80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

HozzászólásSzerző: RAtti » 2009. ápr. 20., hétf. 18:37

Szia Arctic!

Megkérdezhetném, hogy mit értesz pontosabban a "kalória feltornászása" alatt?
Például azt ha jól laksz 6 banánnal akkor biztos ami biztos alapon inkább megeszel 7-8-at holott már nem igazán kívánod? Esetleg akkor is eszel ha nem vagy valóban éhes, -ezzel növelve a kalóriabevitelt- vagy az említett 2500-3000kcal jóízűen lemegy?
Azért kérdezem mert mikor én ilyen "túlevéssekkel" próbálkoztam sokszor csak rosszabb lett a helyzet, gyakran voltam utána fáradt, álmos. -még edzeni sem volt kedvem. (persze könnyen lehet, hogy velem van a gond) :( Ellenben másfél óra úszás után többet tudok enni. Ezért is gondolnám, hogy a test pont annyit kér amennyire szűksége van. -szerintem. (persze ez nem biztos :) )

Kösz a választ előre is!

Atti
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: Arctic » 2009. ápr. 20., hétf. 19:14

Szia RAtti! Első nap 70 dkg banán ment le (héj nélkül). Két két elteltével most több, mint egy kiló. Ekkor érzem úgy, hogy még férne belém egy, de már nem erőltetem, kényelmesen jóllakom. 2500Kcal nekem így kényelmes, de később, ha hozzászoktam lehet, hogy 3000 is az lesz.
Ennek ellenére tágítani kell a gyomrot, mert a nagy tápanyagsűrűségű régi kajákból ugye jóval kevesebbet kellett enni. Meg aztá én szeretnék izomtömeget növelni és ahhoz sokat kell enni. Sportolós napokon nekem is több megy, de ez természetes.
Megoldás, ha délelőtt edzel, mert akkor utána jókat tudsz enni, és akkor még fáradt sem vagy. Az álmosság sztem eg méregtelenítési tünet is lehet. Nálam puffadás van sajna, főleg ma a körtétől... banántól érdekes módon nincs. Ja és kézfejemen kiszáradt eléggé a bőr. Délutánonként nálam is előfordul, hogy álmos leszek. Talán leesik a vérnyomásom. De ezeket Graham is elsők közt említi, a detox tüneteknél :roll: Tűrni kell egy darabig...
Arctic
Grafomán

Hsz: 733

HozzászólásSzerző: RAtti » 2009. ápr. 20., hétf. 20:13

Kösz a választ!

Sokszor én is nehezen tudom eldönteni ha valami nem stimmel, hogy ez most a méregtelenítés tünete, vagy én szúrtam el a dolgot.
Néha még eszem főtt kaját, gondolom még ez is bezavarhat. Na mindegy, majd kiforrja magát! :D

Minden jót!
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2009. ápr. 22., szer. 16:52

smanag, tudom hogy az édesgyümölcs a nyerő, de 1-másfél hónap és érik a meggy, az nagy baj ha reggelire és vacsorára is azt enném, pénztárcámon sokat segítene mert van 3 meggyfánk :D
ChaserHUN
Grafomán

Hsz: 1083

HozzászólásSzerző: smanag » 2009. ápr. 23., csüt. 7:40

Szia Chaser!

Persze a meggy fantasztikus gyümölcs, energiatartalma is magas, éretten szuper. Én is tonnaszámra eszem a lénarancsot, mindíg próbálok éretteket választani, bár sokszor nem sikerül. Eper, feketeribizli szintén nem a kimondott édesgyümölcs kategória, mégis sokat eszünk belőle. Nekünk ezeket is kell enni a maguk érési idejében, mert ezek vannak itt nekünk. :D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: smanag » 2009. ápr. 25., szomb. 10:11

generáljaim most:
- spenót zsenge, sajáták, karalébé, lényarancs, édesalmák(jonagored, fuji), banánok, spárga indult, petruska zöld, otthon termesztett árpafűlé( és lehet rágcsálni és a rostot benttartani a szájüregbe(fantasztikus gyógyító, szájüregből felszívódik az anyaga, mindenhova eljut a testben). Avokádó mehet 1-1. Brazildió nagyon hasznos időnként, ha nem avas,szelénje kivezeti a higanyt a testből. Lehet még csírákat is kis mennyiségben, később nem kellenek. Napot ne felejtsük el beengedni a bőrünkre. Mozogjunk sokat. Lehet böjtölgetni 1-3 naposakat deszt. vizen, vagy kevés növényi gyümölcs vagy zöld lén.:D
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2009. ápr. 26., vas. 8:31

Közeledik az időszak amikor mind a zöldek , mind a gyümölcsök megfelelő bő választékot adnak ahhoz, hogy önmagukban hónapokon át teljes táplálkozási kielégítést adjon akár kizárólagos fogyasztásuk is. Mindenkinek a saját érzékei és fejlődési foka szerint kellene közelíteni ehhez. A magyar viszonyok tökéletesen alkalmasak erre májustól késő októberig, azaz az év felében. Novembertől április végéig bevethetünk mindent a szegényebb gyümölcsidőben jobb táplálkozási kielégítésünk érdekében. Csírák, olajos magvak és olajos gyümölcsök megfelelő kis mennyiségben pótolhatják a szerényebb gyümölcsfelhozatal hiányérzetét. Különösen februártól április végéig alkalmazhatóak, mert ilyenkor a betárolt gyümölcsök már nem adhatják meg a maximális kielégülést a táplálkozásban, s a szervezet tartalékai is ezen időszakban a leggyengébbek. :D
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2009. ápr. 26., vas. 8:46

Azt bánom, hogy nincs most kora érő cseresznye fánk :(
ChaserHUN
Grafomán

Hsz: 1083

HozzászólásSzerző: RAtti » 2009. ápr. 26., vas. 8:48

Szia Iván! Jó reggelt!

Ismered az aszalványok ipari gyártásának a folyamatát?
Tudom, hogy már nem kellenek, csak kíváncsiságból próbáltam a turmixokhoz datolyát meg fügét. Mindegyiknek olyan volt a felszíne mintha rászáradt cukor lett volna rajtuk és túl édesnek is tűntek. (mazsolánál ezt nem vettem észre)
Úgy tudom , hogy az ipari gyártásnál létezik egy "húzatásnak" nevezett folyamat, amikor a gyümölcsöket légüres térben cukoroldatban "főzik" ill. áztatják és a sejtekből így kiáramló levegő helyére cukor szivárog. Így nagyobb súlyúak és édesebbek lesznek. Nem tudom, hogy ez minden estben így van-e és ha igen akkor a beáztatás ér-e ez ellen valamit? -vagy ilyenkor jobb hagyni az egészet?

Még néhány kérdés!

A napaforgócsírát 1-2 naposan eszed "mindenestől, vagy megvárod míg nagyobb lesz és csak a zöld levelét, szárát fogyasztod az "öreg" mag nélkül, vagy így is úgy is jó?

Nagyobb hüvelyesek pl: csicseriborsó jó-e nyersen?

Spárga mehet-e turmixba gyümölcsökkel?

Mi a véleményed a mákról? Nem nagyon beszéltél róla, szerintem az egyik legjobbnak tűnik.

Köszönöm a válaszokat!

Szép napot!

Atti
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Fruzsina » 2009. ápr. 26., vas. 8:49

Sziasztok!
A családban soha nem ettünk rebarbarát. Most olvastam, hogy már kora tavasszal van, én meg már nagyon unom a szűkös téli választékot. Utánanéztem a neten, azt írják hogy a szárát kell fogyasztani, de Angliában megeszik a levelét is, csak abban nagyon sok az oxálsav. Most akkor ehető a levele és haigen, akkor hogyan? Meg mindenhol csak olyan receptek vannak, amiben erősen cukros vízben megfőzik, még a salátához is. Nem hinném, hogy ne lehetne nyersen és egy kiló cukor nélkül fogyasztani. Ti hogy eszitek?
Fruzsina
Inkább olvas

Hsz: 14

HozzászólásSzerző: smanag » 2009. ápr. 26., vas. 9:08

Szia Ratti!

Sajnos a kereskedelemben kapható aszalványokkal több baj is van. Megsütik az aszalványt(lényegében hőkezelt ételt ad), pasztőrizálják, kandírozzák némely eljárásban, vegyszerekkel kezeli stb. Ilyeneket én nem ennék. Az otthon HELYESEN aszaltakat ehetjük kis mennyiségben, különösen az említett frissgyümölcs szerényebb időben. Azonban az igazi tiszta test mennyiségi fogyasztásukat nem tolerálja jól, mert a legfontosabb tápanyagukat, az organikus vizet kivonták belőle, de a magas víztartalmú étel fogyasztás nélkülözhetetlen. Megoldás lehet, ha deszt. vízzel, vagy más gyümölcs és zöld leveivel revitalizáljuk az aszalványt. A helyesen aszalt az az, amelyiket nem sütötték meg, alacsony ,43 c fokon max. aszalták. Legjobb a padláson, vagy napon aszalás , vagy alacsony hőfokú aszaló. Revitalizálás egyébb vízzel toxinbevitelt ad mivel az ásvány- és forrásvizek szervetlen anyagokkal szennyezik a testet. Én bemértem forrásvizeket, kicsapattam a szervetlen tartalmukat, s nagy átlagban mindegyik alján barna üledék csapódott ki, ezt a vesének el kell távolítani, de a finom szűrőrendszert ez tömíti, és évek múlva gondot okozhat.

Napraforgót hajtatok időnként 1 cm es komposzton tálcán és ollóval vágom mikor szikleveles 5 cm es. De meg lehet enni csíraként is 2-3 naposként is, mindkét megoldás jó. Télen kell enni mert d2 vitamint ad sokat, és jó a szerves jód tartalma is.

Csicseri csíráztatható, csíraként ehető kis mennyiségben, gyümölccsel nem keverhető( feh+cukor nem egyezik), erjedés az eredmény.

Spárga gyümölccsel nem az igazi de még elmegy. Spárga brutális testépítő , majdnem olyan jó mint a spenót ebben. 2 % magas biol. értékű fehérjéje van. Én megeszem egyszerre 1 csokrot, fél kg ot.

Mák nagyon jó, brutális az ásványi makro és mikroelem tartalma. Különösen sok Ca, Fe, Zn, van benne. Azonban fontos hangsúlyozni, ezek mehetnek, de nem mennyiségben, 3-6(aktív sportoló) dkg nál több napi szinten nem kell. Átmeneti testnél még mehet efőlé, kivánalom szerint, később a tiszta test pattanásokat dob ki a bőrre tiltakozva, hogy maradj a zöldek 1-4 % os fehérjetartalmánál. Legegészségesebb ha sok zölddel visszük be a kiegészítést és fehérjét a gyümölcsök mellé. :D
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2009. ápr. 26., vas. 9:23

Szia Fruzsina!

A rebarbarának magas az oxalát tartalma, ami nem baj mert a nyersen vesét tisztít. Azonban főzve a rebarbara már a legjobban büntető zöld ,mert az oxalát sókat képez Ca-al és csontgyengítő így. Eszünkbe ne jusson hőkezelt rebarbarát enni, ha jót akarunk a csontjainknak. Én nem eszem rebarbarát, de ha kívánod nyugodtan egyed, CSAK NYERSEN. :D
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2009. ápr. 26., vas. 11:03

Az embernek a legtökéletesebb tápláléka a magas víztartalmú anyatej, mint minden csecsszópó fajnak a saját anyateje. Az anyatej 1,2% fehérjét tartalmaz, a banánban van 1%, a legtöbb gyümölcsben 0,4-1%, a spenótban 2,7, a fehér libatopba, némely kruciferousba 3 % felett. Jegyezzük meg a több nem jobb, sőt toxikus. Ezért nem jó az embernek a mennyiségi magevés, mert ezekben az arányok eltolódtak, az anyatejhez képest is, lényegesen kevesebb a víz s több a fehérje és zsír. Az ember szénhidrátevő, azon belül is cukor üzemanyagú lény , mert a keményítőt nem emészti jól , mert nincs annyi keményító lebontó enzime, mint apl. a kérődzőknek. Biztos láttuk már a tehenet akinek kérődzéskor fehér emésztőenzim folyik a szájából.
Az élőlények alkalmazkodnak nem a saját természeti táplálékukhoz is, s nem halnak meg, de lényegesen rosszabb életminőséget ad ez, s az ember különösen érzékeny a változtatásra.
Ha elolvassuk újra és újra az ember valós táplálkozási szokásai részt, 1. fejezet a könyvben, akkor meg kell ezt értenünk. :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára smanag 2009. ápr. 26., vas. 11:19-kor.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2009. ápr. 26., vas. 11:10

