Miért van gonosz és hogyan keletkezett?

Vallás vegetáriánus szemszögből, filozófiai kérdések, híres bölcsességek

HozzászólásSzerző: Norci » 2007. jan. 17., szer. 19:56

Egyetértek, Parsi! Én is úgy hiszem, hogy hetediziglen öröklődnek a "jótettek", ahogy a néphagyomány is tartja!

Azt is helyesnek tartom, hogy ne félelemből tegyünk jót. Mondhatná valaki, hogy végülis a cél a lényeg, hogy jót tettünk, de fontos a motiváció is, szerintem. Az istenfélelem szerintem ma már nem a megfelelő hozzáállás, még az egykori büntető istenkép időszakából ered.

A karma működését tényleg nagyon nehéz megérteni, de ha "józanul" próbálok gondolkodni a témán, sántit az a nézőpont, hogy ha valaki öli az állatokat, legközelebb állatként születik le, hogy aztán átélje ő is a jót... ha abból indulunk ki, amiből Kinga is, hogy Isten jóságos, megbocsátó, és azért teszi azt, amit, hogy abból mi tanuljunk, akkor nem tudom elképzelni, hogy oktatási módszerei között megférne az, hogy velünk is "átéleti" azt, amit mi tettünk másokkal. Ebből ugyanis nem tanulnánk, lévén, hogy nem emlékszünk előző életeinkre. Ráadásul esélyünk sem lenne a jóvátételre, hiszen nem ugyanúgy emberi, hanem állati szintről indulunk. Szerintem az eszközei (már) ennél kifinomultabbak, pl. ha valaki megöl valakit, legközelebb az elveszett életét visszaadandó, életet ad neki, tehát gyermekeként jöhet világra a korábban általa megölt szellemiség. Nekem ez az elmélet szimpatikusabb, esélyt ad a jóvátételre, jobban összefér a jóságos és tanitó Istenképpel.
Norci
Grafomán

Hsz: 826

HozzászólásSzerző: mandula » 2007. jan. 17., szer. 19:58

Attól függetlenül, hogy a karma ebben az életben vagy a következőkben is hat, a malacok esetében nekem is furcsán hat tettek következményeiről beszélni. Lehetne, hogy annyi szerencsétlen sorsú állat a saját korábbi tettei miatt szenvedjen, ha tudatában sincs azok következményeinek, és nem is kerülheti el azokat? Vagy egyedül a tudatlanság okozna ilyen súlyos karmát? (Mondjuk a karma akkor is hat, ha nem tudunk róla, de így az állatoknak még esélye se lenne egy jobb születésre)
mandula
Törzsvendég

Hsz: 395

HozzászólásSzerző: mandula » 2007. jan. 17., szer. 20:10

Norci, rokonszenves, amit a karma működéséről írtál. Én is jobban el tudom képzelni, hogy a tetteket ugyanúgy emberi születésben egyenlítsük ki. Ha valaki állatként születik újjá, nem sok esélye lehet, hogy tudatosan tanuljon belőle... de itt úgy tűnik, mintha hatalmas szakadék lenne emberi és állati születés között.
mandula
Törzsvendég

Hsz: 395

HozzászólásSzerző: Padrosa » 2007. jan. 17., szer. 21:28

Ember, állat, ugyanaz. Mondjuk isten előtt.
Ugyanaz a lélek hajtja mindkettőt, de más testben.
Ok-okozati összefüggés létező világunk motorja. Ha nem lenne, akkor disznó sem lenne...
Én ugyanolyannak látok egy férget is, mint egy embert.
Számomra csak a külsőben van különbség. A motor minden élőben ugyanaz.
De mondok valamit. Mindannyiotoknak IGAZA van.
A saját életében... 8)
Padrosa
Írogat

Hsz: 161

HozzászólásSzerző: ata » 2007. jan. 18., csüt. 7:24

Minden egy!

Ám ne feledjétek a különbségeket,
Melyek összekötnek minket.
Kéz és láb egy célért munkál,
Egyért él hal, ember, madár.

Nincs szebb, több, jobb,
Van ami van, volt és lesz.
Hívd Teremtőnek, Istennek,
A nevek változnak, marad a lényeg.

Isten, Szeretet, Szabadság,
megcserélheted őket,
máris ott a szentháromság,
Ami Szeretet, Isten, Szabadság.

Ha szabad vagy,
Békésen szerethetsz.
S ha szabadon Szeretsz,
Békédben Istent megleled.

Isten feltétel nélkül szeret,
Sosem emelne rád kezet.
Azt akarja neked, mit te kívánsz magadnak.
így leszel "rabja" szabadságodnak.

Ha teremtő mivoltod elfeleded,
kívül találsz okot, melyre dühödet vetíted.
Bár a vászon látszik rossznak,
Ne feledd, a vetítő Te vagy!

Köszönöm, hogy leírhattam Nektek, olvasva eddigi párbeszédeiteket.

Üdv, Ata
ata
Írogat

Hsz: 170

HozzászólásSzerző: baraka » 2007. jan. 18., csüt. 12:21

Kedves Padrosa!

Te egy őrült vagy. És én kedvelem az őrülteket.

Válaszom:
a tudomás útján járó embernek - a harcosnak -, négy fontos tulajdonsággal kell rendelkeznie:
könyörtelennek, ravasznak, kedvesnek és türelmesnek kell lennie.

Üdv Néked!
baraka
Írogat

Hsz: 164

HozzászólásSzerző: baraka » 2007. jan. 18., csüt. 12:43

Karma nem létezik.
Az én olvasatomban.
Csak az erő. Személyes erőnk dönti el, milyen tudatosságú az az énünk, vagy inkább lényünk, ami vagyunk. Tudatossági szintünknek megfelelően manifesztálódunk aztán.
Nem egy testben, végtelen-sokban egyszerre. Éppen csak, a különálló tudatosságunknak köszönhetően most ezt az énünket érzékeljük jobban.
Nem lehet karma, mert az erő szintjén nincs jó és rossz.
Az csak az elme dualitása.
Az egyből született a tízezer, ahogyan a Tao te king is mondja.
Vagyis, egy végtelen energia-tenger vagyunk, amelynek minden atomja, elemi létezője önálló tudatossággal, tudomással bír. Vagyis: te vagy az a disznó is, te vagy te is, te vagy minden létező lény, minden madár, minden fűszál, minden virág... és még sorolhatnám. Csak épp eltérő tudatossággal bírsz. Eltérő erővel.
Milliárdnyi formában létezel egyszerre.
Az erő személytelen, ezért számára nem jelentenek semmit az olyan emberi fogalmak, amelyek fölé vagy alá rendelnek. A szellem szintjén nincs szenvedés, csak megnyilvánulás.
Mert a szellem személy-telen.
A szellem nem szánja magát, nincs benne félelem, nincs benne semmi emberi. A szellem absztrakt, kifejezhetetlen.
És ez a te valódi lényed is.
Mikor megszabadultál minden önsajnálatodtól, minden önfontosságérzetedtől, minden reményedtől és minden ragaszkodásodtól, szabaddá válsz. Elhagytad az emberi formádat.
Ezt jelenti a szabadság. A világban élsz, de már nem tartozol a világhoz. Nem vonulsz el és ki kelőle, de már nem is kötődsz hozzá.
Visszatérsz a személy-telenségbe, lehántolsz magadról minden olyan láncot, mely az emberi nyelvből, gondolkodásból, az emberi társadalomból fakad.
Egyszerre vagy egyedül ebben az univerzumban és egyszerre vagy minden, ami ez a világ. Az absztrakt, a kifejezhetetlen rajtad keresztül fejezi ki magát, s rajtad keresztül ébred önmagára. Ezért nem kell az emberi lényeknek a szabadság, mert az nem más, mint a halálod. A személyiséged, az ember-séged eltűnése. Ez valóban félelmetes.

"Miről ismerszik meg a magányos madár?
Először is,hogy a legmagasabbra száll.
Másodszor,hogy a saját fajtája társaságát is kerüli.
Harmadszor,hogy az égre célozza a csőrét.
Negyedszer,hogy nem határozható meg a színe:
ötödször pedig megindító,csöndes énekéről..."

(Keresztes Szt.János)
baraka
Írogat

HozzászólásSzerző: Padrosa » 2007. jan. 22., hétf. 18:55

Baraka, nem leszek türelmes, mert az időt én irányítom. A saját időmet. És én türelmetlenül irányítom.
...
Varázsolok. Mindent, mit akarok.
De, értem, amit írtál.
Padrosa
Írogat

HozzászólásSzerző: baraka » 2007. jan. 22., hétf. 19:11

Igazad van. Én is értem, mit mondasz. :wink:
baraka
Írogat

HozzászólásSzerző: Padrosa » 2007. jan. 22., hétf. 21:22

A zene vibrál. Az levegő izzik.
Izmom megfeszül. Szétpattan. Lüktetve dühöng.
Ki akar törni. A sötétségből. Kell a fény, kell a világ(osság)
Kell még ezer év.
Szeretnék beléd, ezerszer és még ezerszer.
Mindhalálomig.
Mind az ezerig...
Padrosa
Írogat

HozzászólásSzerző: ata » 2007. jan. 25., csüt. 16:24

Szerintetek megöltük ezt a topicot azálltal, hogy többségi szavazással bebizonyítottuk, hogy gonosz márpedig nincs. Vagy van. Vagy mi van?
ata
Írogat

HozzászólásSzerző: Padrosa » 2007. jan. 25., csüt. 17:24

Ja, a gonosz? Vaze, el is felejtettem.
Mi is az a gonosz..? Én még most sem ismerem.
Talán, mert nem ismerem önmagam..?
Padrosa
Írogat

HozzászólásSzerző: Padrosa » 2007. jan. 26., pén. 19:30

cathy írta:Nagyon elkenitek, felhígítjátok a dolgokat!!!!Hogyne lenne gonosz!!
nagyszerűen maszkírozza magát, s még gúnyolódik is rajtatok, ostobákon.
Gondoljunk a "Happy cow" reklámokra -de minden más egyébre is- csupán vigasztáljátok magatokat,ha azt vélitek nem létezik..

....filozofálgathatunk,okoskodhatunk, ám ettől csak egyre jobban érzi magát az a sötét erő,melynek szüksége van a már említett maszkírozásra.
Nem kell most az emelkedett költőiség, tudom, tudjuk, nézőpont kérdése nagyon sokminden.
Csak könyörgöm, lássatok és halljatok! Lássátok meg a szépséges tájban a a bűzlő istállók mélyén szenvedő malacokat, teheneket.
Lássátok meg a mókás márkanevet viselő pástétomban az élőlényt, aki annyira akart élni,mint ti, barátaim.

A természet is kegyetlen,igen, a "természetéhez" tartozik-ott valóban erőharc folyik- a tét a túlélés.
Tőlünk kissé többet lehet elvárni...nekünk küldetésünk amagasabb rendű igazság keresése - és ez az út nem engedi meg azt,hogy gonoszak legyünk.
Ha gonoszak vagyunk, akkor ugye van gonoszság?
Ha jók vagyunk,akkor ugye van jóság?

De ne játsszunk a szavakkal: sokkal fontosabb,hogy nevén nevezzük azt,amit nevén kell nevezni!!!!!

Cathy, Te egyáltalán nem vagy gonosz, látom szemed ragyogásán, akkor miért hiszel benne??
Padrosa
Írogat

HozzászólásSzerző: ata » 2007. feb. 23., pén. 8:12

Egy részlet David Icke, The Biggest Secret c. könyvéből

„Az egyházakat és hitrendszereiket a következő céllal hozták létre:
1.Az eredeti bűnnel születtél, így egy értéktelen darabja vagy a létezésnek a bolygóra érkezésed pillanatától kezdve.
2.Csak a megváltóba vetett hited szabadíthat fel, és ez azt jelenti, hogy azt kell tenned, amit a papság mond.
3.Ha nem teszed, a pokol bugyraiban leszel elátkozva az örökkévalóságig.
Micsoda félelmet keltett ez a módszer az évezredek alatt!
A Római Katolikus Egyház üldözte, kínozta és megégette mindazokat, akik megtagadták, azaz nem követték vakon a kereszténység hitét. Emberek tízmilliói vesztették így életüket.
..A kereszténység Babilon vallása, és az volt a kezdetektől fogva.

A kereszténység, úgy, mint a zsidó és az iszlám vallás fő törekvése a női energia és az intuitív, multidimenzionális tudatossághoz vezető kapcsolat elfojtása. El vagyunk zárva a szeretet, bölcsesség és tudás legmagasabb szintű kifejeződésétől.
…A kereszténység a kezdetektől fogva egy hímnemű bástya volt, amit azért építettek, hogy elfojtsa a kiegyensúlyozó, harmóniát teremtő női energiát. A korai egyház alapítók, mint Quintus Tertullian megtiltotta a nőknek, hogy papok legyenek, és még beszélniük is tilos volt a templomokban. Csak 1545-ben szavazta meg a Római Egyház hivatalosan, hogy a nőknek is van lelkük.

