80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2009. ápr. 14., kedd 17:13

Áprilisi Potluck, ugye nem felejtettétek el?

http://gittarawfood.blogspot.com/2009/0 ... rilis.html
giyandeva
Grafomán

Hsz: 790

HozzászólásSzerző: Arctic » 2009. ápr. 15., szer. 8:27

Ma majdnem vettem kiló epret, feltűnően olcsó volt. Akkor látom, hogy 10 deka kerül 400-ba :evil: :lol: Életemben először ettem igazi mangót is ma reggel. Totál őszibarack íze van. Bőszen nyomom a zöldeket, ált. napi 1 kg sóska/spenót/petrezs./saláta egészen megszerettem!
Amúgy sokkolóak az árak. Kint állítólag harmadennyibe kerülnek a gyümölcsök...
Arctic
Grafomán

Hsz: 733

HozzászólásSzerző: Fruzsina » 2009. ápr. 19., vas. 0:20

Sziasztok!
Új vagyok itt, átolvastam a fórum elejét és végét. Egy hónapja vagyok vegetáriánus, holnaptól vegán, cél a 811. Az lenne a kérdésem, hogy mirelit zöldségeket és gyümölcsöket lehet-e használni?
Kösz szépen!
Fruzs
Fruzsina
Inkább olvas

Hsz: 14

HozzászólásSzerző: smanag » 2009. ápr. 19., vas. 8:07

Szia Fruzsina!

A könyvben 319 oldalon van erről szó. Röviden az én véleményem: a fagyasztás és a helyesen aszalt(nem megsütött) kezelés még elfogadható konzerválás a 811 en, de nem mennyiségben alkalmazva, időnként csak. A fagyasztás nem okoz toxinképződést, de a magas víztertalmú ételeknél szétfeszíti a sejtfalakat, így oxidációt okoz. Ezért a felengedés után gyorsan fogyasszuk el, de csak a nyersen, manipulatív mentesen lefagyasztott ételt. Ha kandírózták az ételt, vagy más módon hőkezelték, pasztőrizálták fagyasztás előtt, akkor az már semmit sem ér, halott étel. Ilyen sajnos a legtöbb fagyasztott zöldség. Ezért házilag fagyaszzunk csak, s főleg nem tömegben együk , mert a frisset semmi sem múlja felül. És nagyon fontos, hogy az ételt testmelegen együk. A manapság roppant népszerű jéghidegen való étkezés, behűtés, jeges italok hazavágják a teljes egészséges bélflórát, élükön a b12 vitamint termelő baktériumokat. :D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: Arctic » 2009. ápr. 19., vas. 8:57

Nekem is volna két kérdésem:
Nálam a kelkáposztából elég sok zacc megmarad, miután a leturmixolt italból leszűröm a levet, amit megiszok. Úgy látom, ez nem túl gazdaságos megoldás. Graham nem is említi a reeptjei közt a kelkáposztát, viszont Boutenko meg igen. Kérdés, hogy egy jobb minőságű turmixgép jobban feltöri-e a sejtfalakat, és van-e értelme gy meginni az egész lét, vagy így is érdems átpaszírozni? Meg amúgy az olyan leveleknél, mint mondjuk egy karalábélevél szintén át kell paszírozni?
Másik kérdésem, hogy működik-e a 80/10/10 kizárólag hazai gyümölcsökkel? Egy átlagos 2000Kcal-s étrend ugye 2 kiló banánt jelent, ami ugyanilyen mennyiségben kb. 5-6 kiló édes alma. Tegyük fel, hogy ennyi meg tud enni az illető, mert már kitágult a gyomra. Jó megoldás lehet-e ez, vagy mindenképp kellenek az édes déligyümölcsök?
Arctic
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2009. ápr. 19., vas. 15:05

Szia Arctic!

Kérdéseidre a válasz:
-A kelkáposzta, mint minden kruciferious cellulózban gazdag. Ezt az emberi emésztőrendszer nem képes megemészteni szemben a növényevőknél ez nem okoz gondot. De mi nem vagyunk növényevők, mi gyümölcsevők vagyunk zsenge zöld kiegészítéssel.Ezen cellulózosaknak, kel, karfiol, brokkoli, kelbimbó, stb. a leve fogyasztható azért mert rendkívül tápdúsak. De a zsenge saláták jobbak az embernek, ilyenkor amikor már beindulnak a saláták, spenot én már ezeket nem eszem , csak télen mert akkor salátahiány van. A másik "gond" a cruciferousokkal, hogy olyan alkaloidákat tartalmaznak, mely azért nagy mennyiségben azért toxikus. Próbálj meginni tisztán 2 l kelkáposzta levet. Az, hogy krémesítjük nagyrobottal ezeket nem megoldás szerintem, bár a Boutenkóék azt mondják, hogy a cellulózt a gép Így "megemészti", feltárhatóvá teszi. Én azt mondanám, hogy ami a fogam alatt nem akar működni, az máshogy se működjön, max. a leve.
Karalábélevél hasonlóan rendkívül tápdús, zsenge állapotban sajátaként ehető önmagában is, és keverhető gyümölccsel, iható a leve.

Nagyon értékes, erős gyógyerejű zöldek még: fehér libatop, lucerna, pitypang, csalán(csak a leve), disznóparély, céklalevél, tormalevél, spenót, árpafű(csak a leve), szőlőlevél(kis mennyiségben) stb, stb.

Saláták fullra: római, endívia, fejes, jég, stb. stb.

AZ EMBERI BÉLRENDSZERNEK 2 TÁPLÁLÉK A TÖKÉLETES:
-ÉDESGYÜMÖLCS
-ZSENGE ZÖLDEK

Így én azt mondom, ha van zsenge zöld dögivel, akkor azokat, ha meg nincs akkor jöhet a cruci is , de csak a szúrt vagy dúrva leve. Ha bébi brokkolihoz , vagy karfiolhoz hozzájutunk , akkor az még elmegy. Ennek ellenére én egyébként télen én rendszeresen eszem karfiolrózsát és brokkolit is kisebb mennyiségben, nagyobb mennyiségben már a gyomornak nehéz. És mivel télen kevés a zsenge saláta azokat a cruciferousok levével kell pótolni. A káposzta már némileg átmenet azt bátran ehetjük ihatjuk.

- Működik minden édesgyümölccsel. Való igaz, hogy almából, és általában a mérsékelt övi összes gyümölcsből közelítőleg a 2000 kcal az 4kg, de ha belegondolsz, ez 3 –szori étkezéssel lazán megcsinálható. Nem hiszem, hogy 130 dkg nyers gyümölcsöt kizárólag fogyasztva egy kezdő nem tud bevinni. De ha nem , egyen 5-6 szor egy nap amíg rugalmas lesz a gyomra. Alma 50kcal/100gr. Édesebb gyümölccsel kevesebb elég, banán 89, füge 75-80, szőlő70-75 kcal/100gr. Ha CSAK dinnyében gondolkodunk , akkor sincs gond mert annak energiája 30kcal/100gr, egy nagy, 6-8 kg –os dinnyével bevittük a napi energiát, vagy 3 sárgadinyével. Ha cask azt eszi az ember , dinnyével is bevihető ez a mennyiség könnyedén. Próbáljuk ki, nagyon élvezetes, vesepucoló ténykedés.
- Természetes aki aktívan sportol annak kell enni az édesebb gyümölcsöket a 3000-4000 kcal-hoz. Nekem az a privát véleményem, hogy a túlzott sportra sem vagyunk genetikailag rendszeresítve, mivel 20 mill évig a fákon ugráltunk , s bár megerőltetett mozgást jelentett, de mégse pattanásig feszülő profizmust. Nem véletlen a profizmus kiégető, sérülést okozó hatása már fiatalabb korban is, még az egészségtelen kaján is.
- A 811 en egyébként a tiszta szervezet máshogy működik abban az értelemben is, hogy kevesebb energia elég ugyanahoz a teljesítményhez. Nem lennék meglepve, ha egy 811 es sportoló mondjuk 2500 kcal napi gyümölcsüzemanyaggal simán megverne egy mindenevő 3500 kcal-ost. TERMÉSZETESEN ÉN SPORTPÁRTI VAGYOK. Naponta átlag7-8 km-t futok s erősítek. Nálam ez 2200-3000 kcalt jelent/nap. Nem tudom, már nem számolgatok, cask cselekszem kívánalom szerint. Szerintem, ha valaki keményen sportol 2500-3500 kcal között vigyen be, ehhez már fogyasszon napi szinten banánt is.

