80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: cef » 2014. máj. 13., kedd 20:53

RAtti!

Ahogy egyre többet írogatsz a régebbi tüneteidről, amiket a fehérje - amino hiányára vezetsz vissza, ezeket olvasva nagyon magamra ismerek:)
Kérdés ezzel kapcsolatban:
Nálam 49kg alatt kezdődik el a "nem érzem magam jól". És itt nem mentálisról beszélek, hanem valóban működési zavarról. Te is (más is) hasonlókat éreztél?- koordinációs zavar, ingerlékenység, ásványi anyag, vitaminhiányos tünetek, gyengeség, fogyás, puffadás, náthásodás ... és nem kimondott éhség, hanem "nagyon hiányzik valami" érzés.

Ma reggelre megint sikerült az ilyen jellegű mélypontot elérnem.
Viszont történt egy fura dolog is:
Régebben írtam a kezemen lévő bőrproblémáról, képpel illusztrálva. Ez azóta is elkísér, néha kevésbé jön elő, 4 napja - megint full nyersen - meg nagyon. Így délben beettem egy nem épp nyers ebédet, tartalma kb 100 tofu, 200g kovászos tönkölykenyér, egy tányér tönkölytészta és kb 100g kecsketejföl (házi, nem hőkezelt) plusz egy zöldhagyma és retek. Az egész amolyan túrós-tejfölös tészta féle kenyérrel. Ne keressetek mögötte különösebb koncepciót, csak megettem és kész. A furcsaság cirka 5 óra múlva lepett meg: a kezemről a nyavalya nagymértékben eltűnt!
A tejfölön kívül a többit már többször is ettem, ilyen hatás nem jelentkezett.

Mivel nagyrészt sikerült kiokoskodnom Bicsérdy dolgait, igazából nem lep meg. Az már sokkal zavaróbb, hogy nyersvegánon miért jönnek elő ezek a kellemetlenségek .... még akkor is, ha odafigyelek rá.
Azt el tudom képzelni, hogy jócskán aláment a kalória, fehérje.
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. máj. 14., szer. 12:58

Szia Cef!

Hát nem egyszerű okosnak lenni. :hmm:
Az általad is említett tüneteket, ill. ahhoz hasonlókat én is tapasztaltam, néha tapasztalom (mondhatnám még a bőrszárazságot, lassabb sebágyúgyulást) de leginkább akkor jelentkeztek amikor "alultáplált" voltam. Értem ez alatt a kalória és nagy valószínűséggel a fehérjehiányt is. (mindkettőnek a hiánya rontja a vitaminok, ásványok stb. beépülését is, ezért ezeket külön nem említem)

Önmagában a kalória sem oldja meg a dolgot, szóval az még kevés ha gyümölcsökkel jól bezabálunk (azért ésszel) -a mennyiség mellet a minőségre is legalább annyira kell figyelni. A 811-en az ember könnyen azon kaphatja magát, hogy jól bekajált gyümölccsel, (talán jól is lakott) csak éppen a "minőségi anyagot" nem evett.
Hagyományos vega kaján ez kevésbé probléma, mert ha mondjuk eszünk egy tál kölest lencsével :) egy kis maggal, zöldekkel akkor jól is laktunk, a kalória is megvolt, meg pl. a fehérje is. -nem így ha mondjuk banánnal lakunk jól.
(viszont a kalória is fontos, mert ha negatívban vagyunk akkor a szervezet pl. az amúgy is kevés aminosavak egy részét is energiatermelésre fogja felhasználni, másrészt a testtömeg/izomtömeg fenntartása is energiaigényes, és ugyebár kevesebből kisebb súlyt tud fenntartani, bármennyi is a fehérje)
Amúgy mennyire tippeled a "jócskán aláment" kalóriádat?

Továbbá szerintem a nyers kajával kapcsolatban az emészthetőséggel is gondok lehetnek. (szinte majdnem mindenkinél)
Általában azt mondják, hogy egy élő ételben még sértetlenek pl. az aminosavak, de mivel egy ilyen nyers rostos valaminek az emésztése is kemény munka (ha egyáltalán megesszük ami kell) így könnyen lehet, hogy a végén nettóban még rosszabbul jövünk ki mintha a főzés hatására valamennyire "megsérült" ételt ennénk.

Kísérleteim során már sokszor megtapasztaltam, hogy egy este 7 körül megevett hagyományos főtt vega kaja után (pl. krumpli, rizs, cukorborsó) lényegesen jobban, nyugodtabban aludtam, mintha mondjuk ennek valamilyen nyers változatát ettem volna. (saláta, nyes zöldségek kevés olajos mag, csíráztatott gabona pl. hajdina, quinoa- vagy hasonló) -persze ez lehet az én emésztőrendszerem hibája is.

Az említett túros tejfölös kajától valószínűleg egy csomó olyan dolgot kaptál ami eddig hiányzott. (meg egy jó nagy adag kalóriát/energiát is :D )
Csak ezzel ugye az a baj, hogy sok olyan is bekerül aminek nem kéne. :? -itt kell/kellene "okosnak" lenni.

A félreértés elkerülése végett ismét elmondom, hogyha a főtt ételeket szóba hozom akkor nem valamiféle sóvárgás vagy más hasonló miatt teszem! hanem a régi táplálkozásunk tapasztalatait is felhasználva előbbre juthatunk.
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: cef » 2014. máj. 14., szer. 20:08

Szia RAtti!

1500-1800kcal lehetett. Bocs, hogy csak tipp.
Mellesleg már megint nem vettem figyelembe, hogy épp éjszakás vagyok átlag 5 óra alvással. Emellett melóba a zajszint is igen magas 72dB feletti átlagban. És ha ez nem lenne elég akkor 2 nap még edzés is ment keményen. Pedig tudom, hogy ez micsoda kalóriarabló állapot, mégis keménykedtem:)
Fehérje az bement, de hát önmagában az kevés a terebélyesedéshez.
Jó is, hogy leírtam tételesen a tegnapi ebédet, az hirtelen 1200kcal, de inkább felette.

A bélflóra dolog sem elvetendő, sőt egyenesen kulcskérdés, bár többször is lett említve. Valóban kitartás kell hozzá, amíg bekövetkezik a javulása, és odafigyelés. A sok általam olvasott nyerses sikertörténetben az egyik közös pont, hogy jó ideig szinte már kínlódás volt az egész, és nem feltétlenül a magas zsírarány miatt.

Ami viszont engem is vonz a 80/10/10-ben:
Nem sok időre ugyan, de megtapasztaltam egy fantasztikus testi felszabadultságot!
Kétségem nincs felőle, hogy megéri ez után menni.
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. máj. 14., szer. 20:34

Szia Cef!

Hát kínlódás az van :) de erre azt szoktam mondani, hogy innen szép nyerni.
Mit is mondhatnék :hmm: asszem már leírtunk mindent.
Sok sikert és kitartást hozzá! Csak vigyázz ne nagyon keménykedj! 8) :wink: -legalábbis az elején.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: rezges » 2014. máj. 14., szer. 21:30

Aki használ, annak mi a tapasztalata, a nagyteljesítményű géppel készült turmix mennyire szűrhető, illetve hogy mennyire "folyik át" a rost a szűrön? Netalán vki használ gyümölcs passzírozót? Olyan mint a fokhagyma prés, csak nagyobb:) A zaccot jobban ki lehetne aknázni minthogy simogatom a szűrőben a cuccot:) Vagy ti hogy csináljátok? Érdekelne!! Igazából az a kérdés hogy hogy lehet a legtöbb levet kinyerni présgép használata nélkül, mert azt mindenki tudja hogy milyen macera tisztogatni..
És esetleg tipp, hogy a soksok növényhatározó közül melyiket kéne beszerezni?:)