Azért kívánjuk még váltásunk elején a régi koncentrált ételeinket, magok, aszalványok, mert szervezetünk ezekhez szokott. A cél hogy fokozatosan közelítsünk, szokjunk át a magas víztartalmú nyers mennyiségi gyümölcs -és zöldevésre, és ezzel arányosan csökkentsük a mennyiségi magevést az ajánlott szintre, mert szervezetünknek egész biztosan akkor teszünk a legjobbat. Persze én is eszem csírákat és szezonjában zsenge kukoricát s zsenge zöldborsót is, de ezekkel nem tömöm magam, nem ezekkel lakom jól, s főleg nem napi szinten. A döntő a gyümi és zöldek legyenek. Ha csemegekukoricát nyersen eszünk majd a külső viaszburkát ne együk meg csak szívjuk ki a belsejét, mert ezt a test nem emészti. Ez a gondolkodás minden " nem ideális" táplálékra is igaz. Pl. A szegletes lednek csíráját én mindíg kinyomom a fehér burkából, stb.

ÉS HA PEDIG AZ ESZMÉNYIBEN GONDOLKODUNK AKKOR, AZ NEM MÁS MINT A VÁLTOZATOS ÉDESGYÜMÖLCS+ZÖLDEK, ÉS TÉNYLEG CSAK NAGYON MINIMÁlIS OLAJOS MAG.
Azért mondom én is azonban azt, pontosan azért, mivel nem a trópusokon élünk, az év felében, nov.-április vége , az említett kompromisszumokat be kell hoznunk, mintegy alkalmazkodnunk kell az éghajlati hiányosságokhoz ami ér minket. Az lenne az ideális ha érett mangót szedhetnénk a fáról januárban is, de ugye nem így van. Amikor szegényebb a választék akkor kreatívaknak kell lenni, DE MINDEZT ÚGY, HOGY NE SÉRTSŰK TÚLZÓAN A 811 SZABÁLYAIT, S EZZEL TESTÜNK MŰKÖDÉSI TÖRVÉNYEIT IS.
:D
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2009. ápr. 26., vas. 15:56

Szia Iván!

Nagyon köszönöm a válaszokat, viszont újra szeretném kikérni a véleményedet! -látom igen vágod a témát! :)

Ismét a kalórián "lovagolnék". -tudom, hogy nem kéne ezzel annyit törődni, de most még eléggé foglalkoztat. Mivel az egyik gondom a súlynövelés így sokat próbálkozom magasabb kcal. bevitellel (kb. 2400) de sokkal frissebbnek érzem magam kevesebbel és az edzés, úszás is lényegesen jobban megy.
Csak zárójelben: minél többet eszem annál fázósabb vagyok. (amúgy nem) -gondolom az emésztőrendszer ilyenkor több vért igényel.

Szóval végeztem elméleti számításokat: úgy tudom , hogy pl. a Hunzák, Abházok, Vilcamambaiak étrendje nagyon sok nyerset tartalmaz és Kb . 1800-1900 kcal-t esznek, 65kg-ra tippelném Őket. -ha több az csak jobb.
Ha egy 58-60kg-os ember heti 3 edzéssel 2000 kalóriával szinten tartja magát, tehát nem változik a súlya, akkor havi 1 kg izomépítéshez vajon hány plusz kcal szűkséges naponta?
Számításom szerint 1 kg izom kb. 1200 kcal (200-250g fehérje, 10-20g glikogén+ kis zsír) plusz vegyünk még egyszer ennyit -amit a szervezet az építés során elhasznál- az kb. 2400 de számoljunk 3000-rel.
Ez napi szinten CSAK 100 kcal plusz! - arról nem is beszélve, hogy a nyers ételeknek jobb a kalória kihozatala.
Akkor miért kellene annyival több?

Nem tudom jól számoltam-e, biztos sok mindent nem vettem figyelembe, ezért lennék kíváncsi a véleményedre.

(azért próbálnék a dolognak a végére járni, mert sokkal jobb úgy edzeni ha tudom, hogy minden feltétel adott, mintha azon agyalnék, hogy elegendő kalória hiányában kárba vész a munka)

Köszönöm a türelmedet és bocs, hogy ilyen "hülyeségekkel" fárasztalak! :D

Atti
RAtti
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10