Szia Cef!
Hát nem egyszerű okosnak lenni.
Az általad is említett tüneteket, ill. ahhoz hasonlókat én is tapasztaltam, néha tapasztalom (mondhatnám még a bőrszárazságot, lassabb sebágyúgyulást) de leginkább akkor jelentkeztek amikor "alultáplált" voltam. Értem ez alatt a kalória és nagy valószínűséggel a fehérjehiányt is. (mindkettőnek a hiánya rontja a vitaminok, ásványok stb. beépülését is, ezért ezeket külön nem említem)
Önmagában a kalória sem oldja meg a dolgot, szóval az még kevés ha gyümölcsökkel jól bezabálunk (azért ésszel) -a mennyiség mellet a minőségre is legalább annyira kell figyelni. A 811-en az ember könnyen azon kaphatja magát, hogy jól bekajált gyümölccsel, (talán jól is lakott) csak éppen a "minőségi anyagot" nem evett.
Hagyományos vega kaján ez kevésbé probléma, mert ha mondjuk eszünk egy tál kölest lencsével

egy kis maggal, zöldekkel akkor jól is laktunk, a kalória is megvolt, meg pl. a fehérje is. -nem így ha mondjuk banánnal lakunk jól.
(viszont a kalória is fontos, mert ha negatívban vagyunk akkor a szervezet pl. az amúgy is kevés aminosavak egy részét is energiatermelésre fogja felhasználni, másrészt a testtömeg/izomtömeg fenntartása is energiaigényes, és ugyebár kevesebből kisebb súlyt tud fenntartani, bármennyi is a fehérje)
Amúgy mennyire tippeled a "jócskán aláment" kalóriádat?
Továbbá szerintem a nyers kajával kapcsolatban az emészthetőséggel is gondok lehetnek. (szinte majdnem mindenkinél)
Általában azt mondják, hogy egy élő ételben még sértetlenek pl. az aminosavak, de mivel egy ilyen nyers rostos valaminek az emésztése is kemény munka (ha egyáltalán megesszük ami kell) így könnyen lehet, hogy a végén nettóban még rosszabbul jövünk ki mintha a főzés hatására valamennyire "megsérült" ételt ennénk.
Kísérleteim során már sokszor megtapasztaltam, hogy egy este 7 körül megevett hagyományos főtt vega kaja után (pl. krumpli, rizs, cukorborsó) lényegesen jobban, nyugodtabban aludtam, mintha mondjuk ennek valamilyen nyers változatát ettem volna. (saláta, nyes zöldségek kevés olajos mag, csíráztatott gabona pl. hajdina, quinoa- vagy hasonló) -persze ez lehet az én emésztőrendszerem hibája is.
Az említett túros tejfölös kajától valószínűleg egy csomó olyan dolgot kaptál ami eddig hiányzott. (meg egy jó nagy adag kalóriát/energiát is

)
Csak ezzel ugye az a baj, hogy sok olyan is bekerül aminek nem kéne.

-itt kell/kellene "okosnak" lenni.
A félreértés elkerülése végett ismét elmondom, hogyha a főtt ételeket szóba hozom akkor nem valamiféle sóvárgás vagy más hasonló miatt teszem! hanem a régi táplálkozásunk tapasztalatait is felhasználva előbbre juthatunk.