Szerző: cef » 2014. jún. 8., vas. 21:54
Sziasztok!
Kissé pang a fórum .. de sebaj.
Nemrég fejeztem be 110 órásra sikeredett böjtömet, gondoltam megosztok pár tapasztalatot, íme:
Kis családom elutazott rokonokhoz 2 hétre, én meg kivettem szabadságot, mert sok házimunka összegyűlt. Nem mellesleg már rég terveztem egy 1 hetes böjtöt is, remekül összeálltak a csillagok ehhez.
A böjttel az volt a célom, hogy a bélflórám javuljon.
Egy darabig vaciláltam, hogy sima vízböjt legyen e, vagy búzafüves, végül az utóbbi mellett döntöttem.
0. nap:
Már itt nem indított valami jól, mert sikerült rendesen bevacsorázni, és nem igazán csak salátákkal, de hát mivel aznap betonozás volt, úgy gondoltam kell.
1. nap:
Elő a présgépet, félre a szilárd táplálékot.
Egész nap meló, néha megszakítottam fél órás napozással, vagy épp lékészítéssel. A búzafű mellett préseltem csalán szárát, lóherét, árpafüvet, meg még ki tudja mit kaszáltam le a kertben:) Tök jól ment minden, éhségnek nyoma sem volt. Kb 4-5 dl zöld lét ittam meg aznap + sok vizet.
2. nap:
Mindjárt reggelről sikerült eltörnöm a prés csigájának a hajtókar csatlakozóját. PAFF, most mi lesz?
Szükségmegoldásként turmixolás, és azt szűrtem le. Igen ám, csakhogy ebbe a verzióba már nem fért bele a fű, csak a leveles dolgok. Kissé el is ment a kedvem. Ez jóval több időmet vette el és hatásában is másabb, mondhatni alulmarad a préselt lével szemben. Gondolom gyümi centrifugával egy fokkal jobb eredmény születik, de hát olyan nincs idehaza. Ettől függetlenül a munka meglepően könnyen ment, sokat voltam a napon is. Ezen a napon volt szilárd széklet, ennek kifejezetten örültem.
DE! Elkezdtem kódorogni a kajálás után. Igazából nem volt semminemű éhségérzetem, csak maga az evés hiányzott, pl hogy elrágcsáljak néhány almát. Sok folyadék, és a munkára koncentrálás segített elhessegetni az ábrándozást.
3. nap:
Ez kb ugyanúgy zajlott, mint a második, a kódorgás viszont nem enyhült.
4. nap:
Átmentem apósomékhoz néhány szerszámért, és mivel nekik van mérleg, gyorsan mértem egyet. Igazából nem tudom, mennyi volt a kiinduló súly, de meglepett, hogy 50kg-t mutatott. Ezt a súly nyersevés mellett is nehezen tudtam tartani, nemhogy ha még nem ettem. Amúgy minden nap csináltam fényképeket, azokon nem lelni fel különösebb fogyási jeleket.
Kb dél körül - fűkaszálás volt a menü - a kis gép damil adagolója szétment. Szerencsére egy kis ragasztással megoldható volt a probléma, és amíg száradt gondoltam csinálok egy bélmosást. 1 beöntést kiviteleztem 1,5L vízzel. Arra viszont nem számítottam, hogy még ennyi minden fog kijönni! De rohadt büdös volt:) Miután átküzdöttem magam ezen a fantasztikus élményen, hirtelen az addigi erőm - huss, elszállt. Le is kellett feküdnöm. Aznap még befejeztem a fűvágást, de az energiaszint az nagyon csúnyán megcsappant, és látványos fogyás indult útjára. Innen már tudtam, hogy a következő nap be fogom fejezni a böjtöt.
5. nap:
Így is lett. Reggelről indítottam egy nagy adag citromos vízzel, egy órával később répa+alma, majd néhány órával később csalán+spenót+alma zöld turmix, ezt már nem szűrtem le. A napi munka a terasz burkolása volt, de erőhiány miatt nem kapkodtam el:)
Délután elkezdtem cseresznyézni, után megettem pár almát. Szép lassan egyre nőtt az erőnlétem.
Szumma:
Kicsit rövidebbre sikerült a tervezettnél, de felesleges lett volna erőltetni. Talán, ha prés kibírja, és kedvemre fűlevezhetek .. legközelebb megtudom:)
Nem volt túl jó élmény így a böjt. Az a francos kódorgás az evés után igencsak megnehezítette. Nem tudom mi lehet a préselt fűlevekben, de amikor az megvolt a fent leírt mennyiségben, akkor minden teljesen okés volt. És nem azért, mert még csak az első napnál tartottam. Volt már máskor is böjtöm, a leghosszabb 3 napos, és ott is megfigyeltem ezt a jelenséget, bár ez az összefüggés mostanra tudatosult bennem.
Olvastam jópár böjti írást, hogyan érdemes levezetni, milyen élmények várhatóak. Pár dolog tényleg úgy volt, pl a nyelven a fehér réteg, többségében viszont nem. Talán azért, mert más böjtölők más egészségügyi szintről indultak - szerintem eléggé rosszról - így nekik evidens volt valami nagyobb mértékű javulás.
Nem mondom, hogy nálam nem lett, mert idő kell még, hogy felmérhessem rendesen a hatásokat. Tapasztalat gazdagítására mindenképpen jól jött.