Oldal: 1 / 1

savanyú káposzta (vegán)

HozzászólásElküldve: 2011. nov. 27., vas. 9:02
Szerző: Spottle
Felszolgálási idő:
Elkészítési idő: 3-4 hét
Főzési idő:
Kategória: Saláták
Fajtája: vegán

Bemutatás
Az emberiség ősidők óta használja a fermentációt(=erjesztés) élelmiszerek tartósítására. A fermentáció végtermékei közül egyesek antimikrobiális hatásúak is, a káros hatású baktériumokat gátolják, ezáltal tartósítják a termékeket. Az erjedéskor keletkező savak pl. tejsav (semmi köze a tejhez) és alkoholok végül az erjesztő szervezeteket is visszaszorítják. Savanyításkor a növény saját baktériumközössége végzi a fermentációt, egyéb bakrériumkultúra hozzáadása nem szükséges.

Hozzávalók
3 kg káposzta 75 g só fűszerek ízlés szerint: egész bors, babér levél, csípős paprika zárható káposztás hordó kb 3 l-es nehezék (neljonzacskóba csomagolt kövek)

Elkészítés módja
Gyaluljuk le a káposztát. Keverjük hozzá a sót és a fűszereket. Hagyjuk állni 20 percig, időnként keverjük meg. Rétegezzük egy kisebb méretű "hordóba" úgy, hogy közben minden levegőt nyomkodjunk ki a szálak közül. A káposzta tetejére rakjunk nehezéket, ami a maradék levegőt is kiszorítja. Az edényt zárjuk le légmentesen. Hetente ellenőrizzük és az esetlegesen képződött felületi élesztőhártyát mindig távolítsuk el, mert ez a káposzta romlását idézné elő. Szobahőmérsékleten 3-4 hetes érlelés után elkészül a savanyú káposzta :-)

Tápérték info
A káposzta magas C-vitamin tartalmát savanyítás után is megőrzi.

Forrás:
Beküldte:: spottle , Wednesday, November 23. 2005 - 11:14:53