Jegyzetek a helyes táplálkozásról -Egészségügyi vonatkozások

Tanácsok és segítség azoknak, akik mégy csak ismerkednek a vegetárius élettel

Jegyzetek a helyes táplálkozásról -Egészségügyi vonatkozások

HozzászólásSzerző: tami » 2011. szept. 7., szer. 10:51

Dátum: 2006. február 20. hétfo, 08:00 Küldte: tami

Az alábbi oldalakon leírt étkezési mód a legújabb táplálkozási kutatások megállapításai alapján került összeállításra a magyar étkezési szokások és igények figyelembevételével. A szervezetre gyakorolt kitűnő hatása abban rejlik, hogy nagyobbrészt élő növényi táplálékot juttat a szervezetbe, és kiküszöböli az ételek helytelen társítását. Ezzel megelőzi a táplálék testen belüli savanyodását, és megakadályozza az ebből származó méreganyagok felszívódását, lerakódását.

A korábban beépült felesleges zsírokat lebontja, eltávolítja a szervezetből. A szervezetben uralkodó sav-bázis arány kiegyenlített. Nem megfelelő táplálkozás, betegség esetén ez az egyensúly felborulhat, ami rendkívül károsan hat az egész szervezetre, így többek között az immunrendszerre is. A helyes táplálkozás segítségével a szervezet hatékonyan kiküszöböli az esetleg meglévő, vagy kialakulófélben lévő betegségeket. A módszer fontos elve, hogy rendszeresen, naponta három alkalommal vegyünk magunkhoz a tudatot és a gyomrot is kielégítő mennyiségű, minőségű ételt és folyadékot. Az aszkétikus éhezést és a túlzott ételfogyasztást elveti, mert mindkettő károsítja a szervezetet. Ha étkezésünk kiegyensúlyozottá válik az ismertetett szempontok alapján, szervezetünk folyamatosan tisztul, testünkbe erő, egészség és életöröm költözik.
A test tisztítása, megújítása, valamint a rendszeres élő táplálék (nyers gyümölcs, csíráztatott magok, zöldségfélék, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok, tejtermékek) fogyasztása által e módszer csökkenti a test önfenntartásához szükséges munkáját, és ez által, kiválóan alkalmas a magasabb szellemi szintek felé törekvők fejlődésének elősegítésére.
A tartós egészség megteremtéséhez tehát helyes táplálkozás, rendszeres mozgás és rendszeres pihenés – beleértve a tudatosan végzett relaxációt is – valamint mértékletes életmód szükséges. Az élet teljességéhez hozzátartozik a tartós egészség, az önálló, fegyelmezett, etikus életvitel és legfőképpen a boldogság, mindezek, pedig akkor alakulnak ki, amikor létrejön bennünk a valódi lényünkkel (self) és a Teremtővel való összhang.
Azonban ne felejtsük el: A HELYES EGYENSÚLY ÉS ÖSSZHANG CSAK ABBAN AZ ESETBEN JÖHET LÉTRE, HA AZT EL IS AKARJUK ÉRNI! Ha csak azt várjuk, hogy valaki majd megoldja helyettünk, vagy ad egy egyenletet, amit alkalmazva sikerülni fog megélni mindezt, nos akkor elfelejtjük, hogy NEKÜNK kell megmozdulnunk, NEKÜNK kell változtatnunk, különben semmi nem történik! Ha gyermekeinknek nem tanítjuk meg, HOGYAN kell mozogni, táplálkozni, életet élni és MIÉRT, akkor bizony nem várhatjuk el tőlük a 100%-os sikert, és mi tehetünk arról, hogy túlsúlyos vagy sovány, sikertelen, stb., ezáltal önértékelési hibákkal küzdő felnőtt válik belőle! Segítsük útjukat, ne hátulról (felülről) támogassuk őket, hanem álljunk melléjük, partnerként kezelve és példamutatással segítsük őket ebben a nehéz világban!
Valamint a jelenlegi gyártási folyamatokról se feledkezzünk meg. A gazdaságunk alapja a fogyasztói társadalom eszméje. Tehát csak akkor élhetünk meg, ha a gazdaság működik, azaz ha a megtermelt ételt nem tudjuk értékesíteni, a gazdaság összeomlik. Emiatt egyetlen cég sem riad vissza semmitől, és ez az élelmiszeriparra is igaz. A Danone-t például beperelték, mert az Activia termékük megtévesztő reklámmal nyert piacot magának. A pert megnyerve 325 millió forint büntetést kaptak, mert az Activia tényleg nem tartalmaz Bifidus effensis-t, sem élőflórát, a reklámmal ellentétben. Ugyanakkor genetikailag kialakított ízesítőt E.. igen, ami azt közvetíti az agy felé, milyen jó is ez a joghurt a testnek, emésztésnek. Ez csak egy példa a sokból. Sajnos sok példa lenne még..Íme egy étkezési mód, amely éhezés és koplalás nélkül elvezet a felesleges kilók leadásához, emellett ellátja a szervezetet minden fontos és kevésbé fontos, tartós életerőt biztosító tápanyaggal.

Alapelvek

1. Az emberi szervezet táplálására a növényi eredetű táplálék a legalkalmasabb, elsősorban a
természet által kínált nyers formában.
2. Az emberi szervezet építésének és energiaszükségletének fedezésére, az alábbiakra van elsősorban szüksége:
* fehérje 14-16%
* szénhidrát 45-55%
* zsír 25-30%.
Táplálékunknak e három anyagon kívül még; vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és vizet kell tartalmaznia. A helyes fehérje, szénhidrát, zsír arány betartása erőnlétünket, testsúlyunkat szabályozza, a további tápanyagok és a víz, élettani folyamataink nélkülözhetetlen alapanyagai.
A fenti állításoknak megfelelő táplálékok a következők:
* gyümölcsök (az évszaknak és a földrajzi helynek megfelelő, friss, érett gyümölcsök)
* zöldségfélék és főzeléknövények (nyersen, párolva, főzve, sütve)
* olajos magvak, csonthéjasok nyersen, só nélkül, valamint az ezekből hidegen sajtolt olajok
* gabona magvak, hőkezeléssel, vagy csíráztatással feltárt állapotban
* hüvelyesek, hőkezeléssel, vagy csíráztatással feltárt állapotban
* egyéb csíráztatott zöldség-, fű- és fűszerfélék
* fűszernövények
* algafélék
3. Az emberi test víztartalma kb. 70 %, ezért felépítéséhez is célszerű hasonló víztartalmú természetes ételeket fogyasztani. A szervezet napi igénye: 2-3 liter folyadék. Ennek egy részét célszerű reggel és este gyógynövény teákból kúraszerűen fedezni, azok egészségvédő és tisztító hatása miatt.
Étkezés után 3 órán át lehetőleg ne igyunk, mert a sok folyadék gátolja az emésztési folyamatokat. Feleslegesen hígítja a gyomorsavat és a béltraktus különböző emésztőnedveit.
4. Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk. Az aszkétikus koplalás szükségtelen, a böjt is csak időszakosan alkalmazható, a túlevés viszont káros. Ezért naponta két teljes étkezésre és egy könnyű reggelire van szükségünk. Egy étkezés alkalmával gyomrunk felét töltsük meg szilárd táplálékkal, egynegyedét folyékonnyal vagy vízzel, egynegyedét, pedig hagyjuk üresen. Ez az étkezési rend biztosítja a gyomor helyes igénybevételét. Gyomrunk és emésztőszerveink túlterhelése különböző betegségek forrása lehet.
5. Csak alaposan megrágott ételt nyeljünk le, ezzel is megkönnyítve emésztő rendszerünk munkáját. Még a pépes ételt is “rágjuk meg", hogy az étel jól elkeveredjen a nyál enzimjeivel.
6. Ügyeljünk a fehérjék, szénhidrátok és az ún. semleges ételek megfelelő társítására, mert ez biztosítja vérünk sav-lúg egyensúlyát. A különböző ételcsoportok (fehérje, szénhidrát) megemésztéséhez különböző, savas vagy lúgos enzimek valók, amelyek kölcsönhatásban kioltják egymást, sőt gázt is fejleszthetnek, ha a fenti ételcsoportokat egy étkezésen belül keverjük egymással. Ezért lehetőleg ne fogyasszunk fehérjét szénhidráttal vagy gyümölcsöt zöldséggel!
7. Azzá válunk, amit megeszünk. Az étel, amit elfogyasztunk, nem csak anyagi felépítésű, (akárcsak az ember) ezért finomabb megnyilvánulási formáinkra is hat. Ezt figyelembe véve saját keresetünkből származó, saját kezünk munkájával és nyugodt körülmények között, szeretettel előállított ételt együnk.
8. A mérgező anyagok, mint alkohol, kábító-, izgató- és nyugtatószerek, valamint a dohányzás, rendkívül ártalmasak mind egészségünk, mind szellemi fejlődésünk szempontjából, ezért ne éljünk velük! Fokozatosan csökkentsük, majd teljesen hagyjuk el kávé- és fekete teafogyasztásunkat, helyettük eleinte pótkávét és gyenge, illetve gyógynövényekből készült teát igyunk.

Készítette: Szelidi Jenő
Varga Sándor, Zalai Tamás
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Jegyzetek a helyes táplálkozásról - Étkezési szabályok

HozzászólásSzerző: tami » 2011. szept. 7., szer. 10:52

Dátum: 2006. február 27. hétfo, 08:00 Küldte: tami

Betartásuk igen fontos testünk zavartalan működése érdekében.
1. Fehérjét vagy keményítőt (szénhidrátot) tartalmazó ételeket csak külön, 4-5 órás időköz elteltével fogyasszunk, mert a helytelenül társított élelmiszerekből kis mennyiség is képes fenntartani a szervezet savasságát. Egy étkezésen belül lehetőleg egyfajta fehérjét együnk, de az aminosav komplettálás elvét a napi étkezések szintjén feltétlenül vegyük figyelembe: a teljes értékű fehérje a szójában és a belőle készült tofuban, a tönkölybúzában, a barnarizsben, a gombákban, a kölesben, a nem teljes értékű fehérje minden növényi táplálékban, de főleg a hüvelyesekben, gabonafélékben, olajos magvakban és csonthéjasokban található. Ezért fontos, hogy napi étrendünkben mindkét fajta fehérje szerepeljen.

Szénhidrát és keményítő tartalmú ételből több fajtát fogyaszthatunk egy étkezésen belül, de igyekezzünk minél egyszerűbb ételeket készíteni és fogyasztani.
2. Gyümölcsöt csak magában, nyersen és kizárólag éhgyomorra együnk. A gyümölcs 30 – 60 perc alatt távozik a gyomorból, míg az egyéb táplálék után gyomor csak 3-5 óra múlva ürül ki. Ezért
célszerű, étkezés előtt minimum 30 perccel vagy étkezés után 3-5 órával fogyasztani.
3. Zöldségfélék, a gyümölcsök kivételével mindenfajta táplálékhoz társíthatók, azaz egyaránt fogyaszthatók fehérje, illetve szénhidrát alapú ételekkel.
4. Híg levesek, kész zacskós levesek fogyasztása nem javasolt. Kivételnek számít a szinte tömény nyers vagy főtt zöldség lé minimális sóval és sokféle zöldfűszerrel elkészítve, továbbá a miszóleves (szójabab krém) forralatlan állapotban, emésztést segítő baktériumai, enzimjei és nagy fehérje, ásványi anyag- és vitamintartalma miatt. Kimondottan ajánlott viszont a hüvelyesekből (lencse, bab stb.), sokféle zöldség hozzáadásával készült sűrű levesek fogyasztása.
5. Az elkészült ételekhez mindig utólag adjuk hozzá a hidegen sajtolt olajat, mert a sütött, főzött olajok egészségtelenek.
6. Iktassuk ki az étrendből a finomított (fehér) cukrot és minden olyan táplálékot, amely ezzel készült, mivel erősen savasít, allergizál és az emésztőszervekben rendkívül káros alkoholok keletkeznek belőle. Ezen kívül a candida albicans nevű gomba legfőbb tápanyaga. Édesítésre lehetőleg mézet, juharszirupot, gabonamalátákat, vízbe áztatott és turmixolt aszalt gyümölcsöket, vagy csicsóka-sűrítményt használjunk. A barna cukor sem egészséges, de előnye a fehér cukorral szemben, hogy a fogak számára fontos fluort tartalmazza. (Ezt a kémiai fehérítéskor vonják ki a cukorból). A méz 40 C alatt őrzi csak meg tápértékét.
7. Csak az élő (nyers) ételek teljes értékűek. Ezek közül a legjobb energiaadók a gabonák, hüvelyesek illetve egyes fűszernövények csírái (lucerna, búza, árpa, rozs, bab, lencse, szójababfélék, zsázsa, mustármag stb.). Ezeket pástétomként, salátába kiegészítőként vagy turmixgépben pépesítve, tofuval, vagy olajjal elkeverve salátaöntetként használhatjuk.
8. Mérsékeljük, de ne iktassuk ki teljesen a sót az étkezésünkből, mert egy felnőtt embernek naponta legalább 3 g sóra szüksége van ahhoz, hogy a gyomorsavtermeléshez elegendő klorid ionhoz jusson a szervezet. Akinek kevés a gyomorsava, az nem képes az amúgy is túlzott mértékben fogyasztott fehérjéket megemészteni – ami egy idő után allergiához vezet.
9. A salátákhoz hidegen sajtolt olajokat használjunk, ecetet soha, mert az becsapja az emésztőrendszert. Savként érzékeli, ezért leállítja a gyomorban a sósavas emésztőnedvek termelését. Az ecetsav azonban nem képes a fehérjéket lebontani, így azok megrohadnak a belekben, miközben méreganyagok és gázok keletkeznek.


Készítette: Szelidi Jenő
Varga Sándor, Zalai Tamás
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Jegyzetek a helyes táplálkozásról - Mit együnk?

HozzászólásSzerző: tami » 2011. szept. 16., pén. 22:20

Jegyzetek a helyes táplálkozásról - Mit együnk?
Dátum: 2006. március 06. hétfo, 08:00 Küldte: tamiReggel
Friss gyümölcs: lehetőleg egyféle, legfeljebb kétféle lédús, az évszaknak és a földrajzi helyzetnek megfelelő gyümölcs. Különösen ajánlott (akár 1 hetes kúrára is) a dinnye, és a szőlő, amikor elérhetők, mert semleges-lúgos kémhatásuk, valamint bőséges lé- és rosttartalmuk következtében kitűnően tisztítják a szervezetet. Cukortartalmuk jó energiaforrás, ugyanakkor emésztésük alig igényel energiát. A téli időszakban is a hazánkban termett és szakszerűen tárolt gyümölcsöket fogyasszuk (sok fajta alma, körte), esetleg aszalt formában levőket. A déligyümölcsöket éretlenül, még a vitaminok kialakulása előtt leszedik, vegyszerrel leállítják az érésüket, hosszú ideig szállítják, majd újabb vegyszerezéssel beindítják. A méreg a héjon keresztül bediffundál a gyümölcsökbe, ezen kívül nincs tápértékük.

Azok, akik fázósak, ehetnek különböző sós, vagy édes kásákat önmagukban, vagy dió-, mogyorófélével megszórva. Aki még mindig éhes, egyen önmagában szárított pörköletlen olajos magot só nélkül.
Délben
* Kásák: száraz illetve csíráztatott magvakból sósan vagy csekély mértékben édesítve. Készülhetnek gabonából: búzából, árpából, rozsból, zabból, kukoricából, barnarizsből, kölesből, amarantból, valamint ezek pelyheiből. Laktató, tápláló ételek. A hajdina, mint fűféle is ide tartozik. Ha édesen esszük, adható hozzájuk darált mák, méz, fahéj, szerecsendió és szegfűszeg, ha pedig sósan, babérlevél, zöldfűszerek (bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, majoránna, zsálya, rozmaring, szurokfű, tárkony, zeller- vagy petrezselyemlevél stb.), esetleg ételízesítő, kevés vöröshagyma, pirospaprika, szerecsendió, gyömbér, fűszersó, ízlés szerint.
* Főzelékek, egytál ételek: édesburgonya, burgonya, zöldborsó, zöldbab és száraz hüvelyesek (sárgaborsó, lencse, vörös lencse bab, csicseriborsó, szója) kukorica, káposzta, kínai kel, kelkáposzta, kelbimbó, sárgarépa, paszternák, zeller, karalábé, cukkíni, patisszon (csillagtök), padlizsán, tök, karfiol, brokkoli, sóska, spenót, stb.
Feltétek:
* fasírozottak különböző alapanyagokból – kelkáposzta; gomba; szójagranulátum; spenót; tök; kukorica; sárgarépa; búza; barnarizs; csicseriborsó; hajdina stb. fasírozott.
* Rántott: karfiol; szójaszelet; padlizsán, cukkíni, patisszon, sárgarépa (egy kicsit előfőzve), szejtán szelet, húsos sárgapaprika (nagyon finom!)
* Bundázott zöldségek palacsintatésztaszerű bundákban: fűszeres sárgaborsó lisztes, vagy reszelt nyers burgonya + teljes őrlésű liszt + fokhagyma összeturmixolva
* Pörköltek: gomba, gombás-zöldborsó, napraforgó, szója, tök; vegyes zöldség, patisszon
* Krokettek: kelkáposzta, gomba, tök, spenót, stb.
* Natúr szeletek: tök, cukkíni, padlizsán, szejtán szója, stb. pácolás után kisütve
* Algák: hiziki, wakame, nori stb.; párolva vagy a feltétekbe keverve készíthetők el. (Reformboltokban kaphatók.)
* Fermentált (erjesztett) élelmiszerek: miszó szója-babkrém, shoyu, hoi-szin, tamari szójaszósz, stb. (Reformboltokban kaphatók.)
* Rizses egytál ételek barnarizsből
* Saláták 4 – 5 féle nyers növényből, tofus, vagy olajos öntetekkel

Este
* Saláták: apróra vágott vagy reszelt sárgarépa, uborka, fejessaláta, zöldpaprika, pritamin paprika, paradicsom, újhagyma, retek, f eketeretek, zeller, cékla, karalábé, kínai kel, vörös és fehér fejeskáposzta, stb. Zöldséglevelekkel, füvekkel (pl.: nyers spenót, sötétzöld kelkáposztalevél, zellerlevél, petrezselyem, kaporlevél, snidling, csíráztatott lucernamag, zsázsa, mustármag) tovább javíthatók.
Fűszerezésük citrommal, zöldfűszerekkel, erjedésgátlókkal (fahéj, szegfűszeg) történjék. Célszerű hozzáadnunk személyenként egy-két kávéskanál hidegen sajtolt olajat, csíráztatott magokat (szója-, lencsecsíra), fűféléket stb. Önálló öntetet tofuval és citromlével + olajjal is készíthetünk.
* Kiegészítők: teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, vagy péksütemény, körözött tofuból, különböző krémek magokból (napraforgó, tökmag, szezám) és tofuból, bio (nem hidrogénezett) margarinnal, vagy olajjal) tofu sütve, padlizsánkrém, pálmazsírral és olíva olajjal készült, magyaros ízesítésű fűszeres zsírok, esetenként főtt, sült burgonya.
Az itt leírtak mellett számtalan új ötlettel lehet gazdagítani a menüt a társítási szabályok betartása mellett. Ez az étkezési mód a szervezetbe jutó konyhasó (NaCl) mennyiségét jelentősen csökkenti, így a sejtanyagcsere zavartalanabbá válik, a vizenyősség, puffadás megszűnik, és a szervek működése jelentősen javul. A fenti élelmiszerek közül nem egy önmagában is segíti a szervezet méregtelenítését vagy emésztést segítő enzimeket tartalmaz, ezzel is könnyítve testünk önmaga fenntartása érdekében végzett munkáját.

Készítette: Szelidi Jenő
Varga Sándor, Zalai Tamás
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Jegyzetek a helyes táplálkozásról - Mit ne együnk, és mi

HozzászólásSzerző: tami » 2011. szept. 18., vas. 8:15

Dátum: 2006. március 12. vasárnap, 08:00 Küldte: tami

1. Az állati eredetű élelmiszerek, mint húskészítmények, zsiradékok, füstölt nyers húsok, szárnyasok, olajos és egyéb halak, tej és tejtermékek, tojás és a belőlük, készített élelmiszerek fogyasztása nem megengedett. Elsősorban azért, mert savassá változtatják az emésztőrendszer kémhatását, másodsorban, azért mert a lebontásuk során a szervezetben mérgező anyagok halmozódnak fel. Ezen kívül a nagyüzemi „hústermelés” körülményei miatt a szervezetükben felhalmozódott gyógyszerek, növekedést serkentő hormonok, a félelem hormonok (adrenalin) átkerülnek az emberi szervezetbe, ahol károsodásokat okoznak.

Az állati eredetű táplálékokban nagy mennyiségű koleszterin és telítetlen zsír is van, amelyek a szív és keringési eredetű betegségek kialakulásában játszanak jelentős szerepet. A tej, tejtermékek és a tojás a mi kultúrkörünkben a 4 fő allergén közül a 2. és 3. helyet foglalják el. A felnőttek egyharmada nem is képes megemészteni a tejet, jelentős részük allergiás reakciót mutat rájuk, a csecsemők közül sokan eleve tejallergiával születnek.
2. Fehér lisztet és a belőlük készült ételeket (tészták, sütemények, kenyerek, péksütemények). Ennek oka az, hogy a fehérlisztben levő búzafehérje az 1. számú allergén, és fogyasztása nyákosító hatású, számos légzőszervi problémánál fellelhető a tejtermékekkel együtt.
A fehérlisztek, a belőlük készült gabonatermékek és a fényezett fehér rizs azért sem ajánlottak, mert barna, külső rétegüktől megfosztva a gabonák ásványi anyag- és vitamintartalma szinte nullára csökken. Ami visszamarad, gyakorlatilag csak üres kalória.
3. Finomított (fehér) cukrot, a már említett okok miatt.
4. A konzervek, tartósítószert tartalmazó készítmények nem egészségesek, mert a vegyszerek mellett, nincs bennük élő anyag.
5. A főtt, cukrozott gyümölcsök, befőttek, lekvárok erjedést okozó cukortartalmuk miatt nem javasoltak.
6. A sok só a sejtek víztartalmát jelentősen megnöveli, és a nátrium-kálium háztartás felborul.
7. Az ecetek és ecetes savanyúságok nem ajánlottak, mert mindegyik erősen savasítja a szervezetet és becsapja az emésztőrendszert
8. A hagyományos magyar főtt ételek javarésze, valamint a megfelelő ételtársítást figyelmen kívül hagyó más étkezési rendszerek nem egészségesek. Ezek a szervezet elsavasodását és a májban a mérgező anyagok felhalmozását idézhetik elő.

Készítette: Szelidi Jenő
Varga Sándor, Zalai Tamás
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Jegyzetek a helyes táplálkozásról - Ételtársítások egy é

HozzászólásSzerző: tami » 2011. szept. 19., hétf. 13:58

Jegyzetek a helyes táplálkozásról - Ételtársítások egy étkezésen belül
Dátum: 2006. március 18. szombat, 08:00 Küldte: tamiGyümölcsök: fogyasztásuk éhgyomorra ajánlott, lehetőleg ne társítsuk őket másfajta élelmiszerrel. Az étkezés után, desszertként elfogyasztott gyümölcs erjedni kezd, ami a bélrendszer gázosodásához, mérgezettséghez vezet.
Fehérjék: semleges étellel társíthatók. Szójafélék és származékaik, mint: szójabab, szójatej, tofu, miszó (fermentált rizses szójakrém), szójaszósz, szójaszeletek, szója granulátum vagy kocka, mungóbab

Semleges ételek: fehérjékkel vagy szénhidrátokkal társíthatók.
Zöldségfélék, főzelékfélék, úgymint: brokkoli, karfiol, cukkíni, csillagtök (patisszon), padlizsán, mangold, fejes saláta, fejes káposzta, vöröskáposzta, kelkáposzta, retek, hagyma, karalábé, paprika, sárgarépa, fehérrépa, spárga, spenót, sóska, uborka, zeller, zöldbab, zöldborsó; egyes gyümölcsök: alma, narancslé, citrom; általában a csonthéjasok és a magvak: dió, mogyoró, mandula, földimogyoró, gesztenye; mák, szezámmag, lenmag, tökmag, napraforgómag valamint gabonacsírák mag nélkül.
Szénhidrátok: semleges ételekkel társíthatók. Búza, rozs, árpa, zab, hajdina, köles, kukorica, barnarizs, amarant, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérfélék és péksütemények, tojás nélkül teljes kiőrlésű lisztből készült tészták, burgonya, banán, mazsola, szárított déligyümölcsök, méz, juharszirup, lencse, veteménybab, száraz fehérbab, azukibab, limabab, borsó, csicseriborsó stb.

Téves az a felfogás, mely szerint naponta jelentős mennyiségű fehérjét kell fogyasztanunk hús, tej és tojás formájában. A nyers gyümölcsök, zöldségek, a hüvelyesek, a csíráztatott és főtt gabona magvak, a csonthéjasok és olajos magvak elegendő fehérjét biztosítanak az átlagos terhelésű életvitelhez. A túl sok fehérje hozzájárul a reuma, köszvény, allergia, asztma és váladékképződés kialakulásához.
Ajánlott napi étrend

Reggeli
Felkelés után fogyasszunk el egy csésze gyógyteát lassan kortyolgatva (elhagyható), vagy egy pohár tiszta élő vizet. 10 óráig igyunk meg összesen 1 liter vizet, mert az éjszakai feldolgozás során keletkezett méreganyagok kiürítéséhez elengedhetetlenül szükséges. 10 óra után együnk az évszaknak megfelelő friss, lédús gyümölcsöt. Azok, akik fázósak, ehetnek különböző sós, vagy édes kásákat önmagukban, vagy dió-, mogyorófélével megszórva. Aki még mindig éhes, egyen önmagában szárított pörköletlen olajos magot só nélkül.
Ebéd
12 -13 óra körül. Száraz, csíráztatott vagy pelyhesített gabona magvakból készített kása sósan vagy édesítve. A gabona magvak a főzési idők figyelembevétele mellett keverhetők egymással. Fő fogásként, önmagában is fogyasztható.
És/vagy: zöldségekből, főzelékfélékből, hüvelyesekből, algákból párolással, főzéssel, sütéssel készített étel, pl. pörkölt, rántott feltét, fasírozott, párolt, rakott zöldség vagy főzelék. Fő fogásként is, köretként is ehetjük.
Saláta: A zöldségfélékből és csírákból készült nyers saláták bármelyik ételféleséghez jók, kivéve a gyümölcsöket.
Lehetőleg ebédre együk a szénhidrátban gazdagabb ételeket, mert a feldolgozásuk gyorsabb, hamarabb jutunk energiához általuk.
Vacsora
18 óra körül ideális. Idényjellegű friss zöldségekből készült nyers saláta, reszelve, darabolva, ízlés szerint fűszerezve. Édesítése, ha szükséges, kevés mézzel történjék, adjunk hozzá erjedésgátlókat (fahéj, szegfűszeg stb.). Célszerű nyers csírákkal elkészíteni.
Burgonyát, kukoricát, vagy pirítós kenyeret együnk hozzá különböző krémekkel.
A fehérjében gazdagabb étkezés legyen az esti, mivel hosszabb idő áll a sok energiát igénylő fehérjelebontáshoz és a méregtelenítéshez. A sok szénhidrát éjszaka lassabban emésztődik, és alkoholosan erjed.
Gyógyteák: csalán, kamilla, hársfa, bodza, menta, csipkebogyó, zsálya, rozmaring, kakukkfű stb. India tea (úgynevezett chay), eredeti kínai zöld tea.


Készítette: Szelidi Jenő
Varga Sándor, Zalai Tamás
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Jegyzetek a helyes táplálkozásról - Napi étrend

HozzászólásSzerző: tami » 2011. szept. 21., szer. 15:47

Dátum: 2006. március 24. péntek, 08:00 Küldte: tami

Reggeli
10 óra körül sárgadinnye, ringló, őszibarack, körte, görögdinnye, nyári alma, szilva, őszibarack, szőlő, nyári alma, szőlő, sárgabarack, ribizke, cseresznye, meggy, stb.

Ebéd
12 -13 óra között zöldségleves, miszóleves, köleskása, pehelymixszel rakott brokkoli, kelkáposzta fasírozott, hajdinakása, lencsefőzelék kukorica krokettel, tökfőzelék rántott gombával, rakott burgonya búzakolbásszal zöldséges barnarizs, lecsó szójavirslivel, zöldséges szezámmagos barnatészta, párolt cukkini gombás rizottóval, szejtánvadas zsemlegombóccal, köleskása bundázott zöldséggel, párolt fokhagymás vegyes zöldség, rántott szója, spenót, rakott zöldbab, szójával töltött paprika, zöldségleves, bableves, mákos tészta, hajdina kása, brokkoli fasírozott, sóskaszósz, zöldborsó főzelék, sült burgonya, gombás szejtán, stb.
Vacsora:
18 órakor 4 - 5 különböző zöldségből készített nyers saláta, szójapástétom saláta, sült tofu, teljes őrlésű kenyérből pirítós különböző krémekkel (szójakrém, körözött tofuból, mogyorókrém, szezámmag krém), sült szejtán, szejtán töpörtyű, tofu hamburger, szója fasírozott, franciasaláta tofu majonézzel, szója virslis saláta, tatár bifsztek szójából, vagy padlizsánból, szója párizsi, stb.


Néhány praktikus szempont

Figyelembe véve az eddig elhangzottakat, ha napokon át szinte teljesen ugyanazt az étel összeállítást fogyasztjuk, táplálkozásunk akkor is tökéletesen kielégíti szervezetünk tápanyag-, vitamin- és ásványi anyag szükségletét. Természetesen célszerű ügyelni az alábbiakra.
* Naponta együnk nyers olajos és csonthéjas magvakat magas kálium-, kalcium-, magnézium- és nyomelem- tartalmuk miatt: mák, dió, mogyoró, mandula, tökmag, napraforgómag, szezámmag, lenmag stb.
* Iktassuk be az étrendünkbe a csíráztatott gabona magvakat és a tengeri algákat magas ásványi anyag, aminosav és vitamintartalmuk miatt.
* A nyers zöldségsalátákat minden esetben locsoljuk meg hidegen sajtolt olajjal (két személyre kettő-négy kávéskanál olajat számoljunk)! Egyedül a hidegen sajtolt olaj nem hizlal, ha mi sem hevítjük 55 C fok fölé. Csökkenti a szervezet koleszterinszintjét, vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt is hasznos. Minden más hőkezelt, finomított, főzött olaj hizlal. Nem utolsó szempont az sem, hogy a telítetlen és a többszörösen telítetlen olajok nélkülözhetetlenek a sejtmembránok felépítéséhez és rendszeres fogyasztásuk segít az édesség utáni sóvárgás megszűnésében! Legfontosabbak: napraforgó, kukoricacsíra, búzacsíra, tökmag, olíva, lenmag, szezámmag, ligetszépe olaj.
* A kész ételekhez szintén utólag adjuk a hidegen sajtolt olajat, akkor is, ha előzetesen a főzés során igen kis mennyiségű hőkezelt olajat használtunk. Egyébként mind sütni, mind főzni sokkal célszerűbb ghível, így a hőkezelt olajok használatát teljes mértékben kiküszöbölhetjük.
* Az ételek édesítéséhez mézet, juharszirupot használjunk, de csak a testmelegre lehűlt ételbe tegyük! Így nem veszít értékéből. Ha ételünk nyers sárgarépát vagy almát tartalmaz, erjedésgátló fűszerek alkalmazása ajánlott.
* A főzelékeket ne rántsuk vagy habarjuk be liszttel, hanem sűrítésükhöz az elkészült ételből vegyünk ki kevés zöldséget, illetve abból, amiből készült, és 1-2 merőkanál főzelék lével turmixoljuk össze, majd keverjük vissza.
* A konzerv készételek, zacskós levesek fogyasztása jelentős só, vegyszer és hőkezelt olajtartalmuk miatt nem ajánlott. Más ételek sózását tengeri sóval vagy fűszer sóval oldjuk meg.

Készítette: Szelidi Jenő
Varga Sándor, Zalai Tamás
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Adalékok a megfelelő egészségről és súlyról

HozzászólásSzerző: tami » 2011. szept. 27., kedd 18:29

Jegyzetek a helyes táplálkozásról - Adalékok a megfelelő egészségről és súlyról
Dátum: 2006. április 01. szombat, 09:00 Küldte: tamiTestünk optimális működéséhez kb. 40 perc testmozgásra van szükség legalább heti 4 - 5 alkalommal, ezt gyaloglással, kocogással, biciklizéssel, tornával, jógával vagy kerti munkával oldhatjuk meg. Fontos, hogy enyhe verejtékezéssel járjon, ez segíti a mérgek kiürülését a szervezetből. További kitűnő méregtelenítő módszerek még: a gőzfürdő, a szauna, az izzasztó gyógytea kúrák és a beöntés.
Betegség esetén célszerű egynapos böjtöt vagy néhány napos lékúrát tartani, ez megkíméli a szervezetet az emésztés fáradalmaitól.

Böjt esetén vizet, gyógyteát, lékúra esetén főtt burgonyalevet, rostmentes, friss gyümölcs, vagy zöldséglevet lehet fogyasztani. Ekkor a szervezet az esetleg korábban felrakódott zsírokat is könnyebben lebontja. A lékúrához hasonlóan tarthatunk heti egy gyümölcsnapot, amikor az évszaknak megfelelő, lédús gyümölcsöt eszünk három ízben. Ez egyben nagyon jó méregtelenítő módszer is (pl. szőlőkúra).
A hagyományos felfogás, amely szerint naponta kell fogyasztani a négy “pillér" táplálék mindegyikét (hús, tej, tojás, kenyér), a táplálkozáskutatók egybehangzó véleménye szerint téves és káros. Egy étkezésen belül legegészségesebb a két, maximum háromféle étel fogyasztása a helyes ételtársítás betartásával. Fontos megjegyezni, hogy a túlzott fehérjefogyasztás a testnövekedés időszakát követően mindenképpen káros. Elhízást, savasodást, köszvényt, reumát, allergiát, nyálkahártya gyulladást idézhet elő. A fehérjebevitelt az életkor előrehaladtával, vagyis 45 év körül - a fizikai igénybevétel figyelembevétele mellett - ajánlott fokozatosan csökkenteni. E tekintetben a nyálkahártyák működése némi tájékoztatást adhat, mert a túlzott fehérjebevitelt felesleges váladéktermelődés jelzi.
Étrendünk megváltoztatásának megkönnyítésére a fokozatosság elvének betartása javasolt. Először változtassuk meg a reggelit, két hét elteltével a vacsorát, további két hét elmúltával, pedig az ebédet. Ezzel egyidejűleg szoktassuk magunkat a helyes szilárd folyékony táplálékarány betartására.
Végezetül egy javaslat: súlyfelesleg esetén álljunk a mérlegre, írjuk fel a súlyunkat, és kezdjük el a leírtak gyakorlati megvalósítását. Három hét múlva (lépcsőzetes bevezetés esetén hat hét múlva) álljunk ismét a mérlegre, s az eredmény önmagáért beszél, bár az eddigieket nem időszakos fogyókúraként, hanem örökérvényű, egészségvédő táplálkozási szokásként ajánlottuk.

Készítette: Szelidi Jenő
Varga Sándor, Zalai Tamás

Ajánlott irodalom:

Fogyókúra? Igen! Dr. Hay világhírű módszere (Fabula Könyvkiadó Vállalat, 1991.)
János evangéliuma az ember fiának csodálatos gyógyításairól és tanításáról (Apokrif írás, 1994.)
Balázs Katalin: A Biblia a helyes táplálkozásról (Bibliai Iskolák Közössége, 1991.)
Dr. Bíró György - Dr. Lindner Károly: Tápanyagtáblázat (Medicina Könyvkiadó Rt., 1995.)
Brookman, Ute: Méregtelenítő diéta (Egészségforrás Kiadó)
Castleman, Michael: Gyógynövény enciklopédia (Esély Kiadó, 1996.)
Diamond, Marylin: Testkontroll (Édesvíz Kft., 1992.)
Diamond, Harvey és Marylin: Fitness szakácskönyv (Dr. Domján László, 1990.)
Ferencsik István: A természetes életmód ételei (Texoft Nyomdaipari és Számítás-technikai Kft., 1991.)
Ferencsik István: Gyermekeink táplálása (Texoft Nyomdaipari és Számítás-technikai Kft., 1991.)
Keserű Katalin - Fazekas Ágoston: Vitamin abc (Lux Primó Kft., 1995.)
Noel, Anne: Kalóriatáblázatok (Delta 2000 Kiadó, 1994.)
Dr. Oláh Andor: A természetgyógyászat kiskátéja (Arkánum Kiadó, 1992.)
Dr. Oláh - Kállai - Vadnai: Reformkonyha (Mezőgazdasági Kiadó 1990.)
Ránky Edit - Dr. Gintner Zénó: A natúrkonyha nyersanyagai és receptjei
(Egészségforrás Kiadó, 1987.)
Ránky Edit: Csírazöldség a natúrkonyhában (Mezőgazdasági Kiadó, 1986.)
Simon Dezső: Gyógyítson a természet (Simon Dezső, 1992.)
Szirtess Katalin: Magyar vegetáriánus szakácskönyv (Medicina Könyvkiadó Rt., 1994.)
Z. Tábori Piroska: Húst pótló ételek hústalan napokra
(Singer és Wolfner Irodalmi Intézet Rt., 1991.)
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Kezdő vegi

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég