Boszorkányok Kalapácsa( Malleus Maleficarum)

Vallás vegetáriánus szemszögből, filozófiai kérdések, híres bölcsességek

Mikor hallottál erről a témáról?

Gyerekkoromban
7
58%
Felnőttkoromban
3
25%
Sosem hallottam
2
17%

Szavazatok száma : 12

HozzászólásSzerző: ferencokolonia » 2006. máj. 29., hétf. 8:02

mandula írta:Nekem nem tetszett a Passió. Az alapgondolatot nagyon eltakarta az öncélú elborzasztás.
Jézus kereszthalálát, és hogy miért engedte, nagyon nehéz igazán megérteni. Nem is akarom az Ő halálának jelentőségét kisebbíteni, de miért ezzel foglalkoznak ilyen sokat?
Miért nem többet a tanításaival? És miért nem tartják be azokat?

Komoly kétségek merültek föl, a kereszthalállal kapcsolatos magyarázatok miatt.

A kétség alapja az, hogy egy szeretetet hírdető Isten nem áldozza fel egyetlen gyermekét azért, hogy mindenféle elveteműlt gazfickó bűneit magára vállalva kiengesztelést, bűnbocsánatot nyerjen.
ferencokolonia
Néha írogat

Hsz: 22

HozzászólásSzerző: flower » 2006. máj. 29., hétf. 10:08

Miért a kereszténység a legnépszerűbb vallás a világon?
flower
Grafomán

Hsz: 786

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2006. máj. 29., hétf. 10:39

flower írta:Miért a kereszténység a legnépszerűbb vallás a világon?

Ezt nem tudom, de a wikipedia statiisztikája ezt mondja:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Vall%C3%A1s

Engem nem fusztrál egyébként ez a kérdés... de a kersztények is csak úgy vannak többségben ha az összes keresztény alternatívát egy kalap alá vesszük... tehát nem olyan egységes az egész, szemben pl. a mohamedánokkal ami a 2. legnagyobb vallás a világon és korántsem ennyire töredezett irányzat, ha jól tudom csak 2 ága van.

Azt nem tudom mi a kereszténység népszerüségének oka, de ha jól emlékszem igazából a lényeg az hogy bárki pusztán a hit által üdvözülhet. Elég csak kereszténynek vallania magát. Talán egy keresztény többet tud erről mondani.
giyandeva
Grafomán

Hsz: 790

HozzászólásSzerző: ferencokolonia » 2006. máj. 29., hétf. 11:56

A nyugati világ gőgje és felsőbbrendűségi érzése a keleti "barbárokkal "szemben az egyik alapvető oka az egésznek.
Európa "civilizált" világa arra épült, hogy miután felélte a javai nagy részét, másoktól vette el azt. A munka, mint az emberi lét legfontosabb része, nem volt túlzottan közkedvelt, az uralkodók között. Saját rabszolgái viszont már nem tudták ellátni a dőzsre szakosodott uralkodói réteget. Mivel a katolikus egyház hasonló "szorgos" népekből állott, így ideológiát is gyártottak a terjeszkedésre Isten nevében. Raboltak, őltek, fosztogattak, boszorkányt égettek, vagyis hatalmi tobzódásaiknak nem ismerték a határát.
ferencokolonia
Néha írogat

HozzászólásSzerző: ferencokolonia » 2006. máj. 29., hétf. 12:11

Miért a legnépszerűbb vallás a kereszténység? Mert kezükben volt és van a média.

Korábban a Biblia volt az egyetlen médium, amit úgy írtak át, úgy alakították, szabták testre, ahogy akarták. Akinek volt valami kifogása, az ment a lecsóba. A hatalomnak nem volt kontrollja. Például nem véletlen az sem, hogy a reformációt is tűzzel-vassal üldözték, pedig azok is keresztények voltak. Isten nevében istentelen dolgok millióit követték el. Ami pedig a népszerűség igazi oka, az az, hogy nyíltan alkalmazza a korrupciót.

Bármit megtehetsz, csak fizesd meg a bűnbocsánat árát. Vétkeztél? Nem baj! Gyónjad meg, fizess adót, mormolj valami kiengesztelő maszlagot, és gyílkolhatsz megint. Tudni akarjuk, minden lépésedről számolj be, és észre sem veszed, hogy az Ördög kezében vagy.

Ez a szeretet isteni megnyílvánulása?
ferencokolonia
Néha írogat

HozzászólásSzerző: litta » 2006. máj. 29., hétf. 13:49

Na haragudjatok, de a hozzászólásokat olvasva kicsit felforrt bennem a düh (ami lehet hogy az öt perccel ezelőtt megivott kávé miatt van). Az egyházat hibáztatni mindazért, ami történt ostobaság. Egyszerűen politikai hatalomként kiszolgálta az emberek igényeit. Az egyház valójában nem a hierarchiból áll, hanem a hívekből. Ha azok nem ahgyták volna, vagy nem akarták volna mindez nem történt volna meg.
Szerintem az egyháznak különböző spirituális mélységeit különböztethetjük meg, és mivel megjelenik a fizikai világban szükségképpen van jó és rossz oldola.
Az egyensúly megkívánja, hogy minél nagyobb a fény anál nagyobb árnyékot vet a meglévő anyag. Tehát a mi őseink, legyenek akár szegények vagy gazdagok, akik létrehozták mindazt, ahogy most élünk.
Semmilyen politikai, vagy egyházi hatalom n em életképes támogatók nélkül, és a hatalom a népet tükrözi, az aalkítja ki és nem fordítva. Mindenkinek egyéni felelősége, hogy az életével mit változtat a világon.
Az is lehetséges, hogy mi magunk voltunk azok akik előző életünkben nőket és gyerekeket gyilkoltunk az inkvizíció nevében, most pedig emiatt az egyházat ítéljük el.
Boccs az őszinteségért.
litta
Írogat

Hsz: 141

HozzászólásSzerző: ferencokolonia » 2006. máj. 29., hétf. 14:46

Kedves Litta! Te ezt így látod. Nekem nem ez a véleményem.
Az őszinteségedért ne kérj senkitől elnézést. Az a Tied és kész.
Ezt írod:--------------------------
Egyszerűen politikai hatalomként kiszolgálta az emberek igényeit.
Az egyház valójában nem a hierarchiból áll, hanem a hívekből.
--------------------------------------

Sajnos igazad van az első mondatban. Szomorúság és düh, amiért így van.

De a másodikban már nincs. Az egyház nem a hívekből áll. / még a keresztényeknél sem/
ferencokolonia
Néha írogat

HozzászólásSzerző: flower » 2006. máj. 29., hétf. 15:25

"Bármit megtehetsz, csak fizesd meg a bűnbocsánat árát. Vétkeztél? Nem baj! Gyónjad meg, fizess adót, mormolj valami kiengesztelő maszlagot, és gyílkolhatsz megint. Tudni akarjuk, minden lépésedről számolj be, és észre sem veszed, hogy az Ördög kezében vagy. "

hát igen. meg fizess egyházadót is rendesen és akkor megválthatod a parcelládat a mennyországba!

Mennyország, pokol nem létezik!!!

"Mi Atyánk ki vagy a mennyekbe'
Mondd csak, melyik ajtón menjek be?"
flower
Grafomán

HozzászólásSzerző: flower » 2006. máj. 29., hétf. 15:35

részlet egy tankcsapda számból (a legjobb méreg):

"Mint a prédikátor a tévében,
Fasizmus van a vérében.
Üvölt, a szemén látszik:
Ő is úgy hisz, ahogy a nácik."
flower
Grafomán

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2006. máj. 29., hétf. 15:58

Azért nem értem ezt nagy egyházellenességet. Az egy dolog hogy vannak deformitások, de ne mááá, hogy az egyházakat meg eszméket ítéljünk meg. A tettek felett ítélkezhetünk egyedül. Ami megtörtént az megtörtént ezen már nem lehet változtatni.

Egyébként a keresztények közt is vannak nagyon becsületes, egyszerű tényleg a hitüket megélő emberek. Miért kell mindenkit egy kalap alá venni?

Mi több: vannak vega keresztény egyházak is... Nekem az adventistákkal kapcsolatban kifejezetten pozitív tapasztalataim vannak. Még egyszer sem akartak megtéríteni és tényleg szerényen a Biblia szerint élenk.

S záró gondolatként, a vallást nem szabadna összemosni a pénzzel, hatalommal. Mert összefonódik, akkor az már nem vallás. A vallás igenis jó dolog, sok pozitívuma lehet, kár hogy nem ezen dolgok domborodnak ki társadalmunkban... talán nem lenne ennyi "kirohanás" és a vallás nevében elkövetett csalárdság.
giyandeva
Grafomán

Hsz: 790

HozzászólásSzerző: ferencokolonia » 2006. máj. 29., hétf. 16:04

Ezt írod:giyandeva
A tettek felett ítélkezhetünk egyedül. Ami megtörtént az megtörtént ezen már nem lehet változtatni.
Nocsak! Szerinted el kell fogadni annak néhány millió ártatalan embernek az aljas legyílkolászását? Azért, mert már nincs mit tenni? Hogy van ez?
ferencokolonia
Néha írogat

HozzászólásSzerző: flower » 2006. máj. 29., hétf. 16:13

"Az is lehetséges, hogy mi magunk voltunk azok akik előző életünkben nőket és gyerekeket gyilkoltunk az inkvizíció nevében, most pedig emiatt az egyházat ítéljük el. "

Ezt az előző életes baromságot ne kezdjétek. Hatalmas hülyeség. Ezt keleten elhitették az emberekkel, hogy az előző életek bűneinek következményeiként olyan az életük amilyen. és nézzétek meg Indiát. Nyomor, lustaság,mocsok. Mert beletörődtek, hogy az előző életek miatt van így. Bedőltek a mesének. Az egész ország egy nagy tunyaság. (vannak szép részek is... india rajongók ne sértődjenek meg)
Ha valaki mással rosszat teszek, az a mostani életemben fog hatni rám, nem a következőben, és fordítva: a múltbeli életeimben elkövetett dolgok nem hatnak ki a mostani életemre, hiszen honnan tudnám akkor, hogy miért kapom a "büntetést"?
Ostobaság.
És most már itt nyugaton is kezdik ezt hinni az emberek.
nem minden olyan fasza, ami keletről jön.

bocs, kicsit eltértem a témától.
flower
Grafomán

HozzászólásSzerző: ferencokolonia » 2006. máj. 29., hétf. 16:49

Az, hogy ki miben hisz, az magánügy. Mint ahogy az is, hogy ki mit tart ostobaságnak. Itt, mintha arról lenne szó, hogy vannak bizonyos tények, amelyek vitathatatlanok. Mégegyszer. Ugorjuk át, mert hiszen már elmúlt? Úgysem tehetünk semmit? Ez volt a kérdés. Talán.
ferencokolonia
Néha írogat

HozzászólásSzerző: flower » 2006. máj. 29., hétf. 17:00

ha magánügy,akkor minek írogatunk itt bármiről is?
én ostobaságnak tartom, na és? Mert az is.
Nem érdekel senkinek a véleménye. a sajátomat mondom.
flower
Grafomán

HozzászólásSzerző: flower » 2006. máj. 29., hétf. 17:03

én az összes egyházat baromságnak tartom.
felhasználják az embereket.
flower
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: Vallás, spiritualitás