80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. feb. 29., szer. 7:46

http://bojt.lap.hu/

http://www.origo.hu/egeszseg/20110310-a ... zetre.html

Ez a hagyományos orvoslás egyik véleménye, amire Ruediger Dalke biztos azt mondaná baromság.

:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. feb. 29., szer. 9:40

Azt, hogy milyen folyamatok játszódnak le hosszabb böjt alatt még nem tudom, de egyenlőre ez a "veszély" nem fenyeget. De egy hadifoglyot azért nem hasonlítanék össze egy önkéntesen böjtölővel, mert ugye valamit csak evett a fogolytáborban is, és hazatérve gondolom nem éppen e legegészségesebb kajára vetették rá magukat, amit már csak ezért is elutasíthatott a szervezet.
Olyanról is halottam, hogy amikor a "felszabadítók" (akár amcsik) hozták a jó kis húskonzerveket, sok éhező aki erre rávetette magát bele is halt, a hirtelen nagy adagba, amire nem volt felkészülve.

Közismert dolog, hogy a kevesebb evés meghosszabbítja az életet. Lehet, hogy ennek az a legegyszerűbb magyarázata, hogy emésztőszerveink életünk folyamán csak egy bizonyos mennyiségű étel megemésztésére képesek, s ha felhasználtuk ezt a kapacitást akkor vége. -minél takarékosabban bánunk vele, minél jobban beosztjuk, annál tovább húzhatjuk.

A kínaiak azt mondják, hogy mindenkinek van egy zsák sója, s ha ez elfogy akkor kampec. -tehát ha valaki nem eszik sót akkor -egy kis túlzással- akár még "örök" életű is lehet. -vagy majdnem. :roll: :D
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: atill » 2012. feb. 29., szer. 10:35

RAtti írta:Vajon 21 "darab" egynapos böjt (vagy rendszeres heti 1 napos böjt) felérhet 1 "darab" 21 napossal?

Asszem egyértelmű a válasz, és szerintem RAtti te is tisztában vagy vele. Csak szeretsz spekulálni :)

A takarítós hasonlot jó, egy szabad óra alatt nem kezdünk el bútorokat tologatni, pontosan így van.

Azt, hogy mennyire tisztít ki a 811, nem tudom. Abban valószínűleg igaza van Ivánnak (asszem ő írta), hogy ha születésünk óta így táplálkoztunk volna, akkor nem lenne bennünk szemét. De ezt gyakorlatilag lehetetlen megvalósítani, mert nem jutunk hozzá megfelelő bio gyümihez/zöldhöz, városokban lakunk, autókkal közlekedünk/közlekednek körülöttünk, szennyezettek a vizeink és nehézfémes fogtöméseink vannak. És nagy valószínűleg oltássokkal is elláttak még "idejében". Nem vagyok benne biztos, hogy ezt kihozza a 811. Én személy szerint afelé hajlok, hogy csak böjti nagytakarítással tudjuk ezt feloldani és kitisztítani. Főleg ha valaha is ettünk már tartósítószeres kaját vagy bármilyen kémiai gyógyszert, mert ezeket állítólag olyan mélyre szigeteli el a szervezet, hogy csak 21 napos vízböjttel tudja aztán kitakarítani. Ha eszünk, még ha csak leveket is, nem áll le az emészőrendszerünk, és nem lesz elég plusz energiája+megfelelő körülményei a szervezetnek, hogy rendesen nagytakarítson.

