80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. ápr. 18., pén. 11:25

Sziasztok!
Éppen tegnap akadtam egy magyar orvos cikkére, ahol a telített zsírokkal kapcsolatban oszlatott el bizonyos félreértéseket, finoman szólva. Ezek szerint az egész nagy örömmámor a telített zsírokkal nem más, mint egy rosszul végzett teszt hamis eredménye. Sajnos, nincs mit tenni, az embernek nem jók a telített zsírok, még kevésbé a sült zsírok, füstölt dolgok, a sós dolgok és az állati dolgok. Ez már csak így van és így is marad, de hinni szabad, csak a következményeket is ismerni kell. Valóban rosszak az egyszerű szénhidrátok is, pláne zsírokkal együtt, de ezt már Graham elég jól elmagyarázta. Apropó: Graham-mel mi van? Remélem, nem azért ez a nagy csönd, mert ő is csak egy ember, aki hisz valamiben és aztán mégse jön be neki? De én reménykedem abban, hogy jól tudja, mivel a gyümölcsök igencsak rendben tartanak minket. Tény, hogy a hidegedés rövid ideig zavaró, de az csak azért van, mert a gyümölcsök mellé meleg klíma is jár...
Más:
Mi az, hogy a gyermekláncfűből csak néhány grammot lehet enni?? Mi minden nap bevágunk ketten legalább 40 dekát. Emellett új felfedezésem a podagrafű:
http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny ... grafu.html
Enyhén petrezselyem ízű és jó a turmixba.
Én is utána nézek a gyermekláncfű témának, de adhatnátok hozzá linket is!
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. ápr. 18., pén. 11:31

valami olyat találtam, hogy a vesaköveseknél elakadhatnak a kövek a intenzív vizelethajtástól. az érdekes azonban, hogy ha reggel bevágok 1.5 l turmixot, amiben mostanában szinte csak gyermekláncfű van a banánon kívül, akkor kb. 3 óra múlva kell csak ürítenem. Ellenben a beleket rendesen kitisztítja. A nátrium... hát ennek se érzem a hiányát. Délután az alga, meg a gyökerek rendbe teszik.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: wiskerton » 2014. ápr. 18., pén. 15:42

rákaptatok ám a hülyeségre mint én :)
http://nepgyogyaszat.hu/nepgyogyaszat-g ... age-6.html olvastam de az ilyen szó kb annyit ér, mint ha a húsevő mondja hogy ne vigyed túlzásba a búzafűlét... laikus szájtépés
ma lóherét és egy kis lándzsásutifüvet préseltem, ha jól éreztem az utifűnek volt olyan édeskés szaga mint a búzafűnek, a fagyasztott búzafű meg a tejre kezd már emlékeztetni :D de kajak
wiskerton
Írogat

Hsz: 121

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. ápr. 18., pén. 19:23

Szia Wiskerton!
Teljesen igazad van.
A fagyasztott nem véletlenül édes. Az enzimek + 5 fok alatt lebénulnak, és ugyanúgy szétbomlanak 43 fok felett.
Az alkaloidák védik a növényeket a támadásoktól. Attól is, hogy nem tudják a növényevők lezabálni mindet.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. ápr. 18., pén. 19:52

Ha már az alkaloidáknál és más növényi "mérgeknél" tartunk, általában azt is "szokták mondani", hogy ami ilyen kesernyés tejnedvet ereszt (szára, levele) az mérgező lehet.
Ha a kákicsot leszakítjuk akkor abból is valami ilyesmi folyik. -itt vajon akkor ez mennyire igaz. :hmm: Vagy maradjunk abban (mielőtt még pánikba esnénk 8O ), hogy a kákics "normális" mennyiségben fogyasztva még orvosság. :) Mert lehet, hogy azért ebből sem jó túl sokat enni, banánnal turmixolva meg ugyebár még be is csapjuk az érzékszerveket, és nem érezzük annyira ha már tényleg sok lenne.
Még annyit az "ajánlott" 4-6 grammhoz, hogy egy átlagembernek napi 50-60 deka gyümölcsöt, zöldséget ajánlanak, mi meg 3-4 kilót eszünk.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2014. ápr. 18., pén. 21:54-kor.
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: wiskerton » 2014. ápr. 18., pén. 20:23

a kutyatej mérgező, viszont a kákicsban nem az van, csak mindenki összekeveri
wiskerton
Írogat

HozzászólásSzerző: wiskerton » 2014. ápr. 19., szomb. 9:36

mármint elterjedt tévhit, pont ez a tej segit a kákicsban a májnak vesének
szerintem nem nagyon lehet túladagolni csak úgy kb mint a gyümölcsöket, minnél többet eszi az ember annál jobban hozzászokik, vannak nála sokkal keserűbbek is
wiskerton
Írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. ápr. 19., szomb. 13:31

A mérgező tejnedv alatt nem egy konkrét növényre gondoltam, hanem csak úgy általánosságban.
Többször hallottam (vagy olvastam) hogy legyünk óvatosak az olyan növényekkel amikből ilyen lé folyik. De valószínűleg a kákiccsal azért más a helyzet. -meg tejnedv és tejnedv közt is biztos van különbség. (milyen hülye szó :roll: :) )
Na meg ugye mi a mérgező? "Hagyományos értelemben" már az is mérgezőnek számít ami a megszokottól eltérő hatást vált ki a szervezetre. -és inkább a mennyiségen múlik a dolog. (mint pl a gyógynövények esetében )
Ahogy nézem, olvasgatom ezek a vadon termő növények már egy külön "szakma" (amibe még bele kell tanulni) és azt gondolom, hogy amíg nem vagyunk teljesen biztosak a dolgunkban (ehetőség, mennyiség és a hatás tekintetében) addig talán jobb ha a különféle gyógynövényeket, "erősebb" vad zöldeket, inkább kiegészítéskénk használjuk. -mindenesetre a keserűcsoki ízű banános-kákicsos turmix nagy találmány. :) -ízre legalábbis. :facelick:
(még régebben láttam egy természetfilmben, valamelyik főemlősről volt szó -pontosan nem emlékszem- hogy születése után azért van olyan sokáig az anyja mellett, hogy megtanulja mi az ehető és mi nem)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: wiskerton » 2014. ápr. 22., kedd 14:40

a leggyakoribb mérgező növények
https://www.facebook.com/download/66432 ... 9NYEK.docx

1hét alatt elértem a 4dl, jó fél kilóbol ennyi csurran, ez egy adag zöld kv
Kép 022zoldxx.jpg
Kép 022zoldxx.jpg (24.4 KiB) Megtekintve 11688 alkalommal.
wiskerton
Írogat

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. ápr. 26., szomb. 9:41

Helló!
Ami a mindenevők szótárában szerepel, az nem érvényes ránk. A kákics esetében a vízhajtást említik elsősorban, ami a veseköveseknél a vesekő beállását eredményezheti, mint a link alatti oldalból kiderül. Ugyebár, a vesekő nem az, ami ránk lenne jellemző? A keserűség pedig, ahogyan kiderült, a gyomorsav termelést szolgálja, tehát jobb a fehérjék lebontása, és ad abszurdum: a cellulóz lebontása is jobb lehet...
Általában nálunk nincs szükség erősebb gyomorsavra, de bizonyos patogén faktorok miatt azért nem árt. A "gumipitypang" elnevezés a tejnedv gumiszerű anyagára vonatkozhat. A kutyatej azonban tényleg mérgező. De álljunk meg egy szóra: a saláta fehér nedve is mérgező, az is keserű, tehát akkor el a salátával is? Ezek egy családhoz tartoznak a katánggal, ami a halványított cikória alapnövénye többek között. Az amarantfélékhez tartozik a disznóparéj, paréj libatop és a laboda. A laboda szagát nem bírom, de a többi egész jó, ha nincs más. Mint korábban többször írtam, hogy a kákics kiemelkedik abból a szempontból, hogy igen magas a tápanyagtartalma és egy filmben a legelő medvék külön kiválogatták a kákicsot és azt ették először. Azok elég erős állatok - mint tudjuk. A podagrafüvet napok óta teszem a 'keserűcsoki" italba, és teljesen ok. Ha az erdőben rekedünk, jól jöhet ezeknek a növényeknek az ismerete, de van jó pár gyökér és gyümölcs is, amit nem ártana megismerni. Amit korábban írtatok, hogy a virágok ehetők, azzal már jobban kell vigyázni. Pl a leander (lásd a Fehér leander c. filmet!) virága egész családokat is kiirthat. A bodza magja erős drog, az orgona is mérgező, és még sok ilyen van. A bürök és a nadragulya a legismertebbek. De minden növény gondoskodik arról, hogy ne lehessen lezabálni teljesen. A kultúrnövények éppen, hogy "kényelmesebb" fogyasztásuknak köszönhetően, kevésbé ellenállóak, és az összes rovar és csiga mind rájuk bukik, ha nem szigeteljük el őket a növénytől. Szóval a tudás nem merül ki a partikuláris ismeretekben, hanem az egészet kell látni. A radiesztézia arra is jó, hogy általa megtanuljuk, mi jó és mi nem. Annyira igaz ez, hogy minden személynek más a legkedvezőbb, vagy legártalmasabb. Persze, egy esőerdőben nem ajánlom senkinek, hogy mindent elhiggyen a Körbler pálcának. De biztosan van olyan spíler, aki ezt 100%-osan megteheti. Szóval a könyveken túl is van még valami...
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2014. ápr. 26., szomb. 23:12

Sziasztok!

Ez a kákics téma jó beragadt most ide:) Illőnek érzem hozzátenni a magamét:)
Jó ideje minden napra sikerült kákicsokipudingot összeművészkedni.
Megosztom hát.
- 2 dl víz
- 1 fej saláta
- kb a saláta felének megfelelő mennyiségű kákics
- 1 vagy 2 banán
- 2 nagy alma
- 1 marék mazsola

Az első öt összetevőt összeturmixolom. Kiöntöm (kb 1,5L mennyiségű) egy nagy tálba és belekeverem a mazsolát. Hagyom állni az egészet hűvös helyen legalább fél órát (előfordul, hogy egy estét is, ha épp délelőttös vagyok). Szépen felveszi a puding állagot, és már lehet is élvezkedni.
Csakis jól kiürült gyomorba ajánlom!!! - ergó reggeli gyanánt. Nekem rendszerint 5-6 óra kell, mire úgy gondolom újra ennem kellene, közben pedig lazán lehet dolgozni. Rendes fizikai munkát is!

A fentebb említett arányok a saját tartalom/hatás/íz elvárásaimat elégíti ki.
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. ápr. 29., kedd 7:46

Sziasztok!
A kákics megér még egy misét. De általában a vadnövények. Egyre többet kell megismerni, mert az igazi energia és az igazi információ, ami a természethez elvisz, ezekben van. Meg kell tanulnunk, hogy mi volt a kultúrnövények őse, és azokat kell keresni. De nem mindegyik jó mindenkinek. Viszont lehet, hogy némelyik csak azért nem jó, mert az illető le van gyengülve. "Ami nem öl meg, erősít" - mondta Nietzsche (mindig elszúrom a nevét leírva..) dhttp://hu.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Nietzsche
ebben az egyben igaza lehet, csak nem úgy, ahogyan sokan gondolják. Lásd még alkohol, és egyéb drogok! Egyébként pedig ő eléggé beteges volt. Akkor még nem volt 80/10/10 fórum.
A nagy felfedezésem most a podagra fű nyugodtan merem ajánlani. Kellemes kísérője a kákicsnak. Egyelőre ennyi. Az időjárás kedvez a gyümölcsök növésének. Elég sok a japán naspolya is, pedig a növényházban nem volt eső, viszont az ázalékkal mindent jó öntözni. Még mindig ugyanabban a műanyagdézsában van az a szerencsétlen, mégis elég sok termést hozott. Igazából el szeretném adni valakinek, ha megfelelő helyre kerülhetne szép fa lenne belőle. Így is az, csak nálam túl nőtte magát.
Egyébként még egy szó a kákicsról: a gyökerével együtt turmixolva pár perc alatt keménnyé dermed, és kiskanállal lehet eszegetni, aki a zöld krémpudingot kedveli, csokoládé ízben...
Amit viszont óvatosan illik: nem jó sokat tartogatni! Amit az ember több összetevőből készít, könnyen összeerjed, és hiába ismerős az íze korábbi kedvenceinkéhez, ha közben oxidálódik, és egy csomó mérget termel.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: wiskerton » 2014. ápr. 30., szer. 12:27

azthiszem kétféle más is van ami hasonlit a podagrára, a leveleit kell nézni, még nem szedtem emiatt, kiderült multkor is valami egészen mást ettem papsajt név alatt :D nah de nem ölt meg, erősebb vok
csalán sajnos a városba nemtudom hol lehet, egy ház előtt találtam kb 3 tövet azt ittam kákiccsal, szinte már iztelen, viszont vannak levelek amik nem esnek jól, pl a lándzsás utinak a levele, ez miért lehet? mindig úgy mondtam, hogy az ásványi anyag töltöttségtől függ, igy emlékeztem boutenko könyvéből de ő a gyomorsavra fogta (1 év zöldturmix után, megtudta inni a búzafűlevet, azelőtt nem) szerintem a gyomor savnak nincs olyan sok köze, hogy mit érzünk hányingernek és mi megy le
szóval hátha van valami ásványi anyag azokban a levelekben amik émelyitőek, amiből hiány van a testben és ezért, és ami meg már könnyen megy, kákics stb azokból felvok turbózva
szerintetek?
wiskerton
Írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. ápr. 30., szer. 14:01

Ami a hányingert illeti, én inkább arra gondolnék, hogy az elején azért okozhat valamilyen erősebb növény undort vagy hányingert (közvetlenül a fogyasztásakor) mert még a szervezet nem ismeri, idegenként tekint rá és tiltakozik ellene.
Viszont hogyha sokat és rendszeresen eszünk belőle és hozzászokunk (jó értelemben), akkor az anyagai szinte beépülnek a sejtjeinkbe, és a szervezet már fog ellene tiltakozni. -sőt egy idő után akár már kívánni is fogja az új "építőanyagokat", főleg ha hasznos anyagokról van szó. (mindenevésről áttérve, az elején én még egy sima akármilyen nyers zöldséget is alig bírtam megenni)
A búzafülevet is valószínűleg azért könnyebb pár hónap (vagy év) zöldturmixolás után meginni, mert fokozatosabb volt az átállás és a szervezet már részben hozzászokott az új anyagokhoz (ízekhez) és nem érte akkorra sokk mintha mindjárt ezzel kezdtünk volna. -gondolom én, de nem biztos, hogy így van, meg még biztos sok más oka is lehet. :hmm:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2014. máj. 1., csüt. 21:54

Sziasztok!

Segítséget kérnék tőletek.
Egy ideje nem tartom a nyersvegánt az erős lefogyásom miatt. Ennek oka egyrészt az ektomorf testalkatom, másrészt az elégtelen fehérjebevitel még elégtelenebb aminosav profillal.
A főtteken sikerült felhúzni némi plusszt, de érzem, hogy ez nem tartható, különben is a nyers a célom.
Arra jó, hogy sikerült megfejtenem, mi az ami "hat", már csak a gyakorlati kivitellel nem boldogulok - egyelőre.

Az oké, hogy a fehérjét a miből nyerem. De hogyan?
A zöldek felhasználása már rendben.
De ha a magokat eszem az több szinten sem jó: a gabonáknak (kivéve napraforgó) nem szeretem az ízét, a csonthéjasok meg 2 napig tartó fájdalmat okoznak, a hüvelyeseknek szintén vacak az ízük, mindegy, hogy áztatott, vagy csíráztatott a dolog.
"Tejként" viszont teljesen oké, semmi nem kívánt mellékhatás.
Itt jön a kérdésem: ilyen módon is rendesen kinyerem a magokból a fehérjét?
cef
Írogat

Hsz: 159

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10