:D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára smanag 2009. ápr. 19., vas. 15:42-kor.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: Arctic » 2009. ápr. 19., vas. 15:33

Köszi smanag!

Én úgy 2 hete kezdtem a 80/10/10-et, úgy érzem, egész jól megy az átállás, nem kívánom a főtteket. Ha ehez hozzávesszük, hogy jön a nyár és a sok friss gyümölcs, nem lesz gond :-)
Most 2500 Kcal-t eszem, ez könnyedén megy. Inkább banánt (+70-80 deka levél) egyelőre, mert ebből kevesebb kell. De jó lenne áttérni a későbbiekben a hazai gyümölcsökre, különféle okokból... ezért is kérdeztem, hogy ha be tudom vinni a 3000Kcal mennyiséget (ez lenne a cél, heti 4-5 nap sportolás mellett: súlyzózás, futás, esetenként jóga), akkor oké-e a mérsékelt övi gyümölcs. Gondolom a cukor és a fehérje az minden gyümölcsben ugyanaz :) Szóval inkább a mennyiség az, ami különbség, nem?
Egyszóval sport mellett "kikerülhetők-e" a banán és társai?
Arctic
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2009. ápr. 19., vas. 15:55

Szia Arctic!

Miért akarod a banánt elhagyni, az ember genetikájához legjobban illeszkedő gyümölcs. Nekünk lett kitalálva, a generál tápanyagunk volt. Persze fán beérve, csordultig telt ízzel és élettel az más volt elődeinknél. Dr Graham a táplálkozás és sportteljesítmény könyvében ajnározza, s leírja orvosilag és sportszempontból is a fantasztikus előnyeit. Többek között szívbarát, lugosít, K tartalma kell, tápdús, boldogsághormont szabadít fel stb, nem részletezem.
Én azt tapasztaltam, hogy a trópusi gyümölcsök nekünk kellenek, legalább 1 fajta, amihez hozzájutunk( s mihez jutunk legkönyebben hozzá, a banánhoz) novembertől-májusig.Legjobbak: banán, füge, datolya(ha lenne friss), mangó stb. a többihez nem jutunk hozzá. Ebből a mangó kényszerérett szar, vegyszerbe áztatják, a banán kényszerérett(de még így is kell), füge szarásig van jun-tol okt . végig még nálunk is, friss datolya csak álom még nálunk.

Nem becsülöm le a mérsékelt gyümölcsöket, mert majdnem ugyanolyan jók, a sárgabarack, őszi, szőlők, dinnyék mannák, édesparadicsomok stb. de azért szép az élet mert adja tálcán a változatosságot. Én végigeszem a szezont mindenből ami édes s gyümölcs a neve, faszedret pl. imádom.
Szóval én amíg nem jönnek a mérsékelt gyümölcsök , nálam a banán generál novembertől április végéig, Kb harmada a gyümölcsadagomnak, de persze van amikor 0/nap még szezonjában is. Április végétől novemberig lényegében elhagyható, mert szarásig van gyümölcs. Sorba kell enni ami épp érik fullra, fajon belül is váltogatva a fajtákat. :D
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2009. ápr. 19., vas. 17:15

Szép jó napot kedves "Gyümölcsfaló Barátaim"!

Régóta olvasom a fórumot de csak most regisztráltam.
Eddig szegény Ivánt nyaggattam. (bár azt hiszem a kérdéseknek még nincs vége. -remélem nem bánja :D

Sok sikert mindenkinek és kitartás! :wink:

ui.: már alig várom, hogy fészket rakjak a cseresznyefánkon. :lol:

Még valami! Kicsit elkeserít mikor ilyen "magas" kalóriabevitelről beszéltek. Tényleg kell ennyi? Már nem nagyon számolgatom, eszem amennyi jól esik de ilyenkor mindig elgondolkodom, hátha több kéne? (most kb. 1800-2000 58kg 3 edzés /hét)
Azt tartanám logikusnak, hogy a nyersekből -főleg gyümölcsök- a szervezet többet tud hasznosítani. - vagy legalábbis idővel megtanulja a kezdeti súlycsökkenés ellenére. (remélem :)
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: Arctic » 2009. ápr. 19., vas. 20:07

smanag írta:Szia Arctic!

Miért akarod a banánt elhagyni, az ember genetikájához legjobban illeszkedő gyümölcs. Dr Graham a táplálkozás és sportteljesítmény könyvében ajnározza, s leírja orvosilag és sportszempontból is a fantasztikus előnyeit.

Tényleg? Hmm, ezt a könyvet nem olvastam, mikor jelenik meg? :lol:
HA tényleg így van, akkor átgondolom. Csak azért lenne jó elhagyni, mert a bio-t nem tudom megfizetni, a kommersz meg milyen körülmények között terem, hány embert (vagy állatot) használnak ki érte, nem beszélve a természetellenes termesztésről és a szállítási költségről, ill. ezek ökológiai hátrányairól...

Azt írod, a gyümölcsadagod harmada télen. Mi a többi?

(amúgy fügét ssosem látok piacon, hol szokot lenni ilyen bp-en?)

RAtti: Én is hasonló súlyú vagyok. Neked 3 edzéshez tényleg elég ennyi kalória? Fejlődsz is? Kevésnek tűnik.
Arctic
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2009. ápr. 19., vas. 21:19

Hello Arctic!

Igazad van jó a kérdés! Valóban kicsit lassú a fejlődés.
Sokáig számolgattam a kalóriákat (néha még most is) és persze fizikailag meg tudok enni többet de sokszor az már nem esik jól.
Van, hogy e miatt kicsit hiábavalónak érzem az edzést de inkább nem "görcsölök" rajt . Remélem idővel több gyümi lecsúszik :)

Ahogy emlékszem vegyes kaján sem igazán ettem többet és akkor voltam 65kg (bár több volt a zsír) Az étrendváltásokkor kezdődött a súlycsökkenés.
Már épp kezdtem volna visszahízni a vegán koszton amikor belekezdtem a 811-be (remélem ez esetben is így lesz) innen már úgy sincs tovább! :D

Jó éjszakát!
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Arctic » 2009. ápr. 20., hétf. 6:37

Szia RAtti!
Én többek között azért is állok át, hogy normalizálódjon a testsúlyom. Mert az edzések mellett, amit vegyes kaján fejlődtem, annak nagy része víz volt, amit most le is adtam/adok. Remélem, hamar visszaáll. De ehhez sok kalória kell, ezért is próbálom 3000-re feltornászni.
Arctic
Grafomán

HozzászólásSzerző: Arctic » 2009. ápr. 20., hétf. 6:44

Smanag!
Dióhéjban miről szól ez a másik Graham könyv? Írnál róla még kicsit?
Arctic
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2009. ápr. 20., hétf. 6:59

Jó reggelt mindenkinek!

Tényleg, ez a könyv engem is érdekelne! (Táplálkozás és sportteljesítmény)
Iván megtennéd, hogy írsz róla? -csak tömören, a lényeget.

Kösz szépen!

Szép napot! :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2009. ápr. 20., hétf. 7:50

Sziasztok:

On nutriotion and Physical performance: A handbook for athletes and fitness enthusiasts.

85 oldalas kis könyv sportolóknakfejezetei: sportolok legjobb üzemanyaga, sportolók felépítése, cukor, ásványi sók, víz, pihenés alvás, fehérje, zsír, keményítő, vitamin, enzim, súlykontrol, stimulátorok, ételtársítás, banán és..., tips for athletic recovery, minta étrend sportolóknak, sportitalok, vegetáriánus atléták képviselői, összegzés
Csak angolul van meg nekem. Graham most adta ki ennek új kiadását, szerintem az internetről megrendelhető: Nutrition and athletic performance. :D

Én most lénarancsot almát(édes fajok), banánt eszem ezek a generálok, de bármilyen más édesgyümölcs jó. Már vcárom az epret, hogy tonnaszámra egyem, majd a fekete cseresznye következik nálam, onnan meg már lavina van okt. végéig. Fugét egész kora nyártól okt végéig tonnaszámra veszem. Piacokon lehet kapni termelőktől, legfinomabb az őszi fügék, fekete és zöld fajok. Sajna nem olcsó ez az életforma, de nekem ez az egy extra költségem van, erre sokat adok, mert hiszem, hogy hosszútávon megéri, meg nem is tudnék máshogy élni valószínüleg már. Megkostoltam az édes életet s nem tudok már róla lemondani. :D
smanag
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10