…A keresztény egyházat azért hozták létre, hogy képviselje a túlzott férfi energiát, és, hogy az ősi tudást titkokban tartsa. Az egyház nagyon hatékony eszközzé vált arra, hogy a tudást elrejtse, és aztán saját rosszindulatú céljaira használja fel. A kiegyensúlyozó női energia elleni támadás vezetett a boszorkányüldözéshez, amely által a szellemi csatornákat (channeler), médiumokat, és látókat igyekeztek megsemmisíteni. A szellemi birodalommal történő kommunikáció a keresztény éra előtt mindennapos volt.
…A csakrákon keresztül energiát szívunk magunkhoz, és, ha a csakrák teljes mértékben nyitottak, hatalmas mennyiségű energiát vagyunk képesek magunkba fogadni, különösen az első, gyökércsakrán keresztül. Minél több energiát fogadunk magunkba, annál több hatalmunk van sorsunk irányítására és teremtésére. Életbevágó tehát azok számára, akik le akarnak alacsonyítani, és uralkodni szándékoznak rajtunk, hogy korlátozzák az energiamennyiséget, amit befogadhatunk.
És itt jön be a képbe a szexuális manipuláció. …A keresztény erkölcsi hozzáállás a szexualitáshoz lezárta a gyökércsakrát, és az energia, amit az első csakra mégis magába enged, a félelem és a bűntudat érzése által zűrzavarossá válik, amint találkozik a szexcsakrával és az érzelmi csakrákkal. Az ebből fakadó egyensúlytalanságok megrongálják a teljes emberi tudatosság energiarendszerét. Minden egyes generációba beleplántálták a szexualitás keresztény „értékrendjét”, és minden generáció tovább adja ugyanezt a kódoltságot a következőnek, hogy ugyanúgy gondolkozzanak és érezzenek. Pedig a szex csodálatos dolog. A képesség, amely által kifejezhetjük a szeretetünket egy másik ember felé egy óriási ajándék. A szerelem, az szerelem! Nem érdekel, ha a pápa csomót köt a sajátjára, csak ne mondják meg, hogy én hogyan éljem az életemet!
…Az iszlámot ugyanaz a testvériség hozta létre, amely a keresztény hitrendszert.
..Vagy talán véletlen az, hogy a keresztény, zsidó és iszlám hitrendszerek, a női jelleg elnyomására és a véres háborúk kirobbantására a bolygó ugyanazon részéről indultak el?
…Ezek a vallások az irányítás eszközeiként, az emberek közötti konfliktusok kirobbantására, a tömegek megosztására és a felettük való uralkodásra lettek kitalálva.”

Ennyit David Icke-től.
ata
Írogat

HozzászólásSzerző: Norci » 2007. feb. 23., pén. 15:23

Nem értek egyet Ickével pár dologban!

Szerintem először is válasszuk szét a keresztény vagy bármilyen hitet és az "azt képviselő" egyháztól... A római katolikus egyház valóban más állásponton van, mint a hívők, ebben biztos vagyok. És a hivatalos vélemények sokszor tényleg arra a megfélemlítő hozzáállásra irányulnak, amit írt Icke is - félj Istentől, és ezért tedd ezt meg azt (amit a papok, mint Isten követei mondanak), különben elkárhozol...

Ez még az akkori istenképbe beleillett, de ma már nem sokan veszik be, legalábbis remélem. Merthogy nem az lenne a lényeg, hogy azért teszek jót, mert rá vagyok kényszerítve, hanem azért, mert úgy gondolom, hogy az jó. Ergó megint a tudatosságnál vagyunk, hogy igenis gondoljuk át, hogy mit miért teszünk, és akkor tegyük, ha meg vagyunk róla győződve.

De bármilyen rosszat is mondunk az egyházról és a vallás egyéb képviselőiről, nem gondolom, hogy szándékosan a női vonal, szellemiség elnyomására törekedtek volna...

Amiket a csakrákról mond, az igaz, tényleg energiákat veszünk fel velük, viszont: minél több földi energiát veszünk fel az alsó 3 csakrán, annál kevesebb szellemi energiát fogunk a felsőkön felvenni, mert egyik túlműködését kompenzálja a párjának az alulműködése a kigyenelítődésre törekvés miatt... Tehát csak lassan a sok földi energiával!

Természetesen az sem jó (mert ez a másik szélsőség), ha blokkoljuk az alsó csakrákat a szexualitás lezárásával, mert akkor a szellemiség kerül túlsúlyba, ami szintén nem ideális.

A kódolásról pedig az a véleményem, hogy bármikor, bárki dönthet úgy, hogy nem követi ezeket a családi, társadalmi és egyéb kódokat! Tény, hogy nem könnyű szembemenni ezekkel, de aki úgy gondolja, hogy kezébe veszi az irányítást, és kilép a körből, nem örökíti tovább, annak rendelkezésére állnak eszközök a tudatalattijában lévő blokkok, programok, kódok átírására!

A szerelem pedig valóban csodálatos dolog, és a szex is az, de attól még nem egyenlőek egymással. Ha szerelem = csodálatos, szex = csodálatos, attól még szerelem nem= szex... Nem az a szerelem, ha valakivel szexuális kapcsolatot létesítek, ahogy sokan ez csinálják. Attól még, mert az egy csodálatos dolog (szerintem csak szerelemmel együtt lehet csodálatos), ne keverjük már össze a szerelmet az erosszal (szexuális vonzódás)...! ha csakrák szintjén nézzük, az erosz a kettesből, a szerelem/szeretet pedig a négyesből jön...
Norci
Grafomán

Hsz: 826

ElőzőKövetkező

Vissza: Vallás, spiritualitás