Péter!
Még egy gondolatsor a böjt és a takarítós példa kapcsán:
Úgy képzelném el a dolgot, hogyha valaki még nem böjtölt és ráveszi magát egy 1 napos koplalásra, akkor mondjuk a szervezet "letörölgeti a port".
Ettől a "portól" (felszabaduló méreganyagok) az első ilyen böjti napunkon elég rosszul érezhetjük magunkat, de ha egy hét múlva ismét tartunk egy ilyen napot akkor már kevesebb lesz a törölgetni való, és a kellemetlen tünetek is lényegesen enyhébben fognak jelentkezni.
Rendszeres egy napos koplalás setén, meg már könnyedén átvészeljük az ilyen napokat. -remélhetőleg.
Ahhoz, hogy újabb szemetet hozzunk a felszínre, egy szinttel mélyebbre kell ásni, ami valószínűleg újabb kellemetlenségekkel fog járni.
Szerintem a rosszullétek mennyisége/erőssége is utalhat a takarítás fokára/"sikerességére".
Sokadik rövid böjt után már nem sok törölgetni való marad, viszont ahhoz, hogy "felforgassuk a lakást" nincs elég idő. (a vasöntödében sem állítják le a kohót 1-2 napos szabadság idejére, max. csak rendet raknak körülötte, ha belülről is ki akarjak "ganézni" akkor az egész rendszernek le kell állnia, jóval hosszabb időre)
Ezért is gondolom, hogy az ilyen 1 napos böjtök egy idő után inkább "csak" pihenés a szervezetnek, mintsem igazi méregtelenítés. -de persze már ez bőven is jó.
Azért is tippelnék erre, mert akkor ennyi erővel, az éjszakai, jó esetben 12-14 órás evés nélkül eltöltött idő is hosszabb távon felérne egy komolyabb böjtöléssel. -de tartok tőle, hogy ez nem képes arra.
A "tudósok" szerint bizonyos toxikus anyagok, nehézfémek, higany, stb nem tudnak kiürülni a szervezetből, és szépen az évek alatt lerakódnak. -amit egyszer benyeltünk az ott is marad.
Az gondolom, hogy ezektől is meg lehetne szabadulni, csak hát ennek egy kemény (pl. 7-21 napos) böjtölés lenne az ára.
Mivel erre nem sok példa van, így a "tudósok" ezt talán számításba sem veszik.
Nem a böjtölés alól akarok kibújni, de én inkább arra lennék kíváncsi (amiről tegnap is írtam) hogyha nem piszkáljuk ezeket a több évtized alatt összegyűjtött nem éppen belénk való anyagokat, akkor azok milyen hatással vannak a mindennapjaink egészségére. (pl. többször olvastam/hallottam már olyanról, hogy néhány nagyobb amalgám fogtömés eltávolítása után bizonyos egészségügy problémák "maguktól" megoldódtak)
Vajon minden elraktározott mérgező anyag állandó terhelést jelent a szervezetnek? -aszt hiszem sejtem a válasz.
No de pofáztam eleget róla, már inkább csinálni kéne.