80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: asha » 2012. feb. 15., szer. 16:52

Valami fontosat elfelejtettem: a táplálkozás csak egyik tényezője az egészségnek. A boldog, elégedett, kiegyensúlyozott élet, a jó levegő, a napfény, a szeretet, a társas együttlét, a barátok, igen, egy jó hempergés az asszonnyal/pasival, férjjel, a zene, a kirándulás, a kerti munka, a virágok,a szép táj látványa, a természet szeretete,a családi összetartás, összetartozás, a stressz mérséklése, amennyire csak lehet, örömömet lelni a munkámban, abban amit éppen csinálok - ez mind idetartozik. Tudtátok, hogy a stressz is megemeli a koleszterinszintet?

Annyira bonyolult a mi kis szervezetünk, és annyira okos. Jól hasznosít dolgokat és képes védekezni az ártó dolgok ellen is. Ne becsüljük le. Ha megeszel egy szelet kenyeret jóízűen élvezettel, többet tettél az egészségedért, mintha undorral innád a legésszerűbben összeállított zöld turmixot. Nem is beszélve arról, mennyi stresszt jelenthet, hogy télen összevadászd a napi gyümölcsszükségletet, hogy azon agyalj, mit és honnan, mennyi a vegyszer rajta vagy honnan lesz pénzem rá, mert nem olcsó.... nem könnyű.
asha
Néha írogat

Hsz: 40

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. feb. 15., szer. 19:35

Kösz a hozzászólást. Nem értek vele egyet, bocs.
Ennyi.
:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. feb. 15., szer. 20:41

Szia Asha!

Ha lenne rá időm (és kedvem) akkor bőven lehetne itt írogatni akár napokon keresztül is. -de sajnos nincs, és mindig újra és újra ugyanazokat írnánk le.
Ne haragudj, hogy ezt mondom, de amiket írtál azok többnyire csak kifogások, és ezeket már sokszor átrágtuk.
Nem mondta senki, hogy csak a táplálkozás a fontos, de ez miért zárná ki pl. a szeretetet és a társas együttléteket, barátokat stb? Ha tényleg barát a barát akkor ezt simán megérti. (sőt talán még örül is neki mert pl, nem kell egy nyersevő vendéglátásával sem nagyon szórakozni, csak elé tesz két narancsot meg egy banánt, vagy almát és már mindenkinek megvan az öröme. -egyszerűbb mint órákig pepecselni)
És nem kell a zöld turmixot sem undorral meginni/enni, de azt se várjuk, hogy valamilyenen fél életen át fogyasztott főtt vagy sült dolog után rögtön annyira ízleni fog.

Igazából azon tudok kicsit kiakadni amikor jönnek nagy lelkesen/kíváncsian emberkék és még szinte bele sem kóstoltak ebbe az egészbe és máris előhozakodnak az általad is említett kifogásokkal. -szinte kivétel nélkül mindig ugyanazok.
Mert azt mondom, ha valaki hosszabb távon (1-2 év) kipróbálja (de ésszel!!! ne csak hűbelebalázs módjára) és eztán azt mondja, hogy ez nála nem működik, kivitelezhetetlen, akkor jól van, rendben van, de ne néhány nap/hónap vagy hét után tegye, amikor még szinte semmi ismerete sincs az egészről. -és ne csodálkozzunk azon, hogy több évtizedes "mindenevés" után nem működik kapásból úgy ahogy szeretnénk. (itt viszont hozzá kell tennem, hogy tényleg nem olyan egyszerű átverekedni magunkat az első éveken, mert nem elég, hogy a főtt ételek után a szervezetünknek ez még teljesen idegen, de gyakorlati tapasztalatból is ilyenkor van a legkevesebb, ami csak tovább nehezíti a dolgot)

Azzal teljesen egyetértek, hogy vannak elég rossz bőrben lévő nyersevők.
Ez engem is zavart sokáig, (és még most sem igazán tetszik, meggyőzőbb lenne, ha nem így lenne) de úgy vagyok vele, hogy csak magunkon mérhetjük le a változást. -és azt sem tudjuk, hogy ők hogy csinálták, mert mint mindent ezt is lehet jól, ill. rosszul kivitelezni.
Természetesen ha negatív változásokat észlelünk és ezek nem akarnak elmúlni, akkor valamit lépni kell. -kövessük a változásokat, és ha valami miatt nem jól alakulnak a dolgok, hát legfeljebb visszatérünk "régi jól bevált" étrendünkhöz.

Nem kell feltétlen olyan sok gyümölcsöt sem enni, csak ami jólesik. -egyénenként változó.
És azt is támogatom, hogy a napi kalóriaigény csökkentsük le amennyire lehet, sőt ha van kedvünk (és elég akaraterőnk) akkor végezhetünk hosszabb rövidebb böjtöket is. -ez nem fog megártani.

Még csak annyit, hogy a beszerzés eleinte valóban nagyobb odafigyelést igényel, de főzni sem tanultunk meg egyik napról a másikra.

Még véletlenül sem akarok rábeszélni senkit a 811-re, de hosszabb távú kipróbálás nélkül szerintem nehéz hiteles véleményt mondani. (bár megint csak azt mondom, hogy aki úgy érzi, hogy nincs még elég ismerete, vagy idekenekedik a dologtól, és az ilyen nagyobb mérvű étrendváltással együtt járó kockázatot/felelősséget sem akarja vállalni, akkor inkább ne erőltesse, vagy csinálja csak 50%-ban, az is jobb a semminél)
Bocs -félre ne érts- nem akartalak elijeszteni, de egyszerűen nem tudok jobbakat mondani.

Minden jót! :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2012. feb. 15., szer. 22:18-kor.
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: Suru » 2012. feb. 15., szer. 21:26

Sziasztok!

Küzdök. Két és fél hónap 811 után újra vegyesen étkezem.Nem jó,sem lelkemnek,sem testemnek a visszatérés. Újra és újra próbálom,most úgy heti 4 nap nyers..leginkább Ti adtok ehez erőt. Magamon kívül már csak egy dolgot kell legyőznöm. Ebben kérek tanácsot. 1-2 nap után automatikusan bejelentkeznek a lábikra görcsök. Mi hiányzik ?(na persze a magnézium,de nem szeretnék kiegészítőket hosszú időkre) Ötlet?
Üdvözlet Suru
Suru
Néha írogat

Hsz: 25

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. feb. 15., szer. 21:30

István mi a helyzet?
Nem tudom jártál-e itt a napokban, de ha igen akkor kicsit csalódotton látom, hogy Tőled sem igazán érkezik válasz a feltett kérdésekre. -már csak kíváncsiságból is szívesen olvastam volna.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. feb. 15., szer. 21:49

Szia Suru!

Sajnos passz.
Ne haragudj de nem tudok jobbat mondani, mivel fogalmam sincs más emberkék mindennapjairól, életviteléről, táplálkozásáról, tehát nehéz lenne megállapítani, hogy egy ilyen konkrét dolgot pontosan mi okoz. -elsőre nekem is a magnézium ugrott be, de ez közel sem biztos.
A saját mindennapjaimat ilyen szempontból jól ismerem, s mégis sokszor csak találgatni, ill. kísérletezni tudok, hogy rájöjjek az okokra. -bár azért már kezdem "kiismerni" magam. :D

Az is lehet, hogy pl. eszel elég magnéziumot, csak valami miatt sokat használsz fel. -ha jól tudom pl. idegeskedés esetén is több kortizol termelődik ami fokozza a magnézium kiürülését. (de ez csak tipp)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Suru » 2012. feb. 15., szer. 22:30

Köszönöm RAtti!

A felesleges víz vesztésénél erősödik fel, az izmaim tónusa is megváltozik,sokszor izomrángás és zsibbadás is jelzi,egyenlőre pótolom "szerekkel",de úgy gondolom kevés (helyesebben semmi) zöldet eszem,na,gyorsan be kell szereznem spenótot és salátákat.
Szép estét!
Suru
Néha írogat

Hsz: 25

HozzászólásSzerző: szklari » 2012. feb. 16., csüt. 0:17

Kedves Iván!

k
Köszönöm a válaszodat. Megpróbálom tanácsaidat megfogadni. A legnagyobb bajom az édesség utáni vágy. Úgy gondolom a többiről le is tudnék mondani, de a csoki, a sütemény, meg a kalács az nagyon hiányzik.
Igen valóban vegyesen étkezem. Mindent eszek össze-vissza. Igaz délelőtt csak gyümölcsöt eszek. Amikor haza jövök az iskolából, (mert általános iskolában tanítok cigány gyerekeket) akkor telerakom a hasam. Csak úgy érzem jól magam, ha áll a hasamban a kaja, mert akkor nem vagyok éhes. Tudom ez telhetetlenség, de én így érzem jól magam. Akkor vagyok nyugodt. Apropó: ha már itt tartok, szeretném megkérdezni, hogy a lelki dolgok szerinted befolyásolják azt, hogy mennyit eszik az ember és hogy mit eszik?
Mert sokszor megfigyeltem magamon a következőket:
-ha haza érek munkából tele eszem magam
-ha nem vagyok otthon és haza érek, hiába nem vagyok éhes akkor is eszek
-ha nincs itthon a családom és magam vagyok itthon, akkor is eszek
-ha valamit dolgozok és nincs hozzá kedvem, akkor eszembe jut az evés, abba hagyom a munkát és leülök enni.
-ha az orrom megérez egy jó étel illatot, biztos hogy megkívánom és akkor nekem is ennem kell.
Szerinted ezek lelki problémák, vagy csak megrögzött rossz szokások?
Válaszodat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Szkibáné Klári
szklari
Újonc

Hsz: 7

HozzászólásSzerző: István » 2012. feb. 16., csüt. 2:39

Szia Ratti!
Fogászati műtétek miatt nem voltam itt. Ez is a Vega étrend és főleg a nyers Vega táplálkozás eredménye.
A párom 2 év után visszaállt mikor elkezdtek kilazulni a fogai. Most így semmi baja. Rá kellett volna hallgatnom. Átfogom az egész dolgot értékelni. Holnap már lesz időm hozzászólni.
Látom a három év marketing nem hatott rád. Becsülendő.
István
Néha írogat

Hsz: 42

HozzászólásSzerző: István » 2012. feb. 16., csüt. 2:54

Szia Asha!
Végre egy ember aki gondolkodik, és nem ül fel a dogmáknak. A 811 mellé kell más is, én is azon vagyok.
Sok mindenben egyet értek veled. Majd holnap kifejtem.
István
Néha írogat

Hsz: 42

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. feb. 16., csüt. 8:04

Szia István!

Elhiheted, hogy a 811-el én nem különféle dogmák miatt próbálkozom, vagy azért mert valaki/valakik telebeszélték a fejemet. -ja és én is gondolkodom! még ha néha nem is látszik. :D
Körülbelül tíz évnyi kutakodás, és különböző étrendek kipróbálása után, még jóval a 811 megismerése előtt jutottam nagyjából erre a álláspontra. -és bevallom akkor még Bicsérdiről sem igazán halottam, nehogy Graham-ról.

Azt viszont egy kicsit kevésbé értem, hogyha Te már a vega étrended mellett is ilyen komoly negatív tüneteket tapasztaltál, (amik az évek folyamán csak romlottak, ahelyett, hogy javultak volna) miért nem változtattál.
Másfél évnyi 811-ezés után én is nagyon lefogytam (46-kilóra) s bár akaraterőm lett volna bőven a folytatáshoz, de mégis visszaálltam egy időre félig a régi kajákra. -mindenáron azért én sem csinálom.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. feb. 16., csüt. 8:59

Kedves Klári!

Előbb juss el a vegaságig, mert ahol most vagy az semmi.
Makó-Jeruzsálem, vagy kínai-magyar beszéd.
Távoli és érthetetlen, ezért FELFOGHATATLAN!

Közelíts, és ezzel együtt megérted jobban a dolgot.

Kívánom, hogy benne légy a 10-ből abba az 1-be, aki következetesen és életmód szinten eljut a 811-ig ,és sikeresen képes életébe meggyökereztetni. De sajna nagyon messze vagy még.

Kezdőknek inkább javasolnám első lépcsőnek a Gitta -féle vonalat, majd onnan a csúcstámadást(811).

http://gittarawfood.blogspot.com/2011/0 ... emian.html

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. feb. 16., csüt. 9:31

Jó lenne, ha azok, akik támadják a 811-et, és nem értenek vele egyet, azok alakítanának egy másik fórumot, mert ez a fórum nem arra jött létre, hogy a szűnte len újra és újra jelentkező támadókat elhárítsa, hanem a vele szimpatizáns emberek közössége legyen.
Ezért kérem azokat, akik újra és újra csak úgy képesek megközelíteni a dolgot, hogy nem értenek vele egyet, és nemtetszésüket akarják véleményüket kifejezni, azok ne ide írogassanak, mert süket fülekre fognak találni lassan. Ugyanis, nem óhajtom ugyanazokra megadni a kimerítő válaszokat, amik már sokszor felmerültek. Olvasgassuk vissza a 600 oldalt, vagy használjuk a ctrl-f –et, s ha valamit tényleg nem találunk(ilyen NEM IGEN VAN, mert a hatalmas anyag egyes kérdéseit sokszor és sok oldalról körbe jártuk már újra és újra), akkor kérdezzük meg, de ha érzem, hogy a kérdés támadó, és nem érdeklődő célzatú, akkor ne is várj választ.

Kösz.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. feb. 16., csüt. 9:44

István!

Úgy érted a rosszul végzett nyers vega táplálkoztás miatt gyengültek meg a fogaid.

Mert ha valaki 811 -es, annak a fogai és csontjai MEGERŐSÖDNEK!

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. feb. 16., csüt. 9:47

István bocsi, hogy ismét zavarok!

Először is jobbulást kívánok! -de komolyan! :D

Másodszor: Megértem, hogy most haragszol erre az egészre (legalábbis az írásaid alapján így tűnik) de ha van türelmed kérdeznék még egy apróságot.
2011 márciusában azt írtad, hogy 63 kiló voltál, most mikor előálltak ezek a problémák (fog, haj) mennyi volt a súlyod? -a körmeid gyengültek-e?
Illetve -ha szabad megkérdezni- Kedves Párodnál, változott-e a testsúly amikor ezeket a hasonló tüneteket tapasztalta?

És ne haragudj, hogy most ezzel jövök elő de az írásaidat olvasva kicsit megakadtam a következőn:

"Hozzászólás Szerző: István » 2011. ápr. 13., szer. 23:40
Látom Dr Graham munkássága egyesek számára példaképpé emelkedett, mások viszont a negatív oldalt próbálják keresni,a megszokott MAGYAR módon, irigykedve ,fitymálva,fogást keresve próbálják besározni azt a hiteles embert, aki a maga szerénységével, tudásával, példamutató életvitelével , emberek ezrei, tízezrei számára nyitja meg a felemelkedés lehetőségét. Dr Graham 25 éves élő étel és életmód tapasztalatával forradalmasítja az egész táplálkozástudományt. Ez egy PARADIGMAVÁLTÁS !!!!!!!!!!!
Retteg minden megélhetési tudós.professzor,orvos akik a megkövesedett tanult nézeteikkel a süllyesztőbe kerülnek.Ők ugyanúgy a saját dogmáik áldozatai,betegek mint a nagy tömeg.
Lehet választani ki a példaképünk , mesterünk utunk alatt. Az élet nem végtelen /jelenleg/, ezért nem mindegy, hogy cselekszünk kit követünk! Az én saját 12 éves munkásságom az egészség visszaszerzésében eltörpül a jelenlegi 5 hónap 100% nyers étkezés mellett. Szintén 57 éves vagyok ,fizikai állapotom fény évekre van Graham-től pedig sportoltam. 25 év helyett csak 5 hónapja élek a természet törvényei szerint!
Egyszerű táplálkozás teszt: Ebéd után frissebbek vagy bágyadtak leszünk? Ez lehet az első saját önálló megvilágosodásod tudósok nélkül!
Kedves Suttyi!
Átérzem , hogy Dr Graham irigylésre méltó emberi karakter, de fel kell emelkedni oda , hogy a tudása , tapasztalata , kora alapján , megfelelő alázattal beszéljünk róla. Ez a képesség tanulható is .
A múló idő megadja a választ minden nyitott, számodra vitatott kérdésedre. "

-kicsit szembetűnő, hogy nemrég még ilyen véleményen voltál, most meg szinte majdnem a másik oldal.
Nem kötözködni akartam, csak egy kicsit furcsállom.
RAtti
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10