Fészekből kiesett madárfiókák

Állatvédelelm, akciók, tüntetések - Állatkinzás, állatok jogai - Vegetáriánus állatetetés

Fészekből kiesett madárfiókák

HozzászólásSzerző: tami » 2011. aug. 7., vas. 16:02

A természetben élő madarak gyakran az emberi élőhely közelében raknak fészket és nevelnek fiókákat. A május - június hónap a költés és a kicsinyek nevelésének időszaka. Sok esetben a szállni még nem tudó, tehetetlenül botladozó fiókák nem várt módon kiesnek a fészekből, és emberi látókörbe kerülnek. Az állatvédő lakosság az esetek többségében segítene a madarakon, de ismeretek hiányában értetlenül áll az események előtt.

Ha a városban, az utcán vagy a tereken séta közben madárfiókát látunk mit tehetünk?

A fészkek általában a fák vékony ágain, városi környezetben falakon (pl. fecskefészek) épülnek. Oda feljutni, visszatenni a fiókákat veszélyes lehet. Célszerű az életképes fiókát szélvédett helyre (pl. papírdobozba) tenni, majd a közeli vadasparkból, állatkertből (www.zoo.hu) vagy a madártani egyesülettől (www.mme.hu) segítséget kérni.

Ha a madár nálunk léte több órásra nyúlik, célszerű állatorvosi tanácsot kérni annak etetéséről, a tartási mód jobb kialakítását segítő eljárásokról.

Számos esetben elhelyezési lehetőség hiányában 1-1 állatbarát saját maga mentette meg egy árván maradt fióka életét. Etetés, gondozás után nagy öröm szabadjára engedni az önállósulni képes fiókát.

Seres Zoltán

Általános ismertető a természetben élő madarak és fiókáik viselkedéséről:

Ebben az idõszakban a madarak mindenütt a fiókák nevelésével foglalkoznak. A hollófészekben és az erdei fülesbagoly otthonában kirepülés elõtt álló nagy fiókák rejtõznek, a fülemüle erdei avarban készített fészkébõl a kicsinyek szétugrálnak, még mielõtt repülni megtanultak volna.

A kis vörösbegyek, fekete- és énekes rigók a fészek környékén bokrok sűrűjében, egy-egy nagy lapulevél alatt, gyökerek között rejtőznek, és ott várják eleséggel érkezõ szüleiket.

A faodúban költõ madarak kicsinyei kevesebb veszélynek vannak kitéve. A függõcinege-fészkeket gyakran teszik tönkre a szarkák. Szétszaggatják a fészek oldalát, elpusztítják a benne talált tojásokat vagy fiókákat.

Madárfióka és madárfióka között sokféle különbség lehet és van is, két nagy csoportot állíthatunk fel: az úgynevezett fészeklakók és fészekhagyók csoportját.

A fészeklakók életük elsõ napjaiban magatehetetlenül, csupaszon és vakon fekszenek a fészek alján, a fészekhagyók viszont nevüknek megfelelõen éppen csak megszáradnak és máris elhagyják a fészket, hogy anyjuk vezetésével úszva vagy a fûszálak között bujkálva, a nádasban, esetleg a bokrok alján keressenek búvóhelyet maguknak.

Fészeklakók például a ragadozók, a baglyok, galambok, énekesmadarak...

Fészekhagyók a tyúkfélék, kacsák, libák...

Orpheus Állatvédő Egyesület
Állatbarát Web Kuckó - www.zug.hu
Adó 1%: 18464654-1-06


Dátum: 2005. június 27. hétfo, 09:32 Küldte: Tami
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Állati jogok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron