ételeink és a környezetvédedelem

Hulladékprobléma, környezetvédelmi akciók, környezetszennyezés

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. ápr. 15., pén. 17:19

Ezt ide tesszük: hasonlóak jköhetnek ide a témában:
+-+-+-+-
<i>"meg szerintem elvezetesebb fel liter friss almalevet inni, meg utana almapepet enni, mint 8-10 almat elragcsalni. " - tigristomi </i>

A "lényerés" környezetvédelmi oldala.

A centrifugát le kell gyártani, használni kell: ipar, szennyezés, szállítás, fogyasztás, hulladék, energiapazarlás, ... Ezen infón is érdemes elgondolkodni, és felhasználni választásunkban. A FELELŐS MAGATARTÁSnak ez is része. Én ezért sem centrifugálok. De ha valaki így tesz, tegye kézi erővel, préseljen.

Környezetvédelmi szempontból jó lehetne a vásárolható visszaváltható üveges lé, de az üveg nem visszaváltható, s a kapható levek sem magyarok, ráadásul hőkezeltek (de legalább is nem frissek), ráadásul drágák is.
Igaz nem gyümölcs, de pl. a céklát, répát, sőt az almát itthon is lehet vegyszermentesen termeszteni, könnyen, olcsón...reméljük hamarosan valaki belevág. :)
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


HozzászólásSzerző: flower » 2005. ápr. 15., pén. 18:28

Nekem van itthon gyümölcscentrifugám, nem találok benne semmi kivetnivalót. Azért vegyük figyelembe, hogy nem élhetünk bennszülött módjára a civilizációban. Egyesíteni kell a régi bölcsességeket és a modern technikát. A civilizációnak is van jó oldala. Mert ha átesünk a ló túloldalára, az sem jó. Nem lehet mindig úgy élni, hogy állandóan azon kell gondolkoznunk, hogy most ezt a cd lemezt vagy wc papírt vagy ezt gyümölcscentrifugát vajon hogy állították elő...
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: nawesh » 2005. ápr. 16., szomb. 7:42

Biztos, hogy összetett dolog ez. A gyümölcscentrifugát le kell gyártani, vagyis ezzel munkahelyek teremtődnek, és meg tudnak élni az emberek. tetszik-nem tetszik, a pénz fontos szerepet tölt be társadalmunkban....

nekünk is van gyümölcscentrifugánk. Engedtünk egy reklám csábításának. Először a többfunkciós multi izét vagy 50 ezer Ft-ért hirdették. Mi akkor vettük meg, amikor 20 ezer Ft volt. Fél évvel később már 2 db-ot is adtak ezért az árért. Most akkor mennyi a valódi ára? :wink: :?

Ám hozzá kell tenni, hogy csak 2-3 hetente használjuk. Egyszerűbb a préselés :wink:

Igazán úgy érzem, hogy nem szükséges, hogy az ember körülvegye magát elektromos ketyerékkel. Mosogatógépet, mikrót, fagyasztót használni energiapazarló dolog. Ám vannak eszközök, melyek könyebbé teszik az életünket..
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: flower » 2005. ápr. 16., szomb. 13:41

Így van! Mikró tök felesleges,meg nagyon káros is. Mosogatógép sem kell. Hűtő azért legyen. És mosógép is!! Azon is van takarékos progi, és nem kell annyi mosóport beletömni, és öblítő sem kell..
:!:
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: Norci » 2005. ápr. 17., vas. 20:24

a mikró borzasztó! megöli az ételt, műanyagot csinál belőle!

portugáliában lépten-nyomon lehet frissen facsart gyümilevet kapni, és nem is drága! másfél literes palackban asszem két juró :-) és szinte harapni lehet, érezni benne a rostokat, tehát a gyümölcshusi is benne van, semmi nem vész kárba. nem értem, hogy nálunk ez miért nincs!!! :(
Avatar
Norci
Grafomán
 
Hsz: 826
Csatlakozott: 2004. dec. 31., pén. 1:00

HozzászólásSzerző: nawesh » 2005. ápr. 18., hétf. 6:05

Talán azért nem lehet, vagy csak nagyon drágán frissen facsart gyümölcsleveket kapni, mer a reklámok is azt sugallják, hogy a dobozos rostos levek 100 %-osabbak, mintha gyümölcsből facsarnánk :?

A mikro tamaszikus (halott) ételt készít bármiből.
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: Szilvi » 2005. ápr. 18., hétf. 8:46

Nincs gyümölcscentrifugám, van turmixom, azt ki is használom. Szerintem húsdarálóval lehetne pótolni a turmixot, az meg nincs még nekem. Az is gép, de legalább nem fogyaszt áramot.

Örököltem egy kézi kávédarálót, amivel nagyon jól lehet mogyorót darálni, szinte krém lesz belőle. Kicsit tovább tart, mint az elektromossal, de az ember legalább tudatában van, hogy mivel jár, amit megeszik, így kissebb mennyiség fogy :D

szilvi
Szilvi
Törzsvendég
 
Hsz: 239
Csatlakozott: 2004. szept. 9., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. ápr. 18., hétf. 12:28

Tetszenek a hozzászólások... csak így tovább

"Az úgynevezett haladásnak minden vívmánya bizonyos veszteségekkel jár együtt: például a társadalom gazdagodik egy találmánnyal, de ugyanakkor elvész egy olyan tulajdonság, mely mindannyiunkkal vele született. A művelt embernek hintaja van, de már alig tudja használni a lábait. Remek genfi órája van, de csillagászati naptárt szerez be, mivel bízik abban, hogy a könyvben minden tudnivalót megtalál, egyetlen egy csillagot sem ismer fel az égbolton s nem veszi észre sem a tavaszi, sem az őszi napéjegyenlőséget.
<b>Az értelmes ember minden henye dolgot elvet magától s mindig visszatér végül is ahhoz, ami neki a legszükségeseb."</b>

Ralp Waldo Emerson
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: Boldogsag » 2005. máj. 7., szomb. 9:46

A Föld szenved. Nagy vonalakban a fajok gyorsuló pusztulása, az őserdők pusztítása, hogy hely legyen legelőknek, a termőréteg elvesztése, a víz folyamatosan növekvő szennyezettsége, a légszennyezés mind visszavezethető egy dologra: a hús jelenlétére az emberi táplálkozásban. Semmilyen más, általunk, vagy az emberiség által meghozott döntésnek nem lenne olyan drámai hatása bolygónk ökológiájára, mint a húsevés abbahagyása melletti döntés.
Avatar
Boldogsag
Grafomán
 
Hsz: 1064
Csatlakozott: 2005. ápr. 21., csüt. 0:00

HozzászólásSzerző: nawesh » 2005. júl. 11., hétf. 20:23

http://www.geographic.hu/index.php?act= ... =1&id=4126

Elképesztően sok vegyi anyag a Balti-tengerben élő halak szervezetében

A Balti-tenger némely területéről származó halak szervezetében annyi vegyi anyag van, hogy nem hozhatók forgalomba az EU piacán - figyelmeztet a WWF, a nemzetközi természetvédelmi szervezet.


Nos igen... együnk egészséges halat :? 8O
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: syzygy » 2007. szept. 27., csüt. 20:07

Avatar
syzygy
Írogat
 
Hsz: 92
Csatlakozott: 2006. márc. 25., szomb. 1:00

Re: ételeink és a környezetvédedelem

HozzászólásSzerző: tami » 2011. feb. 7., hétf. 0:15

A Göteborgi Egyetem és a Chalmers Műszaki Egyetem kutatói szerint, ha megadóztatnák a hús-, a tej és a tojástermelést, tonnánként 60 eurót fizettetve a széndioxidra átszámított üvegházgáz-emisszióért, akkor 7 %-kal csökkenhetne az európai mezőgazdaság üvegházgáz kibocsátása.

Amennyiben a termelés csökkenése miatt felszabaduló földeket bioenergia termelésére hasznosítanák, akkor hatszor ekkora emisszió-csökkentést lehetne elérni, állítják a svéd tudósok.





Úgy számolnak, hogy ha a hús- és a tejfogyasztás a magasabb adók/árak miatt visszaesik, akkor az alacsonyabb termelési szint miatt kevesebb metán és nitrózus oxid kerül a levegőbe. Ezzel párhuzamosan egy indirekt kedvező hatás is létrejön: mezőgazdasági területek szabadulnak fel, amin energia-növényeket lehet termelni.

A mezőgazdaság jelentős üvegházgáz termelő ágazat: globálisan az emisszió 20 - 25 %-áért felelős.

Az élelemtermelés miatt bekövetkező üvegházgáz-kibocsátás mennyiségét mérni bonyolult dolog: a fő emisszió-forrás a tehenek bendője, ahonnan a metán, és a szántóföldek, ahonnan a műtrágya-használat miatt nitrózus oxidok jutnak ki a légkörbe. Másik oldala a dolognak, hogy ezeknek az emisszióknak a csökkentésére nincs hatékony megoldás. A táplálkozási szokásokon azonban lehet változtatni, és a változás nagy jelentőséggel bírna. Ha marhahús helyett csirkét fogyasztunk, az emisszió 90 %-kal csökken. Ha marhahús helyett babot - akkor az emisszió-csökkenés 99 %-os.

\"Normálisan az élelemtermelés emissziójára kellene kivetni az adót. Mivel ez a gyakorlatban nem megoldható, és mivel a hús- és tejfogyasztásról más fehérjeforrásra való átállás ilyen nagy hatású változást hozna, rámutatunk, hogy az adót közvetlenül a hús- és a tejfogyasztásra kell ráterhelni\" - mondja Stefan Wirsenius, a Chalmers Műszaki Egyetem Energia és Környezet tanszékének kutatója.

A marhahúst kellene a legmagasabb adóval terhelni a javaslat szerint, mert annak előállítása jár a legnagyobb üvegházgáz-kibocsátással. A csirke- és a sertéshús előállításakor kisebb az emisszió, ezért az adója is alacsonyabban állapítandó meg.

\"Ma, amikor adózunk a benzin után, és emisszió-kvótáik vannak az ipari létesítményeknek és az erőműveknek, nincs eszköz az élelem-termelés üvegházgáz-kibocsátásába való beavatkozáshoz. Ami azt jelenti, hogy nem fizetjük meg táplálékunk éghajlati költségét.\"

\"Ha a világ elszánja magát a globális üvegházgáz-kibocsátás jelentős csökkentésére, akkor szűkében leszünk a termőföldnek, olyan sokra lesz szükség a bioüzemanyag-termeléshez. Ezért nagyon fontossá válik, hogy hatékonyan használjuk fel a termőföldet az élelmiszer-termeléshez és a táplálkozáshoz. A marhahús előállításához hússzor annyi termőföld kell (kalóriánként), mint a bab megtermeléséhez.\"

A 60 euró/tonna széndioxid-kibocsátás ellentételezés - ami kevesebb, mint a fele a benzin adójának több európai országban - a számítások szerint körülbelül 15 %-kal fogja csökkenteni a marhahús-fogyasztást.

\"Ez az adó egyáltalán nem arra irányul, hogy erőszakkal vegetáriánussá tegye az embereket, csak egy kicsit klímatudatosabb táplálkozásra biztatja\" - mondta Wirsenius.

Forrás:
http://www.eurekalert.org/pub_releases/ ... 012511.php
http://www.fuggetlen.hu/article.php?sid ... ed&order=1
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Környezetvédelem

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 13 vendég

cron