Egyáltalán nem sportról van szó, egyszerűen ennyi nap kell a teljes (testi) tisztuláshoz, ha már egyszer ott a kémia bennünk. Amúgy, ha valamelyik hosszú-évek-óta 811-es bevállalná a 21-et, akkor esetleg látnánk, mennyire tisztít a grahami módszer valójában. Ha valaki talál valami ilyesmi infót, ne kíméljen, én is kíváncsi vagyok :)
atill
Írogat

Hsz: 53

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. feb. 29., szer. 13:47

Akinek gyakorolnia kell a rágást, ezen elrágódhat:
http://kovigabor.tulelo.hu//index.php?o ... 0&Itemid=1
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. feb. 29., szer. 13:55

Szia Ratti!
Reméltem, hogy ezt mondod.
Közben eszembe jutott ezzel kapcsolatban még valami:
A tisztításnak egy komoly akadálya van: az a romlás, amit a helytelen életmód eddig okozott. Nem lehet mindenkinek egységes receptet felállítani addig, amíg az illető, vagy valaki más az alany jelenlegi állapotát nem ismeri. A különböző jelenségek, amik a böjt alatt jelentkeznek, éppen ezeknek a torzulásoknak a következményei. Ezek mértéke egyes szervekre és a teljes szervezetre lebontva kiszámíthatatlan és mérhetetlen, még ha az "állapotot" fel is mértük. Ez az egész csakis teljes önfeladással és a következmények elfogadásával ér valamit. A heti 1 nap arra jó, hogy egy kicsit megértesse velünk, hogy nem csak az evés, hanem a koplalás is része a természetes életnek.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. feb. 29., szer. 14:23

Elolvastam a cikket. Az a véleményem, hogy a vékonybélbolyhok lebomlása nem olyan nagy tragédia. A bélflóra kiürülése sem, ha az ember közben sok desztillált vizet iszik. Azért, mert a bélbolyhok újra felépülnek, sőt talán fel is frissülnek. A bélflórával is ez a helyzet. A mindenevés sok patogén ágenset hoz létre, és ezektől meg kell szabadulni. Azonban, ha a böjt után az ember "visszaszokik" a régi ételeire, akkor a bélflóra is újból olyan lesz, mint volt, vagyis rossz. A bélflórára akkor kell vigyázni, ha a gyermek az előtejből is kapott a szülést követően, valamint nem kapott védőoltásokat, és antibiotikumokat. Ehhez társulnia kell a kezdeti, szoptatás utáni (min 2 év) 811-es étkezésnek. Itt ezt sokan felelőtlen és kuruzsló tanácsnak gondolják, pedig itt azért valamilyen rálátás már van az étkezésre. A gyermekekkel kapcsolatban még szinte mindenki úgy hiszi, azt kell adni nekik, amit "megkívánnak". Ha ezt tennénk, akkor szinte csak gyümölcs és zöldségleveket kérnének életük végéig. Ezután meg kéne nézni egy 50 éves ember beleit, ereit, szívét, máját stb. A böjt után mindenképpen a zöld étkezést kell elkezdeni, különben az egész nem ér semmit, és lehet, hogy a doktorbácsinak lesz igaza.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. feb. 29., szer. 14:43

Egy dolog viszont jól jött ismétlésképpen. Kevés orvos meri leírni, hogy az állati fehérje a legerősebb allergén. Egy Életerő napon egy fiatal rákgyógyász is kimondta, hogy az állati fehérje rákot okoz. De az összes fehérje iránti antitestképzés érdekes adalék. Vagyis a test állandó küzdelemben van az idegen eredetű élő sejtekkel. Az extra fehérje, mint nálunk pl az olajos mag, ezért vált ki nyálkásodást, ami a fokozott immunműködés jele. Ebből következik, hogy a gyümölcs alacsony fehérjetartalma miatt vehető könnyen a testnek. A fehérje szerkezete sem lehet azonos az állatiakkal, mint tudjuk.. A dokibácsi, lehet, hogy csípőből fehérje alatt az állatiakat értette, mint sok más orvos, vagy civil.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. feb. 29., szer. 19:26

Kösz Atill!

Hát "sajnos" valahogy én is így gondoltam. (időnként valóban előfordul, hogy hajlamos vagyok egy "hajszállal" többet gondolkodni a kelleténél :D )

Csak azért írtam, hogy sajnos, mert aki még nem böjtölt rendszeresen, az 24 vagy 36 óra koplalás után is éppen elég ramatyul tudja magát érezni (hasonlóan mint ahogy TE is írtad), s eztán nem valami kecsegtető belegondolni abba, hogy mi jöhet több nap után. :? -idő kell még az ember megbarátkozik a gondolattal.

Kicsit talán a "fogorvos esetéhez" lehetne hasonlítani:
Amikor még csak kicsi a lyuk (de még könnyen orvosolható lenne) az ember képes húzni halasztani mert fél a dokitól, (régen én is ilyen voltam) aztán addig addig vár, hogy már nem lesz elkerülhető a fájdalmasabb beavatkozás, s ha eztán sem vesszük rá magunkat akkor már lőttek annak a fognak.
Szóval minél előbb kezdünk el takarítani valószínűleg annál könnyebb átvészelni.

Arra lennék még kíváncsi (de inkább csak hangosan gondolkodom, nem akarlak vele fárasztani), hogy azok a mélyebben elraktározott "méreganyagok" amiktől csak komolyabb böjtöléssel szabadulhatnánk meg, vajon milyen hatással vannak az egészségünkre?
Vannak-e negatív hatásaik a mindennapokban, vagy ezek szépen elvannak ott magukban,ha mi sem piszkáljuk "őket" ? :roll: -most nem olyan lerakódásokra gondolok, mint pl. a köszvény, mert azon már egy étrendváltással is elég sokat lehet javítani, és nem kell hozzá feltétlen szigorú böjt.

Ha jól tudom pl. az anyajegyek is többnyire az elraktározott "trutyiból" keletkeznek, vajon sok vizet zavarnak-e? :roll: (nem véletlen, hogy egy kisbabán még szinte nincs, vagy csak alig van anyajegy)

Na de nem is spekulálok tovább! :D

Szép estét!
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. feb. 29., szer. 20:34

Csak egy apró tipp. -nem egy nagy felfedezés.

Régen nem igazán szerettem a szárzellert, mert elég macerásnak tartatom mindig turmixolgatni, meg utána átszűrögetni, hogy a durva rostoktól megszabadítsuk.

Mostanában úgy csinálom, hogy az egész nagy csokrot egyszerre leturmixolom, árszűröm és az így kapott pép hűtőben simán eláll 1-2 (talán 3) napig is. Ez aztán használható zöld lecsóhoz, zöld turmixhoz stb.
A lényeg, hogy ne keverjünk bele semmit, még vizet se, mert akkor valószínűleg nem lesz ilyen "sokáig" eltartható.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: george22 » 2012. márc. 1., csüt. 11:55

Ratti!

Én még nem böjtöltem soha, de a napokban leírt módszerek és hatások engem is kíváncsivá tettek.
Remélem, hogy több 1 napos böjt is felér egy 21 napossal.
A takarítás példánál maradva, ha már korábban sikerült egy gyors portörlés, akkor a következő
alkalommal már EZT nem kell megcsinálni bele tudok kezdeni további dolgokba... és végül - idővel -
a teljes takarítás is elvégezhető...
Az én kérdésem inkább az lenne, hogy a közben megjelenő éhség és szomjúság kívánalom
vajon igaz vagy hamis?
Úgy értem, hogy csak az agyam játszik velem, csak délibáb és túl kell lépni rajta, vagy egy fontos jel
a szervezettől, hogy azért ez az anyagcsomó amit Péternek címkéztek a szülei további üzemanyagot igényel
a működéséhez?

Talán ti is olvastátok:
"Az első szakaszban a visszatartott anyagok heves kiválasztása történik; ez mintegy három napig tart, s a testsúly gyors csökkenése kíséri (naponta 1 kilónyi fogyás). Ilyenkor ajánlottak a tisztítóeljárások: a beöntés, a bőr ledörzsölése, a nyelv levakarása, a száj- és arcüreg, aztán a fül megtisztítása.
A második böjti szakaszban jelentkeznek a savasodásból adódó válságok. Már nincs éhségérzet, ez 3-5 nap után jószerint elmúlik, de általában megnő a szomjúság. A böjt 9. napja körül testi-lelki válságot él meg a böjtölő. Ettől eltekintve általában jól érezzük magunkat, kivéve a reggeli enyhe szédülést, fejfájást, de lúgos kémhatású ásványvíz ivása vagy rövid séta után enyhül vagy megszűnik. A nyelvünket fehéres vagy szürkés lepedék fedi. A leheletünk aceton szagú. Régebbi betegségek tünetei is fölbukkanhatnak váratlanul. A napi fogyás fél kiló és 30 dkg közti. A szívverés ebben az időszakban szabályszerű, lassúbb a szokásosnál, a légzésünk mélyebbé válik, a vérnyomás pedig csökken. Ez a szakasz a koplalás kezdetétől mintegy tíz napig tart. A tisztító eljárásokat továbbra is tanácsos végeznünk.
A böjt harmadik szakaszában megnő a fertőzésekkel szembeni ellenállás. Jobb kedvünk támad, elmúlik a nyomottság, a veszteség érzése, a nyelvről is eltűnik a lepedék, s megszűnik a böjtöt kísérő többi kellemetlen tünet is. A fogyás ekkorra napi tíz-húsz dekára csökken. Az érverésünk lassúbbá válik, de szabályos, a légzés mély, lassúbb a szokásosnál, vérnyomásunk közeledik a szabályoshoz. Ez az időszak – függően persze a böjtölő alkatától, éhezési tapasztalataitól, lelki beállítódásától – viszonylag hosszú ideig tart.
A negyedik böjti szakasz kezdete a töréspont, az éhség visszatérése. Mihelyt éhségünk támad, végezzünk beöntést és minden teketória nélkül törjük meg a böjtöt. Ha nem törjük meg a böjtöt, megindul az egészséges szövetek fehérjéinek felbomlása. Ennek soha nem szabad bekövetkeznie. Az önrongálás idegen a böjt szellemétől. A böjttörés, majd a felépítő időszak ugyancsak fokozott óvatosságot kíván. Ebben a szakaszban a változó hangulatok, túlzott érzékenység, ingerlékenység is megnehezítheti, zötyögőssé teheti a visszatérést. Ekkor a pulzus gyors és szabálytalan, a légzésünk felszínes és gyors, a vérnyomásunk pedig ingadozó. Ez a szakasz két-három napig tart. A testsúly még tíz, húsz dekával csökkenhet naponta. Az ehetnékünk viszont határtalan. Ezért ügyeljünk rá, hogy az étkezések közben ne csipegessünk. Fogyasszunk továbbra is gyógyteát, frissen facsart gyümölcslevet, hogy a gyomor teltséget érezzen.
Az ötödik böjti szakasz jellemzője a gyors testsúlygyarapodás és testi erőnk megnövekedése. A jóllakáshoz már több ételre van szükségünk. A nagyobb étvágy a böjttörés után úgy két, három hétig is eltart. Ekkor fontos, hogy tudatosak maradjunk evés közben. Az étkezésből teremtsünk rítust. Gyújtsunk gyertyát, s mielőtt nekilátnánk az evésnek, gondoljuk át, hogy az ételünk milyen sok munka eredménye. Evés közben pedig legyünk éberek, ne beszéljünk fölöslegesen. Alaposan rágjuk meg a falatokat, érezzük, élvezzük az ízeket. Az evés után adjunk hálát, hogy ehettünk, és az étel révén kapott erőt árasszuk szét mindenfelé. Ezeket az étkezési szokásokat érdemes mindvégig észben tartani.
A szakasz végén beáll a teljes helyreállás. Az evés már nem központi ügye napjainknak. Nyugodtak, kiegyensúlyozottak leszünk.
"
Üdv! Vibrant egészséget! :)
george22
Írogat

Hsz: 156

HozzászólásSzerző: atill » 2012. márc. 1., csüt. 13:14

Szia george22!

george22 írta:Az én kérdésem inkább az lenne, hogy a közben megjelenő éhség és szomjúság kívánalom vajon igaz vagy hamis?

Csinálj egy három napos böjtöt, és akkor megtapasztalod, milyen az igazi éhség (kb. 3. nap este). Ha nem eszel ekkor se, akkor a szervezet átvált valami más, takarékos üzemmódba, és egyben hozzálát a komolyabb takarításhoz és önhelyreállításhoz. Szerintem rövid böjtöknél nem igazán van miért aggódni, csak a tünetek lehetnek ilyesztőek, főleg első három nap, ezért jó előtte tájékozódani, mi várható. És a legelső a legnehezebb, ha az embernek lesz tapasztalata, utána könnyebben megy.

george22 írta:"A negyedik böjti szakasz kezdete a töréspont, az éhség visszatérése. Mihelyt éhségünk támad, végezzünk beöntést és minden teketória nélkül törjük meg a böjtöt. Ha nem törjük meg a böjtöt, megindul az egészséges szövetek fehérjéinek felbomlása. Ennek soha nem szabad bekövetkeznie. Az önrongálás idegen a böjt szellemétől."

Tudtammal ez a 40. nap után kezdődik, hogy az egészséges sejteket kezdi elfogyasztani a szervezet. Ezért a 40 maximum.

george22 írta:"A szakasz végén beáll a teljes helyreállás. Az evés már nem központi ügye napjainknak. Nyugodtak, kiegyensúlyozottak leszünk."

So true! Egyébként jó ez az írás, miből/kitől idézted?
atill
Írogat

HozzászólásSzerző: george22 » 2012. márc. 1., csüt. 14:57

Atill!

Köszi a bíztatást.
AZ eredeti innen van: http://www.háromvilág.hu/tartalom/bojt1.html (Varga Imre író, terapeuta)
Üdv! Vibrant egészséget! :)
george22
Írogat

Hsz: 156

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. márc. 1., csüt. 15:24

Szia Péter! -rég láttunk. :D

Sajnos szerintem sem ér fel sok kis böjt egy naggyal. :? -pedig így sokkal könnyebb lenne.
(jó lenne legalább az első 10 napot átaludni :zzz: :D )

Az első 1-2 napban szerintem még érezhetünk igazi éhséget, mivel a szervezet ehhez van hozzászokva és ha tényleg elhasználta a korábban elfogyasztott energiát/kalóriát akkor kéri az utánpótlást.
Ha pár napig nem kap akkor átáll a tartalékok feldolgozására. Amikor már a tartalékokat is felélte, gondolom akkor visszatér az éhség.
Az, hogy ez mikor következik be, szerintem mindenkinél változó lehet, mert akin nincs annyi "felesleg" az valószínűleg már a 40-edik nap előtt elkezdi "saját magát emészteni". -ez persze nem biztos, hogy teljesen így van, mivel én sem vagyok egy gyakorlott böjtölő, de valahogy így képzelném el.

Amikor rendszeresen eszem napközben akkor sokkal markánsabban szokott jelentkezni a valódi éhség az egyes étkezéseket követően, mint amikor nem ettem egy/másfél napig. -ilyenkor tompábban éreztem az éhséget, viszont szinte egész nap.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. márc. 1., csüt. 20:26

Péter!

Még egy gondolatsor a böjt és a takarítós példa kapcsán:

Úgy képzelném el a dolgot, hogyha valaki még nem böjtölt és ráveszi magát egy 1 napos koplalásra, akkor mondjuk a szervezet "letörölgeti a port".
Ettől a "portól" (felszabaduló méreganyagok) az első ilyen böjti napunkon elég rosszul érezhetjük magunkat, de ha egy hét múlva ismét tartunk egy ilyen napot akkor már kevesebb lesz a törölgetni való, és a kellemetlen tünetek is lényegesen enyhébben fognak jelentkezni.
Rendszeres egy napos koplalás setén, meg már könnyedén átvészeljük az ilyen napokat. -remélhetőleg.
Ahhoz, hogy újabb szemetet hozzunk a felszínre, egy szinttel mélyebbre kell ásni, ami valószínűleg újabb kellemetlenségekkel fog járni.

Szerintem a rosszullétek mennyisége/erőssége is utalhat a takarítás fokára/"sikerességére".
Sokadik rövid böjt után már nem sok törölgetni való marad, viszont ahhoz, hogy "felforgassuk a lakást" nincs elég idő. (a vasöntödében sem állítják le a kohót 1-2 napos szabadság idejére, max. csak rendet raknak körülötte, ha belülről is ki akarjak "ganézni" akkor az egész rendszernek le kell állnia, jóval hosszabb időre)
Ezért is gondolom, hogy az ilyen 1 napos böjtök egy idő után inkább "csak" pihenés a szervezetnek, mintsem igazi méregtelenítés. -de persze már ez bőven is jó.

Azért is tippelnék erre, mert akkor ennyi erővel, az éjszakai, jó esetben 12-14 órás evés nélkül eltöltött idő is hosszabb távon felérne egy komolyabb böjtöléssel. -de tartok tőle, hogy ez nem képes arra.

A "tudósok" szerint bizonyos toxikus anyagok, nehézfémek, higany, stb nem tudnak kiürülni a szervezetből, és szépen az évek alatt lerakódnak. -amit egyszer benyeltünk az ott is marad.
Az gondolom, hogy ezektől is meg lehetne szabadulni, csak hát ennek egy kemény (pl. 7-21 napos) böjtölés lenne az ára.
Mivel erre nem sok példa van, így a "tudósok" ezt talán számításba sem veszik.

Nem a böjtölés alól akarok kibújni, de én inkább arra lennék kíváncsi (amiről tegnap is írtam) hogyha nem piszkáljuk ezeket a több évtized alatt összegyűjtött nem éppen belénk való anyagokat, akkor azok milyen hatással vannak a mindennapjaink egészségére. (pl. többször olvastam/hallottam már olyanról, hogy néhány nagyobb amalgám fogtömés eltávolítása után bizonyos egészségügy problémák "maguktól" megoldódtak)
Vajon minden elraktározott mérgező anyag állandó terhelést jelent a szervezetnek? -aszt hiszem sejtem a válasz. :?

No de pofáztam eleget róla, már inkább csinálni kéne. :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: atill » 2012. márc. 2., pén. 8:42

RAtti írta:Sajnos szerintem sem ér fel sok kis böjt egy naggyal. :? -pedig így sokkal könnyebb lenne.
(jó lenne legalább az első 10 napot átaludni :zzz: :D )

Pont az a lényeg, hogy megéld azokat a dolgokat, amiken böjt közben átmész. A sok rövid böjt nem ér fel egy hosszúval... persze, mert a hosszú többet ad, erőteljesebb, újabb dimenziókat mutat meg, mélyebb szintű gyógyulásra ad esélyt. Sajnos... biztos? Haha :) Szerintem inkább szerencsére :)
Még egy hasonlat ehhez: 10 darab olcsó fapados kisautó vagy ugyanennyi pénzért egy fullextrás felsőkategóriás. Van különbség, nem? :)

De én nem akarok senkit semmire rábeszélni. Biztosan jó lehet a hegycsúcson ülve csokit (bocs... banánt :D ) majszolni, de talán mindenkinek jobb, ha csak az próbál meg feljutni, aki szeret is hegyet mászni.
:)
atill
Írogat

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10