Vegánok étrendje

Semmi állati

Vegánok étrendje

HozzászólásSzerző: Boldogsag » 2012. jan. 4., szer. 10:43

Dátum: 2008. április 11. péntek, 13:30 Küldte: boldogsag

Étel a testnek és a szellemnek

Az evés tipikusan olyan dolog, amelyet naponta többször is teszünk, és olyan cselekvés, amely nagy örömet szerez. Következésképpen az ételnek fontos helye van az érzelmeink között és a szívünkben. Nem lehet meglepetés, hogy amikor az emberek áttérnek a vegan életmódra, kezdetben annyira koncentrálnak az ételükre. Kultúrától, nemzetiségtől vagy országtól függetlenül az új veganokat mindig érdekli és elbűvöli a vegan konyha. Hozzátartozik a kalandhoz, hogy megtanulják, mi vegan, mi nem, megvizsgálják a szokatlan ételeket, fölfedezzék a főzés és evés új módjait.

Sok vegan kezdi vegetáriánusként, és ez jó átmenet a teljesen növényi alapú étrendre, és a kegyetlenséget nem ismerő életmódra. Bár a veganizmus és a vegetarianizmus közel állnak egymáshoz, van néhány fontos különbség a kettő között. A legfontosabb a motiváció. A veganokat azért vonzza a teljesen részvétteljes életmód, mert hiszik, hogy minden élet értékes.

A vegetáriánusoknak viszont számos egyéb okuk lehet arra, hogy miért küszöbölik ki a húst vagy más állati termékeket az étrendjükből. Nem szükségszerűen a részvét az indíték. A vegetarianizmus a meghatározásánál fogva azzal foglalkozik, mit nem eszünk meg; nincs alapvető filozófiája. Egyesítő hitrendszer nélkül a vegetáriánusokat semmi sem indítja arra, hogy kifejezzék az együttérzésüket (ha valóban ez inspirálja őket), az étkezésen kívül. Mindenesetre az étkezés az, ahol a legtöbb ember elindul a veganizmus felé.

A veganok számos módon fejezik ki minden élet tiszteletét, és ezek egyike, hogy kizárólag növényi alapú ételeket választanak. A veganok is, a vegetáriánusok is lemondanak a leölt állatok termékeiről - a (bármilyen színű) húsról, baromfiról és halról. De a veganok és a totál-vegetáriánusok (akik csak az étrendjükben tartózkodnak az állati termékektől) több lépést tesznek abban az irányban, hogy mindenféle állati eredetű terméket elkerüljenek - pl. tojást és tejtermékeket - amelyek előállítása kevésbé feltűnően brutális, de valójában éppen olyan kegyetlen, mint a hústermelés. A veganok nem fogyasztanak mézet sem, vagy olyan ételeket, amelyeket állati melléktermékekkel állítottak elő, vagy ilyeneket tartalmaznak. Ezek kivételével a veganok és a vegetáriánusok ugyanazokat az ételeket választhatják.

Egyes veganok a veganizmus gyakorlatát más hitrendszerekkel egyesítik, amelyek közvetlenül befolyásolhatják az ételválasztásukat, pl. vallási vagy karmikus perspektívák, vagy speciális egészségi megfontolások. Pl vannak veganok, akik nem esznek hagymát, fokhagymát, gyökérzöldséget vagy más ételt, mert tiltja a vallásuk. Más veganok talán az egészség szempontjából vizsgálják az ételeket, és az étrendet úgy választják meg, hogy a fizikai közérzetüket javítsa. Ennek eredményeképpen vannak veganok, akik a böjtölésben hisznek, vagy „élő" (többnyire nyers) ételeket esznek, az étrendjük speciális ételeket vagy ételkombinációkat tartalmaz, esetleg halmentes makrobiotikus étrendhez tartják magukat, és ez csak néhány a lehetséges megközelítések közül. Ezek csak egyéni utak, amelyeket egyes veganok szent szokásoknak vagy egészségesebb étkezésnek tekintenek. Nem tükröznek általános útmutatót ahhoz, amit a veganok mint csoport követnek, vagy aminek kötelesek megfelelni.

Mivel a veganizmus alapja az együttérzés és nem az egészség, lehet, hogy találunk olyan veganokat, akik nem élnek kifejezetten jól kiegyensúlyozott vagy egészséges étrenden. A minden élettel való együttérzés filozófiájába azonban be kell venni magunkat is. Nem törődni az egészséggel, vagy tudatosan kitartani a rossz étkezési szokások mellett, ez nem harmonizál az együttérzés életszabályaival.

A vegan étkezés annyira rugalmas, hogy igazából nincs is tipikusan vegan étel. Az új veganok gyakran csak felváltják a régi, állati alapú ételeket azokkal, amelyeket kegyetlenség nélkül állítottak elő. Mások a vegan etnikai konyhák lehetőségei között kutatnak, több ételt vesznek át más országokból és kultúrákból. Néhány vegan egészen egyszerűen étkezik, alapvetően tápláló élelmiszerek állnak az étkezés központjában, pl. egész magvak, bab, zöldségek, másokat ínyenc ételek és exotikus specialitások vonzanak. Így aztán sokféle vegan étkezésmód van, és amit az egyik vegan tesz, az nem szükségszerűen képviseli azt, amit a többiek tesznek. Mint minden embercsoportnak, a veganoknak is sokféle az ízlésük és a preferenciájuk, és az ételválasztásuk is ezt tükrözi.

A vegan étkezés szépsége, hogy nincsenek szabályok, és nem kell utánozni az elavult, húsközpontú gyakorlatot. A veganizmus ajtót nyithat a korlátlan főzési lehetőségek világába. Sok vegan állítja, sose evett olyan jót vagy olyan élvezettel, mint mielőtt vegan lett. Kreatívabban tervezik meg az étkezést, szívesebben próbálnak ki új ételeket. Lényegében minden étkezés szórakoztató kutatás lesz, alkalom arra, hogy szokatlan hozzávalókkal és fűszerekkel kísérletezzünk, kipróbáljuk újító ötleteinket.

A veganok sokat mesélhetnek a kedvenc ételeikről és étkezésük módjáról, mert a lehetséges kombinációk száma éppen annyira végtelen, mint izgalmas. Mindannyian egyetértenek azonban abban, hogy a vegan étkezés valamennyi élet tiszteletének dinamikus módja. A hit ott van mindenkinek a szívében, de csak a szakács fantáziájában virul ki.

Forrás: vegsource.com
Avatar
Boldogsag
Grafomán
 
Hsz: 1064
Csatlakozott: 2005. ápr. 21., csüt. 0:00


Vissza: Vegán

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron