80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: smanag » 2014. dec. 26., pén. 11:49

Gábor az alacsony párolót kísérleti céllal vettem. Főleg azt vizsgálom, hol sérül az élet. Ezt csírázási teszttel lehet lemérni. Ami nem csírázik az holt.
Zavaró lehet az említett vákum, ami lényegében levegőtlenség, mert ez megfullasztja az életet, amihez tudjuk, kell víz, hőfok és oxigén. Ilyen módon a vákum miatt befullad a mag.
A csírázott magokat 43 fokos ilyen közegbe tenni is lehet egy eljárás a toxinok csökkentésére és az enzimatikus lebontás megindítására.
Kísérleteim nagyon az elején vannak sajna, de majd megosztom.
Ratti az erjesztést hasznosnak tartom az ételek jobb feltárásában, mert ennek révén lehet enni savanyított krumplit, zöldségeket, krucikat lényegében mindent. Igazából számos oldal és információ van a nyers erjesztésről, mert ugye csak ez jöhet nálunk szóba. Itt a fő mumus az un. Butulizmus. Ezt kell elkerülni. Erre szolgál a hagyományos erjesztés só tartalma, és a házi só nélküli nyers erjesztőket riogatják is időnként azzal, hogy ezt elhagyva a nyers tejsavas erjesztés veszélyes lehet. Ezért nem is célszerű és szükségtelen a hosszú folyamatok alkalmazása. 4 nap után be kell fejezni a folyamatot.
Az aszalás során keletkező lebontást én is észlelem, de szerintem ez hasznos és lényegében egy a szárítás során a víztartalom vesztéssel arányosan megszűnő folyamat, mely inkább hasznos, mint káros, és nem nevezném romlásnak még.
Sándor Katz sajna sóval fermentál. Van egy másik könyv a sónélküli fermentálásnak is, ha megtalálom, közlöm.
Itt van só nélküli fermentálás szintén mely magasabb citromlével zárja ki a sót. Ez is 4-5 naposat ajánl, de nem is szabad tovább. Aki tud ezekről többet szívesen elolvasnám.
Magyarán a nyers fermentálásról mely kizárja a butulizmust, amit inkább csak felesleges hagyományos lét felől jövő riogatásnak tartok ismételten. Egyébként az ízről is érződik ez, mert ha egy savanyított cucc az jó ízű az nem lehet káros bacival fertőzött szerintem, mert annak van egy rossz mellékíze, vagy eleve érezzük, hogy romlott.

Igazából ezt tartanám én is egy szuper jó, változatosságot és kulinaritást emelő eljárásnak.
Lényegében minden macerálás nyers változata létezik és hasznos, ha az életet nem sérti a hőkezelés.
Jól csírázó, véleményem szerint finomabb magok a kevésbé toxicitás sorrendje szerint:
csicseri, mango bab, szegletes lednek, beluga fekete és zöld lencsék, hajdina stb.
:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: smanag » 2014. dec. 26., pén. 11:51

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2014. dec. 26., pén. 12:09

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2014. dec. 26., pén. 12:23

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2014. dec. 26., pén. 12:32

A fenti vállalkozó barátunk úgy készít sómentes savanyú cuccot, hogy kizárja teljesen az oxigént, mivel a rossz bacik aerob, azaz oxigéndús környezetben ficánkolnak. Ha nincs levegő, akkor nincs táptajal alattuk. Erre egy speciális zúzószerkezetet is használ mellyel összetöri a növényt és kiszorítja a sejten belüli és sejtközötti oxigént is. Emellett speciális, kizárólag savanyításra készített savanyító tálat használ , mely szintén javítja az oxigén mentességet. Mindemellett hosszú savanyítást alkalmaz. Lehet hogy az ilyen cucc finomabb, de én a hosszú savanyítást nem ajánlom akkor sem.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2014. dec. 26., pén. 12:43

https://www.youtube.com/watch?v=OFkUfG9zRHk
szintén sómentes verzíó, de nem találtam a magyarázatot a káros bacik kizárására(vagy nem is kell foglalkozni vele) azon túl hogy a szabványosított célra megfelelő savanyító edényt használjuk?
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 26., pén. 13:02

Szia Iván!

Kösz az infókat!
A butolotoxinról én inkább konzervekkel, illetve húskészítményekkel, kolbászokkal kapcsolatban halottam. Ilyen egyszerű pár napos erjesztés/savanyítás kapcsán még nem nagyon. -bár ki tudja, fő az óvatosság.
Az oxigénmentességgel kapcsolatban, sok "organizmus" kapcsán pont az ellenkezőjét halottam.
Ha jól tudom főleg négy dolog kell az elszaporodásukhoz. Oxigénmentesség, sötét, nedvesség, és meleg. (illetve még megfelelő ph. érték) Szóval elméletileg egy savanyított cuccban is előfordulhatna ha hosszabb ideig érleljük.
Persze kérdés, hogy miről van szó, mert mondjuk az emésztőrendszerben kedvezhet az az oxigén a "rosszaknak", de mondjuk egy konzervben lehet más a helyzet. -de ennek még jobban után kellene járni, mielőtt hülyeséget beszélnék.
A lesózást abból a szempontból nem igazán értem, hogy igaz, hogy ez káros dolgok elszaporodását is akadályozza, viszont a jó tejsavbacikét is. :hmm: -akkor a "jók" mégis tudnak működni? (vagy van egy szűk határ ahol még az egyik megél, de másik már nem? )
Hagyományos kovászt is hasonlóan szoktak készíteni, lényegében vízzel összevert lisztet állni hagyják meleg helyen. -ezzel kapcsolatban sem halottam butulizmusról.
Na de amúgy sincs tervemben sokat savanyítani, ill egy-két (max 3) napnál tovább nem is tárolom ezeket, úgyhogy nem hinném, hogy veszélyes lenne.

Amúgy én csak "véletlenűl" kezdtem el savanyítani az ilyen magos turmixokat. Kísérlet képpen előhagytam, hogy vajon mi lesz vele, a probiotikummal "beoltott" magjoghurthoz képest, aztán ez lett. :roll: -igazából nem is nagyon vettem észre különbséget. Kellő ismeret nélkül most csak találgatok, de talán abból a szempontból előnyösebb lehet a "beoltott" , hogy a pluszban hozzáadott nagyobb számú tejsavbaci elnyomhatja a károsabb mikroorganizmusokat.
(részemről az aszalásnál sem lenne lényeges a savanyodás, ez csak amolyan velejárója)

Még az jutott eszembe, hogy az Élő ételek az egészségért c könyvben is van egy fél oldal (220 old.) savanyított/terjesztett dolgokról, melyek kapcsán végül arra jutottak, hogy pozitív hatásuk mellett okozhatnak problémákat is, úgyhogy néhány egyszerűbb dologtól eltekintve (pl. alkalmanként savanyú káposzta) korlátozzuk/kerüljük ezeknek a fogyasztását.
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: smanag » 2014. dec. 26., pén. 13:48

http://hu.wikipedia.org/wiki/Botulizmus

itt azt írja hogy savanyú ételekben nem fejlődik ki, nem szereti. Lehet ezért ad hozzá citromot a hölgy.

http://www.drdiag.hu/kereso/diagnosztik ... p?id=99754

És a citrom meg taszítja szintén a káros bacikat ezek szerint.

https://www.youtube.com/watch?v=z05zaNwZZs0

3:38 -nál írja!!!
Azaz a rossz bacik oxigénes közegben nőnek, ezért fontos a jó zárás
oxigénmentesség megteremtése.

A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára smanag 2014. dec. 26., pén. 13:54-kor.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2014. dec. 26., pén. 13:51

A só ösztönzi a jó bacikat.
Keith Wasserman2 months ago

+Rawismyreligion "Salt kills harmful bacteria? But not the good ones?"
Actually, yes. The beneficial Lactobacilli strains are not only salt-tolerant, they require a salty environment to flourish, while the harmful bacteria are inhibited by the salt. As far as finding peer-reviewed scientific studies, I doubt that anybody has done such a study. People have been fermenting and preserving kimchi with salt for about 3,000 years which should say something about the validity of my claims.

But don't take my word for it...

http://www.newworldencyclopedia.org/entry/kimchi "References to kimchi exist as early as 2,600-3,000 years ago...The earliest form of kimchi consisted only of salted vegetables."

http://www.culturesforhealth.com/compar ... condiments "Historically, salt was used to preserve foods before refrigeration. Vegetables ferment better under the protection of salt dissolved in water. Salt pulls out the moisture in food, denying bacteria the aqueous solution they need to live and grow except for the desired salt-tolerant Lactobacilli strains. By suppressing the growth of other bacteria and mold, salt provides a slower fermentation process that is perfect for cultured vegetables that are to be stored for longer periods of time. We recommend salt ferments, to allow the natural bacteria that exist on the vegetables to do the fermenting."

http://www.wildfermentation.com/forum/v ... f=7&t=3654 "Fermenting foods creates an environment that is antagonistic to botulism. It's what scientists call "competitive exclusion." Beneficial bacteria begin to acidify the food, a condition C. botulinum doesn't like. Adding salt to a ferment also reduces C. botulinum's ability to grow, and encourages beneficial bacteria to take over."

There are many other references to the beneficial aspects of salting in fermentation of vegetables, I'm sure you can find these if you take some time to look
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2014. dec. 26., pén. 13:58

Igazából a lényeg, hogy ha citromot öntünk bele sokat, akkor az meggátolja a káros bacik szaporodását, mert nem szeretik a túl savas közeget. A citrom természetes, ezért nem ajánlott az ecet. A hagyományosan savanyított cucc az kuka, mert a vesét károsítja a magas sótartalmával. Stresszeli a testet, utána megszomjazunk, többet árt, mint használ az egészségesnek hitt savanyú káposzta, mármint a hagyományosan készített. Némelyik olyan sós, hogy kibírhatatlan.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 26., pén. 14:07

Iván erre csak azt tudom mondani, hogy: passz. :)

"Azaz a rossz bacik oxigénes közegben nőnek, ezért fontos a jó zárás
oxigénmentesség megteremtése."

A botulixmusra a konzerveknél is kell figyelni, (ha fel van púposodva a tetejük akkor kuka) azok meg aztán jól le vannak zárva, ill. elzárva az oxigéntől. -és mégis.
A nyersen érlelt (főleg házi) kolbászoknál is pont a hús belsejében az oxigéntől elzárva fejlődik ki. (a butulizmust szokták kolbászmérgezésnek is nevezni) A föld felszíne alatt -úgyszintén oxigéntől elzárva- is megélnek. -szóval én így tudom, de mondhatnánk, hogy a franc se tudja, hogy mi a pontos igazság a savanyítással kapcsolatban.. :hmm:
Ami a citromot illeti nekem valahogy nem jön be ha más kajákhoz keverem, lehet, hogy tartósításhoz jó, de szerintem az emésztésnek (legalábbis nálam) a túlzott savassága miatt nem az igazi
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2014. dec. 26., pén. 19:17-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2014. dec. 26., pén. 14:51

Utána jártam . Nem jól írta a gyerek a videóban, 3:38-nál mert a butulizmus baci Obligát anaerob, azaz oxigénes közegben nem fejlődik. Obligate anaerobes are microorganisms that are killed by normal atmospheric concentrations of oxygen (21% O 2).
http://www.eujegyzet.eoldal.hu/cikkek/2 ... iosis.html
Ezért nem fontos akkor a zárás, sőt szellőztetés és gáz kiengedés is lehetséges, mert azáltal oxigént kap a fermentált cucc, ami elősegíti a hasznos erjedést.
Kicsit ellentmondás van, tud vbalaki jobbat?
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 26., pén. 19:14

Iván akkor ez jobb hír, és legalább nem mondtam hülyeséget. :) -az oxigént sok káros baci vagy gomba sem szereti.
Reggel turmixoltam egy adag olajos magot, szobahőmérsékletem hagytam és most estére már kicsit be is "sűrűsödött". Egyik felét még ma megeszem, a másikat meg valószínűleg holnap. Így a készítéstől számítva max 1,5-2 napot áll, ez idő alatt nem hiszem, hogy nagy baja tudna lenni. (ennél komolyabb beavatkozást meg egyenlőre nem tervezek a nyerseken belül, és ezt is csak időnként)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2014. dec. 27., szomb. 17:48

Gabi bá a doki újabbban besózva van:)

Több olvasóm írja, hogy a sót a patikában vásárolja, mert csak az megbízható!

Néhány évvel ezelőtt már olvastam arról, hogy a forgalomban lévő konyhasóban valaki jelentős mennyiségű káliumot talált. Ebből a hírből valami nagy félelemhullám indult el. Mert az igaz, hogyha a vérünkben jelentősen megnő a káliumszint, akkor az ideg- és izombénulást, majd ennek következtében szívleállást okoz. Aki kicsit is járatos az élettanban, az tudja, hogy rengeteg káliumot kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy szívleállást kapjunk. A sózás általában csipetnyi mennyiségekről szól, több ezer csipetnyi káliumos sóval kellene sóznunk, hogy az említett baj bekövetkezzen.

Ha valaki attól fél, hogy káliumos sóval akarják megmérgezni, akkor azt könnyen ellenőrizheti. Meg kell nyalnia a sót! Ha jellegzetesen sós ízt érez, akkor az a só NaCl, vagyis egészséges konyhasó. Ha többször meg kell kóstolnia, hogy sós-e vagy nem, mert nem érzi elég sósnak a sót, akkor lehet, hogy jelentős mennyiségű KCl , kálium klorid, van a sóban. Ha a kálium kloridot megnyaljuk, akkor azt nem érezzük eléggé sósnak.

Az ízlelő bimbóinkkal megérezzük a savast, a keserűt, az édeset és a sós ízt. Szükségünk van mindegyik ízre. Őseink úgy választották ki a sót, hogy megnyalták, és ha azt sósnak érezték akkor használták. Azt nem tudták, hogy nekik azért van szükségük a sóra, mert különben nem lesz elég sósav a gyomrukban és romlik az emésztésük, meg puffadni fognak, mert a sósav nem öli meg a gyomorba jutó erjesztő mikrobákat. Ezekről semmit nem tudtak, de tudták, hogy nekik erre az ízre szükségük van. Nem kellett vegyi elemzést sem tartani, hogy melyik sónak látszó sót fogyasszák, mert megnyalva könnyen eldönthették.

Még valami nagyon fontosat tudni kell a káliumról!

A sejtjeinkben a legnagyobb mennyiségű ásványi só a kálium. A táplálékaink ásványi só tartalmának több mint 90%-a kálium. Az állati és növényi eredetű táplálékainkkal naponta nem csipetnyi, de kiskanálnyi mennyiségű káliumot fogyasztunk. Hát akkor mitől féljünk, a testünk és táplálékaink legfontosabb ásványi sójától? Jegyezzük meg: kálium nélkül nagyon nincs élet!

Ha visszatérünk az eredeti kérdésünkre, hogy hol vásároljuk a konyhasót, akkor a fentiekből nyilvánvaló, hogy ne menjünk a patikába sót venni! Elég, ha megnyaljuk!
borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: cef » 2014. dec. 27., szomb. 22:55

Sziasztok!

Erjesztéshez talán tudok némi segítséget nyújtani. Ami az ételek erjesztésénél számunkra kedvező, az a levegő jelenléte. Mivel az erjesztésnél (fermentálásnál) keletkeznek nem kívánt gázok is - pl metán, CO2 - az mindenképp jobb ha távozik. Minél inkább anaerob a környezet, annál inkább képződnek ezek a gázok. És ilyenkor nem erjedés zajlik, hanem rothadás.
Bár nem épp az élelmiszerekhez kapcsolódik, de ehhez a témához remek írás található Kocsis István - Komposztálás, biogáztermelés című könyvében. Nem tudom valaha megjelent e, nekem tanárom volt anno a fent nevezett úriember, így a tanulmányokhoz megkaptam.
Lényegében az erjesztéses folyamat a gáztermeléshez áll a legközelebb, biológiailag majdhogynem ugyanarról van szó, csak nekünk nem a gáz kell, az jobb ha elillan.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára cef 2015. jan. 9., pén. 9:15-kor.
cef
Írogat

Hsz: 159

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10