A disznó (Sus domestica)

Állatvédelelm, akciók, tüntetések - Állatkinzás, állatok jogai - Vegetáriánus állatetetés

A disznó (Sus domestica)

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2011. szept. 5., hétf. 8:50

Dátum: 2005. december 27. kedd, 10:34 Küldte: Parsifal


A disznók (sertések) józan eszünk, lelkiismeretünk, valamint megfigyelések alapján mondható, hogy nagyon intelligens állatok, hasonlóan a kutyákhoz, hűségesek, értelmesek, barátságosak. Természetes körülmények között saját maguk és lakóhelyük tisztaságára is figyelmesek. Ha szabadok, hosszasan játszanak, napoznak, felfedezik környezetüket, - amiben kiváló szaglásuk segíti őket -, összeségében családi ésvagy társadalmi életet élnek. Ügyes állatok, értelmi szintjük egy hároméves embergyermekéhez hasonlítható. És ami még fontos, ÉRZŐ LÉNYEK.

Ugyanezek a tulajdonságok bármely más állat jellemzői is lehetnének. Például a kutyáé.
De vajon megennénk-e a kutyát? És ha úgy tálalnák, ahogyan szegény disznókkal szokták?Megbontránkozunk-e, ha azt halljuk, hogy a világ más részein - sőt, hazánkban is! - megeszik a kutyahúst? Mert megeszik! A disznóevésen miért nem gondolkozunk el? Mi a különbség a disznó és a kutya között? Szinte csak az élet megjelenési formája, a külsőségek. És mi ezért tekintünk az egyikre ételként, a másikra kedvencként?...

Egy disznó élete során sok szenvedésnek van kitéve, amit erőszakos haláluk végez be.

Leonardo Da Vinci: "Aki nem értékeli az életet, az nem érdemli meg azt. Ezen állatok ivadékait elválszatják a szüleiktől, feldarabolják, barbár módon lemészárolják őket. Bár az ember az állatok királya, mégis borzalmas dolgokat művel. Mások élet árán élünk. Temetőhelyek vagyunk. Gyermekkoromtól visszautasítottam a húsevést."

A malacokat elválasztják anyjuktól. Van, aki közülük hamarosan az "ún. ünnepi asztalon" végzi, citrommal a szájában. Micsoda gúnyos, hazug, alpári szokás ez!? Amelyik "tovább élhet" (???), arra pedig rabság vár, természetük nem bontakozhat ki. Csupa fájdalmas kezelésben részesülnek, farkukat csonkítják, ivartalaníthatják őket, és még mérgeket is beadnak nekik. Napfényt sem sokat látnak, ürülékükbe kényszerülnek, választási lehetőségük nincs.
-----------------------------------------------------------------

Vége a karácsonynak. Ilyenkor télvíz idején van a húsevő ember hagyományos, házi disznóvágásának ideje. (A halálgyárakban az egész év folyamán öldöklik a disznókat, malacokat.) A cikk szerkesztője a karácsonyi ünnepnapok alatt többször is fültanúja volt ezeknek a toroknak. "Egy évvel ezelőtthöz képes semmit sem változott a helyzet. Akkor majd széttörtem a falat az átérzett fájdalomból táplálkozó dühömben, és a tehetetlenségben, amit az álmomból felriasztó, kétségbeesetten visító, életéért küzdő disznó hangja váltott ki. Hosszasan, percekig visított, egetrengetően, de mindhiába. Visszhangzott a környék. A szívem szakad meg, majd szétrobbantam. Valami ilyen jutott az eszembe: Most tél van, csend, és hó, és halál..."

Talán amiatt szüntették meg a vágóhidakat, amelyek a vasútállomások közelében már csak mementói a barbár szokásnak, mert az ilyenkor hallható hangok, és a látható tortúra elriasztaná a "vásárlókat", a "gyilkosságok potenciális bérlőit", de a gyermekeket minden bizonnyal - a húsevéstől. Persze az öldöklés nem szűnt meg, csak kietlenebb helyekre kerültek át.

"Ha a vágóhidaknak üvegfaluk lenne, mindenki vegetáriánus lenne."- Paul McCartney"Az állatok a barátaink. Ne edd meg őket!" - Paul McCartney

A húsevés befejezésében fontos szerep jut annak, hogy megfelelelő ételekkel elégítsük ki étvágyunkat és testünk szükségleteit. Aki nagyon vágyik a hagyományos ízekre, az ismerje meg a hagyományos fűszerezést, amivel bármely növényt szokásosan, kielégítően elkészíthet. Segítséget jelentenek a reform- és bioüzletekben kapható növényi húsok, amelyek a megszokott ízeket kínálják, úgy, hogy ahhoz állatnak nem kell meghalnia. A továbbiakban ajánlatos megismerni az egészséges táplálkozás szabályait a vegetarianizmus egészség-irodalmának tanulmányozásával.

"A kismalacok lehet, hogy nem olyan szeretnivalóak, mint a kiscicák és kölyökkutyák, azonban pontosan ugyanannyira szenvedik a fájdalmat."
"Vegetáriánussá (vegánná) válni a legjobb dolog, amit tehetsz az állatok javára." - James Cromwell vegán színész, a gazda Babe kismalac filmjeiből

Ajánlott angol nyelvű cikk:
http://www.goveg.com/factoryFarming_pigs.asp
http://www.goveg.com/f-top10pigs.asp
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


Vissza: Állati jogok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron