edényes ismertetőt és utána olvastam el a hozzászólásaidat. Ez megint telepátia. Ugyanazt írtam az edénytéma végén az alkotásról, mint te az akaratról, ha érted..
Más: én nem feszülségoldásból ettem a lágytojást fél évig, hanem "tudományos" kísérletből. Ugyanúgy, ahogyan a sóoldatot is. Megértettem, hogy semmi értelme egyiknek sem. Szóval nálam ilyen, mint feszültségoldás nincs, legfeljebb káromkodás van, mikor magamat szidom, hogy ráütök az ujjamra, vagy leszelek egy kis darabot az ujjamből a zöldségszelővel...
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. feb. 17., pén. 21:39

Gábor köszönjük! :div180: -szerintem faszán írtad, no próblémo! :D

Elsőre amikor csak futtában belepillantottam, egy kicsit zavaros volt, de végigolvasva minden világos. -szinte látom a szemem előtt. 8O

(Erről eszembe jut egy agykontrollos ajánlás amit nemrég hallottam, miszerint ha minél gyorsabban szeretnénk megérteni egy szöveget akkor először csak fussunk rajt végig, úgymond "fényképezzük" le a szemünkkel, s eztán amikor olvassuk sokkal gyorsabban képesek leszünk megérteni. Nem tudom, hogy van-e ebben valami, de én valahogy (talán más is) ösztönösen így szoktam. -most már legalább tudom, hogy miért :D )

Gondolkodtam én is hasonló, egyszerű megoldáson, de tartva attól, hogy az aránylag kis hőmérséklet-különbség miatt (mivel nincs olyan komplikált hűtése) nem fog rendesen működni ezért "félre" tettem, s gondoltam megkérdezlek, még mielőtt nekiállok összerinnyenteni egy bonyolultabbat. -remélem jó lesz. :D mindenesetre kipróbálom.

Ahol napközben legtöbbet vagyok, ég egy fatüzelésű kályha, az lenne az igazi ha ezen is működne, bár nem annyira meleg, de így legalább nem kellene a gázt sem égetni. -a víz elpárolog rajt, azt már próbáltam, idő meg van rá.

Pár kérdés a pontosítás végett:

A felső vájdlingban (még tudom mi az :D ) kb. hány liter víz van, ill. mennyivel nagyobb az átmérője mint az alapedénynek? -van-e értelme jóval nagyobbat venni a jobb hűtés reményében? Szoktál-e erre fedőt tenni? (gondolom előnyösebb ha nincs rajt, akkor lassabban melegszik fel)

A citromlé esetleg afféle fertőtlenítő szerepet tölt be, vagy más miatt kell?

Végül:
Az így desztillált víz meddig áll el, ill. megromlik-e egyáltalán. -ha kényes ilyesmire akkor hogy érdemes tárolni?

Kösz még egyszer! :D

Jó éjt! :zzz:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. feb. 18., szomb. 11:17

Szia Iván!

Szerinted a "hagyományos" vizekben (pl. csapvíz, ásványvíz, forrásvíz) lehet valamilyen olyan hasznos, jó anyag amit az emberi szervezet fel tud használni? -vagy az ilyen vizekben oldott "szervetlen" anyagok számunkra mind hasznosíthatatlanok.

Arról jutott eszembe a kérdés, hogy van még egy üveg Jódaqua-m, s gondoltam mielőtt lejárna megiszogatom.
De ez is csak a földből való. Az ebben lévő jód hasznosítható-e az ember számára?
Állítólag a mi vidékünkön alacsony a víz jódtartalma, vajon ha magasabb lenne, mennénk-e vele valamire?
(vagy inkább azt lehet mondani, hogy a szervetlen anyagokat is egy bizonyos mértékig fel tudjuk használni, csak sokkal rosszabb hatásfokkal? )
Nem aggódok a jód miatt, csak éppen pont ez a megkezdett üveg késztetett gondolkodásra, ill említettem még hogy azt a kis "hagyományos" vizet is amit iszok, inkább lecserélném valami tisztábbra. -bár ez utóbbinak nem hiszem, hogy sok jelentősége lenne, mert ha van is benn valami, az a napi pár deci szerintem már nem oszt nem szoroz.

Kösz!
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. feb. 18., szomb. 13:09

Szia Ratti!
Nagyon jókat írtál. A felső edény átmérője akár jóval nagyobb is lehet, mivel a lecsapódás annál intenzívebb, hatékonyabb. Némileg hűti is a rendszert, ezt is be kell kalkulálni. A határ, az a súly, amit a levételkor (a folyamatos működéshez a forrásban levő alsó részhez, lehetőleg a forráshoz közeli hőmérsékletű tápvizet kell adni. Ennek forrásaként adódik a hűtővíz, ami időközben felmelegedett, kb 80°C-ra. De a maradék forróvizet sem öntjük ki, hanem félretesszük egy alkalmas edénybe, amiben majd zöldségeket-gyümölcsöket tudunk megmosni.) Ezt hozzáadjuk a felfogó tál mellett bevezetett tölcsérrel, miután a hűtőedényt melléhelyeztük, és abból merjük ki. A lényeg, hogy a használt víz ne keveredjen a desztvízzel, és a desztvíz csak egyszer érintkezzen a fémmel, a hűtőedény aljáról visszacsepegve. Lehetne az egészet úgy is megcsinálni, hogy a hűtőedény is üvegből legyen, de annak akkor olyan edzettnek kellene lenni, hogy a forró és a jéghideg hőkülönbsége ne okozzon törést, de akkor az üveg súlyát még nem vettük figyelembe. Az eléggé katasztrofális volna, ha a kezünkben menne szét... De ez az anyag volna az ideális. Aztán az is egy megoldás lenne, hogyha a lecsapató közeg levegő volna, és akkor a lecsapató felület lehetne akár üveg is. Akkor viszont a hideg levegőt kellene valahonnan előszedni, és télen az ugyebár hűtené a lakást, de ezt is lehetne egy zárt rendszerben működtetni úgy, hogy a hűtéssel a relatíve forró felső üvegfelületen a levegőben levő pára is kicsapódjon, és az + desztilláltvízzel szolgálhatna. Lehetne ezt úgy is megcsinálni, hogy csak egyszerűen egy üres jénai edényt tegyünk a nagy edény tetejére, de akkor csak a szoba - azért lényegesen alacsonyabb hőmérsékletét használhatnánk. Ugyanakkor az üveg hőtehetetlensége sokkal nagyobb, mint a savállóé, és a saválló, néhány tizedmilliméteres vastagságával jól vezeti a hőt, vagyis a hidegvíz hamar lehűti és a víz áramlása a felső tálban a meleg-hideg kicserélődésével igazából sokkal hatékonyabb, mintha ugyanez üvegből volna.... Szóval lehet bonyolítani, és javítani is. A citrom a savassága amiatt kell, hogy a felső tálban kicsapódó és lerakódó vízkövet oldja. Ugyanez jól jön az alapedényben levő vízhez is, mivel abban még több vízkő rakódik le. Az ecet is szóba jöhet, mivel az még savasabb, de a szaga nem jó és talán bizonyos, a víznél könnyebb anyagok is belekerülhetnek a desztvízbe. Sajnos, ez a citromlé esetében is szerepet játszhat. Ha kihagyjuk a mészoldókat, akkor jöhet a smirgli…Ami a desztvíz eltarthatóságát illeti…Nos eleve nem jó a minősége, ha nem tartható el. Az enyém gyakorlatilag korlátlan ideig eltartható, mivel bacik a magas hőmérséklet miatt nincsenek benne. De az említett, víznél könnyebb anyagok benne lehetnek, bár azok talán… nem tartalmaznak virulens ágenseket. Vagy a rosseb tudja. Ezt meg lehet nézni. Mindenesetre ennek valószínűsége csekély. Ez az egyik előnye a desztvíznek.

Amit az olvasás és megértés témában írtál, azt mutatja, hogy te is vizuális vagy, mint én, bár, mivel zenész is vagyok, ezért auditívvá is váltam. Ez a kettő már elég sokat segít abban, hogy a világot folyamatában és egységében is lássam, és jobban értsem. Amit írok, valószínűleg, ezért is lehet olyan nehéz mások számára, mivel a kész vizualitás (TV, és minden, ami vizuális ipar, és oktatás), mely a saját vizuális kreativitás kialakulását nehezíti, olykor lehetetlenné teszi, és a te korosztályod, szintén viszonylag keveset kapott belőle, ezért te is rákényszerültél a saját képalkotásra. Persze, ezt lehet örökölni is, de fejleszthető, mint minden, ami van, bár legyen az akármilyen kicsi is. Ezért van a pedagógiának létjogosultsága. Hubbard szerint (mellesleg ez valóban nagy felfedezése, ha az övé egyáltalán), ami egy szövegben az ember számára nem érthető, az utána következő szöveget már nem érdemes elolvasni addig, míg azt a szót meg nem értjük. Ugyanis, az azt követő részt biztosan nem fogjuk megérteni. Ez a tanulás egyik titka. Ebben sok igazság van, szerintem.. de ez a „képolvasás” se rossz, csak a kettőt vegyíteni kell, mivel a képolvasás, a 70-es évek pedagógiájának nagy hibája, amiért sok gyerek egyszerűen nem tud, vagy nem szeret olvasni, ha olyan szóval találkozik a szövegben, ami addig még nem fordult elő. Inkább a betűk sorának a megfelelő irányban való gyors elolvasása, vagyis a folyamatolvasás jobb technikának tűnik. Azonban a fotografikus memória, szerintem alapvetően más lehet. Ezzel kevesek születnek. Lehet, hogy egyes autikusok, de lehet, hogy egyes diszlexiások is, mivel a diszlexia, és az autizmus, megint szerintem, csak ugyanannak a személyiség-agyműködés-tudathasználati módnak egy másik fokozata…Szóval.., a fotografikus memória, valami olyan, mint a radiesztézia, vagyis nagyon ősi érzékszerv, amit a civilizációs unalom és kényelem alapú szellemi züllés kitörölt, vagy háttérbe szorított. Ezt is bárki újra előhívhatja a tudatának legrejtettebb zugaiból. Hogy még érthetőbb(?) legyen, az ilyen képességgel rendelkezőnek nem kell elolvasnia az adott szöveget, hanem elég csupán elképzelnie azt, hogy képes enélkül is megjegyezni. Ez aztán előhívja az említett képességet, és azzal belép egy olyan érzékelési térbe, ahol a szöveg betűi és a tárgyak elrendezése nem különbözik. Az állatok ama képessége, hogy „lefényképezzék” a körülöttük levő tereptárgyak egymáshoz viszonyított helyzetét, számukra létkérdés. Egyrészt így találnak haza, másrészt, ha bármilyen apró különbséget tapasztalnak, az lehet, hogy egy veszélyes betolakodó által keletkezett. Ez ugyanaz a képesség, mint az imént idézett. Azután, az embernél, mikor már a lefényképezett kép egy másik munkafázisban újból értelmes, vagy fontos szöveggé alakítandó, a tudatos résszel kell dolgozni rajta. De, ha a tudatos módszert tudjuk csak alkalmazni, annak a sebességét növelhetjük, elég nagy lehetőségek mentén.
Mellesleg, ezt az összefüggést is csak most fedeztem fel…

Remélem, nem rémisztettelek meg a sok szöveggel. De még azt teszem hozzá, amit Popper mondott egyszer: „Azért beszélek Kováccsal, hogy megtudjam, mit gondolok róla.” Vagyis az intelligencia úgy működik, hogy a sok adat a megfelelő helyen az agyban, vagy azon kívüli térben (akasha) tárolva van, és csupán az a feladat, hogy összekapcsoljuk egy adott, hozzá közeli bázissal, hogy kettejük viszonyát megérthessük, amiből azután megint egy újabb adattárat tudunk létrehozni. Ezek bővülnek, amíg élünk., Ha valaki viszont nem így építkezik, hát… Ott marad, ahol volt. Az is egy filozófia, de az visszasüllyeszt minket. Jelenleg ez folyik.
Mindezért, ami bennünk valószínűleg több ponton is egyezik, vagy hasonló, vagyunk képesek kitartani dolgok, rendszerek mellett, ha már megértettük működésüket. Ez lehet azután magyarázata annak is, hogy vajon miért nem képes sok ember a 811-re, vagy bármilyen módosításra az étkezésében, életmódjában.
A különféle tudati manipulációkra épülő, főleg üzleties rendszerek ezeket a ritka képességeket használják ki, vagy élnek vissza velük. Részben azzal, hogy misztifikálja, vagy azokat, akik ezt mutatják, részben azzal, hogy elrejti azt, hogy ezen alapul.
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Stoner 2012. feb. 18., szomb. 13:47-kor.
Stoner
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10