Szia Ratti!
Sajnos a kereskedelemben kapható aszalványokkal több baj is van. Megsütik az aszalványt(lényegében hőkezelt ételt ad), pasztőrizálják, kandírozzák némely eljárásban, vegyszerekkel kezeli stb. Ilyeneket én nem ennék. Az otthon HELYESEN aszaltakat ehetjük kis mennyiségben, különösen az említett frissgyümölcs szerényebb időben. Azonban az igazi tiszta test mennyiségi fogyasztásukat nem tolerálja jól, mert a legfontosabb tápanyagukat, az organikus vizet kivonták belőle, de a magas víztartalmú étel fogyasztás nélkülözhetetlen. Megoldás lehet, ha deszt. vízzel, vagy más gyümölcs és zöld leveivel revitalizáljuk az aszalványt. A helyesen aszalt az az, amelyiket nem sütötték meg, alacsony ,43 c fokon max. aszalták. Legjobb a padláson, vagy napon aszalás , vagy alacsony hőfokú aszaló. Revitalizálás egyébb vízzel toxinbevitelt ad mivel az ásvány- és forrásvizek szervetlen anyagokkal szennyezik a testet. Én bemértem forrásvizeket, kicsapattam a szervetlen tartalmukat, s nagy átlagban mindegyik alján barna üledék csapódott ki, ezt a vesének el kell távolítani, de a finom szűrőrendszert ez tömíti, és évek múlva gondot okozhat.
Napraforgót hajtatok időnként 1 cm es komposzton tálcán és ollóval vágom mikor szikleveles 5 cm es. De meg lehet enni csíraként is 2-3 naposként is, mindkét megoldás jó. Télen kell enni mert d2 vitamint ad sokat, és jó a szerves jód tartalma is.
Csicseri csíráztatható, csíraként ehető kis mennyiségben, gyümölccsel nem keverhető( feh+cukor nem egyezik), erjedés az eredmény.
Spárga gyümölccsel nem az igazi de még elmegy. Spárga brutális testépítő , majdnem olyan jó mint a spenót ebben. 2 % magas biol. értékű fehérjéje van. Én megeszem egyszerre 1 csokrot, fél kg ot.
Mák nagyon jó, brutális az ásványi makro és mikroelem tartalma. Különösen sok Ca, Fe, Zn, van benne. Azonban fontos hangsúlyozni, ezek mehetnek, de nem mennyiségben, 3-6(aktív sportoló) dkg nál több napi szinten nem kell. Átmeneti testnél még mehet efőlé, kivánalom szerint, később a tiszta test pattanásokat dob ki a bőrre tiltakozva, hogy maradj a zöldek 1-4 % os fehérjetartalmánál. Legegészségesebb ha sok zölddel visszük be a kiegészítést és fehérjét a gyümölcsök mellé.