Köszi!
rezges
Néha írogat

Hsz: 44

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. máj. 15., csüt. 8:10

Én általában csak zellerszárat szoktam szűrögetni.
Oniblend-el valóban érdemesebb lassú fordulaton turmixolni, mert különben nagy része tényleg átfolyik a szűrön.
Először átszűröm egy durvább szűrön, ami benn marad az kidobom, aztán utána még át szoktam önteni egy nagyon finom szűrön is. Ami benn marad az megy a turmixba ami meg átfolyik rajt az már szinte teljesen rostmentes, ezt pl. étkezések előtt (vagy víz helyett) szoktam külön csak így magában meginni.

Ilyen szűrös módszerrel próbálkoztam már levelekkel, is de szerintem nem igazán hatékony, meg azért a minősége sem annyira jó mint egy préselt lének, mivel ugye jobban melegszik az anyag, és sok levegőt is belekever. -és ha azt nézzük ez is elég macerás.
Sokat gondolkodtam meg kísérletezgettem azzal én is, hogy mivel lehetne hatékonyan, egyszerűen jó minőségű levet kinyerni, de nem igazán találtam minden szempontból jó megoldást.
Megnéztem több prést is, de vagy elég gyengén préselik a leveleket (ezekkel a legtöbbjük elég nehezen boldogul) vagy tényleg nagyon macerás tisztogatni.
Ami eddig legjobbnak tűnt hatékonyság és aránylag egyszerű tisztíthatóság terén az egy Angel juicer, csak az ára elég húzós. De mivel hosszabb távra terveznék egy ilyen géppel ezért lassan már úgy vagyok vele hogy inkább adnék érte többet csak tényleg jó legyen, ezért egyenlőre nem vettettem el ezt a gondolatot sem. (vagy marad ami eddig)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: rezges » 2014. máj. 15., csüt. 12:14

Köszi a választ!
Angel juicert és greenstart is 3 perc körül mosnak el youtube-on, ami azért annyira nemsok.
Legutóbb kb 10 deka spenótot és 3 almát turmixoltam le és fel is kellett önteni persze valamennyire hogy vigye a gép, ebből lett egy bő fél liter 6deci és hát az a gondom hogy 3 decit majd fél óráig fogyasztgattam és a másik 3 decibe már félve kezdtem bele és le se bírtam nyomni.. és ez csak 10 deka spenót volt.. ennél azért több zöldet kéne bevinni.
Viszont mondjuk már 10-20 deka spenótot sem 2perc lenyomni greenstaron. És pont ez miatt kérdés hogy mennyire oxidálodik a kinyert lé.
Amúgy a zöld turmix és a zöld evése után olyan üresnek vagy tehermentesnek érzem a testem és persze frusztráltnak, hogy csak a régi kaja jár az eszemben és nem nyugszom amíg nem kapom meg az adagom. És ugye így használhatatlan az ember. A gond csak az ha eszem a régiből, akkor meg attól vagyok szarul mégha finom is volt. Szóval sehogy se jó.
rezges
Néha írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. máj. 15., csüt. 14:02

Sajnos ezt a "harcot" mindenkinek magának kell megvívnia.
Az írásod alapján úgy tűnik, hogy nem eszel elég gyümölcsöt/édesgyümölcsöt (kalóriát) és valószínűleg zöldeket sem. Szóval nem kapod meg amit kéne és ilyenkor üres az ember, meg már alig várja, hogy hozzájusson az adagjához, és ha másból nem akkor hát maradnak a régi kaják.
Itt a fórumban már nagyon sok támpont le lett írva, hogy nagyjából mit hogyan kéne. Érdemes ezeket elolvasni és figyelni rájuk, és persze mindenkinek egyénileg saját magára szabni.
(ha az ember ezeket betartja még akkor sem biztos, hogy minden oké lesz, de ha még ezekre sem figyelünk akkor szinte biztos, hogy nem fog menni)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. máj. 16., pén. 13:20

Helló Mindenki!
Ezeknek a gondoknak nagy része lelki eredetű. A régi kaja emléke, mint függőség. Volt egy régi cikkem: NIncsmás sziget lakói. Ezt is feltettem az újabb verziójú lapomra, amit megint át kell költöztetni, szóval nehéz megtalálni, de remélem hamarosan megint látható lesz. Azt próbáltam vázolni, hogyha az ember egy szigetnek képzeli el a 811-et, vagyis azokat a növényeket, amiken megélhetünk, akkor megnyugszik a sorsában. De a vallások és a köztudat is a züllöttséget eleve alapnak tekinti, vagyis vannak már elfogadott, de rossz dolgok (ételek), amik között szabadon válogathatunk, ha gondunk van. Ha viszont csak azt találjuk, ami eleve jó is kéne, hogy legyen, de más nincs, akkor érdekes módon, mindjárt minden rendben lesz.
A bőrproblémák egyik megoldása szintén a növényekben található. Pl az útifű külső és belső használata. Az összetört (megrágott?) útifű levelekkel sebeket, csípéseket kezelhetünk. Eleve az erősen zöld vad levelekben (kákics) sok a K vitamin, ami a véralvadást segíti, vagyis a gyógyulás egyik faktorát, de ez csak amolyan tudományos kitétel, mert ezek a növények mindent helyrehoznak, nem csak egy tünetre jók. Fő bennük az immunerősítő hatás, amivel a különféle allergiás reakciókat (viszketés, repedezés) vagy hiánytüneteket (?) lehet kezelni, és a komplexitás, ami az életerő megnyilvánulása. Nálam ezek a tünetek teljesen elmúltak, pedig mindig ugyanazt eszem. Szerintem a saját készítésű kovászos tönkölykenyér kis mennyiségben és minden kiegészítő (só) nélkül helyreállítja a hiánytünetek okozta állapotokat is, és a bélflórára is jó hatással van. A banánban is van pl. triptofán, ami kevés növényben, pláne gyümölcsben van. Ez a fehérjék beépülését segítő aminosav. Általában a hüvelyesekben van. Azokat viszont csak hőkezelve vagy csíráztatva lehet fogyasztani. Nem véletlen, hogy a hüvelyes csírák eléggé rossz ízűek, mert tényleg sok nehezen fogható anyag, vagy méreganyag van bennük. A "nem szabályos" ételekből (pl tönköly) elég csak 1 féle és az is kevés, mert ezek együtt (állati, só, cukor, méz élesztő stb.) már olyan mérgező elegyet hoznak létre, ami nem épít, hanem leépít. Az még jó lehet, hogy felváltva, és hosszabb kihagyásokkal érdemes ezeket fogyasztani, nem rendszeresen és nagy mennyiségben. Emellett fontos az információ, nem annyira a mennyiség. A zöldek rostjai a fehérjék bázisai, ezért azokat is meg kell enni. Ha átmegy a szitán, akkor azt jelenti, hogy a vékonybélben részben fel tud szívódni. Azt írja az Ominblend használati utasítása, hogy "nanoszintre" aprít. Persze nem mindent, de amit igen, az már azonnal bekerül a helyére. Azt hiszem, hogy itt sokan nem fogyasztanak elég zöld levelet, meg zöldséggyümölcsöket (uborka, cukkini, zsenge tök, paprika, paradicsom) és esetleg hozzá avokádót. Tény, hogy a vércsoport diéta nem vicc, és nem mindenki tudja fogadni a paradicsomot, paprikát. A káposztafélék meg eleve viszik a jódot, Ezért is kell a pótlás, de nem vegyszer formájában, hanem pl. algából. A Spirulina is jó, csak drága. Én nem tartanám akkora vétségnek a nyers repceolajat és algát sem. Ezek jól kiegészítik a zöldeket. A nátrium, és jód miatt napi szinten lehet algát enni. Inkább, mint a jódrabló és allergizáló, nyákképző, felső légúti problémákat és bélbajokat okozó tejtermékek.
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. máj. 16., pén. 13:37

A csíráztatott tönköly önmagában, mindenféle ízesítés nélkül szerintem legalább annyira rossz ízű lenne mint mondjuk egy csíráztatott mungobab. -de ettől még nem biztos, hogy ártalmas is.
(legalábbis kísérleteztem pár fajta csíráztatott búzával, de ízesítés nélkül nem nyerte el a tetszésemet. )
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: rezges » 2014. máj. 16., pén. 20:04

Stoner írta:Azt próbáltam vázolni, hogyha az ember egy szigetnek képzeli el a 811-et, vagyis azokat a növényeket, amiken megélhetünk, akkor megnyugszik a sorsában.

Persze úgy könnyű lenne, hányszor is gondoltam már ezt el.. De ugye mint a kolostorban, könnyű nem kívánni azt ami nem ingerel.

Átlagos turmixgéppel készult pépet 1-2x próbáltam megszűrni, de egyrészt nagyon hatékonytalan volt és a habrostos lé nem igazán volt meggyőző ("finom") vagy csak az 1-2 próbálkozás volt kevés.
Egyébként a turmixal az a bajom hogy megváltozik az ize és a rost miatt ugyanannyi ideig rágom, mintha nem turmixolnék. Szóval egy kevésbé "finom" pépet rágok ugyanolyan hosszan. Ez másnak is ismerős? Ha igen hogy birjátok bevinni, hogy ne undor legyen a vége (vagy már az eleje?:)?
Eddig a legjobb a greenstarral lepréselt spenót+alma volt. De az meg eszméletlen finom volt (nem sok spenótot éreztem ki belőle, kb 15-20dekát beletehettem 3-4almával).

Dinnyemag többször is volt említve, hogy nagyon hasznos. Omniblend szétviszi annyira, hogy legyen mit átnyomkodni, vagy présgépbe teszitek?
Ja és még egy! Bár túl sok lehetőség nincs azért megkérdem, hogy narancsot hogy hámoztok vékonyan? A hagyományos módszer mellet, még el tudom képzelni, hogy a "rendes" hámozás után belülről valahogy le lehet húzni a fehér húst ami jön magától (vagy nem jön)?
rezges
Néha írogat

HozzászólásSzerző: rezges » 2014. máj. 18., vas. 21:42

Vki tudja a nevét? Esetleg ehető?

Kép
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára rezges 2014. máj. 19., hétf. 19:57-kor.
rezges
Néha írogat

