80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: cef » 2014. jún. 1., vas. 21:43

RAtti!

A spenótodon ránézésre mintha penész lenne ...

A kombinációkban igazad van. Tényleg az emésztést kellene figyelembe venni.

A monoétkezés (max 2-3 féle)lenne a legjobb, de sajnos tényleg az a módi, hogy leves-második-desszert. És már sajna a legkorábbi életszakasztól kezdve. Élmény szinten jól hozzászokik az ember. És persze emésztés szinten is, nem csoda, hogy sokaknak küszködés az átállás.
Persze böjttel és zöld levekkel lehet segíteni rajta. Esetleg még a beöntés.

Sokszor beugrik mostanában, hogy gyerekkoromban azért nem feltétlenül ment ez az "együnk meg mindent egyszerre, nehogy valami hiány legyen" szemlélet. Faluhelyen intuícióból is meg gazdasági okokból is egyszerűre vették a történetet.
Ennek a nagy dőzsölésnek nagy szívás a vége. Pedig nagyon jó lehetőség van benne, csak hát ugye a csábítás:)
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. jún. 2., hétf. 18:03

Szia Ratti!
A spenóton nem látom, amit mondasz, de szokott lenni némi fura tetű, ahogyan mondod, vagy csak rágás. Van olyan állat is, ami a levél vékony bőre alatt kajálja meg a szöveteket. Sok minden van, ami megeszi előlünk a kaját. Ha a magzást nem engeded, akkor tovább hozza a leveleket, akár a sóska. A magzó szárat is bele lehet tenni akármibe, mert jó. Ez olyan, mint a szegény tehén, aki a borja után tovább adhatja a tejet az arra vágyó embereknek...
A füge gyökere és minden másnak a gyökere akkor terebélyesedik, ha sok ága van. Ha visszavágjuk, akkor a gyökér is valamennyire visszacsökevényesedik. Volt olyan fám, ami a visszavágás után szépen elalélt. Ollé az allélnak. Ezért aztán mind elalélnak...
Ha tavasszal hozza a hajtásait, akkor hoz még gyümölcsöt is a hajtás tövénél, ha elég erős a gyökere. Ha túl sok az ága, akkor kevesebb gyümölcsöt hoz. Az egyik ismerősömnek minden évben rengeteg és hatalmas fügéi voltak, de idén néztem, és alig van rajta, pedig az én fügéim takarás nélkül se fagytak le, közben a sárgabarack szinte nullára fagyott. De az a füge akkora lett, mint egy erdő. Azt írja is az egyik oldal, hogy vissza kell vágni az első 1 éves vesszőig. A japánok, meg házban tartva oldalra hajtják az első ágat, és a jövő hajtásokat metszik vissza minden évben, mint a szőlőt. Mindjárt ide másolom...
fug3.jpg
fug3.jpg (20.56 KiB) Megtekintve 11505 alkalommal.
fug1.jpg
fug1.jpg (13.71 KiB) Megtekintve 11505 alkalommal.
fug4.jpg
fug4.jpg (13.37 KiB) Megtekintve 11505 alkalommal.
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. jún. 2., hétf. 18:46

Kösz a spenótos tippeket!

Gábor én is hasonlókat olvastam a füge metszésével kapcsolatban. -ha metsszük akkor állítólag kiegyensúlyozottabb lesz a termés.
Az első évben még tudatlanul pont azok az ágak lettek levágva amin a termés lett volna, úgyhogy azóta nem nagyom metszettem, most egyenlőre csak úgy "vadasan" vannak, bár már rájuk férne egy kis ritkítás. :roll: -de majd idővel kialakul.
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. jún. 2., hétf. 19:52

Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2014. jún. 3., kedd 21:50

Jó írás!

Kicsi fiacskám nemsoká kezdi a közösségi életet, úgyhogy nálam ez elég aktuális téma.
A fenti irománnyal teljesen egyetértek.
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. jún. 5., csüt. 17:08

Szia Cef!
Köszönöm, hogy elolvastad! Van még számos írás kinn, és legalább annyi, amit újra fel kell tölteni. Teljesen más megközelítés, mint az átlag.Gondolom, észrevetted.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2014. jún. 8., vas. 21:54

Sziasztok!

Kissé pang a fórum .. de sebaj.
Nemrég fejeztem be 110 órásra sikeredett böjtömet, gondoltam megosztok pár tapasztalatot, íme:

Kis családom elutazott rokonokhoz 2 hétre, én meg kivettem szabadságot, mert sok házimunka összegyűlt. Nem mellesleg már rég terveztem egy 1 hetes böjtöt is, remekül összeálltak a csillagok ehhez.
A böjttel az volt a célom, hogy a bélflórám javuljon.
Egy darabig vaciláltam, hogy sima vízböjt legyen e, vagy búzafüves, végül az utóbbi mellett döntöttem.
0. nap:
Már itt nem indított valami jól, mert sikerült rendesen bevacsorázni, és nem igazán csak salátákkal, de hát mivel aznap betonozás volt, úgy gondoltam kell.
1. nap:
Elő a présgépet, félre a szilárd táplálékot.
Egész nap meló, néha megszakítottam fél órás napozással, vagy épp lékészítéssel. A búzafű mellett préseltem csalán szárát, lóherét, árpafüvet, meg még ki tudja mit kaszáltam le a kertben:) Tök jól ment minden, éhségnek nyoma sem volt. Kb 4-5 dl zöld lét ittam meg aznap + sok vizet.
2. nap:
Mindjárt reggelről sikerült eltörnöm a prés csigájának a hajtókar csatlakozóját. PAFF, most mi lesz?
Szükségmegoldásként turmixolás, és azt szűrtem le. Igen ám, csakhogy ebbe a verzióba már nem fért bele a fű, csak a leveles dolgok. Kissé el is ment a kedvem. Ez jóval több időmet vette el és hatásában is másabb, mondhatni alulmarad a préselt lével szemben. Gondolom gyümi centrifugával egy fokkal jobb eredmény születik, de hát olyan nincs idehaza. Ettől függetlenül a munka meglepően könnyen ment, sokat voltam a napon is. Ezen a napon volt szilárd széklet, ennek kifejezetten örültem.
DE! Elkezdtem kódorogni a kajálás után. Igazából nem volt semminemű éhségérzetem, csak maga az evés hiányzott, pl hogy elrágcsáljak néhány almát. Sok folyadék, és a munkára koncentrálás segített elhessegetni az ábrándozást.
3. nap:
Ez kb ugyanúgy zajlott, mint a második, a kódorgás viszont nem enyhült.
4. nap:
Átmentem apósomékhoz néhány szerszámért, és mivel nekik van mérleg, gyorsan mértem egyet. Igazából nem tudom, mennyi volt a kiinduló súly, de meglepett, hogy 50kg-t mutatott. Ezt a súly nyersevés mellett is nehezen tudtam tartani, nemhogy ha még nem ettem. Amúgy minden nap csináltam fényképeket, azokon nem lelni fel különösebb fogyási jeleket.
Kb dél körül - fűkaszálás volt a menü - a kis gép damil adagolója szétment. Szerencsére egy kis ragasztással megoldható volt a probléma, és amíg száradt gondoltam csinálok egy bélmosást. 1 beöntést kiviteleztem 1,5L vízzel. Arra viszont nem számítottam, hogy még ennyi minden fog kijönni! De rohadt büdös volt:) Miután átküzdöttem magam ezen a fantasztikus élményen, hirtelen az addigi erőm - huss, elszállt. Le is kellett feküdnöm. Aznap még befejeztem a fűvágást, de az energiaszint az nagyon csúnyán megcsappant, és látványos fogyás indult útjára. Innen már tudtam, hogy a következő nap be fogom fejezni a böjtöt.
5. nap:
Így is lett. Reggelről indítottam egy nagy adag citromos vízzel, egy órával később répa+alma, majd néhány órával később csalán+spenót+alma zöld turmix, ezt már nem szűrtem le. A napi munka a terasz burkolása volt, de erőhiány miatt nem kapkodtam el:)
Délután elkezdtem cseresznyézni, után megettem pár almát. Szép lassan egyre nőtt az erőnlétem.
Szumma:
Kicsit rövidebbre sikerült a tervezettnél, de felesleges lett volna erőltetni. Talán, ha prés kibírja, és kedvemre fűlevezhetek .. legközelebb megtudom:)
Nem volt túl jó élmény így a böjt. Az a francos kódorgás az evés után igencsak megnehezítette. Nem tudom mi lehet a préselt fűlevekben, de amikor az megvolt a fent leírt mennyiségben, akkor minden teljesen okés volt. És nem azért, mert még csak az első napnál tartottam. Volt már máskor is böjtöm, a leghosszabb 3 napos, és ott is megfigyeltem ezt a jelenséget, bár ez az összefüggés mostanra tudatosult bennem.
Olvastam jópár böjti írást, hogyan érdemes levezetni, milyen élmények várhatóak. Pár dolog tényleg úgy volt, pl a nyelven a fehér réteg, többségében viszont nem. Talán azért, mert más böjtölők más egészségügyi szintről indultak - szerintem eléggé rosszról - így nekik evidens volt valami nagyobb mértékű javulás.
Nem mondom, hogy nálam nem lett, mert idő kell még, hogy felmérhessem rendesen a hatásokat. Tapasztalat gazdagítására mindenképpen jól jött.
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2014. jún. 11., szer. 22:39

Hali nincs valakinek használt vagy új,és parlagon heverő eladó búzafűprésgépe?:)
borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. jún. 12., csüt. 13:11

Cef kösz a beszámolót!

Örömmel olvasnám ha az ilyen böjtöt/böjtöket követően eszeveszett tempójú tömegnövekedésről számolnál be. :D
Amúgy szerintem nekem sem ártana egy komolyabb böjtölés. :hmm:
Eddig csak 36 órás volt a leghosszabb de már akkor is minden bajom volt. :? -valószínűleg ez is azt mutatja, hogy bőven lenne mit rendbe rakni.
Az már nagyjából, úgy-ahogy megvan, hogy mit kéne enni, most már inkább azon kellene dolgozni, hogy a bevitt anyagok rendesen célba is érjenek. :roll:
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: smanag » 2014. jún. 22., vas. 11:45

Sziasztok.
50 kg testtömeggel nem ajánlatos böjtölni egy férfinak.
Természetesen a testsúly az elején leesik a tiszta nyersben, de a test ezzel egyensúlytalan lesz, amit támogatni kell. Ezt az állapotot el lehet fogadni hosszú távon is, ha nincs szédülés, s rosszullét, túl gyengeség, de mivel abnormális állapot, jobb elkerülni. Célszerűbb az egyensúlyi szintet hozzá igazítani a jelenlegi testállapot szintjéhez, azaz fokozatosan menni a 811 felé. A drasztikus lépés egyensúlytalanságot okozhat, a bélflóra egyensúlya is felborulhat (még nem képes az ember a tiszta nyersre az elején).
Így én is, ha még egyszer csinálnám, már nem az azonnali fejest választanám, hanem a lassú vízbe ereszkedést, főként azért, hogy a testsúly, és erő megmaradjon.
Tehát mehet ilyenkor több mag, és bonyolultabb ételek is. Fontos az aktív sport, ami az átépülést segíti. Ilyenkor meg nyáron a napfény, s szabad levegő.
Cél a testsúly emelése legyen!
:D
VE.
Bő, változatos gyümi és zöld.
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: rezges » 2014. jún. 23., hétf. 23:32

Sok narancsevéstől, pontosabban annak levének a fogyasztásától (napi 1-2 liter) fogérzékenység kialakulhat? Más gyümitöl még nem jött ez ki ennyire erősen, és így gondot jelent pl a saláta megrágása (és persze messze is vagyok a tökéletesen egészséges fogaktól). Szerencsémre mivel van présgép a zöldlé bevitel az megvan, vagyis fokozatosan kőzelítek a mennyiséghez, főleg spenótot szoktam nyomni ill búzafüvet "változatosságnak". De nem csak két féle zöldet szeretnék rotálni.. Mondjuk szombaton hozzájutottam szép répa zöldjéhez, de az biopiacos volt. A "sima" piacon nem olyan szépek. És ide rögtön van mégegy kérdésem, mégpedig hogy milyen züldnek van szezonja, azonkívűl hogy nyár van és bőség? Vadzöldeket honnan tudnék szerezni, ami nem a szmogban terem?

És lehet már kérdeztem hasonlót (vadzöldek), meg már kiírtam eztazt a fórumból (pár zöld csokorba szedve), de megköszönném, ha ismét ellenne ismételve:)
rezges
Néha írogat

Hsz: 44

HozzászólásSzerző: smanag » 2014. jún. 24., kedd 7:16

CTRL+F + kulcssszavak. Zöldek, fogak, erős fogak,stb. A helyes 811 étrenden a csontok a legerősebbek lesznek, több száz oldalt írtunk össze ezzel is. Ebben a fórumban minden le lett írva többször is, aranybánya, csak rá kell keresni.
:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: rezges » 2014. jún. 24., kedd 12:41

Igen igen ismerem a ctrl+f -fet meg a keresősávot is, de jogos :D
Persze, szemernyi kétely sincs bennem h 811en lesznek legerősebbek a csontok és hogy ez takarja a tökéletes étrendet az ember számára :D
A kertben vannak pitypang levelek amit le is préseltem 15 deka spenóttal, a vége azért húzós volt, de ma lesz még1 kör.

A 3232es hsz.-od extra hasznos volt a zöldekről, ki is mentettem :)
rezges
Néha írogat

HozzászólásSzerző: rezges » 2014. jún. 24., kedd 12:50

Citromfüvet szokott vki préselni (jó sok van belőle itt a kertben)?
rezges
Néha írogat

HozzászólásSzerző: rezges » 2014. jún. 26., csüt. 13:08

Most préseltem 15-20 deka bébicékla levelet. Azt gondoltam több lé lesz belőle, mint amennyi lett.. Valami trükköt tudtok a habosodás csökkentésére? Mangoldot pl nem nagyon fogok préselni, mert legutóbb szinte csak hab jött ki belőle minimális lével.
rezges
Néha írogat

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10