80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: Stoner » 2015. márc. 9., hétf. 18:44

Szia Ratti!
Inkább arra válaszolok, amit nekem címeztél.
A cukor dolog így van. Nos, ez akkor számít, ha az ember vegyesen étkezik. Ha csak tisztán gyümölcsöt eszik, akkor ez olyan gyorsan lebomlik, és nem akkora mennyiség (a banánt kivéve), pláne, ha levéllel együtt esszük, ahogyan mi is (mindig tömít, ha nem lé formájában iszom, és a torkomat is kaparja, pláne este, mikor már nem vagyok aktív. Ez a nyirokrendszer működése miatt van így, mert ha leülünk a nyálka nem tud elszívódni, csak ha mozgunk, mert a nyirokrendszernek nincs pumpája, mint a vérkeringésnek, és csak a test, izmok mozgása hajtja a váladékokat. Ezért veszélyes a hosszú távú hanyatt fekvés), és ha nem iszom rá kis kortyokban vizet.
A tünetek igen pregnánsan jelentkeztek, és a fejfájás se volt egy átlagos tompa nyomás, hanem elég kemény, egész fejre ható kínzó, de nem lüktető feszülés. Eléggé aggasztó volt, és senkinek se kívánom, hogy megtapasztalja. Az olaj, vagy kenyér, vagy olaj+kenyér dolgában van egy fontos tényező: a hatás nem azonnal jelentkezik ha valamit rosszul csinálunk. A negatív behatáshoz eg vagy több adott dolognak kell eljutnia a kritikus pontig. Történetesen a hormonoknál, az esetlegesen képződő lerakódásoknál az adott helyeken, vagy a vesékben stb. Éppen ez az oka annak, hogy az emberek nem tudják összekapcsolni az étkezést a különböző betegségtünetekkel. Ha van egy tünetcsoport, mint most, akkor többféle tényezőt kell kiszűrni ahhoz, hogy tényleg változzon a helyzet. Egy átlagosan étkező ember sohase hibáztatna ilyen "csekélységeket" a rosszullétekért, mert azt se tudja, éppen melyik étel okozta őket. A nagy kavarodásban a véletlen dönti el, hogy abban a pillanatban mire sokallt be a szervezet. Amikor viszont egy folyamat elindul, annak végig kell haladnia az útján, és azt megakadályozni, csak nagyon körültekintően, de radikálisan lehet. Amikor az utolsó éjjel még fájt a fejem, gondolni sem mertem, hogy reggelre minden elmúlik, viszont a kezdeti gondolatomat szigorúan és következetesen betartottam. Az eredmény igazolja, hogy jól tettem. Még este is 160 felett volt a felső érték, és ez nem biztatott jóval. Semmi másra nem gyanakodhattam, csak ezekre (kenyér, olaj, káposzta) .Ráadásul aznap két szeletet is ettem, és az olajat se spóroltam a salátáról. Igaz, hogy az átlagos ajánlások a növényi olajból 4-5 evőkanálnyit tartalmaznak, de ez jóval ez alatt volt. Mégis, a hosszú ideje rendszeresen megevett helytelen párosítású ételek - hozzáértve, hogy a szerveim se 20 évesek! - kiválthatták ezt a tünetet. De egy ilyen fájdalom igen veszélyes is lehet, mert a koponyaűri nyomást jelzi, és ott a hajszálerek elég könnyen elpattanhatnak. Nem mindenki bírja a 200-as vérnyomást következmények nélkül elviselni. De néha a 160-as is tehet ilyet. Az autoimmunban éppen a hajszálerek sérülékenyebbek. Ez is egy kockázati tényező. Lényeg, hogy a dolog rendeződött, de a mai egy szelet kenyér (!) majd megmutatja, hogy valójában számított-e valamit.
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: SivatagiNyuszi » 2015. márc. 11., szer. 10:17

Sziasztok

Kicsit odavoltam, egy kis idot Nepalban egy kolostorban toltottem. Mielott bementem vettem vagy 10 kilo gyumolcsot, az kitartott egy darabig, de ebedre ettem az ott fozot vegetarianus etelekbol (nagyon egyszeru sotlan levesek, curry-ik stb).

Most hogy visszajottem arra jottem ra, hogy nem is az a lenyeg hogy nyers vagy nem nyers, kaloria vagy nem, zold vagy olajosmag. Hanem az, hogy ki hogy eli az eletet, nap mint nap. Mit gondol, mit mond es mit cselekszik. Na ennek van teremto/pusztito ereje!

Es ma inkabb arra kerlek benneteket kicsit tegyetek felre a nyers temat es gondolkozzunk el. Arrol, hogy tiszta vizet ihatunk ha szomjasak vagyunk es folyoviz van a lakasban, ha furdeni akarunk. Hogy nem kellett lemenni a hegyoldalbol a folyohoz vizert es lavorban mosakodni hideg vizben.

Arrol, hogy etel van az asztalon otthon es a hutoben valogatni lehet az etelekbol. Arrol, hogy otthon mindenki kapott enni es senki nem maradt ehen vagy szomjan.

Gondolkozzunk el arrol, hogy van munkank ami fizet. Milyen szerencsesek vagyunk, hogy munkank van, etel az asztalon es fedel a fejunk felett.

Eletben vagyunk es van lehetosegunk gyogyulasra.

Friss levegot szivhatunk es kimehetunk az erdobe vagy felmaszhatunk egy hegyre.

Milyen szerencsesek vagyunk, hogy nem kell koszos vizet inni, felelemben elni es friss levegot szivhatunk.

Kivajuk teljes szivbol, hogy minden elolenynek ez legyen a let minimum.

Tovabbra is szivesen olvasgatlak majd benneteket, de en most “leallok”. Nem a 811-rol, meg a vegansagrol, hanem az ERRE valo koncentralasrol, kaloriazasrol, reszletezesrol, tablazatozasrol, es azt az idot inkabb arra forditom hogy meditalok, masok javara szolgalok, stb. Az 1000 szerzetes kozul egyik sem eszik nyerset, soha nem is evett, telen is szandalban jarnak es egy lepelben, futes nincs, orvos nem kell nekik, 90 evesen halnak meg. A koztet meg ugy elik le hogy masok javaval foglakoznak, nem azzal hogy hany g zoldet ettek es mennyi aminosav ment be napi szinten. En ugy erzem hogy csatlakozom “hozzajuk”, a vegan eletmodot termeszetesen megtartom, a lenyeg a termeszetes zoldsegeken es gyumolcsokon. A tobbi meg…? Hat majd akkor latjuk meg amikor a halalos agyunkon fekszunk.
SivatagiNyuszi
Néha írogat

Hsz: 34

HozzászólásSzerző: Dóra » 2015. márc. 11., szer. 15:35

Szia, Nyuszi! Komolyan, épp tegnap jutottál eszembe, hogy rég láttunk itt a fórumon! Ezek szerint nem unatkoztál :-) Érdekesek ezek a megtapasztalások. Az biztos nagy igazság, hogy "a lélek mindent visz".
Dóra
Írogat

Hsz: 105

HozzászólásSzerző: Stoner » 2015. márc. 12., csüt. 19:59

Igen!

Semmi cinizmus. Ezt megtehetjük akkor, ha abba a kultúrába születtünk, és nem látunk előttünk más példákat, és ha az ismereteink a szentírásban kimerülnek. A levegő és a víz akkor is tiszta, ha zavaros, a többiek is ugyanúgy szenvednek, és ezt büszkén élik meg. Egy európai már el van szennyezve, a civilizáció megrontotta a lelkét, nem marad neki más, mint saját tudása, és az a lelkierő, ami még megmaradt. Hetedíziglen leromlott test és lélek. Vagy hagyja, hogy történjen az, aminek meg kell történni, vagy meg akarja próbálni saját erőből a lehetetlent.
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: cef » 2015. márc. 12., csüt. 21:56

Sziasztok!

Hát igen sok szép kultúra létezik a miénken kívül is, valószínűleg sok hasznos oldala is van, amiből esetleg lehet adaptálni.
Viszont szerintem nem szerencsés az összehasonlítás, vagyis inkább az ebből fakadó minősítés.
A mások megsegítését pedig személy szerint idehaza is tapasztalom, igen sokrétűen mutatkozik meg. Legyen egy példa innen:
Borcsok1 lecsibézett mindenkit, mert szerinte keveset eszünk :) És haver, teljesen igazad van! Bár a stílus fura, ott van benne a fontos üzenet. Nekem is nehezen esett le:)
Megy a hasonlítgatás a majomvilággal, és ott is mi van: "I eat all day"
Az is meg van fejtve, hogy mit.
De vajon egy majom mit kezdene ilyen életmódban, mint a miénk, hogyan oldaná meg a táplálkozást, a nem trópusi éghajlat kihívásait? Egy egyszerű szerepcsere után gyorsan kiderülne - majmunk gyorsan feldobná a pacskert, emberünk fejlettebb lény lévén eséllyel indul a túlélésre. Természetesen attól függően, hogy az emberegyed mennyit sasolta a természetfilm csatornákat :)

RAtti, íme egy jóféle fehérjeforrás:
1ek tökmag
1/2ek lenmag
1ek napraforgómag
1ek kendermag
50g hajdina (ennyiből csíráztatva)
1/2 kis citrom leve
ízesítésnek medvehagyma
nátrium, a forrása kinek mi fér bele - só, ilyen olyan porok, ....
Jó krémesre turmixolni és állni hagyni legalább fél napot nem túl meleg helyen (12-19°C között) az enzimtevékenység elősegítésére.
Mellé meg valami zöld, ki mit kíván/szeret
A fent leírt mennyiségek kb 1 adag (kicsit több), cirka 30g zsír, a hozzánk hasonló testalkatúaknak, ezért is címzem elsősorban neked.
És Stonernek is, mert sajna a leírásaidból azt olvasni ki, hogy éhezel - nem viccből írom, a nyersezésem elején valami hasonló módon állt össze a napi táplálékom, messze nem adja meg a szükségletet. Elhiszem, hogy jobb az élmény az átlagnál (mi is az átlag?), mégis sok apró kis kellemetlen élményről számolsz be.

Ha meg már ilyen tanácsolgatósra sikerült ez a poszt:
Sivataginyuszi! Michael Redfield - A tizedik felismerés
;)

Szép estét!
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. márc. 13., pén. 9:32

Sziasztok!

Egyetértek az előttem szólókkal, az említett szerzetesi élet egy teljesen más világ. Ami a 90 évüket illeti közel sem olyan körülmények közt nőttek fel mint egy átlag civilizált ember. -még akkor sem ha nincs vezetékes ivóvíz.

A számolgatásról meg kísérletezésről csak annyit, hogy nekünk sem lenne rá semmi szükségünk ha követnénk azt az életformát ami egy társadalomban általában apáról fiúra száll.
De ahogy az élet is mutatja, ez hosszútávon hagy némi kívánnivalót maga után.
Tehát aki ezzel nem elégszik meg és egy merőben új útra lép az kénytelenen saját maga kitapasztalni, és ha úgy tetszik "kiszámolni", hogy merre is van a jó irány. -sajnos nem volt kitől eltanulni. ( a következő "generációnak" -ha lesz- már kevésbé lesz erre szüksége)
S talán nem tűnik nagyon szerénytelenségnek ha azt mondom, hogy egy icipicit talán még a világ javát is szolgálhatjuk, mert egy olyan utat próbálunk kitaposni ami később esetleg más emberek számára is hasznos lehet, még akkor is ha csak egy-egy elemét szeretnék átvenni.

Cef kösz a kajás tippet!

Hasonló pástétomszerű dolgot szoktam én is csinálni, azzal a kis különbséggel, hogy hüvelyescsírát is teszek bele. (bár ezzel finoman kell bánni mert az ízre nincs valami jó hatással)
Nálam még elég kényes pont a magmennyiség.
Sok helyen látom, hogy egy csomót megesznek (akár 10-15 dekát is ) látszólag :?: minden gond nélkül.
Bár a vékonyság talán megengedné, de én úgy vettem észre magamon, hogy 3-4 deka felett napi szinten már nem szerencsés. -tehát mértékkel kell vele bánnom. (ezt a sok zsíros magot hosszútávon amúgy sem igazán találom jó megoldásnak, úgyhogy e mellett még próbálok másfelé is keresgélni)
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: Dóra » 2015. márc. 13., pén. 10:59

Ratti, a túl sok magtól én is rosszul vagyok, a "divatos" magtejektől is. Na, nem mintha a banán tömegével, az olyan simán menne... Legjobb lenne, ha a zöldekben lenne több kalória, mert más szempontból meg azokat kéne minél jobban preferálni. Így meg az egyik kiszorítja a másikat. Marad hát a tili-toli, aztán csak kisül belőle valami.
Dóra
Írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. márc. 13., pén. 15:17

Még a kalóriához:

Lényegében egyetértek Cef meglátásával, de inkább ismét úgy fogalmaznék, hogy valahol középen lenne az igazság. -kerüljük a szélsőségeket.
Szóval ami az energiát illeti, ne együnk se túl sokat se túl keveset. Tehát ne éheztessük magunkat, ha úgy érezzük, hogy valóban éhesek vagyunk akkor ne húzzuk halogassuk.
Viszont ha beterveztünk aznapra különféle ételeket, mennyiségeket, de mégsem kívánunk már annyit, nem vagyunk éhesek, akkor csak azért ne együk meg, hogy meglegyen az "előírt mennyiség". -az ilyen túlzabálás többet árt mint használ, inkább csak lefárasztja az emésztőrendszert.

Persze ha már kialakítottunk egy normális étrendet, akkor lehet időnként böjtölni (ez más téma), de az állandó hosszútávú "kalória megszorítgatósdi", az nem biztos, hogy olyan jó.
Illetve lehet, hogy jó hatása van az élethosszra (ha sikerül jól csinálni) és az emésztőrendszert is egy gazdaságosabb működésre ösztönzi, de végül a szervezet úgyis csak abból fog tudni gazdálkodni amit kap, és testsúly terén is beáll egy olyan súlyra amit ebből fenn tud tartani.
Az ilyen éhezések során a glikogénraktárak sem tudnak rendesen feltöltődni, és a szervezet rákényszerül arra is, hogy az értékes aminosavak egy részét is energiatermelésre fordítsa, ahelyett hogy .pl combosodnánk tőle. :)

Ami a lényeg, szerintem a soványaknál nem az a fő probléma, hogy nem zabálnak, hanem hogy gyakran akkor sem esznek ha tényleg lehetőség lenne rá. ( tényleg éhesek)
Vagy éppenséggel esznek, de mondjuk bekajálnak almával, vagy sok salátával, amitől ugyan tele lesznek, csak éppen az éhséget nem veszi el.
Persze egyesek szerint, ha minden oké, akkor salátától is jól lehet lakni de, szerintem ha valaki tényleg éhesen áll neki akkor erre elég kicsi az esély. -az ember elsősorban nem erre lett kitalálva.
Már csak azért sem mert a ilyen salátafélék így önmagukban inkább egy negatív kalóriás dolgok, több energiát igényel az emésztésük mint amennyit ad, s csak tovább fokozzák az éhséget.

És még az ellenkezőjét is megemlíteném, hogy pl igyunk nagy adag ( pl banános datolyás) turmixot mert azzal többet be lehet vinni. -ezt sem igazán értem. :roll:
Ha valakibe nem fér bele egyszerre annyi akkor max eszik egyel többször, ha kisebb adagot evett akkor úgyis előbb meg fog éhezni. -ha meg többet ettünk egyszerre akkor meg később. De ha valaki már nem kívánja, akkor semmi értelmét nem látom annak, hogy csak azért burogassuk magunkba a sok cukros löttyöt, hogy a kalóriát növeljük.
Annyi lehet még a turmix előnye gyümölcsök esetében, hogy a jobb "rágás" miatt jobban hasznosulhat, a narancsot én is általában így szoktam enni, és hagyok rajt bőven a fehér részéből is.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2015. márc. 13., pén. 20:42

SivatagiNyuszi írta:Sziasztok

Kicsit odavoltam, egy kis idot Nepalban egy kolostorban toltottem. Mielott bementem vettem vagy 10 kilo gyumolcsot, az kitartott egy darabig, de ebedre ettem az ott fozot vegetarianus etelekbol (nagyon egyszeru sotlan levesek, curry-ik stb).

Most hogy visszajottem arra jottem ra, hogy nem is az a lenyeg hogy nyers vagy nem nyers, kaloria vagy nem, zold vagy olajosmag. Hanem az, hogy ki hogy eli az eletet, nap mint nap. Mit gondol, mit mond es mit cselekszik. Na ennek van teremto/pusztito ereje!

Es ma inkabb arra kerlek benneteket kicsit tegyetek felre a nyers temat es gondolkozzunk el. Arrol, hogy tiszta vizet ihatunk ha szomjasak vagyunk es folyoviz van a lakasban, ha furdeni akarunk. Hogy nem kellett lemenni a hegyoldalbol a folyohoz vizert es lavorban mosakodni hideg vizben.

Arrol, hogy etel van az asztalon otthon es a hutoben valogatni lehet az etelekbol. Arrol, hogy otthon mindenki kapott enni es senki nem maradt ehen vagy szomjan.

Gondolkozzunk el arrol, hogy van munkank ami fizet. Milyen szerencsesek vagyunk, hogy munkank van, etel az asztalon es fedel a fejunk felett.

Eletben vagyunk es van lehetosegunk gyogyulasra.

Friss levegot szivhatunk es kimehetunk az erdobe vagy felmaszhatunk egy hegyre.

Milyen szerencsesek vagyunk, hogy nem kell koszos vizet inni, felelemben elni es friss levegot szivhatunk.

Kivajuk teljes szivbol, hogy minden elolenynek ez legyen a let minimum.

Tovabbra is szivesen olvasgatlak majd benneteket, de en most “leallok”. Nem a 811-rol, meg a vegansagrol, hanem az ERRE valo koncentralasrol, kaloriazasrol, reszletezesrol, tablazatozasrol, es azt az idot inkabb arra forditom hogy meditalok, masok javara szolgalok, stb. Az 1000 szerzetes kozul egyik sem eszik nyerset, soha nem is evett, telen is szandalban jarnak es egy lepelben, futes nincs, orvos nem kell nekik, 90 evesen halnak meg. A koztet meg ugy elik le hogy masok javaval foglakoznak, nem azzal hogy hany g zoldet ettek es mennyi aminosav ment be napi szinten. En ugy erzem hogy csatlakozom “hozzajuk”, a vegan eletmodot termeszetesen megtartom, a lenyeg a termeszetes zoldsegeken es gyumolcsokon. A tobbi meg…? Hat majd akkor latjuk meg amikor a halalos agyunkon fekszunk.

Nyuszi nem kell azt nézni mást mit,és hogy és miért csinál,az az Ő élete sorsa,neked más úgy jó minden ahogy van,ezt mormoljad:) Mivel végtelen időnk van hogy egyre fejltebbek legyünk,és közeledjünk a nem tudom mihez:) Én nem cserélnék senkivel fasza ez így:)
borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2015. márc. 13., pén. 20:45

cef írta:Sziasztok!

Hát igen sok szép kultúra létezik a miénken kívül is, valószínűleg sok hasznos oldala is van, amiből esetleg lehet adaptálni.
Viszont szerintem nem szerencsés az összehasonlítás, vagyis inkább az ebből fakadó minősítés.
A mások megsegítését pedig személy szerint idehaza is tapasztalom, igen sokrétűen mutatkozik meg. Legyen egy példa innen:
Borcsok1 lecsibézett mindenkit, mert szerinte keveset eszünk :) És haver, teljesen igazad van! Bár a stílus fura, ott van benne a fontos üzenet. Nekem is nehezen esett le:)
Megy a hasonlítgatás a majomvilággal, és ott is mi van: "I eat all day"
Az is meg van fejtve, hogy mit.
De vajon egy majom mit kezdene ilyen életmódban, mint a miénk, hogyan oldaná meg a táplálkozást, a nem trópusi éghajlat kihívásait? Egy egyszerű szerepcsere után gyorsan kiderülne - majmunk gyorsan feldobná a pacskert, emberünk fejlettebb lény lévén eséllyel indul a túlélésre. Természetesen attól függően, hogy az emberegyed mennyit sasolta a természetfilm csatornákat :)

RAtti, íme egy jóféle fehérjeforrás:
1ek tökmag
1/2ek lenmag
1ek napraforgómag
1ek kendermag
50g hajdina (ennyiből csíráztatva)
1/2 kis citrom leve
ízesítésnek medvehagyma
nátrium, a forrása kinek mi fér bele - só, ilyen olyan porok, ....
Jó krémesre turmixolni és állni hagyni legalább fél napot nem túl meleg helyen (12-19°C között) az enzimtevékenység elősegítésére.
Mellé meg valami zöld, ki mit kíván/szeret
A fent leírt mennyiségek kb 1 adag (kicsit több), cirka 30g zsír, a hozzánk hasonló testalkatúaknak, ezért is címzem elsősorban neked.
És Stonernek is, mert sajna a leírásaidból azt olvasni ki, hogy éhezel - nem viccből írom, a nyersezésem elején valami hasonló módon állt össze a napi táplálékom, messze nem adja meg a szükségletet. Elhiszem, hogy jobb az élmény az átlagnál (mi is az átlag?), mégis sok apró kis kellemetlen élményről számolsz be.

Ha meg már ilyen tanácsolgatósra sikerült ez a poszt:
Sivataginyuszi! Michael Redfield - A tizedik felismerés
;)

Szép estét!

Bizony így van bár az az igazság mostanában nem feszegetem a határokat így télen ,majd kicsit később alig ment le múltkor 8 banán a r(égi 14 HELYETT)hiába öregszem:)
borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. márc. 14., szomb. 15:58

Szia Cef!

Ami a kevés kaját illeti, írtad, hogy Neked is csak nehezen esett le, hogy azért nem át ha eszik az ember rendesen. :) (vagy legalábbis normálisan)
Nálad annak idején hol voltak "lyukak" a nyers-étkezésedben amit aztán mára sikerül befoltoznod? -most inkább csak magára az energiabevitelre gondolok, nem az egyéb összetevőkre. (éhség ellenére sem ettél? vagy "átverted" magad nagy mennyiségű alacsony kalóriasűrűségű ételekkel? vagy más hasonlók?)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2015. márc. 14., szomb. 17:05

Szia RAtti!

Itt valahogy másképpen működnek a dolgok. Az éhség nem olyan módon jelentkezik, hogy pl leesik a vércukor vagy hogy korog a gyomor. Nem is tudom mikor voltam úgy éhes, mint mindenevő koromban. Ami közös tünet, az az ingerlékenység, feszült állapot.
Igen jól mondod, eleinte nagy mennyiség, de szükségesnél kevesebb tartalom, és az a bizonyos lyuk, a zöldek hiánya, amit a mai napig nem tudtam stabilan bevinni, ennek oka az élethelyzetemben leledzik.

Sőt a mai nappal nem is folytatom tovább, pontosan emiatt. :( Ez furán hangozhat ez eddigi nagy lelkesedés után, de olyan helyzet állt elő, amiben nem kivitelezhető a folytatás. Azt sajnálom, hogy személyesen nem találkozhattam/beszélgethettem még nyersező emberrel, talán egyszer....

SivatagiNyuszinak egy helyesbítés: James Redfield - A tizedik felismerés

Üdv Mindenkinek, kitartást, benne van ebben a vibrant ígéret, ha megtalálod a magadra működő módszert!
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. márc. 14., szomb. 21:42

Kösz Cef!

Valóban egy kicsit meglepődve olvasom, hogy lazítasz a nyersek szorításán, de teljesen megértem bármi is legyen az ok.
(a "műsorváltozás jogát" én is fenntartom, időről-időre, ezért vagy azért nálam is napirendre kerül a kérdés :hmm: )
Amúgy egy raw till 4-szerű étrendre váltasz, vagy egy hagyományos vega értedben gondolkozol?

Ami a találkozót illeti, talán lesz még rá lehetőség. (esetleg turmixfesztiválok idején adj hírt magadról, hátha lesz még itt valaki :roll: :) )

Addig is a legjobbakat! :) (ha mégis visszatérnél 8) rátalálva a tökéletes megoldásra, akkor azért ne tartsd magadban :wink: )
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2015. márc. 15., vas. 8:22-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Dóra » 2015. márc. 14., szomb. 22:17

Kedvenc idézetem a "Békés táplálkozás" című könyvből: "Akárhányszor elhagyod is a karavánt, mindig visszatérhetsz."
Dóra
Írogat

HozzászólásSzerző: SivatagiNyuszi » 2015. márc. 15., vas. 9:04

Sziasztok,

Ugy tunik hogy itt mindenki a 80-as evek elejen vetitett filmekbol ismeri a kolostorokat, hogy a mai kolostorokban NEM csak tibeti/nepali emberek laknak (es viz is van es internet is), hanem az elmult 45 ev alatt rengeteg amerikai, ausztral, nemet, sved, stb nemzetisegu buddhista szerzetes(no) is el, akik mindenfele kulonbozo eletkorban csatlakoztak (vannak akiknek mar 2 felnott gyerekuk volt mire attertek es szerzetesek lettek), tehat a megallapitas hogy a kolostori elet nem hasonlithato hozzank mert azok “bele szulettek” - nem ervenyes. Nem szulettek bele, hanem 20-30-40 evesen belesetaltak. A tarsadalom minden retege megtalalhato ott a vilag minden tajarol es az egyeduli ami kozos bennunk az ETEL amit esznek (fott) , es az IMA amit elmondanak. Ezert irtam hogy ennyi ember (1000), ennyi vilagtajrol, ennyire kulonbozo nevelkedtetessel, stb, csak abban egyeznek hogy nem nyersen elnek. Es megis nagyon jol elvannak. A 71 eves kis ausztral szerzetesno 150 embernek tart eloadast es olyan elmeje van hogy napi 9 orat tanit (ezenkivul szabadidejeben konyveket ir). Reggel max korbejarja a stupat ennyit “edz” , meg delben kap egy db almat a fott ebed utan– ennyi a nyers. Es nem nepalban szuletett, es nem a hideg vizhez szokott hozza, es nem a hegy tetejen lakott -10ben, es nem 2 eves koratol imatkozik. A geshe (doktoratus) megszerzese 16 ev egyetemi tanulmany utan lehetseges, ami Indiaban tortenik (meleg eghajlat, fott etel, viz, internet). Ott sem nyerset esznek hanem azt amit kapnak ebedre. Testileg es szellemileg megis toppon vannak.

Hajra annak, aki nyersen akar elni es tablazni egesz eleteben meg a grammokat merni, csupan azt mondom hogy a merlegnek van masik nyelve is, es az is ugyanolyan fontos mint a masik nyelv. Ha csupan a nyersre koncentralunk, az mar megint csak fregmentalasa az nagy egesznek. Es lehet hogy pont nem a nyers az, ami billenti a merleget az egeszseg es hosszu elet fele, hanem az ima es a gondolatok es a hozzaalas.

Aki akarja, megerti amit mondok.
SivatagiNyuszi
Néha írogat

Hsz: 34

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10