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. máj. 19., hétf. 8:33

Szia Rezgés!
Azt hiszem, vadsóska, de nem vagyok benne biztos. Lehet, hogy elvadult mángold. Láttam már olyat, hogy a kultúrnövények magja elszóródott máshova is. De azért nem árt jobban utánanézni, nehogy valami totál mérgező legyen. Ellenben, az elején én a vízparton talált mindenféle zöldet lepréseltem a greenstarral. Aztán később tudtam meg, hogy pl. a boglárka, amit a kóreaiak a királyaik elpusztítására használtak... De meg se kottyant. Az a helyzet, hogy a természetben elég sok ciántartalmú növény van. De eddig még a bodzamag volt a legvadabb, meg egyszer a cukkinivirágból belaktam, azután úgy görcsölt a gyomrom, azt hittem, annyi... De sima allergiás sokk is elkaphatja az embert, ha nem találkozott még azzal a növénnyel és pechjére éppen ellene megy az immunrendszerének. A vadsóska egyébként nagyon egészséges, de iszonyú savanyú. Általában mindent meg lehet enni, de ami tényleg rossz, az valóban taszító, pl a bürök... De a fekete nadálytő is mérgező alapból mégse halunk bele, vagy a medvetalp, amit sokáig tettem a lébe, és meg se éreztük. Szóval nem kell berezelni. Ma is néztem az egyik "csupasz túlélők" film válogatást, és az egyik kimaradt jelenetben éppen valami trópusi gyümölcsfa alatt nyafogtak, hogy nincs mit enni, miközben a női szereplő éppen majszolta a gyümölcsöt és a lába alatt tele volt gyümölccsel. Szóval az egész hülyítés arról szól, hogy ha nem ölsz, éhen halsz. Egyetlen olyan filmet nem láttam, amiben az emberek ismerték volna a trópusi növényeket. Valamikor a Bear Grills megemlítette, hogy az avokádó milyen tápláló, meg a veganok húsának nevezte, és egy alkalommal a banánt is megemlítette. Mikor ezek a filmek mennek, mindenfelé banánnövényeket lehet látni.. De lehet az is, hogy eleve tilos nekik a gyümölcsöket enni, mert azok valamilyen ültetvényben vannak, amit termesztenek, de diszkréten elkerülik a civilizált környezetet. Szóval, az egész egy nagy átverés. Igenis meg lehet élni ilyen helyen, hiszen a bennszülöttek között sok olyan van, akik csak a növényeken élnek, és csak néha esznek pár nyomorult arra tévedt állatot.
Nálunk legalább lehet tudni, mi a jó, mi nem legfeljebb szokatlan az ízük. Tegnap a gyermekláncfű alapon kívül tettem a zöldekhez podagrafüvet, ibolyalevelet, citromfüvet, egy nagy lándzsás útifüvet, egy valamilyen hüvelyest, lehet, hogy lepkeszeget, és még egy szamócalevelet is. Ma is az lesz a menü. Érdekes, hogy magában sokkal keserűbb volt a kákics, de ezekkel egészen egyedi és izgi. Pedig mindegyik egyenként olyan keserű, mint az epe. Szóval, van még mit tanulni. A virágok is jók, a gyermekláncfű, hüvelyesek, pl a lóhere lila virága, a mentafélék lilás virágai, a vad és szelíd rózsák virágai, az árvácska, valahol olvastam, hogy az orgona is jó. De a leveléről úgy tudom, hogy mérgező. Ebben több tudomány van még. Egyébként a minden trópuson megtalálható yam, vagy jams gyökér meg a batáta, ami majdnem ugyanaz, és más gumósok mindenhol vannak. A kókusz viszont nem jó senkinek, csak átmenetileg, de a nagy mennyiségnél már kijön az ártalma, és bele lehet dögölni... Viszont elég sokféle pálmadió van. Ezekről miért nem esik szó? Ha tudtok ilyen linkeket, küldjetek!
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. máj. 19., hétf. 8:37

https://www.youtube.com/watch?v=mMsPCEQ72-A
Csak egy kis kutatás...
Az a vicc, hogy én is ezeket használom, és pl, az a két pillangós, amit mutat, éppen a legújabb kedvenceim. Szóval, nincs különösen nagy buli ebben a vad zöld lé készítésben.
Ezt csak most találtam. A fickó, érdekes módon az egyik túlélős filmben is szerepelt és ott nyomorgott, hogy nem tud elég fehérjéhez jutni,.,.:
https://www.youtube.com/watch?v=fXg--TwxRm0
Ebből is lehet tanulni:
https://www.youtube.com/watch?v=fXg--TwxRm0
Itt a vízi torma, ami tényleg szuper.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: rezges » 2014. máj. 19., hétf. 18:47

Köszi Stoner az infókat!
A vad-turmixnak a végén a mag és a jég nem kellett volna, de érdemes volt megnézni.
Pitypang levelet már ki akartam próbálni, meg is nézem majd mi a helyzet a kertben!
rezges
Néha írogat

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10