80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 17., szer. 11:46

Gábor!

Eddig akárhány természetfilmben láttam, (ha jól láttam) a majmok vagy ették csak magukban a fügét, vagy csak magukban szedték pl a fáról a leveleket. -vagy egymás után, de általában nem együtt a kettőt.
Max. az állatkertben esznek összevissza, ahol minden egyszerre eléjük raknak.
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: SivatagiNyuszi » 2014. dec. 17., szer. 11:50

Ratti: igazad van, mind a ket szemely akirol beszelek a jo fogakkal “eros csontu”, nagy darab, meg akkor is ha nincs tulsulyban. Aki soha nem tomott fogat az mar evek ota tulsulyos, es igy sincs fogaiban rosszabbodas. Van egy ferfi ismerosom aki cigarattazik, iszik, mindent eszik, fogorvoshoz soha nem jar, nem faj a foga meg akkor sem, ha az egesz fogsora rosszul nez ki.

Viszont a tokeletes fogu szemelynek magas a vernyomasa, alvas zavara van (geppel alszik), diabetes 2-tol szenved, esatobbi esatobbi esatobbi. Most mondjam, hogy akkor en meg mindig jobban vagyok?

Stoner: nekem van otthon etkezesi minosegu faszenem (amerikabol hozattam be mert csak ott talaltam jo minosegu nem csont alapanyagu igazi fa szenet etkezesi celra), mert azzal csinaltam faszen kurat (Somlosi Lajos), az gondolom kb ugyanolyan jo mint a Dentomin, hisz a terfogatnovekedestol van hatasa, nem?
Ezek mellett csinalom meg reggel az olajos szaj oblogetest 20 percig (masfel eve) es junius ota egy olyan olajat hasznalok fogapolasra aminek ezek az osszetevoi: bio neem, fahej, szegfu, mastic, cayenne es cardamom. Szerintem ennek a termeknek sok koze lehet ahhoz, hogy javult az inyem allapota. Fogkefet nagyon ovatosan hasznalom, nem jobbra balra huzgalva hanem “tap” (utogetes) moddal. A fogorvos mutatta hogy ket oldalt a csont lentebb van, es ez azert van mert 20+ eve ejjel szoritom az allkapcsomat. Arra hasznalok szajvedot egy par eve, de leginkabb a meditalas hasznalt ra (es most remelem hogy az Atlas is fog majd ezen segiteni, mert az orvos ott az elokeszito teszteknel felfigyelt a nem jol fele ragasra mikor becsuktam a szamat.)

Karacsonyra lakmuszt papirt kerek (itt semmit nem lehet kapni).
SivatagiNyuszi
Néha írogat

Hsz: 34

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 17., szer. 13:22

Nyuszi!

"Viszont a tokeletes fogu szemelynek magas a vernyomasa, alvas zavara van (geppel alszik), diabetes 2-tol szenved, esatobbi esatobbi esatobbi. Most mondjam, hogy akkor en meg mindig jobban vagyok?"

Jó, hogy ezt írod, igaz, hogy nekünk a fogaink problémásabbak, de lehet, hogy a "másik oldalnak" még ennél is komolyabb bajuk van. Bár azért hozzá kell tenni, hogyha egy genetikailag jó csontozatú is jobban figyelne magára akkor azért előbbre lenne mint mi, de általában valahogy úgy adódik, hogy Ők kevésbé éreznek erre késztetést. (talán pont mert "törhetetlennek" érzik magukat)
Ha minden jól megy, a végén nagyjából kiegyenlítődhet a verseny, sőt a kezdeti hátrány ellenére hosszú távon talán még "nyerhetünk" is. :roll:

Amúgy most jöttem a fogorvostól, azt mondta, hogy Ő egyelőre nem bántaná egyiket sem, (egy kicsit még növesszem, mondta viccesen) mert még nem akkorák a lyukak, hogy érdemes legyen betömni. -oké mondom, rajtam ne múljon. :) (most van "egy évem", hogy befoltozzam őket :) )
Ettől függetlenűl azt gondolom, hogy ami már "tömésre érett" azzal ne kísérletezzünk.

A kiesebb hibák mellet pár hátsó fogon látott még természetes kopást, amire azt mondta, hogy teljesen normális. -ez a nyers kajától független. (én sem vagyok már 20 éves :) )
Gyakran hallani az rágás fontosságáról, ez igaz is, de ezt sem jó túlzásba vinni, itt is ajánlott egy "arany középutat" betartani. -"be kell osztani" a fogakat is, reméljük sokáig kell még használni. :)

Ami a fogkefét illeti, szerintem a napi 1-2x-i, ésszerű használata nem fogja károsítani a fogakat. Illetve úgyis látjuk mennyire van rá szükség. Ideális esetben ha minden oké akkor sokkal kévébe rakódik le a lepedék, viszont ha már lerakódott akkor mindig jobb valamivel "leszedni" minthogy meghagyjuk a baciknak "szálláshelyként".

A faszenes fogmosásról én is halottam már, bár még nem próbáltam. (viszont szenet már csináltam bükkfából, nem kell megvárni, hogy teljesen elégjen, csak még elszenesedik, és ha minden igaz kész is, bár megenni valahogy nem nagyon lenne kedvem)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 17., szer. 19:50

Nyuszi az lenne a kérdésem, hogy Te jobban ismered Dr Weston Price-t. (én még nem sokat tudok róla)
Röviden össze tudnád foglalni, hogyan (milyen módszerekkel) képzeli el a fogak természetes begyógyítását?
(és még annyit, hogy Te hány dekára emelted a napi olajos mag fogyasztást?)
Kösz! :)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: atill » 2014. dec. 17., szer. 21:51

Üdv!

Épp a minap néztem ezt a videót. Loren Lockman beszél benne a fogakról. Azt mondja, neki több foga is begyógyult az évek során (nyers étrend plusz sok böjt). De ő sem állítja, hogy mindenkinél működni fog...
https://www.youtube.com/watch?v=2Qd3sJR8jrE
atill
Írogat

Hsz: 53

HozzászólásSzerző: SivatagiNyuszi » 2014. dec. 18., csüt. 8:48

Dr Weston Price a 20-as evekben korbe utazta a vilagban a meg akkor fennmarado oslakosokat (aboriginals, Hawaii, skot szigeteken embereket, svajcban valami alpesi kommunat, stb) es ott felmereseket keszitett. A konyvben a felmeresek le vannak irva, szamokkal (pld hany gyerekbol hanynak volt lyukas foga, ki mit evett, stb). A felmeresek eredmenye (tomoren), hogy akiknek jo foguk volt azok soha nem ettek feldolgozott eteleket (kulonskeppen a feher kenyer/peksutemenyek mihelyst megjelentek egy egy helyen onnantol kezdve romlottak a fogak –a 20-as evekrol beszelunk!) Semmifele kesz, vagy felkesz termeket nem fogyasztottak. Amit fogyasztottak az mindenhol:

1. valamilyen rozs/zab stb. Ez a svajciaknal olyan kenyer volt, amit rozsbol keszult amit az ottani magas hegyekben nott es amibol a falusiak egy kommunalis kemenceben sutottek kenyeret. A falunak volt 1 kemenceje es minden csalad kapott 1 napot a havi kenyere kisutesere, es a kenyeret 1 honapig ettek.

A skotoknal azt jegyezte fel, hogy a zab, az meg a hal etelekben is benne volt mint toltott hal stb, es azzal is kezdtek a napot. Viszont, mindenhol volt egy X factor, a skot zabnal az valami ash volt ami abbol adodott hogy azok az emberek kunyhokban eltek es amikor egettek valamit akkor ez a hamu ez mindenhova lecsapodott, ami nelkul pld o nem tudta ugyanazt a zab novenyt megnoveszteni, es amikor ezzel a hamuval megszorta a noveknyeket akkor ugyanolyan nagy noveny termett (le van fotozva).

A srajciak zabjanal azt vette eszre, hogy ott is a magas hegyek/termo talaj/napsutes/bio gazdalkodas voltak a felelosek a jo minosegu zabert.

2. Tejtermekek – de csak magas hegyen legeleszo tehenektol. (skotok pld egyaltalan nem ettek tejtermekeket) A hegyi tehennek sem volt mindegy hogy melyik evszakban legelesztek, es csak abbol volt kivalo minosegu vaj (amiben ma mar tudjuk hogy K2, MK7 van) az csak a nyari legeles utan volt es telen gyengebb volt a vaj minosege. A nyari vajbol kentek meg vastagon a rozs kenyeruket. Ugyancsak, egy ugyanolyan vastag szelet sajtot tettek a kenyerukre, mint maga a kenyer szelet. Ezt ettek napi ketszer. A kenyerszelet maga mutatouj vastagsagu volt – tehat modern mennyisegekkel osszehasonlitva nagyon kicsike.

3. Csontleves, Maj es belsosegek fogyasztasa – magas hegyi levegon legeleszo tehenek maja. Mindenhol (nemcsak svajcban) eszrevette hogy van valami leves amit csontbol foznek es mondjuk belso szervek hozzaadasaval. Ebbol minden napra min egy tanyerra ir elo!

4. Napsutes – D vitamin – fizikai munkaval egybekotve

5. Kalcium/phosphor/magnesium/cinc aranya. O ugy talalta, hogy minnel tobb Pythic acid van a dietaban (gabonafelek, huvelyesek, magok es olajos magok) annal jobban nem tudnak felszivodni a fent emlitett mineral-ok mert a phytic sav azokat blokkolja.
spring2010-phyticacid.jpg
A phytic sav szerkezete

Na bumm akkor veganoknak. Magok es olajos magok. De hisz mi ezeket esszuk most, a fog javulasanak remenyeben meg meg sok egyeb remenyeben?! Dr Price azt irja, hogy a phytic sav az elsodleges hordozoja a foszfonak novenyekben (a felhasznalhato foszfor akar 80%a olyan formaban van bennuk, amihez mi nem tudunk hozzajutni csak ugy). A phyctic sav hordozza magaban a foszfort egy hopihe alakban es a foszfor belul van, megkotve, es ha nincs megfeleloen eloallitva a mag (sos vizben beaztatva, vagy kicsirazva), akkor az a phyctic sav kalciumot vonz magahoz (tehat meg tovabb vesz el kalciumot a csontjainktol) nemhogy a benne levo foszfor ki tudna belole jonni hogy nekunk csinaljon tobb kalciumot. (angolul errol itt tobbet: http://www.westonaprice.org/health-topi ... ytic-acid/)

Ha megnezitek a tablazatot, akkor pont a paradioban, a szezam magban, a mandulaban, a lenmagban, a babokban es szojaban van a LEGTOBB. Tehat amirol azt gondolnank hogy “noveszt” minket es nem fogyunk majd toluk, azok lehet hogy pont raboljak a kalciumot es ettol lyukasodik a fogunk? Sos/citromvizes beaztatast javasol ezeknek a fogyasztasara, vagy pedig csiraztatast.

Phytic-Acid-in-common-foods.jpg

Tehat tovabbra is jok ezek az etelek, csak elotte elo kell oket kesziteni aztatassal. En ugy emlekszem ugy olvastam hogy para diot 24 oraig kell aztatni, a kesu, szezam stb magokat eleg 4 orat. A sos/citromleves aztatasrol meg nem hallottam, eddig vizben aztattam, ha eszembe jutott. Kerdes meg annyi pld hogy aztatas utan mennyi ideig tarolhatok ezek, mert nem fogok mondjuk minden nap 5 para diot beaztatni.

6. Zoldsegek, levelek fogyasztasa

7. Nagyon keves edes gyumolcs (almabol is csak a savasakat ajanlja). Zero szaritott gyumolcs/banan/edesek.

8. Ima es halaadas es annak tudata hogy a termeszet es a kornyezetunk egy kereket kepez

Ugyhogy ezek utan szerintem nyugodtan mondhatjuk hogy “feladom” mert mindenki mast ir. Lehet hogy az lenne a legjobb ha ennenk ami jol esik. Mint ahogy a japan kis 90 evesek teszik. Oszt megis jol vannak.
SivatagiNyuszi
Néha írogat

HozzászólásSzerző: SivatagiNyuszi » 2014. dec. 18., csüt. 9:15

Meg talan egy fontos arrol a Dr Weston oldalrol, hogy akinek a belforaja (lactobacilli) egeszseges, az jobban elo tudja allitani a phytates-t a phytic acid-bol (ami a foszfoba van belepulve), es ezzel magyarazza hogy vannak akik sokkal tobb magas phyctic sav tartalmu dolgokat tudnak megemeszteni (magok, olajos magok, gabonafelek, huvelyesek, stb).

Tehat ismet arra lyukadunk ki, hogy az egeszseg (vagy a halal) a gyomorban kezdodik es a belfolra valoszinu hogy az egyed leges legfontosabb osszetevoje. A tobbi meg csak riziko factor es lehet az is mindegy hogy hogyan eszi meg az ember azt a kis zoldseget gyumolcsot kasat (fott vagy nyers).

A konyv itt teljes egeszeben olvashato, aki nem ert angolul nem baj, nezze meg a kepeket! Azok is nagyon nagyon erdekesek. A vegen olyan rontgen felvetelek is vannak, ahol 3-6-9 honap utan lathato a kepeken hogy a recalcification (ujrakalcifikalodas?) megtortent a dieta utan.

Atill: nekem az a velemenyem hogy ez a fogbegyogyulas inkabb kivetel mint szabaly. A 30bananasaday oldal is telistele van fogaszati problemasokkal, nem pedig azokkal akiknek begyogyult. Azoknal akiknel meg begyogyult, lehet hogy pont a foszfor, vagy a kivalo belfora jatszott abba bele, hogy begyogylt a foguk, es nem a nyers eves meg a 30 banan.

http://gutenberg.net.au/ebooks02/0200251h.html
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára SivatagiNyuszi 2014. dec. 18., csüt. 9:39-kor.
SivatagiNyuszi
Néha írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 18., csüt. 9:36

Kösz Nyuszi!

"Ugyhogy ezek utan szerintem nyugodtan mondhatjuk hogy “feladom” mert mindenki mast ir. Lehet hogy az lenne a legjobb ha ennenk ami jol esik. Mint ahogy a japan kis 90 evesek teszik. Oszt megis jol vannak."

Hát ez az, ezért is szoktam mondani, hogyha az ember kerüli a tényleg rossz ételeket, akkor egy szinten felül már lehet hogy teljesen mindegy mit eszik. A tejtermékek is ugyebár egyértelműen ki vannak kiáltva rossznak, mások meg vígan élnek vele. -bár azt is hozzá kell tenni, hogy az tej teljes más, és valószínűleg ez is csak egy bizonyos embercsoportra igaz, és egy ehhez megfelelő környezetben. (a mai modern civilizációban már lehet, hogy kevés lenne)
Na meg, hogy kerülik banánt, meg az édes gyümölcsöket, (meg csak a savanyú almát? )mi meg ugye pont fordítva. :hmm: Viszont akárhogy is nézzük, a nyers ételek (gyümölcsök/zöldek) még mindig közelebb állnak az eredetihez, mit pl, zab, vagy tej. (bár ki tudja, az is lehet hogy olyan étrend is van amivel az ember még többre képes mintha csak a saját természetes ételeit enné, de ez már egy elég bonyolult kérdés :roll: )

Az olajos magoknál szerintem minimum, hogy be kell áztatni, amit lehet (pl szezám, de akár mák is) könnyen ki is csíráztatható. Én általában valamilyen "pástétom jellegű" dolgot szoktam belőlük csinálni, 2-3 naponta. -nem egy nagy munka.

A különböző fitátokról és más hasonló ásványokat megkötő dolgokról úgy "hallottam", hogy idővel átáll a bélrendszer, és tudja bontani ezeket az agyagokat, és ha minden igaz később már nem jelentenek gondod.
És ahogy írtad, a lényeg az emésztőrendszeren van, a dolgok legnagyobb része itt dől el. (de azért továbbra is jobbnak tartok egy hőkezeletlen ételt, már ha a bélrendszer képes vele megbirkózni)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: SivatagiNyuszi » 2014. dec. 18., csüt. 9:47

Ratti

“A különböző fitátokról és más hasonló ásványokat megkötő dolgokról úgy "hallottam", hogy idővel átáll a bélrendszer, és tudja bontani ezeket az agyagokat, és ha minden igaz később már nem jelentenek gondod.
És ahogy írtad, a lényeg az emésztőrendszeren van, a dolgok legnagyobb része itt dől el. (de azért továbbra is jobbnak tartok egy hőkezeletlen ételt, már ha a bélrendszer képes vele megbirkózni)”

Ez lehet hogy igy van, de pld a mi kerdesunkben, a fogszuvasodas kerdeseben, a kesobb, es az allitolag atall a rendszer, az hogy segit minket napi szinten.

Szoval most 1-3-5 evig varok hogy a fogaimat be tudom e gyogyitani, mert LEHET hogy be tudom mert lehet/allitolag atall a rendszer, vagy ugy veszem hogy nem tudom. Erted mit mondok? (nem kotekedek). Kozben meg jonnek a lyukak.

Termeszetesen en is tovabbra is a nyers eteleket helyezem elore.
SivatagiNyuszi
Néha írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 18., csüt. 9:51

Azt gondolom erről az egészről, hogy nem szerencsés egyes részleteket külön kiragadni, hanem teljes egészében kell nézni a dolgot. Pl lehet, hogy önmagában vizsgálva egy édesebb gyümölcs jobban árt a fogaknak, de ha az egész "rendszert" nézzük akkor nem feltétel csak a szájban fog eldőlni, hogy a károsodik e a fog vagy sem.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 18., csüt. 9:58

Nyuszi értelek, de erre most mit mondjak :?:
Valóban sok a "ha" meg a "talán".
Túl sok tényezőtől függ a dolog, nem igen lehet biztosat mondani. Olyan étrenddel próbálkozunk amivel még nem sokan előttünk, így sok esetben elegendő tapasztalat híján max csak találgathatunk.
Sajnos bőven van benn kockázat, aki ezt nem akarja vállalni, az ne kísérletezzen vele, csinálja azt ami eddig bevált. -ez mindenkinek a saját felelőssége.
(a sok "macera" miatt én is már jó párszor arra jutottam, hogy hagyom a francba az egészet, de egyelőre még mindig nem mondtam le róla teljesen)

A fogakkal kapcsolatban újra csak azt mondanám, hogy amit már tömni kéne azt ne nagyon halogassuk (mert nincs rá garancia, hogy sikerül a mutatvány) esetleg a kicsit hibásokon lehet kísérletezni. -de ez nem erőszak, mindenki úgy csinálja ahogy akarja.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2014. dec. 18., csüt. 13:48-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2014. dec. 18., csüt. 10:36

Sziasztok!

Már egy ideje meg akartam kérdezni:
SMANAG!
Te most hogy állsz ezzel a 811el? Közérzet, eü állapot, meg úgy mindent egybevetve

Köszi
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 18., csüt. 11:03

Jó a kérdés!
(bár nem lennék meglepve ha erre nem jönne válasz :roll: )
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 18., csüt. 14:10

Ha valaki nyomon akarja követni az eseményeket, akkor sok "össze-vissza", nem ritkán egymásnak teljesen ellentmondó információkkal találkozhat, aztán az ember már azt sem tudja, hogy fiú é vagy leány. :|
Azt gondolom, hogy már azzal is segíthet magán az ember, ha egy bizonyos szintű tudás/tapasztalat megszerzése után megpróbálja pár hétig vagy hónapig szünetelteti (vagy legalábbis minimálisra csökkenti) a témával való foglalkozást (bár ez sem egyszerű :) ) és csinálja szépen amit eltervezett. -legyen szó akár nyersről, akár részben főzős vega kajáról. Eztán a dolgok alakulásának függvényében időnként majd korrigál. (az eddigi ez irányú kísérleteim pozitív hatásúnak bizonyultak :) )

Mert a sok "agyi leterheltség" meg az ide-oda kapkodás is csak megnehezíti a dolgot, az emésztőrendszer működésére is rossz hatással van (főleg az erre érzékenyebbeknél) s könnyen lehet, hogy a már amúgy jól működő étrendet ez is hátráltatja.
Mostanában a kelleténél én is többet foglalkoztam a témával, mert már nagyon ideje lenne pontot tenni az ügy végére, de ahogy látom ez nem igazán segíti a döntéshozatalt, mert különböző "hírek" vélemények alapján hajlamos az ember hol kicsit erre, hol meg arra hajlani. (pl. egy fehér cukor esetében ugye nem kérdés, hogy szükség van e rá vagy sem, de azon a szinten ahol mi kapirgálunk, már sokkal nehezebb egyértelmű válaszokat adni)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Dóra » 2014. dec. 18., csüt. 14:40

Nekem is épp tegnap jutott eszembe, hogy vajon mi lehet Ivánnal? Jól megvan a nyerssel, vagy a Nagy Igazságok elhintése után azért mégsem olyan kerek ez az egész, és a többiek csak töprengjenek magukban?
Dóra
Írogat

Hsz: 105

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10