Szia Gábor!
Azt gondolom ennyire azért nem bonyolult a dolog.
Szerintem az anyagcsere sebessége nem tévesztendő össze azzal, hogy milyen gyorsan megy át rajtunk a kaja.
Az anyagcsere "sebességét" tudtommal leginkább az befolyásolja, hogy mennyi energiát használunk fel. Ha keményen dolgozunk akkor jobban fog égni a "kazán", több anyagot igényel. Ha ezt kajával támogatni, követni akarjuk, akkor kb. mindig az "igényeknek" megfelelően kéne enni. - ez próbáltam többször is valahogy elmagyarázni.
Fekvéshez akár még a saláta is elég lehet, de pl. súlylökéshez az ellenkező oldalról kell választani.
Tehát ne este lakjunk be banánnal, amikor már a kalóriaigényünk alacsonyabb.
Az anyagcserét szűk határok közt még az is befolyásolja, ahogy az éppen aktuális energiaigényhez viszonyítva mennyi állrendelkezésre.
Ha olyan ételt eszünk amiből több energia árasztja el a testet mint amire éppen szüksége van (pl. fekvés közben datolyázunk) akkor kicsit növekszik az anyagcsere, többet fog égetni, pl. emelkedik a testhőmérséklet, növekszik a pulzus, vérnyomás, és e mellett az étel feldolgozása sem lesz olyan alapos, tehát pocsékol a szervezet, mert hiszen minek törje össze magát ha úgyis van bőven, és szinte egészben szarjuk ki a kukoricát. -bocsi. De ha még így is sok, és eztán is marad felesleg csak akkor jön a zsírosodás.
Ha viszont kevesebb az energiautánpótlás mint amennyi az éppen aktuális igény, akkor nagyjából fordított a helyzet. Szóval nem annyira könnyű sem elhízni, sem lefogyni.
Ahhoz hogy valaki jól elzsírosodjon tényleg már nagyon szemét kajákat kell enni. Aminek aránylag se víz se rosttartalma és szinte egyből felnyomja a vércukorszintet amivel a szervezet nem tud mit kezdeni, így megy a pocakra. -eztán persze gyorsan megéhezünk.
Kb. olyan mintha egy tuskót fogpiszkálónyira hasogatva tennénk a tűzre, hirtelen jó meleg lenne (lehetne szellőztetni) utána meg nincs mit rátenni.
A hasonlatnál maradva, a tuskó egészben meg olyan mint egy lassú folyamatos felszívódású étel. Persze ha valaki csákányozik egész nap akkor fogpiszkálót is kell tenni a tűzre mert a nagy hasáb ennyi energiát azért nem képes leadni rövid idő alatt. -remélem érthető volt, próbáltam valahogy szemléletesen.
Azt gondolom, hogy azzal is fokozhatjuk az emésztés hatékonyságát, ha kisebb adagokat eszünk (inkább 5x kevesebbet, mint 3x sokat) és a következő kajálással megvárjuk míg kicsit legalább éhesek vagyunk, így a szervezet jobban beosztja látván hogy nincs elárasztva annyira, és nem fog úgy pocsékolni. -ha meg valóban szüksége van ételre akkor úgyis szól.
Az, hogy milyen gyorsan megy át rajtunk a kaja szerintem leginkább attól függ, hogy mit eszünk, milyen az állaga, és kevésbé az anyagcsere befolyásolja. (no meg az idegi állapot, a feszültség pl. növeli a bélperisztaltikát) Saláta, dinnye gyorsan megy, banán füge datolya lassabban. -rántott sajt meg valahol a végén kullog.
Az, hogy valaki nem lakott jól, nem feltétlen azt jelenti, hogy arra gondol, hogy még nem feszül a rendesen a hasa, hanem arra, hogy tényleg éhes maradt. -ez az "üresség" érzés szerintem sok esetben jogos.
Ha valaki valóban éhesen áll neki enni, az teletömheti magát levelekkel akkor se "lakik jól". Illetve tele lesz, de szinte ugyanúgy éhesnek érzi magát. -azért ne akarjuk azt mondani, hogy ez így a jó és csak azért van mert a nyers kaján mások az érzések.
Itt sajnos gyakran az a helyzet, hogy ez nem álléhség, hanem egyszerűen tényleg kevés volt. -mert nem fűevők vagyunk elsősorban, és a mi emésztőrendszerünknek is megvannak a határai.
Amúgy érdekes, aki annyira jól tud lakni a zöldekkel, többnyire olyan mint a nádszál.
Összességében azt mondanám, hogy az előbb említett esetekben (a szervezet működését tekintve) szerintem nincs olyan nagy különbség a nyers és egy jobb vegetáriánus kaja közt. -ami kell az általában így is úgy is kell.
A pisi gyümik után szerintem is lassabban jelentkezik, mintha külön vizet innánk. -persze gyümölcse válogatja. Valószínűleg ebben a sok rost is szerepet játszik és az is, hogy közvetlen kapcsolatban van a cukorral, ami nagyon fogja a vizet, tehát a testünk csak akkor fogja megkezdeni elengedi, ha már a kalória is elkezd felhasználódni. -kicsit csúszásban vagyunk.
Bocs hogy ezt mondom de mindig ki szoktad emelni az emésztéshez szükséges idő fontosságág, de azok alapján amiket itt leírsz, kicsit összevisszának tűnik néha a kajálásod.