Spanyol néphagyomány bikafuttában

Állatvédelelm, akciók, tüntetések - Állatkinzás, állatok jogai - Vegetáriánus állatetetés

Spanyol néphagyomány bikafuttában

HozzászólásSzerző: tami » 2011. aug. 31., szer. 14:32

Július második hete nem a bikák legszerencsésebb időszaka Spanyolországban. San Fermín ünnepén barbár szokás szerint százával kínozzák meg az állatokat a bikaviadalokon, és ez idő tájt rendezik meg a pamplonai bikafuttatásokat is.

Baszk város főutcájára minden délelőtt tucatnyi fiatal, kiéheztetett bikát hajtanak ki. Az utcára került állatok a félelemtől kiszámíthatatlanok, és agresszívek lesznek. A helyi lakosok a vérre éhes – adneralinnal teli – turistákkal közösen a megrémült állatokat ütik – vágják, kiállnak eléjük. Nem ritka, hogy némelyik nézelődőt a bikák eltapossák, felöklelik.

A barbár hagyományt nem csak a spanyol állatvédők ellenzik, a tiltakozás minden ottani, és külföldi állatbarátban is benne van.

A spanyol hagyományok mellett más népszokások is tartogatnak az állatoknak szenvedést. Az egyik magyar (lassan feledésbe tűnő), a farsanghoz kapcsolódó néphagyomány például a kakasütés.

Véres-kegyetlen játék közben a kakas fejét egyszerűen letépték vagy leütötték. A hagyomány párhuzamai megtalálhatók Dél-Amerikában is; mi a németektől vettük át, hozzájuk a görögök közvetítették, s feltehetően ott alakult ki, ahol a tyúkot háziasították: mintegy 5000 éve Délkelet-Ázsiában.

Joga van-e az embernek más (érezni, szenvedni képes) élőlényt felhasználni arra, hogy mihaszna élvezetet szerezzen önmagának? Egyszerű a válasz: nem.

Seres Zoltán

Orpheus Állatvédő Egyesület
Állatbarát Web Kuckó -
Adó 1%: 18464654-1-06
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Állati jogok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron