állati jog?

Állatvédelelm, akciók, tüntetések - Állatkinzás, állatok jogai - Vegetáriánus állatetetés

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. okt. 19., kedd 11:46

ha már a témakör neve állati jogok.

Mihez van joga egy állatnak? Van-e joga egyáltalán?
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


HozzászólásSzerző: Parsifal » 2004. okt. 21., csüt. 17:27

Szerintem egy állatot nem illet meg kevesebb, mint minket. Ezt pusztán létük bizonyítja. A mi esetünkben, emberekében bizonyosan így van ez. Vagyis így kellene lennie. Erre utal ugyanis minden. Aki figyelmesen, alázatosan, nyitottan várja, értékeli az történéseket, az meg is fogja látni.

Akár elkezdhetnénk gyűjteni a bizonyítékokat, úgy, hogy eírjuk. Ezek a vegiség és az állatok és emberek egyenlő jogainak bizonyítéka lehetne.
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: flower » 2004. okt. 22., pén. 11:33

Élni, rendes élethez való joga van.
Szerintem. :D
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: gilice » 2004. okt. 28., csüt. 14:41

Az állatvédelemmel kapcsolatban, vegetáriánus életmóddal kapcsolatban mindig Indiát hozzák(uk) fel példának. Szent állat a tehén, nem eszik meg stb. Látta valaki a Spektrumon hétvégén a marhákról, marhatenyésztésről szóló filmet. Mutatták Indiát. Hát nekem nagy csalódás volt. A teheneknek van egy évben 1 napjuk un. "tehénhálaadás", amikor is azt csinálnak amit akarnak, Ehetnek a piaci árus zöldségeiből, etetik őket miegymást. Az összes többi napon viszont az utcára kiverve élnek, nem bántják őket, de nem is gondozzák őket. A tehenek kénytelenek a városok utcáit járni és azt enni amit találnak. Legfőképp szemetet!! Ezen kivül vidéken ugyanúgy befogják őket az "eke" elé és hajrá, dolgozz..
gilice
Írogat
 
Hsz: 67
Csatlakozott: 2004. okt. 26., kedd 0:00

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. okt. 29., pén. 15:11

A tehén Indiában….

Tapasztalatok…

Nagy várakozással tekintettem (immáron 11 évvel ezelőtt) indiai utam elé. Akkor már lassan öt éve voltam vegetárius. Magam is úgy gondoltam, hogy India egy toleráns, teljesen vegetárius ország.

Így nagy csalódás volt pl. Indiában mészárszéket látni….

Számunkra érdekes lehet a keleti ember élethez való viszonyulása. Jellemzi egy nagyfokú tisztelet: „minden élőlénynek joga van az élethez”, de ehhez kapcsolódva ott van minden élőlény szabadsága is. Azaz „nem kell törődni a másikkal”… Ebből következik, hogy az indiai ember maximálisan tiszteli a „szenet” tehenet, de nem igazán érdekli, hogy mit eszik az a tehén…

Ez persze nagyfokú általánosítás:

Indiában van talán a világon a legtöbb tehén. Vannak háziállat tehenek is. Nem láttam a Spektrum adását, de valóban így van. A mezőgazdaságban elengedhetetlen a tehenek használata. A sok milliónyi kis háztáji gazdaság nem olyan gazdag, mint a mi lestrapált magyar gazdáink (nekik sem könnyű!) és nincs arra pénzük, hogy mezőgazdasági gépeket használjanak. S képzeljük el, mi lenne az emberek és állatok millióival, ha pl. egy – egy nagy kombájn learatná a gabonát és nem kellene annyi munkaerő. S azt hiszem, ahogy a magyar parasztember megbecsüli a háziállatait, az igavonó lovat, stb…, úgy az indiai földműves is maximálisan tiszteli a teheneit.

(Itt azért zárójelben kell megjegyezni, hogy sajnos az állattartó mentalításba maximálisan belefér, hogy a kiöregedett igavonó lovat, ha már nem tudják dolgoztatni, akkor eladják a vágóhídra. Minden kultúra bizonyára más és más állat fogyasztásán botránkozik meg, de azért lovakat enni, amikor annyira nemes állatok….

Így maximálisan örültem, amikor Makón egy-két éve bezárták a lóvágóhidat…)

Emellett ott vannak a valóban utcán, szabadon kószáló tehenek. Nagyon szép kis banánokat lehet kapni Indiában. Érettek, egy rúpia darabja és nagyon finomak. (Mikor lesznek banános receptek a veg.hu-nJ?) Nagyon megijedtünk, amikor a tehén kiszúrt bennünket és látta, hogy nyammogjuk a banánt és trappolva megindult felénk. Nem csak a banánhéjjat kapta meg, hanem az egész banánt:J)

Láttam tehenet kartondobozt enni. Nagyon sok a beteg állat. De pl. a dzsainok működtetnek az utcán kószáló idős és beteg tehenek számára kulturált otthont.

Talán azért kapcsoljuk a vegetárius étkezést Indiához, mert Indiában vannak olyan őshonos vallások: hinduizmus, dzsainizmus, melyek alaptanítása a vegetárius étkezés. Vegetárius volt Buddha is, még ha minden követője nem is az.

Persze ez nem azt jelenti, hogy minden hindu vegetáriusan étkezne. Sokan vallási kibúvókat keresnek: pl. Káli istennőre hivatkozva megeszik az áldozatként felkínált állatok húsát. Ám a legtöbb hindu nem hisz ebben, s abban sem, hogy Isten (tiszteljék bármilyen néven) ember, vagy állatáldozatot kívánna. Isten a szeretet és a jóság, nem a vér istene…. Mahatma Ghandi

http://www.worldpeace-conference.net/

Fiatal korában elgondolkodott azon, hogy a britek miért olyan erősek, hogy a fél világot le tudják győzni. Arra az eredményre jutott, hogy a húsevés miat. Elhatározta, hog yő is húst eszik. Barátaival elbújt a falujuk mellett és próbáltak húst enni. Forgot a szájában, száraz volt, mint atapló és érezte, hogy ez egy HALOTT valami… S ki győzte le a hatalmas Brit Oroszlánt? Egy egyszerű apró, kis vegetárius ember. Egyébként manapság HETENTE kétezer ember dönt úgy Nagy Britanniában, hogy vegetáriusan étkezik.

http://www.yogaindailylife.org.au/news/quiz/QuizV1.htm

Van egy közel 40 éves történet a radzsasztáni Nipal faluból: az embereke a folyóparton egy fa alatt Kálinak áldoztak állatokat és húst ettek. Holy Guruji

http://www.ganga.hu/?page=guruji

Többször felhívta a figyelmüket az ahimsza elvére, az élet tiszteletére, de folytatták az állatáldozatokat. Ere Guruji egy sivalingamot helyezett el Káli oltárán. S ahol Shívát tisztelik, ott vér nem folyhat. A falusiak félve Shíva haragjától nem is merték eltávolítani a lingamot és így megszűntek itt az állatáldozatok….

Az emberi íny vágya óriási tudatlanságokat szül…

Miért „szent” a tehén Indiában?

Azért is kellett vallási dogmákba fektetni a tehén sérthetetlenségét, hogy az ember és állat együttműködésében hosszú távon tudjanak együtt dolgozni. Ha az embert az ínye és a vágyai vezérlik, akkor levágja a tehenet, megeszi a húsát és kész. Gyilkossá válik. Ilyen a mai hamburger kultúránk….

Ám ha a tehenet hagyjuk élni, akkor tejet ad, melyből étel készülhet. Ad trágyát, mellyel lehet a föld minőségét javítani; lehet tüzelni. (képzeljük el, ha egy milliárd indiai tűzifát használna), lehet építkezni, stb…

Emellett, ha a tehén (természetes halállal) kimúlik, csontját bőrét feldolgozhatják…

Indiában több, mint százmilliós mohamedán kisebbség is él. Számukra nem tiltja semmi a tehén fogyasztását. (Bár sertéshúst nem ehetnek) Így a hinduk és dzsainok számára örök probléma a mohamedánok marhahúsfogyasztása. Indiában létezik olyan szövetségi állam, ahonnan pl. törvényileg megtiltották a tehenek kivitelét más államba, nehogy megöljék őket.

Hozzá kell tenni, hogy Indiában nem csak tehenek, hanem kutyák és malacok is kószálnak szabadon. S lehet, hogy kegyetlen, nemtörődömnek tűnik, ahogy nem foglalkoznak az állatokkal az indiaiak, de ahogy jöttünk hazafelé Indiából, sokkoló volt látni Pakisztánban a nyilvános (nem eu-konform) utcai vágóhidakat….

S végezetül egy kedves történet:

Jadani (Radzsasztán, India) Jóga a Mindennapi Életben központunkban élt egy indiai kisfiú, aki beszélgetett egy európai jógagyakorlóval, aki látogatóban volt az ashramban. Kérdezte a kisfiú, hogy Európában élnek-e tehenek. Mondta az európai ember, hogy természetesen élnek és szép nagyok, kövérek.

S mennyi tejet adnak – érdeklődött az indiai fiúcska, - mert – mondta büszkén – az ő tehen még napi fél liter tejet is képes adni. Az utazó közölte, hogy az európai tehenek bizony adnak akár napi 20 liter tejet is. Elkerekedett a fiú szeme és nem is akarta igazán elhinni, hogy az ő tehene egy hónap alatt nem ad annyi tejet, mint az európai tehenek. S amikor az utazó készülődött hazafelé, oda ment hozzá és megkérte, hogy ha legközelebb jön, ugyan hozzon már magával egy olyan tehenet, amely ilyen sok tejet ad.

Amit európai barátunk nem tett hozzá:

A „mi” teheneink nem szemetet esznek. Viszont rengeteg génkezelt és hormonkezelt tápot kapnak. Nem kószálnak szabadon az utakon, hanem szűk, zsúfolt karámokba tesszük őket, melyek olyanok, mint egy haláltábor. Az európai tehenek valóban, akár 20 liter tejet adnak, de ez fájdalmas dolog. Megváltásként élik meg a fejést. S hiába a milliárd liternyi tej, amikor a boltokba ér, már számtalan munkafázison keresztülmegy: kivonják belőle az értékes tartalmat. S hegyekben áll a vaj, a sajt, melyet, ha a gazdasági helyzet megkívánja, inkább kidobják, megsemmisítik, semhogy az éhezőknek adják…

Elnézést a hosszúra nyúlt hozzászólásért….

Én egy olyan Indiában hiszek, ahol a tehenekkel is tisztelettel bánnak…

Nawesh
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: gilice » 2004. nov. 2., kedd 0:57

Hát így egy kissé már másképp néz ki a helyzet. Én abból indultam ki, hogy ott is olyan tehenek vannak, mint európában. Sajna a nálunk "nemesített" tehenek nem bírnák azt az életmódot. De teljesen érthető így, hogy miért vannak az utcán..
gilice
Írogat
 
Hsz: 67
Csatlakozott: 2004. okt. 26., kedd 0:00

HozzászólásSzerző: flower » 2004. nov. 4., csüt. 13:45

Új dolog!
Mi a helyzet a bőrcipővel??
meg bőrkabát stb..
nekem van bőrcipőm, és nem fogom kidobni, mert vegi lettem. sőt bőrkabátom is van, azt sem. Igaz,hogy másikat már nem vennék. De cipőt igen, mert szerintem a bőrcipő a legjobb a lábnak. Meg persze van nem bőr cipőm is.
Veletek mi a helyzet?
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. nov. 4., csüt. 16:22

Jó kérdés a bőrcipő.

nekem is van.

Szomorú, hogy :( nem lehet hozzájutni normális, kényelmes cipőhöz, ami nem bőr és tartós.

Illetve létezik manapság tartós cipő?

Bőrkabátom nincs és bőr kulcstartóm és mindenféle kütyüm se...
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2004. nov. 4., csüt. 18:53

Jó a kérdés. Szerintem nincs ma tartós cipő. Éppen ezért az egyformaságért, inkább a nem bőrt, műbőrt (egyelőre) választom.

Tollpárna?
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: Szilvi » 2004. nov. 5., pén. 12:54

Kaptam nagymamámtól gyapjú ágynemű garnitúrát. Azóta olvastam az ausztrál birkatenyésztésről a PETA oldalán (ha jól emlékszem). Ki nem dobom, mert az pazarlás, de még egy garnitúrát nem veszek.

szilvi
Szilvi
Törzsvendég
 
Hsz: 239
Csatlakozott: 2004. szept. 9., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. nov. 6., szomb. 11:20

Lehet, hogy naív a kérdés: elvileg a gyapjúért nem ölik meg az állatot.

De gondolom, eléggé kínozzák szegényeket.

Szilvi!

ha megtalálod az oldalt, tedd már be a fórumba.
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: flower » 2004. nov. 8., hétf. 20:43

http://www.petatv.com/tvpopup/video.asp ... speed=_med itt van a videó arról, hogy mit csinálnak az állatokkal a gyapjúért... én nem bírtam végignézni ...amikor a vágóhíd kezdődik (slaughter) akkor kikapcsoltam..
Borzalmas!!
Hát többet én sem fogok gyapjú dolgokat venni. Igaz eddig sem tettem nagyon.
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: flower » 2004. nov. 8., hétf. 21:21

Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: gilice » 2004. nov. 9., kedd 0:10

Ez borzalmas. Van itt még más video is! SZÖRNYŰ! Kismalacok, csirkék, csincsillák, fókák....
gilice
Írogat
 
Hsz: 67
Csatlakozott: 2004. okt. 26., kedd 0:00

HozzászólásSzerző: flower » 2004. nov. 9., kedd 12:18

Igen az! Már elég sok Peta videót megnéztem, de most már nekem is elég. Pedig mindig vannak újabbak. Sajnos épp azok nem nézik, akiknek kellene. Az origora vagy az indexre kellene felrakni, mert az elég sokaknak a kezdőlapja és akkor látnák is miről beszélünk.
Mert ugye a vegiket kiröhögik..
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

Következő

Vissza: Állati jogok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég