80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

HozzászólásSzerző: george22 » 2009. jan. 12., hétf. 16:26

Szia Zoli!

Köszi a felhívást!
Bár Dunaújváros nincs messze, szerintem költségesebb megoldás lenne nekem és nem elég rugalmas időben sem. Az áruházakban is hetente többször feltöltenek. Tudom, ezek a cikkek gyengébb minőségűek. Igazából a megoldás egy BIO zöldség/gyümölcs hálózat lenne boltokkal, magyar beszállítókkal, sok lelkes vásárlóval.
Azért 8-10 ember összejöhet, tapasztalat az hogy egy fórumot 10x annyian olvasnak rendszeresen mint ahányan írnak bele és 10x annyian látogatnak alkalmanként mint ahányan rendszeresen olvassák...úgyhogy HAJRÁ!
george22
Írogat

Hsz: 156

HozzászólásSzerző: Zoli » 2009. jan. 12., hétf. 16:35

Köszönöm George!

Többiek? Chaser, Gitta, Smanag etc?
Zoli
Írogat

Hsz: 73

HozzászólásSzerző: gpeter » 2009. jan. 12., hétf. 16:36

Én Pesttől 100 km-re lakom, Nagykőrösön így, számomra egyelőre ez a megoldás árban ugyanott lenne mintha itt veszem a piacon (+idő).

Azért szurkolok, hogy legalább Pesten legyen egy ilyen hely, hiszen valahol el kell kezdeni. :wink:
gpeter
Írogat

Hsz: 94

HozzászólásSzerző: gpeter » 2009. jan. 12., hétf. 16:41

Van egy kérdésem:

Mi a különbség a búzacsíra vízben oldhatatlan rostja és egyes zöldségek vagy a magok vízben oldhatatlan rostja között?

Az egyik evangéliumban Jézustól megkérdezték a tanítványai, hogy gabona helyett mit egyenek és a válasz a "Szerzetesek kenyere" volt azaz búzacsírából kiszárított "kenyérke". Megtetszett a dolog de a 811 azt írja, hogy mindenfajta gabona, beleértve a csíráztatottat is irritálja a beleket.

De akkor nem értem, hogy pl. a magokban található oldhatatlan rosttal mi a helyzet vagy a növények hasonló jellegű rostjaival?
gpeter
Írogat

HozzászólásSzerző: smanag » 2009. jan. 12., hétf. 19:23

Én legalább 8-10 helyről szedegetem össze a cuccokat, biot s kommerszet egyaránt,mert mindenhol más a jó. Viszont érdekel egy olcsóbb biobeszerzés esetleg még kommersz is, HA MINŐSÉGI AZ ÁRU S OLCSÓBB. Ha dolgozunk rajta, összeállunk akkor mehetne. Tapasztalatból tudom, hogy pl. a magyar import déligyümölcs bio az nem közvetlen import, magyarán mivel nincs nálunk direkt importőr ezért osztrák, olasz, spanyol stb kereskedőktől veszik, s ezért sok esetben drágábban kapsz itthon biot mint a bécsi vásárló.

www.vibrantegeszseg.lapunk.hu
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára smanag 2009. jan. 12., hétf. 22:12-kor.
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: Emese » 2009. jan. 12., hétf. 19:31

Sziasztok nyersek!
Érdekelne a bio zöldség/gyümölcs. Ha tényleg össze tudnánk jönni annyian, akkor ez így egyszerűbb, olcsóbb, kedvezőbb lenne.
Hajrá Zoli! :-D Gyűjts össze embereket!

Zoli írta:Felhívás 2! :)

Haverom azt mondta, hogy igény esetén rendszeresen kijárna Bécsbe biogyümölcsökért (!!!), ha összegyűlünk elegen. Ez neki is jó lenne, meg nekünk is, mert nagyker közeli áron kapnánk meg a sokkal jobb minőségű gyümiket/zöldségeket. Nos?
Hahó nyerskosztosok/leendő nyerskosztosok hol vagytok??? Válaszoljatok kérlek, mert a negatív válasz is már valami. "Csend" esetén azonban nem tudom felmérni az igényeket. :(
Emese
Írogat

Hsz: 92

HozzászólásSzerző: smanag » 2009. jan. 12., hétf. 19:58

Az embernek érzékeny emésztő rendszere van, mely a zsenge, lágy, oldható rosttal tud csak elbánni ami a gyümölcsökben s a ZSENGE zöldekben van. A durvább zöldek, szárak már nem ideálisak , csakúgy mint a gabona oldhatatlan rostban bővelkedő(korpa) anyaga sem jó, mely számos betegséget okoz, Crohn, colitis, irritabilis sindr., bélrák, celiac, diverticulosis stb. A gabona mindamellett savas anyagokkal és fitinsavval árasztja el a testet, ez utóbbi a legerősebb kelátora, megkötője fontos ásványi anyagoknak, Ca, Fe, Zn, stb. Csíráztatás hatására az oldhatatlan rost nem tűnik el, ezért nem oldja meg a problémát. A csíráztatás viszont eltünteti a fitin savat, így az ásványi anyag feltáródás javul, de mivel a korpa irritáció nem szűnik meg ezért mégsem oldja meg a kérdést.
További probléma a gabonával az emészthetetlen keményítő és a búzának a glutén tartalma, mely szintén emészthetetlen az emberi test számára.A csíráztatott gabona nyerskeményítője nem bomlik le mielőtt megsavanyodik a csíra, ezért nem feltárt a testnek. Pár csíráztatott hüvelyesnél azonban más a helyzet, ezért kompromisszumként szerepelhet, mert a keményítő itt sikeresen lebomlik cukorrá s a fehérje is aminósavakra. Ilyen a lencse, mangó bab, esetleg adzuki bab. Ezek csíráztatott formában emészthetők a testnek ésszerű mennyiségben, de nem ideálisak, mert savas ásványi anyagokban gazdagok. hasonlóan a lucerna, vörös- v. bíborhere csíra is fogyasztható, ezek most aktuálisak mert D VITAMINT ADNAK. A napraforgo hajtás is azért ehető télen, és repcecsíra(D vit. szintén). De ezeket is csak ilyenkor, ínséges időben vehetjük elő, s kis mennyiségben, bőségben nem kellenek. eztek kiegészítések, nem ettől lesz energiánk, azt a gyümölcs adja.
Olvassuk el alábbi linkeket. Itt nagyon jól le van írva a probléma és sokkal több is.

http://www.rawfoodexplained.com/carbohy ... rates.html
http://www.rawfoodexplained.com/prepari ... arden.html
:D
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2009. jan. 12., hétf. 20:51

hát jó lenne bio-gyümölcs, de 250km-re lakom pesttől, szóval elég nehézkes lenne mindig felmászkálni érte :(
most megint nagyon rosszak a banánok, úgyhogy már nem csak reggelire de ebédre is datolya szósszal eszem :? tudom nem a legjobb a szárított gyümölcs, de beáztatom és turmixba is van elég víz, szóval talán nem olyan rossz, de mostmár jöhetne a nyár igazán :(
ChaserHUN
Grafomán

Hsz: 1083

HozzászólásSzerző: Zoli » 2009. jan. 12., hétf. 22:10

Jézusom!

Senki nem lakik Pesten rajtam kívül??? (Mondjuk én is Budán :D) Hát, Emese, akkor egyelőre csak 3man vagyunk. Ha Ivánt is ide számítom. De a többiek...Hahó! Pestiek, Pest közelében élők! Nyerskosztosok, leendő nyerskosztosok! Szabad a vásár! Tagok, vendégek! Kit érdekel még nagy mennyiségű áron aluli bio gyümölcs???

Chaser! Amúgy Te hol laksz?
Zoli
Írogat

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2009. jan. 12., hétf. 22:18

én harkányban lakom
ChaserHUN
Grafomán

Hsz: 1083

HozzászólásSzerző: gpeter » 2009. jan. 12., hétf. 23:00

Köszönöm Smanag a válaszodat!

Bicsérdytől olvasom az egyik könyvet és most nem akar összeállni a kép. Bicsérdy csak egy kis gyümölcsöt (pár darab) evett minden napra (időnként talán egy szelet száraz kenyeret is) de mégis rendes testfelépítése volt, nem szűkölködött energiahiányban. A kérdés tehát honnan volt meg a napi kalóriamennyisége???

Ha logikusan gondolkodunk akkor a 811 mindenre ad választ de mégis, pl. Bicsérdynek miért nem kellett mennyiségi gyümölcsöt ennie?
gpeter
Írogat

HozzászólásSzerző: Gitta » 2009. jan. 13., kedd 8:43

Jó áron természetesen engem is érdekel bio gyümölcs, zöldség. Észak Pesten lakom, az újpesti bio piactól 5 percre, úgyhogy az én bio zöldség-gyümölcs beszerzésem meg van oldva. Az is igaz, hogy itt nem túl nagy a választék, és bizony elég drága is. De Bécsből hozva, házhoz szállítva biztos olcsóbb lenne? Beszéljünk róla. Nálunk grapefruit heti 10-15 darab, alma 8-10 kg, banán 6-8 kg fogy. Heti 3-4 kg zöldet kellene enni, de ezt csak nyáron tudom beszerezni, most ennél kevesebbet fogyasztok.
Gitta
Írogat

Hsz: 75

HozzászólásSzerző: smanag » 2009. jan. 13., kedd 9:53

Bicsérdy nagy böjtölő volt. Azonban kétlem , hogy valaki erős, izmos testet az ajánlott napi kalóriabevitel hiányában képes elérni. Erős sporthoz 3500kcal kell vagy afölötti, sport nélkül egy átlagos vékony nő eléldegél 1600-1900kcal-on. Bicsérdy szerintem arra értette a könyvébe leírtakat amikor böjtölt, s nem amikor rendesen táplálkozott. Bár hallottam olyat, hogy a nagyon tiszta szervezet képes a levegőből is építeni, mert a levegő szervetlen anyagaiból leképezhetőek szerves anyagok, ezt a képességet a test képes megszerezni, de ehhez rendkívül sok gyakorlás s idő s tiszta test kell. Én el tudom képzelni eme képesség kifejleszthető, de én azért maradok a földi élvezetnél, imádom a sok gyümölcsöt. A prana vagy fénytáplálkozást viszont kétlem, bár van aki hisz benne. Évmilliókkal ezelőtt is ették az élődeink a saját természeti táplálékukat csak úgy mint minden más élőlény, ezért ezen szélsőségekre nincs szükség, egyszerűen nem racionális. Az evés élvezet! Minden földlakó ösztönösen tudja , hogy eme élvezetnek napi részesévé kell válnia.
:D
www.vibrantegeszseg.lapunk.hu
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára smanag 2009. jan. 13., kedd 10:14-kor.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: Zoli » 2009. jan. 13., kedd 9:54

Köszönöm a válaszokat, további jelentkezők még jöhetnek!

gpeter!

Bocs, hogy Smanag helyett válaszolok, de én Bicsérdyből írtam a szakdolgozatomat, úgyhogy én az összes művét (még azokat is, amelyeket eddig hivatalosan még nem dobtak piacra) töviről hegyire átolvastam, plussz még élő tanítványaival is beszélgettem.
Röviden: Bicsérdy nem gyümölcskoszton élt! Volt olyan időszak az életében, amikor (tisztítás céljából!) valóban csak azon élt, de ez nem tartott pár hétnél/hónapnál tovább. Kenyeret mindig evett és tejtermékeket is. Bár konkrétan a tejet - állítása szerint - a 20-as évek végén már teljesen elhagyta, de akkor már rég túl volt a súlyemelő világcsúcsain.
Ezenkívül Bicsó bácsi, majdnem minden nap súlyzózott, ezért is nézett ki úgy még 60 évesen is, mint egy görög óriás. :)
Zoli
Írogat

HozzászólásSzerző: Zoli » 2009. jan. 13., kedd 10:01

De a mennyiségek engem sem hagynak nyugodni!

B. egy csomó "életművészről" ír a könyveiben (Záró aga, Don Miguel Solis etc.) akik napi egy (!), vagy max. kettő , nagyon szerény étkezés mellett nagyon jó kondiban voltak - és persze rettentő sokáig éltek.
Úgyhogy ezeket olvasva - elviekben - nem nagyon értek egyet a mennyiségi gyümölcsevéssel, de lehet, hogy sokáig azt kell alkalmazni, amíg annyira át nem alakul a szervezet, hogy már kevesebből is képes legyen fenntartania magát. Nem tudom. Kipróbáljuk ezt is, azt is.
Zoli
Írogat

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10