80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

HozzászólásSzerző: smanag » 2009. márc. 31., kedd 8:38

Szia Chaser!

Jól csinálod. A 811 en hozzá fogsz szokni, hogy édesgyümölcsel vedd el az éhséged, s egy idő után maximális kielégülésed lesz ebben.
A 0,5 l zöld kb megfelel 70 dkg zöldnek vagy a levének. Ennyit kellene min. naponta bevinni. Ha egyensúlyt érzel a testedben akkor a zöldek hetekre is mellőzhetők pl. nyáron, de most nem az az időszak van, most az új zöldeket kajálni kell , mert új, friss, élő anyagokkal látják el a testet. A testnek mindíg erre van szüksége s ennek most elsődleges forrásai az ÚJ zöldek.
:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2009. márc. 31., kedd 19:45

Boltokba még elég szegényes a választék, de amint lesz és elfogadható áron, főleg az lesz jó ha kertben lesz, akkor teletömöm magam zöldekkel, meg megiszok majd jó sok bűzafűlevet hogy feltöltekezzek
ChaserHUN
Grafomán

Hsz: 1083

HozzászólásSzerző: gpeter » 2009. márc. 31., kedd 21:11

Sziasztok!

Már régen írtam, de ennek ellenére rendszeresen nézem ezt a fórumot mert innen sugárzik az értelem :)

Bevallom, most inkább vagyok "Bicsérdista" mintsem 811-es mert egyszerűen nem tudjuk megfizetni azt a gyümölcsmennyiséget amit a 811 szerint kellene fogyasztani, az árak nagyon felszaladtak, sajnos..
Mivel pedig minden nap eszek, kalória kell és egy kiló kenyérben elég sok van, az ára meg nem drága. Van egy határ ameddig elmegyek, ami elég érdekesen néz ki;

Természetesen az alap a gyümölcs és zöldek (+búzafűlé), de kiegészítve kenyérrel, vajjal, kevéske sajttal illetve alkalmanként péksütemény és tényleg nagyon ritkán (havonta) egy kissebb sajtos pizza v. extrémebb szendvics (természetesen hús/hal/állat nélkül), rákényszerít a társadalmi élet. De ezeken kívül semmi más, se leves, se főzelék, se semmi más sült és így tovább. Őrült egy megoldás, de egyelőre így marad.

A nyár közeledtével elvileg folyamatosan közelítek majd az igazi étrendhez. Tisztában vagyok a természettörvényekkel de ahogy írtam az anyagiak, a kultúra és talán a gyengeségem miatt is így döntöttem.

ChaserHUN, ügyesen csinálod, kitartás! :wink:
gpeter
Írogat

Hsz: 94

HozzászólásSzerző: Zo » 2009. márc. 31., kedd 21:21

Búzafűből úgy tudom 1-2dl is bőven elég naponta.
Zo
Inkább olvas

Hsz: 11

HozzászólásSzerző: Zo » 2009. márc. 31., kedd 21:28

A zöldség és gyümi árak az eur-tól függenek, mivel kintről hozzák, épp ezért kéne a hazaiakat preferálni, amikor lehet, de ez már más téma.
Zo
Zo
Inkább olvas

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2009. ápr. 1., szer. 15:54

Hát kenéyrben nem túl sok kalória van, és gyümölcshöz képest sokkalnehezebben emészthető, szóval igazából szerintem gabonafélékkel se jön ki sokkal olcsóbba az ember ha minőségit akar venni
ChaserHUN
Grafomán

HozzászólásSzerző: Zo » 2009. ápr. 1., szer. 18:39

Szerintem nem baj az, hogy lassabban emésztődik v. szívódik fel, mert így nem éhezem meg olyan gyorsan, és egész nap folyamatos energiát biztosít. Persze, ha ellenkezője lenne a cél, akkor zöldség és gyümölcsleveken élnék. A kenyeret lehet otthon is sütni, ehhez kell egy sütő és egy kis malommal az igazi. Időnként vannak akciós lisztek, de ha a minőség és ár egyaránt fontos, akkor lehet venni zsákos búzát, így elég jóval olcsóbb kilója.
Zo
Inkább olvas

HozzászólásSzerző: Arctic » 2009. ápr. 1., szer. 19:07

80/10/10-be nem tudom, hogy beleférnek-e a csírák, de elég jókat írnak róluk (Ann Wigmore, Hyppokratész intézet, stb...).
Átállásnál szívesen fogyasztanék ilyet, mert eléggé tisztítanak és lúgosítanak. Mit ajánlotok, melyek a legkönnyebben emészthető? A csíráztatás menetével tisztában vagyok. Viszont lehet, hogy buta kérdés, de mennyit lehet ezekből enni naponta? Belenyomnám a zöldlevél- turmixba...
Arctic
Grafomán

Hsz: 733

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2009. ápr. 1., szer. 19:10

Nem biztos hogy jobb hogy lassabban emésztődik, lehet hogy a gyomrodban nem fogod éhesnek érezni magad, viszont kevesebb energiát nyersz az ételből mert az emésztésre is több megy el, amúgy meg meglehet szokni gyümölcsnél is, én is volt hogy 6-kor reggeliztem, és délután 4-kor ebédeltem, simán kilehet bírni
Én lucernát, vörösherét, néha brokkolit vagy káposztrepcét csíráztatok, de szerintem a lucerna és vöröshere a legjobb, és csak épp "csipegetek" belőlük nem eszem sokat
ChaserHUN
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2009. ápr. 1., szer. 19:24

Hát igen , 10 dkg gabona átlagos energiatartalma megfelel 3 közepes banánnak(kb 30dkg) vagy 60 dkg bármely lédús gyümölcsnek. Ez utóbbiak pill. alatt befalhatók , könnyen emészthetők, nem savasítanak, hanem lugosítanak stb. Ha meg efölötti mennyiségben eszünk gabonákat vagy más magokat , akkor túlterheljük az emésztőszerveket. De mindenki haladjon a saját ütemében és kívánalma szerint.
A fő probléma , hogy az emberek szeretik s ragaszkodnak a régi ételeikhez, mert elrontódtak, hozzászoktat. A mennyiségi magevés legyőzése csakis a józan ész , egészségi megfontolások, s a magokat kielégítő helyettesítésük mennyiségi édesgyümölcsel, és zöldekkel lehetséges. Ha valamit kiveszünk a diétából, természetesen helyette be kell hozni mást, le kell cserélni az újra.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2009. ápr. 1., szer. 19:38

Csírákat átmeneti fázisban bőven ehetünk. Ezek hasznosak ilyenkor, mert nem tudjuk még lelkileg pótolni a nehéz száraz magokhoz szokott testünk hiányérzetét. Adott szárazmag tömeg kb 5-6 szoros csíraállapotú tömeget ad. Nyugodtan megehetünk 10-20 dkg szárazmagnak megfelelő csírát is akár átmeneti fázisban. Ennél több már megterhelő. Ihatjuk a levűket is. Legjobbak, apróhüvelyesek, lucerna, vörös, bíborhere, mangó, lencse, borsó, szegletes lednek, csicseri, aztán repce, hajdina, napraforgó stb. Rendszeresen ehetünk ilyenkor még pl. zsenge zöldborsót és zsenge kukoricát is, hogy könnyebb legyen a mennyiségi magevő múltunkat elengedni. De a lények, hogy tendáljunk mindíg a csere felé , a magok lecserélése a gyümölcsre. Ha választanunk lehet, mindíg válasszuk a gyümölcsöt s a zöldeket. Nehéz most ilyenkor mikor a választék siralmas, különösen magyarországon ilyentkor. De türelem, jan. febr. s itt a nyár! Én ilyenkor nagyon sokat teszek hogy fenntartsam a változatosságot, ilyenkor erőlködni kell , de meg lehet tanulni ezt is idővel, s rutinosak leszünk a beszerzéseinkben. Nincs lehetetlen, csak béna kacsa. A természet indulása a magok csírázása most aktuális. Később ráfogunk jönni, ha következetesen követjük a 811 et, hogy a változatos,mennyiségi édesgyümölcs és zöldevést semmi sem tudja felülmúlni. A tiszta testnek semmi sem laktatóbb és kielégítőbb. De ehhez át kell élnünk majd a tiszta testünk valódi , kifinomult érzékítéletét.
HA KITARTÓAK VAGYUNK ELJUTUNK ODA, HOGY A KORÁBBAN ÉLVEZETTEL FOGYASZTOTT MENNYISÉGI MAGEVÉST EGYSZERŰEN NEM FOGJUK TÖBBÉ ÉLVEZNI, ÉLVEZETÜNKET MÁSBAN TALÁLJUK MEG AMI A GYÜMÖLCS ÉS A ZSENGE ZÖLDEK.
A VIBRANT TEST RÁVEZETI A FIZIKAI GAZDÁT AZ IGAZÁN HELYES, LEGKIELÉGÍTŐBB TÁPLÁLKOZÁSRA.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2009. ápr. 1., szer. 20:18

Lényegesek: Átmeneti fázisban ehetünk bármit ami vegán, de NYERSEN együk, ill. a hőkezelésben írtózatos mértékletességet vezessünk be. A magokat(melyek nem fogyaszthatók csíráztatás nélkül ), csíráztassuk, és lehetőleg álljunk meg a túlterhelő, mennyiségi fogyasztásuk előtt.
Az 5(gyümölcs, zöld, olajosmag, hüvelyes csira, gabona csira, fontosságuk és mennyiségük sorrendileg csökkenő) komponenses mértékletes magevős nyers vegán szint már egy nagyon komoly egészségi szintet ad.
Fokozatosan haladjunk a magunk ütemében a legjobb 3 komponeses(gyümölcs, zöld, olajos mag) 811 felé.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: Arctic » 2009. ápr. 1., szer. 20:47

Köszi a válaszokat!
Ebből a biobanán-nagykeri beszerzésből/elosztásból lett aztán valami? A 30. oldalon tartok a topikban... :-)
Arctic
Grafomán

Hsz: 733

HozzászólásSzerző: smanag » 2009. ápr. 2., csüt. 8:58

Tudtommal semmi. Az a banán un. szálas banán, azért olyan olcsó. De még így is jó lenne , ha a biominősége garantált. Jó lenne továbbvinni a dolgot s nem csak banánra kiterjeszteni. A helyzet ma nálunk az, hogy direkt importőr déligyümölcsben nincs nálunk, a biot nyugateuból hozzák a kereskedők. Direkt mennyiségi importal 20-30% -al jobb ára lenne csak ehhez tőkeerős cég kell, aki ráadásul a gyér keresletre bevállal bulk szállítmányt, s így az árat le lehetne nyomni.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2009. ápr. 3., pén. 9:31

smanag idéz & válasz
Ez a bejegyzés válasz smanag 2009.04.03 09:22:23-kor keltezett hozzászólására:

szia Atti!

Kösz a kérdéseket.

-teljesen jó megoldás a botturmix. Én nekem van egy green star présgépem, ami a világon a legjobb, de macera összerakni így ritkán használom, legtöbbször sima turmixban szétnyomom a kaját s durvaszűrőn bottal átkeverem s a zaccot kinyomkodom, így gyorsabb. Biztos nem lesz belőle jó száraz zacc, de nekem így is jó , mert gyors.
-Igen a spenót brutális testépítő, 2,7% fehérjéje van , melynek biológiai értéke megveri a marhahúst, 127% os. Így 50 dkg spenóttal beviszel 13gr brutális fehérjét, mely erős izomépítésre is alkalmas már. Azonban azért keverhető gyümölccsel, mert a zsírtartalma alacsony, pont annyi amennyire a testnek szüksége van. A feh+szénhidrát akkor emésztődik nehezen ha ott van még a zsír mellette. A mandula esetében ott van. Ez a hármas már megnehezíti az emésztést s teret ad a romlásnak s a candidának. A saláták keverése édesgyümölccsel még könyebb emésztést ad, mert ezek fehérjéje fele, harmada a spenótnak. A candidás testnek mindíg törekedni kell az egyszerűségre s egyneműségre.
-A rágás nagyon fontos, a turmixokat is lassan megrágva együk , nem inni kell gyorsan. Gondolkozzunk, a természetben mindíg csak rágás van, nincs turmix. A testek erre lettek kitalálva, ehhez alkalmazkodtak. A turmixolás engedhető kompromisszum civilizált életünkben, de azokat is rágva együk pont azért, hogy az említett emésztőnedvek kellően keveredjenek s találkozzanak a táplálékkal. A TURMIXOK EVÉSÉNÉL IS AZ ÉLVEZET A FONTOS, AZ ÍZEK ÉLVEZETE, HA CSAK FELHAJTJUK AZ SEMMILYEN ÉLVEZET. AZ EVÉS ELSŐDLEGES FŐ CÉLJA AZ ÉLVEZET BIZTOSÍTÁSA., A MÁSODIK A MŰKÖDÉSHEZ SZÜKSÉGES ENERGIA BIZTOSÍTÁSA.
Enni úgy kell hogy a rágáskor maximálisan figyelünk, koncentrálunk, átérezzük, élvezzük, az ízeket amit a táplálékunk nyújt nekünk. Ezzel aktiváljuk a legjobban a feldolgozáshoz szükséges kémiai folyamatokat, és adunk pozitív ingereket testünknek. :D

Ma 09:22:23
smanag idéz & válasz
Ez a bejegyzés válasz Atti 2009.04.03 08:05:18-kor keltezett hozzászólására:

Jó reggelt!

Szeretnék pár dolgot kérdezni a turmixokkal kapcsolatban.

-most egy "bot" turmixot használok amivel 50dkg levélből átszűrve 40dkg tudok "kinyerni", kb. 15-20% a zacc. A kérdésem, hogy érdemes-e beruházni egy komolyabb, drágább gépre, vagy azok is kb. ennyit tudnak?

-a veg.hu fórumán írtad, hogy nem ajánlod a banán+mandula párosítást (most nem a zsírra gondolok hanem a fehérje szénh. kettősére) de akkor mi a helyzet a banán+spenót esetében? hiszen 12dkg spenót is kb. annyi fehérjét tartalmaz mint 15 szem mandula.

-egy utolsó: a turmixokat általában ugye gyorsabban "esszük", szinte rágás nélkül. Nem okozhat gondot az, hogy az emésztőrendszer kellő információ hiányában -amiket először a szájból kap- nem tud kellően felkészülni az étel fogadására? és mivel nincs megfelelő rágás ill. nyáltermelődés (amiláz, ptialin) így a keményítő bontása is nehezebb lehet (pl. banán)

Előre is köszönöm!

Szép napot!
szia Atti!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára smanag 2009. ápr. 3., pén. 16:43-kor.
smanag
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10