MEATOUT Nemzetközi Veggi napok

HozzászólásSzerző: parika » 2007. jan. 17., szer. 23:12

1. hogy kell egy ilyet szervezni?

nekem az a tapasztalatom, hogy egy-két embernek kell a szervezést a kezébe vennie és ha még nincsen gyakorlat a szervezésben és hiányoznak az anyagok, (plakát,szórólap) akkor érdemes inkább korábban elkezdeni a szervezkedést.
ha ez a két ember mindet szervez akkor utánna pár önkéntessel (hogy hányan legyenek lásd hatos pont) akik a szervezök kéréseit követik meg lehet birkózni a feladattal.

a két szervezö késziti el a tervet a célnak megfelelöen.
vagyis az elsö lépés: mi is a célunk?
- a MEATOUT az egy internacionális nap ami föleg a vegetáriánus/vegán életmódot szeretné az emberekhez közelebb vinni.
- Meatout 1985-óta létezik. Egy ugynevezett FARM (Farm Animal
Reform Movement) kezdte el az USA-ban és manapság az egész világon növekszenek a támogatóik.
- A német VeBu (Vegetarier Bund) is csatlakozott ehhez a mozgalomhoz és ök is MEATOUT-nak nevezik ezeket az akciósnapokat, mert solidálisnak akarják mutatni magukat a mozgalommal szemben: Mert ha az egész világon egy motto alatt tevékenykedünk, akkor hatásosabb a médiákra (TV, Újság stb...) mintha minden csoport külön levest fözne.
- Europai szinten az European Vegetarian
Union (EVU) koordinálja a kampányt. és ök is vezetik a sajtómunkát.
- Semmiféle elöirás nincsen, hogy hogyan nézzenek ki a különféle akciók. Ez rá van hagyva az egyes csoportok kreativitására.
- Aki tehát egy infoasztalt szervezni szeretne akkor kitomolhatja magát az ötleteivel: szórólapozni, szinházat játszani, politikai beszédet tartani, vegán finomságokat kinálni, feel free.
- Célja a német Meatout-nak (amit mi is igy átvehetünk): érdeklödést kelteni és felvilágositani. Vegetáriánus vagy vegán az finom, egészséges és "igaz". Étkezés mint Környezetvédelem, Étkezés mint bázis emberi értékeknek és mindenek elött Étkezés mint feltétele az igazságosságnak és békének.
- Meatout támogatói: Joaquin Phoenix, Pamela Andersen, Stephanie Kindermann, német mester amatör boxoló: Elena Walendzik, német mester Rugby St. Pauli Johanna Jahnke, a Bodybuilding Világbajnok és VEGÁN: Alexander Dargatz és a Kabarettista Ingo Insterburg.

2. hova érdemes szervezni?

Én mindenképp Budapestet, vagy egyéb nagyobb várost ajánlanék. De egy kisvárosban is lehet szuper akciókat tervezni. Nem kell hogy Infoasztal legyen. (Pl. Szórólapozás a sétálóutcában vagy zenélés két nagy plakát között megy infoasztal nélküll is. stb...)
Alapvetöen a helyszin attól függ, hogy mit tervez az ember. Mindenki kicsiben kezdte. nem kell rögtön egy DVD-s nagyvászonú Filmbemutatást tervezni. (ami legtöbször az áram hiánya miatt szóba se kerülhet, hacsak nem van Autoakku, és ehhez tartozó Változóáram-kábel amit a Beamer vagy Tévéhez csatlakoztathatunk) Aki kreativ, annak nem kell a drága cucc. És idövel igy is úgy is megnövekszik az anyagleltárunk. Egyre több cuccot kapunk, szerzünk be ismerösöktöl, amit szuperul felhasználhatunk ötleteink kivitelezéséhez 
Kerüljétek a Vasútállomás környéket. Igaz egy-két ember néha vár vonatra, viszont a legtöbben rohannak a vonathoz, vagy sietnek a hosszú út után haza.
Probáljatok kiindulni magatokból. Mikor lenne nektek idötök és kedvetek valamilyen téma iránt informálodjatok? Legtöbb ember a sétálóutcákban bumliznak szombatonként. Ez se mindig jó, mert idegesek lehetnek az emberek, ha vásároló lázban vannak.
Jó tapasztalatom volt eddig olyan helyeken ahol az emberek kikapcsolódni mennek. Pl. Tavaknál, vagy egyéb turisztikai helyeken.

