Nagy vita - Az állatokkal való bánásmód

Állatvédelelm, akciók, tüntetések - Állatkinzás, állatok jogai - Vegetáriánus állatetetés

Nagy vita - Az állatokkal való bánásmód

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2011. aug. 30., kedd 14:51

Dátum: 2005. október 25. kedd, 12:30 Küldte: ParsifalTegnap délután láttam az m1 Nagy Vita című műsorát a tévében. Az állatokkal "szembeni" bánásmód volt a téma. Beszámolómat olvashatod itt...

Örömmel tapasztaltam, hogy a műsorvezetők - apa és lánya, Nagy György és Székely-Nagy Katalin - az állatok pártjára álltak*, és az említett tevékenyésgek (sportcélú ??? horgászat, vadászat, stb.), ezen szokások erőszakosságát és feleslegességét hangsúlyozták. A meghívott vendégek között egy szimpatikus fiatalember is volt, aki az állatok iránti szeretetteljes vegetarianizmust képviselte. Beszéde világos és egyértelmű volt, és ő maga következetes is hozzá. Nem nagyon tudtak érveivel vitatkozni. Dávid Merlini, aki tudtommal illúzionista és szabadulóművész, szintén kinyilvánította álláspontját, kb. erre az elgondolkodtató kérdésre nem kapott választ: "Mi alapján választunk ki egy állatot, hogy azon valamit elkövessünk?" Szükséges ezt a kérdést mindannyiunknak feltennünk! A válasz pozitív változásokat idézhet elő.

*(felismerve az ember rendeltetésszerű lelkiségét, ismerve az embergyermekek ösztönös viselkedését, mondani kell-e? Természetesen...)

"Ha állatokról van szó, akkor mindenki nácivá lesz... az állatok számára minden nap Treblinka." - Isaac Bashevis Singer

Jó kis (azaz nagy) vita alakult ki. A stúdióban lévők némelyike azt hangoztatta, hogy a vadászat, a horgászat, stb. a testet és a lelket nemesíti, és a természet minden részével, így az állatokkal szemben is végtelen tiszteletet érez. A vegetáriánus fiatalembertől, és a műsorvezető hölgytől is jogosan hallhattuk a kérdést, hogy miért nem lehet csak a "Természet szépségeit élvezni", a szükségtelen erőszak nélkül! A sport legyen sport, a fair-play szabályai szerint. Merlini is hangoztatta, hogy a vadászat vagy halfogás akkor lehetne igazságosabb, ha puszta kézzel történne, az ember ne használja fel intellektusát (vagy inkább a technikai eszközöket) "atavisztikusnak tűnő igényei kielégítésére". (Tudvalevő, hogy az ember testi felépítése gyakorlatilag képtelenné teszi a vadászatra, ami egy nyílvánvaló érv a vegetarianizmusra!)"Amikor egy ember megöl egy tigrist, azt sportnak hívják, amikor viszont a tigris akarja elpusztítani az embert, azt kegyetlenségnek nevezik." - George Bernard Shaw, ír-ó

Halászok, vadászok hivatkoztak arra, hogy ezek a tevékenységek már ősidők óta az ember által végzett tevékenységek, és részei a kultúrának. Erre hadd válaszoljak Isaac Bashevis Singer Nobel-díjas író soraival:

"Sokan azt mondják, hogy az emberek a múltban mindvégig ettek állatokat, mintha ez igazolná ezt a gyakorlatukat. E logika szerint nem kell az embereket a gyilkolás megállítására oktatni, hiszen ez is egyik legkorábbi gyakorlatunk." ...

Gyakorlatilag arról van szó, hogy az embernek nehéz lemondania bármiről, amit megszokott. Pedig, ha kiderül annak értelmetlensége, feleslegessége...? A fejlődés nem azt "követeli meg" tőlünk, hogy változtassunk, keressünk, és válasszunk jobbat? De bizony!
Ha valami erőszakosat (t)eszünk, vagy támogatjuk azt, de szívünk mélyén érezzük, hogy nem kellene ezt tennünk, van más, jobb választás is, keressük meg, és bátran váltsunk.

"Aki régebbi rosszcselekedeteit jótettekkel eltakarja, úgy világít ebben a sötét világban, mint a hold felhős éjszakán." - Buddhista bölcs mondás

Dohányzás, kábítószerek, alkohol, húsevés, pazarló, erőszakos életmód, vadászat. Csak néhány olyan már-már szokássá vált cselekedet, ami embernek, és a Természet minden részének sérülését, pusztulását okozza. De mindezek elfeledtethetők! Ezek a dolgok nem hogy nem szükségesek, egyenesen ártanak is. Mi vegetáriánusok, anti-alkoholisták, nemdohányzók, nemvadászók, stb. már csak tudjuk. Mi is voltunk "vadászok, húsevők, alkoholisták". De amikor az igazság megjelent egy pillanatra érzékeink és tudatunk előtt, és gondolkodni kezdtünk, akár egy jó tanító, akár egy könyv, a szívünk legmélyéből feltörő hang, vagy bármi más hatására, rájöttünk, hogy változtatnunk kell! Erre bíztatunk mindenkit!

Lám, a vadászatot is lehet feledtetni!
Követendő Larry Bird kosárlabdázó, a Dream Team legendás alakjának példája, aki az öléstől való eliszonyodás miatt felhagyott vadászszokásával. Larry vegetáriánus.

A műsor, a "szópárbaj" egyik meghatározó, és megdönthetetlen eleme lehetett volna a gyermekek álláspontja. Ennek kapcsán Schirilla György írását ajánlom, amely remekbe szabott. Forrás: Schirilla "Változz meg szeretetből" című könyve.

"Mesekönyv és valóság

"Vagyok én egy mimóza lélek,
Tyúkot ölök, disznót herélek."
Weöres Sándor

Érdekes módon a mesekönyvekben sosem ölik meg az állatokat, és ezért arról sem lehet hallani, hogy valamelyiket megeszik. Ezek a tények nagyon elgondolkodtatóak. Miért nem mondja meg a felnőtt ember a valóságot a gyermekeinek? A válasz igen egyszerű - nem akar a kicsik előtt szégyenkezni! És az egészet a gyermek ősi, ösztönös világának tetszésére állítja be. Ezért bátran állíthatom, a mesekönyvek és a különböző mesék félrevezetik a felnövő nemzedéket az állatvilággal kapcsolatos kérdések területén. Nézzük meg, mi az igazság és mi a mese? Az igazság az, hogy az állatokat nem tartják tiszteletben az emberek és egyáltalán nem szeretik őket. Kivéve egy-két fajtát a háziasított állatok közül. Például sok macskát kiheréltet szerető gazdája, mert úgy kényelmesebb vele együtt élni. Csupán kihasználják őket. Ahol zavarnak, kiirtják, ahol valamilyen értéket képviselnek, azért irtják ki. Sokat közülük megesznek, de előtte szörnyű körülmények között lemészárolják őket. Általában az ember az állatokat szereti az állatkertben nézni, ahol a vadak életfogytig tartó szabadságvesztésüket töltik. Szereti a múzeumban, kitömött állapotban bámulni, tenyészteni, vadászni, megenni, otthon tartani, természetellenesen nevelni. Szereti leigázni és szolgálatba állítani.
Ezzel szemben a mesekönyvek teljesen mást hazudnak. Egy olyan állapotról mesélnek, mely meglehetősen ideális, és szinte a paradicsomi állapotokat tükrözi, ahol ember és állat jó barátok. Ezekben a gyermekeknek írt történetekben mindenki egyenjogú és oda-vissza segítőkész, de ha az állatvilág megszemélyesített alakjai között mégis találunk becstelen, rossz figurát, akkor sem úgy tanítják móresre a rosszat, hogy például agyonverik vagy szőrmét csinálnak belőle, hanem inkább mulatságosan megleckéztetik. Az igazi szép, klasszikus mesékben nincs halálos öldöklés, az állatok megkínzása, megevése és így tovább. A gyermekek és az állatok együtt játszanak, labdáznak. Ahol teljes egyenrangúság uralkodik, sőt, a kisgyermeket úgy állítják be, mint akinek ajándék az állatokkal való együttlét. A mesékből úgy tűnik, hogy ez mindig így lesz. Dehogy lesz így! Aztán amikor a kölyök felnőtté válik, rájön, hogy a mesekönyvek becsapták őt! Az állatok a valóságban olyan rabszolgák, akiket akár föl is falhat az uruk! Így a felnőtté vált szépen elfelejti a meséket és beáll a többi jellemhibás közé! Nyilvánvaló igazság, hogy a föntiekben leírtak azért alakultak így, mert az ember a mesék világában éli meg azt, amit igazán szeretne. És miért ne lehetnének az emberek és az állatok a valóságban is társak, barátok. Az ember-állat kapcsolatot az embernek, mint tudatos lénynek bölcsen kellene irányítani, nem kihasználva szellemi fölényét.
Természetesen nem a mesekönyveket kell megváltoztatni, hanem a valóságot!""Ha nem tennéd ezt egy kutyával, akkor miért tennéd egy hallal? Ne tedd!" (A Peta képe - http://www.peta.org)

Beszámolóm végén legyen itt a "Nagy lélek", azaz Gandhi egy remek felismerése és útmutatása.

"Ha szigorúan vesszük semmilyen cselekedet és semmilyen ipar nem lehet meg egy bizonyos mennyiségű erőszak nélkül, akármilyen kicsiny is az. Még maga az élet folyamata is lehetetlen egy bizonyos mennyiségű erőszak nélkül. Amit tennünk kell, az az, hogy minimalizáljuk azt a lehető legkisseb mértékűre."

2005.10.25. kedd
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


Vissza: Állati jogok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron