állati üzemanyag

Állatvédelelm, akciók, tüntetések - Állatkinzás, állatok jogai - Vegetáriánus állatetetés

HozzászólásSzerző: csoki » 2007. ápr. 22., vas. 11:43

Két amerikai óriásvállalat, a ConocoPhillips olajtársaság és a világ legnagyobb húsfeldolgozójaként számon tartott Tyson Foods közös bejelentése szerint sertészsírból fognak dízelüzemanyagot előállítani. Az új termék már idén kapható lesz az USA töltőállomásainál.

A bejelentés szerint a megújuló energiaforrás ezen formája környezetbarátabb lesz a hagyományos dízelnél. Miközben kémiailag teljesen egyenértékűnek tekinthető vele, felhasználásakor jóval kevesebb széndioxid keletkezik, kéntartalma pedig egyáltalán nincs. Az elkövetkező két évben a ConocoPhillips várakozásai szerint 175 millió gallon állati dízelt állítanak majd elő évente, ez nagyjából az olajcég összes dízel előállításának a 3 százalékát tenné ki.

Az előállításhoz a Tyson Foods előkezelt zsírját kapják majd meg, ami eddig elsősorban a szappanok, kozmetikumok és az állateledelek összetevője volt. A nekibuzdulásnak anyagi okai vannak, az Egyesült Államok ugyanis gallononként 1 dollár adókedvezményt ad az állati tetemekből és egyéb élelmiszeripari hulladékokból üzemanyagot előállító olajcégeknek.





A növényi alapú bioetanollal ellentétben az állati dízel nem fog az élelmiszertermelés rovására menni, hangoztatta Geoff Webster a Tyson Foods projektvezetője, azaz nem lesznek külön az üzemanyaggyártásnak tenyésztett állatok. Csupán a mellékterméket adják át az olajcégnek, így vélhetően sikerül kiküszöbölni egy etikai kérdést, sokan ugyanis kritizálják a bioetanol számára történő növénytermesztést, mivel arra a terménymennyiségre a világ több pontján is nagy szükség lenne, mint élelmiszer.

Az állatokból készülő üzemanyag sem szűkölködik azonban ízlésbeli, etikai, sőt egyes helyeken még vallási kérdésekben, az állatvédők máris kimutatták a foguk fehérjét. A PETA nevű, az állatok jogaiért harcoló szervezet a globális felmelegedéssel példálózik, mondván, az ENSZ nemrég napvilágot látott jelentése szerint a húsipar nagyobb mértékben járul hozzá a globális felmelegedést elősegítő károsanyag kibocsátáshoz, mint a világ összes járműve, beleértve a repülőgépeket is, így szerintük ez a megoldás halmozottan hátrányos helyzetű lenne.

Az állati zsírból és egyéb hulladékokból készülő dízel, melynek alapanyagai között a sertések mellett számítanak a szarvasmarhákra és a baromfikra is, nem tisztán kerülnének a kutakhoz, hanem az előállítás során vegyítenék a hagyományos dízellel, így nem lehetne megmondani, hogy a járműbe tankolt üzemanyag állati eredetű-e vagy sem.


http://www.sg.hu/cikkek/51851/uzemanyag_serteszsirbol

Visszatérünk az állati vonóerőhöz, csak egy alternatív formájához :S
Avatar
csoki
Újonc
 
Hsz: 7
Csatlakozott: 2006. jún. 6., kedd 0:00


HozzászólásSzerző: nawesh » 2007. ápr. 22., vas. 15:33

két gondolat:

Egyrészt hogyan lehetnek ilyen szűklátókörűek, hogy azt hiszik az állati bio(?) etanol nem megy az élelmiszertermelés rovására? Hát az állat mit eszik?

Lesznek majd szántóföldek, ahol a tejelő teheneknek és lesznek, ahol a dízel teheneknek termelnek takarmányt?

Eddig is évente 60 milliárd állatot megöl, kizsákmányol az emberiség. Növekedni fog ez a szám?

S vajon mikor jutunk el az egyre kínosabb üzemanyaghiánynál a drámai felismeréshez: nem csak állatból, de akár emberből is lehet bioüzemanyagot előállítani?
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Állati jogok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 21 vendég

cron