3. mikorra érdemes szervezni?

szombati napok mindenkinek valószínüleg a legjobbak. Akkor vannak elég aktivisták és vannak elég publikumotok is. Idötartam kb. 10-11h-tól addig, amig az üzletek be nem zárnak, vagy ha nem üzletek közelében vagytok, tehát tónál, dunaparton, akkor este 18 óráig.
Elöre érdemes több helyet megnézni szombatonként, hogy vajon mennyi ember van ott. És hogy inkább rohannak vagy bumliznak.

4. minimálisan milyen erőforrás szükséges?

Ez is attól függ, hogy mennyire igényes és komplikált az amit szeretnétek csinálni. Ha csak egy vegán zenész leül két feltünö Plakát közé és két másik ember beszélget az emberekkel esetleg pár vegán rezeptet osztogatva, akkor a plakát nyomtatásán kivül minden easy.
mi ugy csináljuk, hogy azok, akik teljes idejükben dolgoznak, azoknak ugye inkább pénzük mint idejük van. ök sponzorálják a kisebb nyomtatási költségeket. Ennek fejében azok akiknek több az idejük, mert tanulók, vagy munkanélküli stb. azok szervezik az akciókat. Ök adják ki az „instrukciókat” és szereznek be saját maguk is pár dolgot, ami idöigényes vagy utánajárásigényes. Ha két szervezö jól elosztja a munkát, akkor senki sem szakad bele az akcio kivitelezésébe.

5. mik a legfontosabb dolgok? engedélyek? mik?

Elöre egy info: két lehetöség van, attól függöen, hogy mit csináltok: vagy tüntetést vagy Infoasztalt jelentetek be. Attól függ, hogy mennyi idövel az akció elött kell bejelenteni az akciót.. Mi mindig tüntetést jelentünk be, mert azt nem tudják megtiltani->szólásszabadság- és mert majdnem mindet használhatunk és tehetünk :)

- Sajnos Magyaro.-on még nem jelentettem be egyetlen akciót sem. Itt németben egy Tüntetés (Infoasztallal) minimum 48 órával az akció elött bejelentö a helyi rendörségnél, vagy a tanácsháza egyik osztályán. Telefonálni kell és kérdezösködni, hogy ezt hol kell Mo-on bejelenteni. Ha február végén megint dolgom lesz Magyaro.-on, igérem ezt a részét megérdeklödöm ott helyileg. Viszont most jut eszembe, hogy megkérdezek valakit, aki ezt biztos tudja, hogy hol kell az ilyeneket bejelenteni. Fontos hogy ha több mint 2 ember szórólapozik, (itt legalább is igy van) akkor az egy gyülekezés. Ha nem jelentettétek be, akkor ez engedély nélküli gyülekezés és büntetendö.
- Alapvetöen a tüntetés az a szólásszabadságnak egy formája és nem kell hogy engedélyezzék, csak ugymond bejelentése a kötelezö. Amit viszont sajnos bizonyos esetekben nem mindig ugy átvesznek az a helye a tüntetésnek. Néha arra hivatkoznak, hogy más tüntetés van pont ott pont akkor azon a helyen, ahol ti akartok tüntetni. Hogy ezt a problémát hogyan oldjátok meg, az megint csak egyéni. Néha arra hivatkoznak, hogy sok a sétáló abban az utcában, ezért egy mellékutcába akarnak benyomni benneteket. EZ NEM HELYES! és ha ilyet akarnak, akkor nem szabad elfogadni. A tüntetés lényege, hogy sokan lássák és legyen publikum. Ha ezt akarattal hátráltatni akarják akkor ez SZABÁLYTALAN AZ Ö (rendörség vagy egyéb állami dolgozó) részéröl! Ilyen esetben forduljatok segitségért nyugodtan hozzám, vagy ha ismertek joggal foglalkozót akkor ahoz.
- egyéb hivatalos jogi szabályzatot e pillanatban nem tudok mondani, mert nem ismerem a magyar helyzetet.

- Bejelentés igy nézhet ki:
-----------------------------------------------------------
Tisztelt Hölgyeim és Uraim,

Ezennel bejelentek egy tüntetést.

Téma: MEATOUT - Nemzetközi veggi napok
Kezdet: 31.03.2007, 10:00
Vége: 31.01.2007, 18:00

Hely: Váci utca, 1xxx Budapest, a Metrofeljárat közelében

Várható résztvevök száma: 8-10 személy*

Bejelentett tárgyak:
Pavillon, Asztal, Aláiráshoz üres lista, Klappständer(?), Megaphone, Plakátok, Információs anyagok, Kiállitási anyagok, Gyertyák, Kosztümök, Hangszer, Video, Auto amibe a Videoanlage be van épitve. Stb..

Felelös:
Név: Nagy Lajos
Utca: Példautca 15
Irányitószám, Helység: 1147 Budapest
Fax: 123456789

Külön felhivom a figyelmet arra, hogy nem kérek értesítést, amit nekem fizetnem kell.

Köszönettel:

Nagy Lajos
-----------------------------------------
* inkább többet irjatok, mert különben nem tüntetés, hanem infoasztal, ami nem esik a szólásszabadság alá! Minimum 8-at irjatok.

6. milyen programmal érdemes készülni?

Gondolkodjatok el azon, hogy kinek lenne egyáltalán ideje ezek a MEATOUT napok alatt. Én egyenlöre csak egy akciót terveznék. Méghozzá szombatra. Esetleg vasárnapra még kizárólag szórólapozást minden más nélkül. (Bejelenteni be lehet, de ha teljesen kikészültök szombaton akkor nem muszály élni a lehetöséggel vasárnap.)
Ha össze tudtok szedni kb. 3-4 aktivistát, akkor avval már el lehet kezdeni valamit. Méghozzá nem is keveset! Ha ebböl a 4-böl egynek nincsen munka miatt annyi ideje, az lehet a sponzor , támogató. A képek magukért beszélnek amiket ide küldtem.

apropo sponzor!
érdeklödjetek a biopontnál, hogy nem e adnának ingyenes probákat amit osztogathattok, és ez nekik is reklám lenne. föleg a gabona-kolbász nagyon supi a vegabondtól :) viszont már most kezdjétek el a cégeket kérdezni, hogy küldenének e valamit erre a meatout-ra. készitsetek fotókat az akciótokról, és köszönjétek meg a termékeket.
szßojatejet ha valaki sponzorálna az szupi lenne. akkkor csak kis müanyag pohárkákat (vagy papir) vesztek és osztogathattok.


7. milyen anyagokat vigyünk?

Ha Pl. egy tüntetést infoasztallal esteleg zenével terveztek akkor ilyesmi anyagokra lesz szükségetek:
• Összecsukható tapétázó asztal, obi ban lehet olcsón kapni
• Pavillon (nem muszály, csak kicsit profibb külsöt ad)
• Asztalteritö (az is profibb kinézetnek kéne. Na meg mutatósabb is. Sima egyszinü fehér a legjobb.)
• Ha vegán kostolókat szeretnétek osztogatni, készithettek sütit pl. Tojás és tej meg minden féle állati nélkül. Sokan nem hiszik el, hogy szuperul lehet sütni tojás nélkül. Ezért mindig jó, ha van valami rágcsálnivaló, és ez odavonzza az embereket az asztalhoz)
• Készitsetek egy aláirási listát pl. egy szörmét eladó cég ellen. Ebben is tudok segiteni, (kb. Fél óra alatt kész is) ez azért lenne jó, mert ez is odavonnza az embereket az asztalhoz, ahol beszélgetésbe kezdhettek az állatvédelemröl, étkezésröl stb.
• Zene mindenképp felhivja a figyelmet rátok. Ha van egy hordozható cd lejátszótok az is szupi. Viszont vigyázat! Ha olyan dalokat játszotok le amik nem szabadon felhasználhatóak, tehát minden dal ami a rádióban is jön, akkor nagy pénzt kell elvileg ezért fizetni... küldhetek linket, ahol olyan gyöngyörü dalokat legálisan le tudtok tölteni, amik szabadon felhasználhatóak. Persze ha valaki valamilyen hangszeren játszik, az is tuti jó lenne 
• Videokat lejátszani csak azoknak ajánlom, akiknel autojuk van és abba tenném bele a tévét a dvd lejátszóval meg a hangfalakat. Igy védve van a járókelöktöl és az idöjárási viszontagságoktól. Viszont ebben az esetben mindenképp irjátok bele a bejelentésbe hogy egy auto tévével és hangszórókkal a tüntetés idejére ott marad. Apropo auto: ha autoval szállitjátok a cuccokat, akkor mindenképp irjátok azt is bele a bejelentésbe, hogy a rakodás idejére szeretnétek behajtási engedélyt kapni.
• Ugynevezett vásárló-stoppolót...nem tudom mi az magyarul...egy háromszögben felállitott plakáttartó. Ez szupi lenne, de valószinü drága. Ez is viszont csak egy eszköz a figyelemfelkeltés céljára.
• Hogy ne szálljanak el a szórólapok, gumizzátok minden paknit össze. Igy még elmerik venni az emberek, és mégse száll el.
• Kis diszités nem árt. Pl. plasztik virágok, vagy valami más témához illö.
• Ha van valami élethü vagy hasonló állatkinzással kapcsolatos készitményetek, amelyiken mint az iskolában megmutathatjátok, hogy milyen rossz is az állatoknak, akkor használjátok! Mi egy igazi nercet különleges eljárással ugy feldolgoztattuk, (talán ismeritek a plastinieren szót. A test világa kiállitás ezzel a móddal jött létre.) gyakorlatilag test konzerválás, de nem üvegbe és nem kitöméssel, hanem a nedvesség a testböl elvonják és plasztikkal kitöltik. Szóval egy ilyen nerc-et állitunk ki. Sokan megállnak és megnézik és igy szóba kerülünk velük  de csinálhattok egy ketrecet maradék rácsból és bele tehettek plüss állatot. És egy A4-es lapra oda irjátok: pl: ez az állat egy életet tölt egy ilyen ketrecben. Csak azért hogy egyesek hencegjenek a szörméjével.
• A legfontosabb: szórólapok. Magyar nyelvü. Ebben tudok segiteni, ha szeretnétek. Leforditok (igérem jobb magyarral mint most) 3 különféle szórólapot és ti kinyomtatjátok. Olcsó nyomtatási lehetöség lehet copy shop okban diákoknak. Nyomtassatok A4 es lapra két szórólapot A5-ös formátumba. Legjobb ha kétoldalasan, de nem muszály. Ha semmi de semmi nem jut eszetekbe evvel kapcsolatban, akkor február végén ha haza megyek kinyomtatok pár százat. Ha csak ötletek kellenek, hogy is néz ki egy szép szórólap, akkor küldhetek pár példát emilen, vagy postán is.
• Megaphone- hangfelerösitö nem muszály, viszont jó ha van. Igy egyszer egyszer bemondhatjátok, hogy miért is vagytok itt, hogy mi a célotok és beszédet is tarthattok vele. Hangszóró nélkül nem érdemes beszédet tartani. Ugy se lehet hallani.
• Plakát/ok amiket egy kartonra ragasztva odaköthettek egy fához
• A4-es kinyomtatott képek, amiket egy spárgára mint a frissen mosott ruhák felakasztotok csipesszel. Érdemes laminálni (plasztikfóliába tenni) igy többször fel lehet használni öket és nem baj ha egy kicsit csöpörög az esö.
• Olló, ragasztószalag, csipeszek, tüzök, mesterséges vér (piros feték) gyertyák, kosztümök stb...
• Receptek
• sponzorált finomságok plusz információk, hogy hol lehet beszerezni a finomságokat.

8. hogy néz ki egy program?

Hát ez a fantáziátoktól függ :) küldök még linket képekhez, ahol elleshettek egy két ötletet.

9. milyen lehetséges problémákra, konfliktusokra készüljünk fel?

Erröl már irtam fennt, de különben minden megtörténhet. Irtam már hogy felmérgesedett járókelök a tévének neki akart esni. Viszont ebböl azért nem indulnék ki. Mindenképp készüljetek fel hosszú beszélgetésekre, ahol néha nehéz udvariasnak maradni. Páran nevetnek, vagy azt mondják, hogy miért nem tüntettek az emberekért, vagy miért nem ez meg az ellen... legtöbbször ezek az emberek maguk még csak a kisujjukat se mozditották semmiféle téma érdekében sem. Tartsátok a szemetek elött, hogy az, amit ti csináltok, az dicséretre méltó és ne hagyjátok magatokat szidni. Ilyeneket csak ignorálni kell. Problémát okozhat az idöjárás, a rendörök (fogalmam sincs, hogy milyen szigoruak a rendörök magyarországon.) nekünk volt már rá példa, hogy megtiltottak egy két képet felakasztani, mert azt mondták, hogy túl borzasztó. Viszont ez nem szabályos a rendörök részéröl. De sajnos ott helyszinen legtöbbször nincsen az embernek jogi tanácsadója. Egy két városban a bekelentés után a rendörség a tüntetés elött el akar beszélgetni veletek (a bejelentövel) hogy hogy képzelitek el a tüntetés lefolyását, hogy mi hogy fog lezajlani, hogy milyen hangosak lesztek, hogy hányak várhatóan csatlakoznak hozzátok stb... tudnotok kell, hogy a városok egyre jobban ki akarják az ilyen akciókat a csirájában folytani. Mert ha tüntettek, akkor nem fizettek stand-hely pénzt. Ezért nincsen érdekükben, hogy ti ott álljatok, ahol a legjobb hely olyanoknak akiktöl csomó pénzt kaszálhatnának. Viszont nektek jogotok van arra hogy a véleményeteket kinyilvánitsátok mert demokráciában élünk! A tüntetés az állatkinzó állattartás és kihasználás ellen az egy ilyen véleménynyilvánitás alá esik.



10. mit és HOGYAN kommunikáljunk az embereknek?
igen, es a legfontosabb. Udvariasan. Még ha pont benneteket szidnak akkor is. Gondoljatok arra, hogy mások is hallják a beszélgetést, vagyis azt hogy a másik kiabál. Ha ti nyugodtak maradtok, nem szitjátok a tüzet, akkor ti vagytok a nézök szemében az okosok és ti nyertétek el a járókelök szimpátiáját. Soha ne üljön senki az asztalnál. Unott képet ne vágjatok. Ne egyetek az asztal mögött, ne dohányozzatok az asztalnál. Ne vegyetek fel csak fekete és sötét ruhákat, mert az szektás jellegü vagy csak elriasztó.
• Ne álljatok egy vonalban az asztal mögött mindenki egyszerre!
• Egy ember áll az asztal mögött, és beszélget az érdeklödökkel akik az asztalhoz jönnek. A többiek az asztal elött, mintha járókelök lennének ott állnak és lapozgatnak. Ismeritek a trükköt: egy üres üzletbe senki nem mer bemenni, de ha már vannak bennt vásárlók, egyre többen jönnek.
• Az ember az csoportos lény. Kicsi a valószinüsége, hogy valaki egyedül az asztalotokhoz odamerészkedik, ha 4 ember áll vele szemben. Ezért is jó a kerek asztal. Ott az asztal mellett állunk és nem választ el minket a járókelöktöl. Pszichologiai tanulmányt nem kell elvégezni, de azért jó ilyenekröl is elgondolkodni.
• Fontos, hogy sok sok érvetek legyen minden kérdésre!
• Ha nem akartok támadási felületet nyújtani, akkor csakis vegán érvekkel érveltek. Mert ellentmondásos, ha valaki tejet iszik és nem is tartja rossznak, viszont a húsevést elvetendönek tartja.
• Nálam csakis vegán aktivisták segitenek pont e miatt. A vegetáriánusok sokszor nem ismerik az érveket a különféle kihasználási formák ellen. Mert csak a hús-fogyasztás ellen vannak.
• Ha valamit nem tudtok megválaszolni 100%os biztossággal, akkor ne mondjatok valami kitalált számot, vagy érvet. Mondjátok meg, hogy ezt sajnos nem tudjátok megválaszolni, de megadjátok az e-mail cimeteket és irjanak nektek és utánnajártok. Vagy küldétek a másik aktivistához, aki esetleg tudhatja a választ.
Stb... minnél több lesz az akciótok száma, annál nagyobb lesz itt is a tapasztalatok.

------------------------------------------------------------------
egyenlöre ennyi jutott eszembe. bocsi, csak pont megint idöhiányban szenvedek :( különben szebben fogalmaztam volna.

válaszolt a ralph a meatout szervezöje. azt most tényleg nem tudom már leforditani... holnap...
Avatar
parika
Törzsvendég
 
Hsz: 387
Csatlakozott: 2005. márc. 17., csüt. 1:00


HozzászólásSzerző: giyandeva » 2007. jan. 18., csüt. 13:07

köszönjük Parika!
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár

HozzászólásSzerző: nawesh » 2007. jan. 19., pén. 10:44

én is benne vagyok :wink: :wink:
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: parika » 2007. jan. 19., pén. 13:48

apropo nem következetes:
semmi képp nem szabad egy tüntetés. infoasztal ideje alatt börcuccokat, gyapjút, selymet, filcet (gyapjúból van) szörmét viselni. hacsak nem piros festékkel le van öntve és egy illö szöveggel van ellátva. mint: ez önnel is megtörténhet, ha más élölények szörét viseli. vagy: egy tábla a nyakban, aki szörmebundát visel: "én egy pofátlan ignoráns idióta vagyok. szörmét viselek.
senkit nem szidhattok igy, akkor is ha néha szeretnétek. (büntetendö) viszont ha a saját nyakatokba akasztjátok, senki nem szólhat egy szót se.
itt meg például vicces ez a szitkozódási törvény: ) nem mintha szitkozódni kéne! nem is ajánlom. pl, azt hogy gyilkos nam mondhatod valakinek. viszont azt mondhatod, hogy gyilkos banda :) tehát a szörmeipar az egy gyilkos banda az ok :) mert nem személysértés. csak vélemény nyilvánitás :)

a mail összefoglalva igy hangzott a német szervezötöl:

van egy szervezet, ami a tetöszervezete az összes vegetáriánus szervezetnek. (Inernational Vegetarian Union)www.ivu.org. Nézzd meg ott Hungary alatt. ezeket találtam:

http://www.ivu.org/hungarian/
http://www.vegetarianus.hu/
http://www.vegetarian.hu/

mi a vebu anyagokat vesszük (www.vebu.de) meg tierbefreier, tierfreunde, peta szórólapokat.

(megjegyzésem: de nekik nincsen magyar nyalvü szórólapuk...igy nem marad más mint hogy egy kettöt leforditsak. ismerem a 99%át a szórólapoknak. kiválasztom a legjobbakat és elküldöm a szöveget a szervezöknek e-mailen. egy meatout szórólap is van, de csak németül. azt ki probálom csikarni belöle :) mert azt nem ismerem.)

nézzetek körül a www.meatout.org oldalon -irja ö. azt gondolja, hogy talán vannak elözö évböl magyar aktivisták talán akik csináltak akciót.

hát sajnos ennyi. még megprobálok valaki másnak irni. viszont angolul nem tudok. szerintem a FARM-nak kéne irni.

bye
parika
Avatar
parika
Törzsvendég
 
Hsz: 387
Csatlakozott: 2005. márc. 17., csüt. 1:00

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2007. jan. 19., pén. 18:24

Szia Parika!

Az egyetlen magyar oldal a http://www.vegetarianus.hu/

Velük kéne felvenni esetleg a kapcsolatot? Egyébként mire gondol a német szervezet? nekik esetleg van tapasztalatuk, infós anyaguk?
Úgy tudom ők egyébként az Egészségvár Alapítvány.

Ismerem is őket, (találkoztam velük egy buliban) bár nem tudom ők benne lennének e egy ilyen buliban.

Infó/szóró anyagok tekintetében köszönjük a segítséget előre is.

Angol-magyar fordításban számíthatsz rám Parika. nekem ez megy(eget) :D

Remélem sikerül összedobni az anyagot. Norcival és páran is jelezték már, hogy mint a VEG lépnénk színre... mivel számításaink szerint addigra kész lesz a profil, az új cikkek, információk.


Gábor
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár

HozzászólásSzerző: parika » 2007. jan. 19., pén. 21:59

egy ötlet, amit megcsinálhatnátok hasonló modon plakátnak. nagyobb mint A4-es az biztos drágább. igy ha csak szöveg, akkor több A4-es re nyomtatunk otthon.

Kép

"Valaki üt. Mit tettem? Vér szagot érzek. Mi történik itt? Már hallom a többieket üvölteni! Meg kell halljak. Meg akarnak ölni! Hová? El kell meneküljek innen! Mindenütt rácsok vannak! Az üvöltések egyre hangosabbak lesznek! Nem akarok meghalni! Nem..."

Kép
Egy tompa zajt hallottam. Aztán minden sötét lett.
Hirtelen ismét világos lett! Leirhatatlan fájdalmak!
Valahol fütyül valaki egy dalt.
Avatar
parika
Törzsvendég
 
Hsz: 387
Csatlakozott: 2005. márc. 17., csüt. 1:00

a k

HozzászólásSzerző: syzygy » 2007. jan. 31., szer. 20:42

"Ha nem akartok támadási felületet nyújtani, akkor csakis vegán érvekkel érveltek. Mert ellentmondásos, ha valaki tejet iszik és nem is tartja rossznak, viszont a húsevést elvetendönek tartja.
Nálam csakis vegán aktivisták segitenek pont e miatt. A vegetáriánusok sokszor nem ismerik az érveket a különféle kihasználási formák ellen. Mert csak a hús-fogyasztás ellen vannak." - Parika


A jó öreg vega-vegán ellentét... :? Nos, kérdem én: a Meatout vega vagy vegán esemény? Mert eszerint kellene hozzáállni. Nyilván a vegán már egy fejlettebb létforma, de egy vegetáriusnak is lehetnek érvei és igenis ismerheti a tényeket. Esetleg még nem jutott el oda, hogy minden állati terméket kirekesszen az életéből (vagy valami miatt nem is akarja ezt) - de mindenesetre már tett valamit azzal, hogy a húst elhagyta. Mondjuk én sem vagyok büszke arra, hogy fogyasztok tejterméket (és igen, tudom, h ez mivel jár!), egyszer tutira vegán leszek, már fejlődök. :)

Szóval ha nem szennyezem be az akciót a jelenlétemmel, akkor én is szívesen részt vennék a szervezésben!!!
Avatar
syzygy
Írogat
 
Hsz: 92
Csatlakozott: 2006. márc. 25., szomb. 1:00

HozzászólásSzerző: parika » 2007. jan. 31., szer. 21:24

fontos, hogy vegán érvek jöjjenek. szerintem. ez csak magánvéleményem. a meatout vegán vagy vegetáriánus nap. tehát az, amit csinál belöle az ember.

én csak tapasztalatomat irtam le, mert igen csak kinos helyzettel is volt már szerencsém. nem is egyszer. pl. amikor egy vegetáriánus aktivista a biotej mellett állt ki nagy szavakkal. miközben a járókelö aki kiismerte magát a témával csak pár kérdést tett fel: "és az ön bioteje miatt egy állat se szenved? és a környezet csak a húscélra tartott állatok miatt szennyezett? és mi történik a borjúkkal, amik az ön bioteje miatt jönnek a világra? a biotej elöállitása során akkor nem pocsékolunk el feleslegesen természetes eröforrást?"
hát nagyon ciki... a tojástémáról nem is beszélve...

egy nem vegán aktivista, aki csak otthon vegetáriánus, tehát házon kivül vegán, 16 éves, inkább nem folytat beszélgetéseket ilyen kinos helyzetek elkerülése érdekében. pedig ismeri az érveket. viszont ha megkérdeznék hogy ö vegán e akkor hazudnia kéne. ezt nem szeretné.

szerintem attól függ, hogy ki szervezi és hogy mit szeretnétek elérni. ha "csak" húsevés ellen szeretnétek egy akciót csinálni, akkor nem 100%-ig fontos, hogy kizárólag vegán aktivisták legyenek. és ki mondja, hogy a tanuló nem e növi ki a mesterét :) tehát egy vegetáriánus is csinálhat vegánt :) ha nem elhallgatja és kritika nélkül hagyja az egyéb állati termékek konzumát.

forditsak akkor szöveget szórólapokhoz? talán csak ötletnek, vagy küldjek német nyelvü szórólapot és leforditjátok ti?

ki veszi kézbe a szervezést?

elnézést hogy ilyen sokára irok, de uton voltam egy hétig. csak internetkévézóban voltam pár percre...

már alig várom hogy meatout legyen magyarországon :)

hol szeretnétek csinálni? budapesten? vagy hol laknak az aktivisták?

üdv:
parika
Avatar
parika
Törzsvendég
 
Hsz: 387
Csatlakozott: 2005. márc. 17., csüt. 1:00

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2007. feb. 1., csüt. 11:54

Szia Parika!


Igen, kérlek adj ötletet és fordítást szórólapokra. köszönjük.

A tüntetési engedélyt egy budapesti társunknak kéne megkérnie. KI lenne az?

Helyszín: Blaha Lujza térhez mit szóltok?

Én kézbe venném a szórólapok formázását, szerkesztését. Egy meat out napra hány db. ot kéne kb. nyomtatni?

És szerintem arra lenne szükség, hogy ide beírná ki venne részt BIZTOSAN és pl. mit tudna segíteni:

pl:
- nyomtatás
-asztal/székek hozása
-némi vega kaja - kínálni és hogy ne éhezzünk
-ki hozna laptopot? vagy más demostráló eszközt?


és akkor pl megegyezhetnénk szerintem abban is, hogy akkor bárki vega jöhet, de vegán érvek mellett álljunk ki. És ha tegyük fel vki eszik tojást vagy tejet, akkor ha rákérdeznek, akkor mondja azt: "egyre inkább szorítom ki az étrendemből mert beláttam nem helyes" szerintem ez jó hozzáállás.
Szerintetek?


ÉS egy fontos dolog még: aki jön minél jobban készüljön fel a vega témákból!
-állat jogi érvek:
-egészség
-gazdasági érvek
-környezeti érvek

infók iTT:
http://www.veg.hu/modules.php?name=News&new_topic=2

http://www.veg.hu/modules.php?name=News&new_topic=16


Hirtelen ennyi jutott eszembe.
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár

HozzászólásSzerző: Gega23 » 2007. feb. 1., csüt. 15:00

Én sem vagyok vegán, csak lakto, de iszonyat kevés tejterméket fogyasztok, azt is csak ami az ételekben benne vannak. Ennek ellenére én is szeretnék résztvenni a rendezvényen.

Syzygy: szerintem gyere nyugodtan, minél többen leszünk, annál jobb. De tényleg érdemes felkészülni a kérdésekre.

Gábor: a plakátokat megszerkesztem én szívesen, csak lehessen valahol kinyomtatni.
Ételt meg lehetne kérni vegán éttermektől, hátha megszponzorálnak minket.
(Éden, Napfényes Ízek, Biopont stb.)
Gega23
Grafomán
 
Hsz: 706
Csatlakozott: 2005. okt. 30., vas. 0:00

HozzászólásSzerző: nawesh » 2007. feb. 1., csüt. 16:49

én lemaradtam, ez mikor lesz?
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2007. feb. 2., pén. 12:35

MEATOUT 2007

Március 30. - Április 1.
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2007. feb. 3., szomb. 8:56

Van valaki jó kapcsolatban boltokkal, éttermekkel, akik ételt, kóstolót adhatnának?, pl. a Gega által felsoroltakkal? Valaki jár hozzájuk enni? Vagy én vállaljam be a velük való kapcsolatfelvételt "egy kissé" messzebről? ;)

Ja, elég lesz az akció csak Budapesten, de az minél nagyobb legyen. Hogy a médiának is felkeltsük a figyelmét, erről még ráérünk gondoskodni.
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: Fanni » 2007. feb. 9., pén. 23:26

És arra is érdemes felkészülni, hogy arra mit válaszoltok, ha megkérdezik, mit adsz a kutyádnak és a macsekodnak.
Vagy erre is megvan már a válasz?
Avatar
Fanni
Inkább olvas
 
Hsz: 10
Csatlakozott: 2007. jan. 16., kedd 1:00

HozzászólásSzerző: Fanni » 2007. feb. 9., pén. 23:32

Ha a meatout plakátjain kívül más vegán szervezet plakátjait is kitehetitek,
akkor ajánlom a köv. weboldalt:

http://www.veganoutreach.org/advocacy/resources.html
http://www.veganoutreach.org/
Avatar
Fanni
Inkább olvas
 
Hsz: 10
Csatlakozott: 2007. jan. 16., kedd 1:00

ElőzőKövetkező

Vissza: Programok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég

cron