Vegetáriánus kutyatartás? I. rész

Állatvédelelm, akciók, tüntetések - Állatkinzás, állatok jogai - Vegetáriánus állatetetés

Vegetáriánus kutyatartás? I. rész

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2011. aug. 12., pén. 7:21

Dátum: 2005. július 08. péntek, 01:05 Küldte: Parsifal

"Szerintem amíg mi emberek gondoskoduk egy kutyáról, amelyik sajnos manapság nem tudja saját maga megfogni a vacsoráját, akkor a kutya mindig is azt eszi amit mi "beleerőszakolunk" legyen az vegán, vegetáriánus, vagy húsos eledel." - parika/veg.hu

A kutya táplálkozásának története...szerintem.

Mottó:
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
"A képzelet fontosabb a tudásnál." - Albert Einstein
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

A kutya az emberhez szokott állat. Eredendően húsevő, a farkassal áll rokonságban. Azonban az ember eredendően növényevő (gyümölcsevő). A kutya emberhez szokásában nagy szerepet kapott, hogy az ember szabad akaratából, vagy kényszerűségből (?) eltért a Természet rendeléseitől. Növények helyett vagy mellett nyers húst kezdett enni, ami a kutyának megfelelő eledel, így a találkozásuk alkalmával - talán, hogy ne támadja őt meg - odavetett neki is. Így a kutya őse megtanulta, hogy az embertől mindig kaphat ennivalót, ezért mellészegődött, és már nem tekintette prédának vagy ellenségnek. Persze ez évek hosszú során mehetett végbe. Valahogy így képzelem a kutya megszelídítését.

Elképzelhetőnek tartom azt is, hogy még növényevőként szelídítette meg a kutyát, de ugye ez nem annyira valószínűsíthető, mint az első változat?

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
"Egyszer, s minenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél!" - Saint-Exupéry, A kis herceg (írója)
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Megtörtént a kutya megszelídítése. Innentől az állat az emberre támaszkodott táplálkozásában, hiszen számíthatott tőle ennivalóra. Egy idő után az ember felfedezte a tüzet, rátalált az ízesítőkre, sóra, amivel önmaga számára ehetőbbé tette a húst, a kutya pedig továbbra is kapott a "maradékból". A főtt étel az ember találmánya, nem a természetes tápláléka semmilyen lénynek. Ennek ellenére a kutya jól elvolt a főtt étellel is, igaz biztosan evett az elejtett, vagy tenyésztett állatból nyersen, tehát természetesen is. Valamint a régebbi időkben a kutyák szabadon jártak-keltek, így az ösztönüknek megfelelően akár vadászni is mehettek.

Az ember a tüzet valószínűleg a hús elkészítéséhez használta először, ugyanis természetes növényi táplálékait enélkül is tudta enni. De ha már volt tűz, kipróbálta a növényeket is tűzön sütve. Ízlett neki, nem kétséges. Mint ahogyan a kutyának is, aki ha nyersen nem is ette meg a növényt, de főzve már igen. Az ember az idők folyamán "kísérletezett", így "jutott el" a kenyér- és kásamagokig, amely mára meghatározó táplálékokká váltak, így beszélhetünk kenyérkultúráról. Az ember táplálkozásának változásával a kutya táplálkozása is változott, így gyakorlatilag a nyers húsevőből egy nyers és főtt mindenevő lett.

Összegezve:
-A kutya eredendően nyers húsevőből gyakorlatilag főtt és nyers mindenevő lett.
-Az ember eredendően nyers gyümölcsevő lényből főtt és nyers mindenevő lett.

Az emberiség a mai napig megtartotta a húsevés természetellenes szokását, habár minden korban megvoltak a helyes táplálkozási utat mutató példák (mindenkori vegetáriánusok). Manapság egyre többen "találnak vissza" a természetesebb táplálkozáshoz, ami tehát elsősorban húsmentes. Ez a mai ember vegetarianizmusa.

Táplálkozások

A növények az ásványvilágból (talajból) "táplálkoznak". A növényevők a növényvilágból, a húsevők pedig a növényevő állatokból táplálkoznak.

ásványvilág (talaj) -> növények -> növényevők -> húsevők...

Tehát minden állat a növényvilágból táplálkozik (amelyek az ásványokból épülnek fel), közvetlenül a növény, vagy közvetve a növényevő állat megevésével. Az ásványok, vagyis a táptalaj szerepe fontos a teljesebb kép kedvéért.

A magasabb rendű nyers növényi táplálék a húsevő számára nem megfelelő, mert alacsonyabb rendű élőlény. Így ő nem él a növényekkel, hanem csak a növényevők által feldolgozott, megemésztett táplálékkal, amikből az állatok felépülnek. A húsevő ős-kutya tápláléka a növényevő állatokból származott, ahogyan ez ma a farkasnál is látható, aki pl. növényevő őzet eszik. A magasabb rendű növényi táplálékot az őz megeszi, megemészti, és ebből a megemésztett növényből épül föl fizikai teste. Ezt a megemésztett növényekből felépült testet eszi meg a farkas.

A húsról lemondott ember tud készíteni húshoz hasonló ételt. És itt nem a hagyománnyá vált ízekről beszélünk, hanem arról, hogy az ember is készíthet megemésztett növényi táplálékot. Ez esetben nem egy élő szervezet emészt, hanem a tűz melege. Szoktuk is hallani: az étel főzése emészthetőbbé teszi a táplálékunkat. Ezzel a "tűz általi emésztéssel" készült növényi táplálék tehát megfelel a kutyának is. A meglévő tapasztalatok alapján is meggyőződhetünk erről: Indiában is sok helyen látni jól élő vegetáriánus kutyákat, mivel sok indiai vegetáriánus, és húst nem adhat neki. Generációk óta vannak ilyenek ott.

Kísérlet

Tegyünk le egy tál nyers és főtt lencsét a kutya elé. A kutya a főtt lencsét választja, mert azt a tűz már megemésztette. A növényevő állat húsa is az általa megemésztett növényből épül fel. A főtt lencse és a növényevő állat húsa egyaránt megemésztett növény. Így a húsevőnek mindegy, hogy főtt növényt, vagy húst eszik, viszont az embernek nem mindegy. Az embernek nem való egy megölt állat húsa tápláléknak, így nem is várható el, hogy ilyet adjon a kutyának.

Most nézzük meg Jézus embereknek szóló szavait, amelyeket jelen témánkban is felhasználhatunk:

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ "- Mert, bizony mondom néktek, csak az Élet tüzével éljetek, és ne készítsétek a ti ételeiteket a halál tüzével, amely megöli a ti ételeiteket, a ti testeteket és végül a ti lelketeket is.
- Hol található az életnek tüze, óh Uram? - kérdezték egyesek: - Bennetek van, a ti véretekben, a ti testetekben.
És a halál tüze? - Kérdezték mások. - A halál tüze az a tűz, ami a testeteken kívül lángol, ami forróbb, mint a ti véretek. A halál tüzével főzitek ételeiteket a földeken és otthonaitokban. Bizony mondom néktek ez az a tűz, ami megemészti a ti ételeiteket és megemészti a ti testeteket. Hasonlóképpen, mint a gyűlölködés tüze, amely megrontja a jó gondolataitokat és megrontja a ti lelketeket."
- Jézus szavai az Esszénus Béke Evangéliumból
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Jézus is mondja: "a tűz, ami megemészti a ti ételeiteket". Vagyis a főtt növényi táplálék a halott állatok húsához hasonlít abban az értelemben, hogy megemésztett növényből áll. Így a húsevő lények számára táplálékul szolgálhat.

Etikai vegetarianizmus és a kutyatartás

Az ember csodaszép tulajdonsága, hogy a szíve fájdalmat érez, ha tudomást szerez a szenvedésről, vagy az élet megszűnéséről. Ez az érzés megvan az etikai alapon húsról lemondókban, akik ehhez az érzéshez tetteikkel is következetesek kívánnak lenni. Így lemondanak a fájdalmat, vagy halált okozó dolgokról a saját táplálkozásukat, és életmódjukat illetően. Az ilyen ember, ha kutyát tart, nem fogja azt hússal etetni, hiszen a hús az egy ember által MEGÖLT állaté volt.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
"Az én véleményem szerint nem egyeztethetö össze az etikával, hogy mi a kutyát olyan eledellel etessük, amiért oly sok más állat szenvedett és halt meg." - Parika/veg.hu
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Gondoljunk csak bele: az ember kutyát tart. Saját vegetáriánus természete szerint elutasítja az ölést, még az ölés látását is. Ezek után ölje meg egy húsevő állat táplálékát? Ez eszetlen és következetlen dolog volna! A húsevő, ha szabad, saját természete szerint táplálkozik, így ha kell, öl. Az ember mellett azonban a kutyának erre nincs lehetősége, így az emberre kell hagyatkoznia. A kutya el tudja dönteni, hogy jó ez a kapcsolat neki: megeszi a főtt növényi táplálékot, és ettől egészsége nem szenved csorbát. Így belátható, hogy a kutyát nyugodtan lehet vegetáriánus étrenden tartani. Azonban fontos, hogy az ő esetében a húst "helyettesítő" növényi tápláléka tűz által megemésztett legyen.3 vegán kutyus egy külföldi internetes oldalról

Készítette: Parsifal
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


Vegetáriánus kutyatartás? - II. rész

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2011. aug. 19., pén. 10:32

Dátum: 2005. augusztus 25. csütörtök, 14:14 Küldte: Parsifal

"Szerintem amíg mi emberek gondoskoduk egy kutyáról, amelyik sajnos manapság nem tudja saját maga megfogni a vacsoráját, akkor a kutya mindig is azt eszi amit mi "beleerőszakolunk" legyen az vegán, vegetáriánus, vagy húsos eledel." - parika/veg.hu

Emlékeztetőül az első részből (Vegetáriánus kutyatartás? I. rész - 2005. július 08, péntek):

"-A kutya eredendően nyers húsevőből gyakorlatilag főtt és nyers mindenevő lett."

"...a húsevő...nem él a növényekkel, hanem csak a növényevők által feldolgozott, megemésztett táplálékkal, amikből az állatok felépülnek... A húsról lemondott ember tud készíteni húshoz hasonló ételt (kutyája számára)... Ez esetben nem egy élő szervezet emészt, hanem a tűz melege. Szoktuk is hallani: az étel főzése emészthetőbbé teszi a táplálékunkat. Ezzel a "tűz általi emésztéssel" készült növényi táplálék tehát megfelel a kutyának is."

Eddig az emlékeztető.

********************************************************************************************
Mit adjunk enni a vegetáriánus kutyának?

A nyugati világban a vegetáriánus, erőszakmentes életmód egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően megjelentek az olyan termékek, amelyek mentesek az állattal szembeni erőszak közvetlen formáitól. Így már kapható sok helyen vegetáriánus kutyaeledel is. Tudományos eredményekre alapozva állítják össze az ilyen eledeleket. Kirajzolódik a "világok" működésének ellentéte a vegetáriánusok kutyatartásában is, hiszen Keleten nem "méricskélnek" tápanyagokat, hanem odaadják kutyájuknak a maradékot, vagy készítenek valami főtt, tápláló növényi ételt, és azt adják ebüknek. Ezek az ételek nagy többségében teljes értékű növényi anyagokból készülnek (szója, barna rizs, lencse, borsó, köles), vagyis ha teljes, akkor nem okozhat egyensúlyhiányt a szervezetben, a kutyáéban sem. Ugyanakkor hozzátartozik a dologhoz, hogy pl. Indiában is a legtöbb eb "szabad", kóborolhat, szóval bármilyen ösztönét kielégíthetné - így akár ragadozhatna is -, de többnyire ezt nem teszik, mert megfelel számukra a főtt, tápláló növényi élelem is.
Gyakorlatilag vegetáriánus kutyaeledelnek tekinthetünk minden olyan készételt, amely magas tápértékű, többnyire teljes értékű növényi táplálékból főzéssel, sütéssel készült, vagyis a magas hő megemésztette. Így a teljesőrlésű kenyerek, kekszek, a gabonákat, kásamagokat, hüvelyes terményeket (szója, lencse, ...), olajos magokat tartalmazó készételek többnyire a kutyának is megfelelnek. Próbáljuk csak ki egy gabonakolbásszal, ami egész gabonából készült.

Saját példa

A velünk élő kutyuli, egy talált, majd általunk befogadott csöppnyi csivavalány nem kap húst. Kedvence a főtt, teljes őrlésű tészta, de az olajban sütött majorannás szójaszeletet, a tempurált (rántott) vagy főtt zöldségeket, és a pörkölt földimogyorót is szereti. Ezeket elvileg eheti a vegetáriánus ember is, de jobb, ha a kutya eszi... Vannak növények, amelyeket nyersen is szeretnek a kutyák. A kókuszreszeléket, az olajat, a kemény magokat (dinnye, cseresznye - széttöri és a belsejét megeszi!) imádja a kutyám, valamint kinyalni a szétvágott olajos, pálmavajas vagy hidegen sajtolt olajos flakont. Néhány ételt nem ajánlott adni. A főtt kukorica a kutyám étvágyát teljesen felkorbácsolja, de nem érzi jól magát másnap, ezért már nem kap. A krumpliról és a mazsoláról hallottam, hogy azt se adjunk nekik (legalább is sokat ne!). A legjobb különféle lisztekből (gabona és hüvelyesek), 1-2 fűszerből és olajból kevert tésztából sütött keksz. Ez elég kemény, hogy rágnia kelljen, így a fogát is kellően használja.

A kis eb jó egészségi állapotnak örvend, gyakran találkozik más kutyákkal, eleven, közvetlen, szeretetteljes lény.

Természetesen fontos, hogy a kutya megfelelő kapcsolatba kerüljön a többi természeti elemmel is. A mozgás nagyon fontos, ezért a kicsi területen tartott kutyát vigyük sétálni, engedjük néha szabadon, játszunk vele. A nálunk élő kutya szereti szétrágcsálni a fenyőtobozokat és kötelet húzni is.

A kutya vegetáriánus tartását az ember életmódváltásából adódó lelki igény, és a fizikai praktikum is motiválja. Ha nálad is jelentkezett ez az igény, akkor remélem hasznodra lesznek az írottak.

Minden jót kívánok! Élj, vegán! Parsifal
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


Vissza: Állati jogok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron