kérdés

Vallás vegetáriánus szemszögből, filozófiai kérdések, híres bölcsességek

k

HozzászólásSzerző: mintaka » 2006. jan. 11., szer. 22:59

Sziasztok!

Felmerült bennem néhány kérdés...gondoltam megosztom Veletek :D
A holnapi "gerinctelen állatfajok" vizsgámra készülök és tanultam pár érdekes dolgot:

pl.: egysejtűek: szaporodhatnak ivarosan és ivartalanul osztódással, ekkor "pontenciálisan halhatatlannak" tekinthetők....,de akkor a lélek is osztódik????

aztán...

endoparaziták: vannak olyan férgek pl.: húrférgek, mételyek...stb. (nem akarok taxonómiai leírást adni :D ) amik a gazdaszervezetüket megölik, pl.: amelyiknek a hangya az egyik köztes gazdája... a hangya szervezetében kifejlődik a lárvája és elindul a hangya agya felé..ekkor a hangya viselkedése megváltozik és éjjel elhagyja a bolyt, felmászik egy fűszálra, abban erősen megkapaszkodik és úgy marad... de ilyenkor ki irányít kit?????

vagy...

futóbogarakban élősködő féreg, fejlődésének utolsó stádiumában a gazdaszervezetét vízparthoz "írányítja" (ilyenkor már szinte minden létfontosságú szervét megette a parazitoid), h ott elhagyja azt.... a bogár úgy marad....(azaz szinte csak a "váza")

pl.: izomsejtek... pár napig életben tarthatók egy petri-csészében megfelelő táptalajon....

...ok, én eddig úgy gondoltam, h minden élőlénynek van lelke, de már nem vagyok biztos benne....

( nem valószínű, h a nagy gondolkodók mikroszkóppal járták volna a természetet...)
mintaka
Írogat

Hsz: 78

HozzászólásSzerző: Padrosa » 2006. júl. 4., kedd 18:03

Ha megvizsgálod, mire emlékszik testünk egyetlen sejtje...
Mindenre
Az ősrobbanásra, és onnantól kezdve a szervetlen és szerves élet valamennyi titkára, növények és állatok titkára s főleg arra az emberre, akinek minden egyes sejtje magában rejti egész testének s valamennyi más sejtjének titkát.
Egyetlen óvatlanul otthagyott sejtjéből meg lehet találni a bankrablót.
Sőt, visszamenőleg valamennyi ősét is: még az elporhadt csontok is "emlékeznek".
És ez csak egyetlen sejt.
ez a parányi kis helyen összesűrített végtelen információt tartalmazó adatbank a biztosítéka annak, hogy élet van: tizenhatmilliárd év történetét sűríti emlékezetében ez az apró sejtecske, s biztosítja azt, hogy a megtörtént események tapasztalatai örökké fennmaradjanak. És megismételhetők legyenek.
Padrosa
Írogat

Hsz: 161

HozzászólásSzerző: mintaka » 2006. júl. 4., kedd 18:41

köszi :)
mintaka
Írogat

Hsz: 78

Vissza: Vallás, spiritualitás