évfordulók a fenntartható fejlődésért

Hírek, érdekességek a vegetárius hírességek életéről az ókortól napjainkig

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. dec. 1., szer. 16:23

Évfordulók

2004. december 1. szerda,

1930: W. K. Kellog bevezette a 3x8 óra helyett a 4x6 órás munkaidőt michigani gabonapehely gyárában.

Így több embernek adott kevesebb fizetéssel kevesebb munkát. A kísérlet óriási sikert hozott, a kevesebb pénz ellenére a több szabadidő miatt a munkások és családjaik sokkal boldogabbnak érezték magukat. A gyár termelékenysége is nőtt, a rövidebb munkaidőben jobb kedvvel dolgoztak.
Ennek ellenére a cég igazgatósága nem rokonszenvezett Kellog munkásbarát vezetési filozófiájával és egy évtized múltán, a II. világháború kitörésekor megragadták az alkalmat és visszaállították a 3x8 órás munkabeosztást. A munkások azonban nem felejtették el a boldogabb "kevesebb pénz de több idő" korszakot, 1946-ban újra kiharcolták a 4x6 órás munkarendet és a fenyegetések, elbocsátások, lejárató kampányok ellenére közel négy évtizedig, 1984-ig meg tudták őrizni ezt a vívmányt.

Megjegyzés (Nawesh): Vajon mennyivel lenne hatékonyabb a munkád, ha naponta 6 órát kellene a munkahelyeden töltened? Mert mit is teszünk: felkelünk, rohanunk, tömegközlekedünk, vagy autóba ülünk (az a rosszabb megoldásJ) és napi több órát töltünk az utazással. (Most természetesen „csak” azokról a szerencsésekről beszélünk, akiknek van munkája.)A munkahelyen stresszhatások tömkelege ér bennünket, 8 órán keresztül (nem is beszélve az esetleges túlórákról) És hazaérünk fáradtan, nyugtalanul. Ajándék lenne az a napi plussz két óra. Azt hiszem, még valóban annak az árán is, ha kicsit kevesebbet keresne ezáltal az ember… De az egészség megfizethetetlen. Nem mellékesen megjegyezném, hogy Kellog bizony vegetárius volt.

- - - - -
1946: Megjelent az Élet és Tudomány első száma a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert beköszöntőjével.

Ezt azért tartottam fontosnak megjegyezni, mert Szent-Györgyi Albert is vegetárius volt. (Nawesh)
- - - - -
1955: Egy fekete nő, Rosa Louise McCauley (szül. 1913. febr. 4.) nem volt hajlandó átadni a helyét a buszon egy fehér férfinak, Montgomery-ben (Alabama, USA), ezért letartóztatták.

Martin Luther King Jr. erre meghirdette a tömegközlekedés bojkottját, amely 1956. dec. 21-én ért véget, amikor a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy a bőrszín szerinti elkülönítés a buszokon alkotmányellenes.
1957-ben McCauley elköltözött Michigan-be az üldözések miatt. 1996-ben megkapta a Szabadság elnöki medált, 1999-ben pedig a Kongresszus arany medálját.
- - - - -
Megjegyzés (Nawesh): Az emberi történelem szinte mindig valamely többség és valamely kisebbség visakodásáról szól. Általában elfeledkezünk róla, de amikor Kolombusz, vagy a puritán atyák amikor kikötöttek Amerika partjainál NEM üres földet találtak. Ott éltek emberek. Ám a fehér ember úgy gondolta, sok lesz az nekik, és a barbárok (értsd: nem keresztények) nem érdemlik meg ezt a szép és hatalmas földet. A gyarmatosítóktól az újkori gyarmatosítók vették át a satfétát. Mexikó és az Egyesület Államok hadserege válogatott módszerekkel irtotta az indiánokat. (ma már úgy nevezik magukat: született amerikaiak) Az egyik legalantasabb módszer, amikor himlővel fertőzött takarókat ajándékoztak a törzseknek. Egész népek haltak ki így….

Egy amerikai tábornok mondott azt: „csak a halott indián jó indián.” És eltelt másfélszáz esztendő, majd egy amerikai tizedes azt mondotta Irakban: „Csak a halott mudzs /mudzsahed/ a jó mudzs.” Hát soha sem tanulunk a történelemből? Gyermekkorom döbbenetes képe volt a történelemkönyvemben: a XIX. Századi Indiában az ún. szipoj lázadás idején a szipoj katonákat a britek az ágyúk csöve elé kötözték. A bűnük az volt, (ami miatt gyakorlatilag az egész lázadás kitört) hoyg nem voltak hajlandóak marhafaggyút használni a puskáik tisztításához. Mert a hinduk tisztelik a tehenet…. Gyerekfejjel nem értettem, ma már értem…

Persze nagyot fordult a világ kereke és a fehér ember, a fehér ember által képviselt kultúra hanyatlásnak indult. De ez már egy másik dohogás története:J
-----------

1959: Az Antarktisz-szerződést 12 ország írta alá Washingtonban - többek között az USA, Nagy-Britannia, a Szovjetunió és Franciaország. A kontinens semlegesítéséről szóló szerződés 1961. június 23-án lépett hatályba, és kimondta: az Antarktiszon tilos katonai támaszpontokat és erődítményeket létesíteni, hadgyakorlatokat folytatni, és bármilyen fegyverkísérletet végezni. Magyarország 1984-ben csatlakozott az egyezményhez.

Megjegyzés (Nawesh): Örvendetes, hoyg Magyarország is csatlakozik az ilyen szerződésekhez. Hamar aláírtuk a kyotói klímaegyezményt is. (Az USA nem!!!) Igaz könnyen vállaltuk, mivel a rendszerváltoztatás környékén tönkrement a szennyező iparunk, így nagymértékben csökkent a szennyező kapacitásunk. De legalább általunk is kisebb lesz az Antarktisz fölötti ózonlyuk. A tegnapi nap negatív híre volt viszont, hogy az Antarktiszon 1600 km hosszú utat építenek, hogy a bázisokat ne csak légi úton tudják elérni. Így a motorizáció új korszaka nyílik meg a déli kontinensen is. Szerintem akkor jön el a vég, amikor Forma 1-et szerveznek ott és megnyílik az első McDonalds is:L

- - - - -
2002: A világon mintegy hatvan város világította ki híres épületeit, tiltakozva a sok országban még törvényes halálbüntetés ellen.

Nawesh:Egy híres ember mondotta: Amíg vágóhidak lesznek, addig börtönök is lesznek. Van összefüggés: amíg az ember szívében elfér a brutalitás, hogy állattestvéreinket az ínye érdekében lemészárolja (naponta több milliónyit), addig embertársai kárára is könnyen tesz. Mert mi a különbség hogy embert együnk, vagy állatot: hús és vér mindkettő????

- - - - -
Az AIDS elleni világnap (WHO, 1988 óta)
Kb. negyvenmillió AIDS-fertőzött ember él ma, 2003-ban ötmillióval nőtt a fertőzöttek száma, hárommillióan viszont meghaltak közülük.
Első eseteit az atlantai járványügyi központ jelezte 1981-ben. Ekkor Afrikában már javában dühöngött a járvány. Az immunrendszert rombolja le, szabaddá téve az utat a végül halálossá váló fertőző és daganatos betegségek előtt. Jelenleg a drága kezelések csupán a tünetek súlyosbodását lassítják.

Olyan az AIDS, mintha az emberiség karmikus büntetése lenneL

Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 2004. dec. 01. http://bocs.hu
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


december 2. cs

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. dec. 2., csüt. 18:35

2004. december 2. csütörtök,

Advent első hetét éljük. Advent a Várakozás időszaka. Négy hét, amikor az embernek lehetősége lenne, hogy tudatosabban azokkal foglalkozzon, akik fontosak számára. Csak pótcselekvésként tesszük ezt: rohanunk, tülekedünk ajándékot vásárolni, de a szívünk lehet, hogy üresen kong… Advent első vasárnapja, első hete a Reményé. Reménykedjünk egy jobb világban: amikor nem lesz ember embernek farkasa, amikor elfogadott lesz a vegetárius étkezés, amikor tele lesznek a városok vegetárius éttermekkel, amikor a munkahelyen, az iskolában természetesen vegetárius menüt is lehet választani. Uram, nem kérünk sokatJ


1552: Xavéri Szent Ferenc spanyol jezsuita (Francisco de Jassu y Javier) halála Szan-csao szigetén (szül. 1506. ápr. 7.). A két India és Japán apostola. India, Pakisztán, külső Mongólia, a spanyol turizmus és a baszk pelote nevű labdajáték védőszentje.
- - - - -

Nawesh: Európa csodálkozik. Évszázadokon keresztül importálta vallását a világ minden sarkába. Kereszténnyé akarta tenni a büszke inkák unokáit, a karib szigetek lakóit, a hindukat, a sógunok népét, mindenkit… S ma Európábában mecsetek, ashramok, minaretek, zen-központok, bahai templomok, Shíva szentélyek és Krishna templomok találhatóak mindefelé. Talán ez a világ rendje és így áll vissza a spiritualitás egyensúlya….


1901: Gillette szabadalmaztatta az első eldobható borotvát.

Nawesh: S az egész életünk eldobhatóvá váltL Eldobhatóak a táskáink, a tollaink, a papírjaink (ó, áldott informatikai alapú társadalom: sokkal több papírszemetet termelünk, mint akár évekkel korábban, amikor számítógépet sem láttunkL )és gyakran azt hisszük, hogy ugyanígy eldobható a házastársunk, a gyermekünk, a szeretőnk… az érzelmeink is L

- - - - -
1942: Üzembe helyezték a világ első atomreaktorát Chicagóban, többek közt az olasz Enrico Fermi, valamint Szilárd Leó és Wigner Jenő munkája eredményeként. 1943. március 1-jén a túl erős radioaktív sugárzás miatt üzemen kívül helyezték a reaktort.

Nawesh: megoszlanak a vélemények az atomenergia hasznosságát/kárát tekintve. Tény: az atomerőmű nem ereget káros füstfellegeket a magasba. S az is óriási probléma, hogy hova helyezzék el a felgyülemlő sugárszemetet….
- - - - -

Forrás: Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 2004. dec. 02. http://bocs.hu
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

december 3. p

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. dec. 2., csüt. 21:33

2004. december 3. péntek,

1586: A burgonyát Kolumbiából Sir Thomas Herriot bevitte Angliába.

És először csak mint szép, virágos növényt termesztették, míg valaki meg nem kóstolta. Táplálkozástudományi szempontból soka az egekig magasztalták és sokan lehúzták a krumplit. J

A BURGONYÁRÓL:
http://www.patikamagazin.hu/index.php?cikk=3840

(Nawesh)
- - - - -
1984: Bhopalban (India) a Union Carbide vegyi gyár tartályából emberi mulasztás miatt 42 tonna mérgező metil-izocianát gáz szabadult ki. Néhány nap alatt 2500-3000 ember halt meg, s a mérgezéstől kb. 50 ezren súlyosan károsodtak (több ezren meg is bénultak). A következő években - a feltételezések szerint - további több ezer ember halálát is a gázmérgezés okozta.

Nawesh: Az ember soha nem tanul a múlt hibáiból. Hol háborúkban (Ypern – Hollandia, I. világháború; Kurdisztán, Irak, az I. öböl háború után)használja a mérges gázokat, hol békében (?) pusztít a vegyszer, mint Bhopalban. S a bűnösök még ma is büntetlenül élnekL

http://www.tudatosvasarlo.hu/index.shtm ... nm&x=17590

- - - - -
1992: Az Aegean Sea nevű görög tankhajó zátonyra futott, és 80 000 tonna olaj ömlött a tengerbe a spanyol vizeken.

S ez sajnos nem az egyetlen katasztrófa voltL Mindegyik után halott állatok ezrei, milliói. Nincs szörnyűbb látvány, mint egy olajtól ragacsos szárnyú védtelen madár, amit halálra van ítélve. Féktelen energiaéhségünk áldozatai… (Nawesh)

1967. március 18.::
Egyesült Királyság - A Torrey Canyon Cornwall partjainál zátonyra futott, 80 000 tonna (919 000 hordó) nyersolaj ömlött a vízbe.
1970. március 20.:
Svédország - Legalább 438 000 hordó olaj ömlött a tengerbe az Othellóból egy ütközés során a Tralhavet-öbölben.
1972. december 19.:
Omán - A brazíliai Horta Barbosa tankerrel történt ütközés után a dél-koreai olajszállító Sea Star 840 000 hordó nyersolajjal szennyezte az Ománi-öbölt.
1977. február 25.:
A libériai illetőségű Hawaiian Patriot a Csendes-óceán északi részén kigyulladt, 723 000 hordó olaj ömlött a tengerbe.
1978. március 16.:
Franciaország - Körülbelül 1,6 millió hordó nyersolaj ömlött ki az Amoco Cadiz tankhajóból, amikor Portsall közelében zátonyra futott. Ez volt a legsúlyosabb, Franciaországot érintő tankerbaleset: a bretagne-i tengerpartot 125 mérföld hosszúságban szennyezte be az olajfolt.
1979. július 19.:
Trinidad és Tobago - Hozzávetőleg 2,2 millió hordó nyersolaj ömlött a tengerbe Tobago partjainál, miután az Atlantic Empress és az Aegean Captain összeütközött.
1983. augusztus 6.:
Dél-Afrika - Tűz ütött ki a spanyol Castillo de Bellver tankeren, ami miatt 1,8 millió hordó könnyű nyersolaj kapott lángra Fokváros partjaitól nem messze.
1989. március 24.:
Egyesült Államok - Az Exxon Valdez sziklának ütközött Prince William Soundnál, több mint 240 000 hordó nyersolajat engedve az alaszkai partok menti tengerbe.
1990. február 7.:
Egyesült Államok - Az American Trader tankhajóból 30 000 gallon nyersolaj ömlött a tengerbe, 22 km hosszú olajszőnyeget alakítva ki a Bosa Chicán, Dél-Kalifornia egyik legnagyobb természetvédelmi területén.
1991. április 11.:
Olaszország - Havennél, Genovától 7 mérföldre több mint 50 000 tonna friss és részben elégett olaj ömlött a tengerbe.
1992. december 3.:
Spanyolország - Az Aegean Sea nevű görög tankhajó zátonyra futott, és 80 000 tonna olaj ömlött a tengerbe.
1993. január 5.:
Skócia - a Shetland-szigetektől délre, Braernél 84 500 tonna olaj ömlött a tengerbe.
1996. febrár 15.:
Nagy-Britannia - a Kelta-tengeren, Milford Haven kikötőjének közelében mintegy 65 000 tonna nyersolaj ömlött a tengerbe.
1999. december 12.:
Franciaország - Az Erika tartályhajóból Bretagne partjainál 13 000 tonna nehéz dízelolaj ömlött a tengerbe.
Forrás: WWF
- - - - -
1997: Nemzetközi Aknabetiltás Egyezmény (vö. márc. 1.).
Magyarország az első napi aláírók közt van.
Az 1991-ben létrejött Nemzetközi Aknabetiltás Kampányban (International Campaign to Ban Landmines, ICBL, www.icbl.org) 75 országból kb. 1300 civil szervezet vesz részt. Béke Nobel-díj 1997 az Egyezmény kiharcolásáért. Kelet-Európából elsőként a Bocs Alapítvány csatlakozott, 1995-ben.

Nawesh: Mert milyen könnyű aknákat telepíteni. Mely megállítja az ellenséget.. (Erről egy vicc jut eszembe: Petike mi szeretnél lenni? Katona – válaszolja a kisfiú… De hát a katonákat megöli az ellenség! A kisfiú elgondolkodik: Akkor ellenség szeretnék lenni!)

Vienam, Kambodzsa, Bosznia és sorolhatnánk a régi és új háborús tűzfészkeket, ahol aknák milliói várják a földbe rejtve, hogy valaki rájuk lépjen… Az angliai kergemarhavész idején (megjegyzés: kergerépa nincs!!!) több alternatíva is létezett szerencsétlen beteg és nem beteg állatok likvidálására. A leghumánusabb az volt, hogy ingyen adják Indiának őket, ahol meg nem eszik az állatokat, de az ottani állomány vérfrissítésére jók lesznek. Ez nem valósult meg. Az aknák úgy jöttek a képbe, hogy volt, aki azt javasolta, hogy vigyék az állatokat az aknamezőkre, ha már úgyis meg kell halniuk. Ez ugyan eléggé nem állatbarát megközelítés, ahogy az sem, ahogyan végeztek a milliónyi szarvasmarhával: leölték őket és tömegsírba velük. Hol is láttunk ilyet? L

Egy akna előállítási költsége 3-30 $ (kb. 600-6000 Ft/db), míg a felszedés költsége 300-1000$, vagyis kb. 60 000 – 200 000 Ft.

http://www.c3.hu/~bocs/lbc/turelm.htm


Forrás: Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 2004. dec. 03. http://bocs.hu
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

december 4. szombat

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. dec. 2., csüt. 22:11

2004. december 4. szombat,

1947: Az Országgyűlés elfogadta a vallásfelekezetek közötti megkülönböztetés megszüntetéséről, a teljes egyenjogúsításukról szóló törvénycikket.

Nawesh: A XVI. században Erdély megelőzte a korát, amikor négy felekezetnek vallásszabadságot adott… De nagyon, nagyon fontos, hogy minden ember úgy imádhassa a legfensőbbet , ahogy szeretné…
- - - - -
1952: Olyan nagy és gyilkos füstköd képződött Londonban, hogy külön szó keletkezett rá: szmog.

Légszennyezés világszerte

http://www.c3.hu/~levego/9801/980108.htm

2000: Moszkva és Szentpétervár között üzembe helyezték az első orosz nagysebességű vonatot. Óránkénti 200 kilométeres sebességnél Moszkva és Szentpétervár között 8 óráról 4 és fél órára rövidült az utazási idő.
- - - - - - - - - -

Kétszáz évvel ezelőtt egy átlagember számára a világ a faluját jelentette. Talán életében ha eljutott a Városba. Majd jöttek a vonatok, az autók… A TGV és a szuperszónikus repülők. Tavaly pedig az első űrturista,. Vajon mikor mehetünk piknikezni a Holdra?

Forrás: Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 2004. dec. 03. http://bocs.hu
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

december 5, vas

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. dec. 2., csüt. 22:35

2004. december 5. vasárnap,

1957: Leningrádban vízre bocsátották az első atommeghajtású jégtörőt (hossza 134 méter, legnagyobb szélessége 27,6 méter, merülése 9,2 méter, 44 ezer lóerős). Menet közben két méter vastagságú jeget tudott áttörni.
(Lassan már nem lesz mit törni az északi sark felé...)

Nawesh: No és ott vannak az atommeghajtású tengeralattjárók. Időnként némelyik (Kurszjk) elsűllyed atomfegyvereivel és kétszáz fős legénységével…

1963: Bhagwan Sri Deep Narayan Mahaprabhuji , a Jóga a Mindennapi Életben Rendszer ® alapítójának paramguruja ezen anapon, reggel 5 órakor távozott el a fizikai világból:

A mahasamadhiról:

- - http://forum.szegedvaros.hu/viewtopic.php?t=473
Sri MahaprabhuJiról:

http://www.joga.hu/lineage/index.html#S ... haprabhuji

http://www.ganga.hu/?page=konyv#am

1978: Aláírták a szovjet-afgán barátsági, jószomszédsági és együttműködési szerződést.

A jószomszédsági szerződésekből mindig háborúk és „rossz szomszédsági” kapcsolatok születnek – Nawesh

Forrás: Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 2004. dec. 03. http://bocs.hu
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

MIKUL

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. dec. 7., kedd 16:16

2004. december 6. hétfő,

1868: A XLIV. törvénycikk kimondta, hogy Magyarország minden polgára, bármely nemzetiséghez tartozzék is, egyenjogú. Az államnyelv magyar, de a nemzetiségek használhatják anyanyelvüket minden területen.

Nawesh: és milyen szép lenne, ha ez mindenütt így lenne a világon: egyenrangú lenne Erdélyben a románnal a magyar, egyenrangú lenne a palesztin a zsidóval Izraelben; a yucatani indián a spanyolajkú mexikóival, Ruandában a hutu a tuszival, Irakban az iraki az amerikai katonával és sorolhatnánk tovább…

És nem utolsó sorban, ha tiszteletben tartanánk az állatok jogait (ha egyáltalán lennének az állatoknak jogaik) az élethez…
- - - - -
1906: Goldmark Péter Károly fizikus születése (+1977. dec. 7.). 1933-tól Amerikában élt, az ő eredménye az első színes televíziós adás, amellyel a CBS amerikai társaság 1950. január 12-én lépett a nyilvánosság elé. 1970-ben az Apollo-10 űrhajósai az általa készített miniatürizált színes TV-felvevőt használták a holdexpedició során. Ő dolgozta ki a TV-adások rögzítésének módszerét.

Valahol olvastam, hogy a színes televízió kevésbé serkenti a néző fantáziáját, mint a fekete-fehér. Bár maga a tévézés egy teljesen passzív cselekvés… (Nawesh)
- - - - -
1992: Az Ayedha mecset lerombolása nyomán országos erőszakhullám tört ki Indiában.

Nawesh: a vallásnak segíteni kellene, nem gátolni. Indiának a türelem és a vallási tolearncia országának kellene lennie. Egyértelmű, hogy a hindukat felháborítja (többek között) a mohamedánok és keresztények húsevése. Ám ez nem alap arra, hogy gyűlöljék őket, vagy az életükre tőrjenek, hiszen ezzel a hinduizmus (és a jóga) egyik alaptanítása, az AHIMSA (nem ártás) elve ellen vétenek. A hinduizmusnak példát kellene mutatnia, erőszakmentes tevékenységével. Mahatma Ghandi is így szabadította fel Indiát a brit uralom alól. Ha egy hindu húst eszik, az talán olyan, mintha egy mohamedán sertéshúst enne, vagy egy katolikus semmibe venné pl. a bőjti előírásokat.
- - - - -
Szt. Miklós ünnepe. Görögországban élt, Myrában halt meg i. sz. 350-ben.
A püspök a gyermekek és hajadonok védőszentje, továbbá az illatszerészeké, utazóké, zarándokoké, tengerészeké és révkalauzoké. Az országok és tartományok közül Oroszország, Görögország, Szicília, Lotharingia és Apulia patrónusa.
A hagyomány szerint egy szegény patarrai család három lányát pénzadománnyal mentette meg: három éjszaka egy-egy zsákocska aranyat dobott be az apa házának ablakán, aki nem tudta férjhez adni három lányát, mert képtelen volt a hozományukat előteremteni és ezért el akarta őket adni szolgának.
- + -
Németalföldön "Sint Claas" tisztelete egybefonódott azzal a helyi szokással, hogy ünnepén a polgárok ajándékot osztottak szét a gyermekek között. Ez a szokás aztán elterjedt német földön, később Angliában, majd az egész kontinensen. A különböző népek kultúrájában szinte mindenütt feltűnik hosszú, vörös, prémes köpenyben járó, deres szakállú, nagycsizmájú alakja. A magyar földön meghonosodott "Mikulás" elnevezés cseh eredetű szó.
De mit csinál a Télapó, amikor nem ajándékot osztogat? A Mikulás-legenda szerint a finn Lappföldön lakik, egész pontosan Korvatunturin, azaz Fülhegyen. A nyúlfülre emlékeztető kopár hegy tulajdonképpen a Mikulás füle, aki azt hallgatja, jól viselkednek-e a gyerekek. Csapatnyi manó segíti munkáját. A mai napon az ablakba rakott fényesre tisztított csizmákat, cipőket tömi meg sok finomsággal. Aki rossz, az virgácsot is kaphat. Belgiumban a cipőkbe répát is tesznek a gyerekek a rénszarvasok számára.

Forrás: Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 2004. dec. 06. http://bocs.hu
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. dec. 7., kedd 16:17

2004. december 7. kedd,

1682: Pennsylvania (ma USA tagállam) alaptörvénye megtiltotta a háborúzást.

Nawesh: Persze azóta elég sok idő eltelt a kvékerek földjén. Nem tudom, manapság szabad-e már háborúzniuk. Igaz, (jogilag) Pennsylvania nem háborúzott azóta sem, ám, mint az Egyesület Államok tagja, gyakorlatilag megalakulásától kezdve alig volt egy-két év (!), amikor nem viselt háborút valaki ellen!!!
- - - - -
1941: A japánok bombatámadást intéztek a Pearl Harbor-ban állomásozó csendes-óceáni amerikai flotta ellen, s annak nagy részét megsemmisítették.
Amerikában a hadüzenetet átnyújtani szándékozó japán követet a támadás bekövetkeztéig váratták, ezért ’hadüzenet nélküli támadásnak’ kommunikálták az esetet. Másnap az Egyesült Államok hadat üzent Japánnak, s ezzel belépett a második világháborúba.

Nawesh: S ahol emberek vére hull valós, vagy vélt igazukért, később a média és a profit oltárán is feláldozódnak, hiszen filmek készülnek életükről, melyet mai eltunyult ifjúságunk popcorn kérődzés közepette, üccsit lőtyölve végignézhet. Nem láttam a Pear Harbor filmet. Láttam egy másikat az óceániai hadszíntérről: Terence malik Az őrület Határán című filmjét. Csodálatos alkotás, mely a háború értelmetlenségéről szól…
- - - - -
1947: Nicolas Murray Butler Nobel-békedíjas (1931) amerikai újságíró, pedagógus halála (szül. 1862. ápr. 2.). Az USÁ-ban és Európában is fáradhatatlanul tevékenykedett a béke és a megértés ügyében. 1927. április 6-án a nyilvánossághoz fordult, hogy az összes állam nemzetközi szerződésben jelentse ki, hogy a háború nem alkalmas eszköz a nemzetközi politika vitás kérdéseinek eldöntésére.
- - - - -

És valóban nem alkalmas. Minden háború újabbakat szül. és soha sem lesz vége ennek a láncolatnakL - Nawesh


1951: Bicsérdy Béla természetgyógyász halála (szül. 1872. márc. 20.). A róla elnevezett természetes gyógymód kidolgozója és népszerűsítője.
- - - - - - - - - -

Bicsérdy Béla 79 évet élt. Vegetárius volt.Persze nem „csak” a mennyiség, hanem a minőség is fontos… Többet élt, mint a mai magyar átlagéletkor. És egészségesebben is éltJ.

Forrás: Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 2004. dec. 07. http://bocs.hu
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. dec. 8., szer. 16:16

2004. december 8. szerda,

1920: Szegeden létrejött az első népfőiskola. Az 1930-as évek igen fontos szellemi mozgalma volt, amely a parasztság iskolán kívüli népművelését szolgálta.
- - - - -
Talán nem annyira köztudott, de ma is léteznek népfőiskolai oktatások Magyarországon. Talán nem annyira népszerűek, mint a plázák és multiplexek világaJ. Folyamatos világméretű elbutulásnak lehetünk tanúi. Bár már évtizedekkel ezelőtt fel lett számolva Magyarországon az írástudatlanság, egyre több funkcionális analfabéta van, aki nem képes megérteni a leírt szöveget. Tulajdonképpen ha el tudod olvasni ezt az anyagot, és meg is értedJ, akkor Te nem ebbe a kategóriába tartozol. - Nawesh

1941: A nácik a Lodz melletti Chalmnóban megnyitották az első haláltábort, az első olyan létesítményt, amelyet kifejezetten emberek tömeges megsemmisítésére hoztak létre.

Egy ember is érték. Nagyon nagy érték, hiszen az emberi létforma az a világegyetemben, (legalábbis ebben a szegletében), mely egyáltalán lehetőséget nyújt a fejlődésre. S valakitől elvenni ezt a lehetőséget, nagyon nagy bűn. Sokan, nagyon sokan meghaltak a náci haláltáborokban. Ám tudja-e mindenki, hogy a haláltáborok, koncentrációs táborok nem a hitleri Németország találmánya. (Ezt természetesen nem a nácik védelmében mondomL.)A koncentrációs táborokat tulajdonképpen a brit gyarmatosítók „találták fel” a XIX-XX. Század fordulóján a búr háborúk idején, Dél-Afrikában, amikor a búrok családjait zárták koncentrációs táborokba, ahol az embertelen körülmények hatására sokan meghaltak.

Ám a koncentrációs táborok egyfajta előképe az Egyesült Államok gyakorlata a XIX. Században az indián törzsek ellen. Az Appalache hegység környékéről pl. 14 ezer cseroki indiánt költöztettek egy több ezer km-es fárasztó vándorút során Oklahomába, és az út során több ezren meghaltak. Fájdalom és szenvedés kísérte útjukat. S alig pár évtized telt el, amikor az összes síksági indiánt rezervátumokba kényszerítették.

Azért a német gyarmatosítók is jeleskedtek: A mai namíbia területén irtották ki szinte teljes egészében a hereró népet. S megelőzte (sőt meg is haladta) időben a lenini-sztálini önkény a náci szisztematikus emberírtást. A Gulagokon is (sajnos)sok-sok millió ember meghalt. Nem is beszélve a harmincas évekről, amikor Ukrajnában kb. 10 millió ember éhenhalt. (Mert nem csak úgy lehet embereket írtani, ha táborokba zárják őketL.) Kínában a „Nagy Ugrás” politikája kb. 60-65 millió ember halálával járt. Persze telt-múlt az idő és a módszerek néhol finomodtak, néhol nem változtak. Ruandában a tuszi-hutu párviadalban kb. 1 millió ember meghalt és a számítások szerint a bozótvágó kések „hatékonyabbak” voltak, mint a II. világháború haláltáborai….

Ugorjunk egy merészet: technikailag egy vágóhíd és az ehhez kapcsolódó infrastruktúra talán nem is nagyon különbözik a haláltáboroktól: szűk ketrecekben, sötét, bűzös karámokban tartjuk a „haszonállatokat”, dolgoztatjuk őket, elszakítjuk egymástól a családokat. Sokakat már gyermekként megölünk. Sokszor több száz, vagy ezer km-re szállítjuk őket, hogy életük kegyetlen véget érjen. Megkínozzuk őket és széttrancsírozzuk… Ez az állatok holokausztjaL

Hozzá kell tennem, hogy a fent leírtak elgondolkodtatni szeretnének és nem relativizálni egyetlen népirtást sem!!!! - Nawesh

- - - - -
1965: Befejeződött az 1962. október 11-én kezdődött II. Vatikáni Zsinat. A tanácskozást XXIII. János pápa hívta össze, s halála után VI. Pál pápa fejezte be. A zsinat korfordulót jelentett a katolikus egyház életében, évszázados törvényeket, szokásokat változtatott meg, és nagy mértékű erjedési folyamatot indított el.

Nawesh: lassú a változás a katolikus egyházban, mely egy világegyháznál, egy milliárd hívőnél talán nem is csoda. Talán a változásban eljutunk odáig (mikor?), hogy az egyház visszatér az ősi jézusi hagyományokig. Ha nem is veszi (mégJ) figyelembe az egyház pl. az apokrifek tanítását, ha nem is figyel az ószövetségi tízparancsolat betartására (különösen az ötödikére!), talán előbb-utóbb meghallja az idők szavát és a fenntartható fejlődés érdekében elkezdi hirdetni a vegetárius étkezés szükségességét. Ha igazán tenni akar az éhező-szomjazó százmilliókért… Jézus vegetárius volt, az egyházatyák jó része, az apostolok vegetáriusan étkeztek. Mikor fognak a keresztények vegetáriusan étkezni.

Megjegyzés: A veg.hu-ra Kiss rakta fel Deák István torontói katolikus pap nagyszerű írását a keresztény vegetáriusság szükségességéről.
- + -
1980: John Lennont meggyilkolták New Yorkban (szül. 1940. okt. 9.). Angol beatzenész, a legendás Beatles együttes gitárosa, énekese, zene- és szövegírója. A Beatles 1970-es felbomlása után sikeres szólókarriert futott be. Japán feleségével együtt számos békeakcióban vettek részt. "Nem akarok katona lenni" c. dala is jól kifejezi életművének irányultságát.
- + -
... Imagine all the people / Living life in peace...
Imagine no possessions / I wonder if you can
No need for greed or hunger / A brotherhood of man
Imagine all the people / Sharing all the world...
You may say I'm a dreamer / But I'm not the only one
I hope someday you'll join us / And the world will be as one
(John Lennon: Imagine)
(Képzeld el az embereket, hogy békében élnek, nincs tulajdon, nincs szükség kapzsiságra, éhezésre, az emberek testvérek, megosztják a világot. Mondhatod hogy álmodozó vagyok, de nem én vagyok az egyetlen, remélem egy nap csatlakozol te is és a világ egységes lesz.)

A Beatles tagjai vegetáriusok!!!!! - Nawesh
- - - - -
1991: Bejelentették a Szovjetúnió megszűnését (Forrás: magyar Nemzet, 2004. december 8. 16. oldal)

Minden birodalom, minden társadalom azt hiszi, hogy az örökkévalóságig fenn fog maradni. Vívmányaival és gonosztetteivel egyetemben. Szerencsére nem így van… - Nawesh

Forrás: Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 2004. dec. 08. http://bocs.hu
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. dec. 12., vas. 19:48

2004. december 12. vasárnap, Advent 3. vasárnapja.

Az adventi harmadik vasárnap az Öröm ideje. Először jelen van a Remény, majd az Ima, s most eljött az öröm ideje. Amikor látsze gy célt megvalósulni, közeledni…

Valahogy így lehetünk mi is a vegetárius étkezés megvalósulásával. Először jelen van a remény, hogy nem lehet olyan szörnyű a Föld, egyszer majd csak megváltozik minden. Egyre többen kezdik, kezdjük el tisztelni a teremtést és nem kárára, hanem hasznára lenni minden élőlénynek. Mjad rájövünk, szükség van arra, hogy együnk valamit. Még ha csak egy nagyon kicsit is. A munk olyan, mint az imádság, „Amit eggyel teszetk a legkisebbek közül, velem teszitek!” - mondotta volt egy bölcs kétezer évvel ezelőtt… S amikor a kicsin yeredmények kezdenek kicsírázni, mint a luca búza, akkor eljő az Öröm ideje: van értelme annak, amit teszünk. Áldott advent 3. vasárnapot kívánok mindenkienk… - Nawesh


1731: Erasmus Darwin angol orvos, természettudós születése (+1802. ápr. 18.). A származástan előfutára, Charles Darwin, a darwinizmus alapítójának nagyapja. Zoonomia című munkájában evolúciós tanokat hirdetett, a különböző állatfajok embrióinak hasonlóságát, a végtaghasználat alakító erejét hangsúlyozva.

Nawesh - Charles Darwin vegetárius volt (ettől független, hogy származástan elméletét ma már sokan vitatják.) nem tudom, hogy Darwin nagyapja hogyan táplálkozott….
- - - - -
1900: Telkes Mária biofizikus, egyetemi tanár születése (+1995. dec. 2.). 1939-től a Massachusettsi Technológiai Intézet tanáraként a Nap energiájának hasznosításával foglalkozott. 1948-ban tervei alapján építették fel az első napenergiával fűtött kísérleti házat Doverben. Kémiai hőtárolási felfedezéseivel kapcsolatban több mint száz cikke jelent meg, szabadalmainak száma meghaladta a húszat, az utolsót kilencven éves korában jegyeztette be. Kitüntetéseinek se szeri, se száma.

Nawesh - lám-lám, az ember milyen régóta képes hasznosítani a napenergiát. Immáron több, mint fél évszázada, hogy képes arra, hogy napenergiával fűtsön eg yházat. S miért nincs még ma sem ez a technológia elterjedve
- - - - -
1999: A francia-atlanti Bretagne partjainál elsüllyedt a Total 30 ezer tonna kőolajat szállító Erika tankhajója. 13 ezer tonna nehéz dízelolaj ömlött a tengerbe. Húszezer tengeri madártetemet szedtek össze.

Ha elolvastad/elolvasod a december 3-i évfordulókat, ott is volt (1992-ben) egy tankhajó katasztrófa - Nawesh
- - - - - - - - - -

Forrás: Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 2004. Dec. 12. http://bocs.hu
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2004. dec. 13., hétf. 18:29

Reakcióim a múlt hétfői (december 6.) írásokra.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Valahol olvastam, hogy a színes televízió kevésbé serkenti a néző fantáziáját, mint a fekete-fehér. Bár maga a tévézés egy teljesen passzív cselekvés… (Nawesh)
------------------------
Parsifal: ...ha csak rövidtávú reakciókkal vesszük tudomásul a látottakat, hallottakat, igen. Igaz a reklámok ismétlődése bevésődik a tudattalanba is... Én amikor tévénézek, be nem áll a szám, de legalább is a gondolati kerekeim járnak. Édesanyámmal megbeszéljük a látottakat, iziben, mindenről. Összevetem azokat a dolgokat az egyszerűséggel, az ős-természetességgel, a következményekre utalok, képzeletemmel játszok, stb. Igazából képes egy gondolatlavina elindítására, ha éppen szabadak az erőforrásaim. Így még tanulni is lehet... bár van annak jobb módja is.
Néha egy igazság-félét, vagy szépséget is talál az ember a TV-ben, mondjuk Zefirelli Szent Ferenc filmje...

"A képzelet fontosabb a tudásnál." Albert Einstein
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Egyértelmű, hogy a hindukat felháborítja (többek között) a mohamedánok és keresztények húsevése. Ám ez nem alap arra, hogy gyűlöljék őket, vagy az életükre tőrjenek, hiszen ezzel a hinduizmus (és a jóga) egyik alaptanítása, az AHIMSA (nem ártás) elve ellen vétenek. A hinduizmusnak példát kellene mutatnia, erőszakmentes tevékenységével. Mahatma Ghandi is így szabadította fel Indiát a brit uralom alól.

Parsifal: Állatok által okozott? emberhalál-esetek Afrikában; az első helyeken a növényevők állnak: elefánt, orrszarvú, víziló. Megelőzve a ragadozó oroszlánt és más vadállatokat.
Szerintem nehezen tolerálják a növényevők a húsevőket. Megérzik az állatok, ki milyen "gyilkos", és mintegy "önvédelemből" letaglózzák a zaklatót. Érthető, hiszen ha azoknak nem lenne ennivalójuk, az emberek szempillantás alatt megölnék (lelőnék?) és elfogyasztanák őket, mint ahogy azt a "civilizációban?" teszik tehéntestvérrel, vagy malackával. Továbbá lásd a szomorú mamuttöténelmet. :(
Úgy gondolom, hogy az a vegetáriánus ember , aki egyenrangú társat lát az állatban, érezhet ellenszenvet embertársa? iránt, annak gyilkos viselkedése miatt, és ha nem tud uralkodni állatiasságán, még rosszat is tehet. Ilyesmi magyarázata lehet az indusok viselkedésének. Egyébként éreztem már én is hasonlót.
...Gandhi él!

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
december 1. szerda, Az AIDS elleni világnap (WHO, 1988 óta)
-------------------------
Parsifal:

Idézetek az Egészségügyi Maffia című könyvből

"Minden beteg ember Isten/Istennő, csak nem tud róla."

"Ajánlom ezt a könyvet-
Minden független, szuverén személynek, ..."

"Az állampolgárok egészsége egy árucikk amit adnak és vesznek." - Francois Mitterand

egy fejezetcím: "A Hazugságok trilógiája
1. "Az oltások megvédenek minket"
2. Az AIDS fertőző
3. A rák egy rejtély"

"Könnyebb kettéhasítani egy atommagot, mint megtörni egy előítéletet." - Albert Einstein

"Az ember nem meghal, hanem megöli magát." - Seneca

"NE TÉVESSZÜK SZEM ELŐL A TÉNYT, HOGY:

Választhatunk, hogy élünk-e, vagy meghalunk. Elég egy pillantást vetnünk az AIDS kezelésének kétféle megközelítésére, és máris dönthetünk. Azok, akik túlélték az AIDS-et, tanúsíthatják mindezt. Figyeljünk oda rájuk.

- A betegség agresszív gyógszerekkel történő kezelése (harc a vírus ellen) halálhoz vezet."

- A páciens kezelése (a test, a lélek és a szellem békéje), az immunrendszer megerősítésével együtt, megőrzi az életet.

A túlélők ajánlása nyílvánvaló. Vedd kezedbe egészséged és életed irányítását. Konzultálj, tájékozódj, és hozd meg a SAJÁT döntésedet.

A HIV+ NEM JELENT AIDS-T,
AZ AIDS NEM JELENT HALÁLT "

"Egy olyan világban, ahol mindenki csaló, a becsületes ember tűnik sarlatánnak." - André Gide

"Ha a világ megmenthető, akkor a lázadók fogják megmenteni" - André Gide

"Jól csak a szívével lát az ember." - Saint-Exupéry

"Az egyetlen bűn a tudattalanság" - Osho

Megjegyzés: Ajánlom ezt a könyvet minden független, szuverén személynek.
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. dec. 21., kedd 16:45

2004. december 13. hétfő – december 21. kedd

2004. Dec. 13.

1939: Betiltották Németország után Magyarországon is a katonáskodást megtagadó Jehova Tanúi Egyházat, akiket "a társadalomra veszélyes bibliamagyarázó vörös ügynököknek" tekintettek. A két országban hatezer Tanút tartóztattak le, kétezren koncentrációs táborokban haltak meg.
1950-től viszont "imperialista ügynökökként" üldözték őket. Egy 1951-es bírósági ítélet 10 év börtönt szabott ki azzal az indoklással, hogy "egy évtized múlva már az emberek ideológiailag képzettebbek lesznek és nem tudják majd őket befolyásolni a Bibliával".

Nawesh: S 65 évvel később már megszünt Magyarországon a sorkötelezettség is… Személyszerint és 1991-1993-ban 22 hónapig polgári szolgálatos voltam…
- - - - -

2004. Dec. 14.

1503: Michel de Notre-Dame Nostradamus francia orvos, asztrológus születése (+1566. júl. 2.). Avignonban filozófiát, Montpellierben orvostudományt tanult, orvosi praxisát 1529-ben Agen városában kezdte. 1544-ben Salonba költözött, s itt nagy hírnevet szerzett új gyógymódjaival, melyeket az 1546-47-es, Lyont és Aix-t sújtó pestisjárvány idején alkalmazott. Jövendöléseit 1547 táján kezdte, 1555-ben, Les Prophéties (Nostradamus próféciái) címmel adta ki Lyonban. Művét négysoros rímes strófák alkotják, melyeket százanként csoportosított. Közel ezer verse maradt fenn.

Nawesh: természetesen szeretjük a próféciákat, addig, amíg számunkra jót jövendölnek…
- - - - -
1955: Magyarországot felvették az Egyesült Nemzetek Szervezetébe.
- - - - -
1995: Az 1992-ben kezdődött, több mint kétszázezer ember életét követelő boszniai háború végét jelentő daytoni békemegállapodást, amelyet 1995. november 21-én kötöttek, hivatalosan aláírták Párizsban.

Nawesh: Magam is már felnőtt fejjel éltem át a délszláv háború idejét. (Nem a helyszínen, csak itthon Magyarországon). Elszörnyedve láttam, hallottam a kegyetlenkedésekről… Emberek, akik mások gyilkosaivá váltak, azért mert a másik szerb, horvát, vagy bosnyák, vagy magyar… Ebben az időben (is) számtalanszor jógatáboroztunk Magyarországon. Swami MaheshwaranandaJi, a mesterünk sajnos nem utazhatott el a volt Jugoszláv országokba, mivel ha Szerbiába ment volna, oda nem engedik be a horvát és szlován tanítványait, ha Szlovéniába megy, akkor nem mehetnek oda a szerbiai tanítványok. Ezért mindig Magyarországon találkoztak. S hozzá kell tennem, hogy a jógatáborokban soha, senki sem rótta fel a másiknak, hogy mely nemzethez tartozik…
- - - - - - - - - -
2004. Dec. 15.

1822: Verseghy Ferenc író, költő, nyelvtudós és esztéta halála (szül. 1757. ápr. 3.). A felvilágosodás nemesi-nemzeti mozgalmának kiemelkedő alakja. Elsőként ültette át magyarra a Marseillaise-t. A Martinovics-mozgalom egyik vezetője volt, emiatt halálra ítélték, végül kilenc évig raboskodott.
- + -
"Nézd a búzakalászt, büszkén emelődik az égnek,
Míg üres; és ha megért, földre konyítja fejét.
Kérkedik éretlen kincsével az iskolagyermek,
Míg a teljes eszű bölcs megalázza magát."
(Verseghy Ferenc: Az igazi bölcs)
- - - - -
1916: Döntetlenül ér véget az ütközet Verdunnél. A németek 338 ezer, a franciák 364 ezer katonát vesztettek.

Nawesh: s velük együtt meghalt mennyi remény, fiú, szerető, apa, férj, nagyapa….
- - - - -
2002: Újabb százhúsz kiöregedett harckocsit és tüzérségi eszközt semmisített meg a Magyar Honvédség az Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló szerződés (CFE) fegyverzetcsökkentése keretében. A megsemmisítés ötvenmilliós költségét kb. fedezi az ócskavas ára.
(A húsz éves szovjet harckocsikból megmaradt 806 db még mindig több, mint amennyit Franciaország tart hadrendben.
A hidegháború befejeződésével Nyugat-Európában gyorsan csökkentették és modernizálták a hadseregeket, de a kelet-európai országokban a tisztikar erős lobbycsoport, ezért a haderőreformok sorra kisiklottak, így pl. a lengyel hadseregben 2001-ben több ezredes lézengett, mint a német, a francia és a brit haderőben együttvéve.)

Hír a közelmúltból: Magyarország 77 db kiöregedett T-72-es harckocsival támogatja a demokratikus iraki kormányt. Ám tudnunk kell, a harckocsi egy támadó fegyver és nem arra hivatott, hogy a „békét védje”… - Nawesh

- - - - -
2003: Vörös festékes dobozokkal dobálták meg a Hirosimára atombombát dobó Enola Gay B-29-es Superfortress nehézbombázót a hirosimai túlélők a washingtoni Nemzeti Repülési és Űrkutatási Múzeum új épületének nyitónapján.
Novemberben 25 ezer ember – köztük Hirosima polgármestere, a filmes Oliver Stone, E.L. Doctorow és Kurt Vonnegut írók – petícióban követelte, hogy a gépet ismertető felirat a technikai adatokon túl térjen ki az Enola Gay-hez fűződő tragédiára is és tüntesse fel, hogy az atomtámadásnak összesen mintegy 230 ezer halálos áldozata volt.
- - - - - - - - - -

infó 2004. Dec. 16.

- - - - -
- + -
1933: Elindult az első trolibusz-járat (az autóbuszüzem kezelésében) Óbudán, a Vörösvári úttól a Bécsi úti temetőig 3,8 kilométeres távon.
- - - - -
1989: A temesvári templom körül több száz ember élőláncot alkotva próbálta megakadályozni Tőkés László református lelkész kilakoltatását. Amikor a Securitate emberei erőszakkal elhurcolták Tőkést, tüntetők ezrei lepték el a város utcáit. A tüntetések később átterjedtek Bukarestre és az ország többi vidékére is, a megmozdulásokból felkelés lett, mely december 22-én megbuktatta a Ceausescu-diktatúrát.
- - - - -

2001: Az UNESCO világörökség-bizottsága a Fertő/Neusiedler See kultúrtájat Ausztria és Magyarország közös fölterjesztése alapján a világörökség részévé nyilvánította. A diplomát 2003. máj. 18-án vették át.
A világörökség listán 2003-ban 730 helyszín szerepel 125 állam területén, a világörökség-egyezményhez 176 állam csatlakozott.
(A magyar várományosi listán még a következő helyszínek szerepelnek: a tarnóci őslelőhely, a komárom-monostori erőd, a visegrádi középkori királyi központ és vadászterület, a mezőhegyesi állami ménesbirtok, az észak-keleti Kárpát-medence fatemplomai, Esztergom középkori vára, a rózsadombi termálkarszt, valamint egy egységként a Tihanyi-félsziget, a Tapolcai-medence tanúhegyei és a hévízi tó.)
- - - - - - - - - -

2004. Dec. 17.

1790: Egy kőbe vésett azték naptárat fedeztek fel Mexikóvárosban.

(A ma használt naptárunknál is pontosabban mérték az időt.)
- - - - -
1895: Irinyi János vegyész halála (szül. 1817. máj. 17.). A 'veszélytelenül használható' biztonsági gyújtó kidolgozója. A kor modern vegytanának terjesztője és magyarországi meghonosítója, a Királyi Magyar Természettudományi Társulat egyik alapító tagja és munkatársa volt.
(Veszélytelenül használható? Már az ősembert a legjelentősebb természetátalakítóvá tette a tűzgyújtás képessége, mert szándéktalanul is a természetesnél sokkal gyakoribb erdőtüzeket okozott. Mennyi ház, város, erdő égett már le a százmilliók gondatlan kezeügyében lévő gyufától.)
- - - - -
1917: George Demeny magyar származású francia fizikus halála (szül. 1850. jún. 12.). A filmezés egyik úttörője, 1893-ban szabadalmaztatta a Phonoscop-ot, filmszalaggal működő mozgóképfelvevő gépet.
Tudományos alapossággal foglalkozott a mozgáselmélettel. 1880-ban "Nation" névvel tornászegyletet alapított. Őt tekintik a korszerű francia testnevelés-oktatás megteremtőjeként.
- - - - -
1994: Energia Charta Egyezmény (Lisszabon). Magyar aláírás 1995. febr. 27.
- - - - -
1999: A katolikus egyház nevében II. János Pál sajnálkozását fejezte ki Husz János máglyahalála miatt. Az egyházfő megemlékezett az egyház történetének véres fejezeteiről, az inkvizícióról, a zsidóság elleni cselekményekről és az ellenreformációról, megkövetve az áldozatokat.
- - - - -
Törökországban Rumi békeszerető iszlám filozófus és költő ünnepe. A kerengő dervisek (csak 140 van Törökországban, mert csak 1001 nap gyakorlás után válhat valaki azzá) nádsíp hangjára forogva-táncolva kántálják a Korán szövegeit, az eget ölelve megtisztulnak az evilágiságtól.

2004. Dec. 18.
+
1898: Új sebességi rekordot állítottak fel autóval: 63 km/h.
- + -
Az autókereskedésből meggazdagodott Hugo Erb svájci milliárdos (1918-2003) három fia közül a legidősebb 23 évesen meghalt autóbalesetben, a legkisebbet szintén autóbaleset tette tolókocsiban ülő nyomorékká.
- - - - -
1947: Steven Spielberg Oscar-díjas (1993) amerikai filmrendező, producer születése. Az E. T., a Jurassic Park, és az A.I. Mesterséges értelem filmjeiben prófétai víziók figyelmeztetnek civilizációnk jövőjének veszélyeire.
- - - - -
1959: Ráth-Végh István jogász, művelődéstörténeti szakíró halála (szül. 1870. nov. 23.). Több mint húsz kötetben dolgozott fel kultúrtörténeti kuriózumokat. (Az emberi balgaság az erőforrások növekedésével egyre nagyobb katasztrófákat okoz.)
- - - - -
1971: Az ENSZ Közgyűlése jóváhagyta a baktériumfegyverek és a mérgező anyagok gyártásának és felhalmozásának betiltásáról, s ezek megsemmisítéséről szóló egyezményt.
- - - - -
A kisebbségek napja Magyarországon
(1995. szeptember 21-i kormánydöntés)

Nawesh: vajon mi, vegetáriusok is kisebbségek vagyunk?
- - - - - - - - - -

2004. Dec. 19.
+
1813: Thomas Andrews ír kémikus születése (+1885). Sikerült bebizonyítania, hogy az ózon a légköri oxigén egyik megjelenési formája, mely a szokásos kettő (O2) helyett három oxigénatomot tartalmaz. Az ózon pajzsot képez a magaslégkörben az élőlényekre káros ibolyántúli (UV) sugárzás ellen, mely jelentős károkat okozna a növény- és állatvilágban, az embernél pedig többek között bőrrákot, vakságot vagy immungyengeséget okozhat.
(Ő még nem is sejtette, hogy az embernek a magaslégkört is sikerül megbolygatnia.)

- - - - -
1972: A brazíliai Horta Barbosa tankerrel történt ütközés után a dél-koreai olajszállító Sea Star 840 000 hordó nyersolajjal szennyezte az Ománi-öbölt.
- - - - -
2004. Dec. 20.

1971: Az Orvosok határok nélkül (Doctors Without Borders, Médecins Sans Frontiéres) nemzetközi mozgalom megalakulása Franciaországban. Ma Brüsszel központtal működik. Béke Nobel-díj 1999-ben. www.msf.org
- - - - -

2004. Dec. 21.
+

Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biológusunk írta Az őrült majom c. könyvében (1970) a fiataloknak:
"Minden, aminek valamilyen köze van a házasságon kívüli nemi élethez, az bűnös: ez az érzés az örökség, melyet a vallás hagyott reánk. De úgy látszik, fiataljaink ma lerázták magukról ezt a természetellenes örökséget, ennek eredményeképpen remélhetőleg már a közeljövőben helyesebben, fogékonyabban, ésszerűbben ítéli meg a világ a nemiséget...
Fiatal koromban nemi kapcsolatokat házasságon kívül fenntartani bűnnek számított, a szűzesség erénynek... Mindezek a szokások az erkölcsösség igényével léptek fel, de véget nem érő szenvedéseknek voltak az okozói...
Azután jött a penicillin és a 'pirula', és világszerte fellazult az egész erkölcsi szerkezet. Úgy látszik, régi erkölcseink alapja a terhességtől és a nemi betegségektől való félelem volt... Egy nemi betegségekkel és törvénytelen gyermekekkel terhelt társadalom nem lehetett volna szilárd...
A gyötrő szexuális korlátainktól való felszabadulás lényeges fordulópontja az emberiség élettörténetének.

Szememben fiatalságunknak egyik legnagyobb érdeme - hatalmas erkölcsi bátorságának jele - az, hogy az egyik legerősebb emberi érzésnek, a szexuális vonzódásnak képes volt visszaadni a tisztaságát és méltóságát.
Ezzel sokkal gazdagabbá és derűsebbé tették az emberi életet, és engem személy szerint arra késztettek, hogy sajnáljam, miért nem születtem ötven vagy hatvan esztendővel később...
Ha ifjúságunk képes volt egy új, egészségesebb szexuális kódot alkotni, ha képes volt elvetni a nemiséggel kapcsolatos mélyen gyökerező, hagyományos színlelést és szemforgatást az őszinteségért, becsületességért és méltóságért, nincs okunk kételkedni abban, miért ne lehetne új erkölcsi szemlélet kialakítója minden más - számunkra létkérdést jelentő - területen.
Az ifjúság megpróbálja helyettesíteni a szűk látókörű nacionalizmust az emberi szolidaritással, a háborút a békével...
Sohase adják meg magukat, tartsanak ki mindig, a fenyegetések és megtorlások dacára."

Szent_györgyi Albert vegetárius volt… - Nawesh
- - - - -
1866: Tömörkény István író, régész és etnográfus születése (+1917. ápr. 24.). 1904-től a szegedi városi múzeum igazgatója volt. Sok könyvet és elbeszélést írt, amelyek határainkon túl is népszerűek voltak.

- + -
"Tömörkény, mint szegedi múzeumigazgató egy torontáli szerb-magyar vegyes lakosságú község határában ásatás közben elbeszélget a munkásokkal, köztük a 82 éves, szerb Vászó bácsival.
Vászó bácsi: Az úr szerbül beszél és mégse szerbül beszél. Hát milyen nyelven beszél?
Kiderül, hogy Tömörkény mint katona Boszniában tanult meg - bosnyákul.

Tömörkény: A maguk kedvéért voltunk odalent. hogy a görögkeleti keresztényeket felszabadítsuk a török uralom alól... azután az a hála érte, hogy nagyon sok rác ellensége a magyarnak.
Vászó bácsi: Az nem úgy van! Itt nincs ellenség! Nálunk mindenki megvan békén. Itt a szerb meg a magyar úgy él a faluban egymás mellett, mint a birka... (bárányt akar mondani - hangzik egy másik gödörbol) mint a kis fehér, szelíd birka. Békesség van.
Tömörkény: ... Az nagyon szép... hanem negyvennyolcban maga sem lehetett ilyen fehér kis birka. Mert akkor maguk odaát Zentán a piacon a szent szobrát a magyar emberfejekkel rakták körül.

Vászó bácsi: Nem mink csináltuk. Úgy éltünk akkor is, mint a kis birka. Nem mink csináltuk, hanem a papok csinálták... Szerb pap felment a templomba és prédikálta: gyünnek a magyarok, és megölnek minden szerbet. Akkor magyar pap is fölment templomba és prédikálta: gyünnek a szerviányok, és megölnek minden magyart. No, aztán addig prédikáltak, hogy összevesztünk."
(Tömörkény: Faj és felekezet, 1911. In: Bulányi György: Egyházak és kisebbségek)
- - - - -
1956: A Martin Luther King Jr. által 1955. dec. 1-én meghirdetett bojkott hatására az USA Legfelsőbb Bírósága kimondta, hogy a bőrszín szerinti elkülönítés a buszokon alkotmányellenes.
- - - - - - - - - -
Forrás: Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 2004. dec. 12. http://bocs.hu
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

december 22. szerda

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. dec. 22., szer. 17:27

2004. december 22. szerda

1856: Frank Billings Kellogg születése (+1937. dec. 21.). 1929-ben Béke Nobel-díjat kapott a Briand-Kellogg-paktum összehozásáért, amit 1928. aug. 27-én 15 ország írt alá Párizsban, s amely kimondta: "A nemzetek közti ellentéteket csakis békés eszközökkel szabad rendezni". Összesen 63 ország - köztük Magyarország is - csatlakozott. A szerződés a megszegése esetére nem tartalmazott szankciókat.

Nawesh: és sajnos meg kell nézni, hogy volt-e olyan nap a Földön 1929 óta, amikor a nemzetek, országok valban csak békés eszközökkel kívánták megoldani a konfliktusaikat. Volt egy II. Világháború, Korea, Vietnam, Afganisztán (kétszer), Grenada, Irak – Irán, Irak (kétszer) és megannyi afrikai konfliktus… Az ember soha sem tanul?
- - - - -
1972: Az Andokban megtalálták egy október 13-án lezuhant repülőgép 16 túlélőjét, akik a hidegben, élelem nélkül csak úgy maradhattak életben majdnem tíz hétig, hogy megették a baleset áldozatául esett társaik holttesteit. Tragikus történetükből film és regény is készült Életben maradtak címmel.

Nawesh: Aki hosszabb ideje vegetáriusan étkezik, biztosan megkapta már: ha olyan körülmények közé jutnál, ahol nincs más lehetőséged, vajon ennél-e a húst. Számtalanszor mondták nekem: ha a sivatagban éheznél és nem lenne más lehetőséged? Ezen embereknek üzenem: nagyon-nagyon ritkán jut egy ember (vegetárius ember) ilyen extrém, nehéz helyzetbe.
- - - - -
1988: Megölték Chico Mendez szakszervezeti vezetőt, aki az indiánokkal együtt a brazíliai őserdőrezervátumokért küzdött (az ökológia mártírja).

Nawesh:amikor az esőredők pusztításáról olvasok, mindig elönt a düh és a kétségbeesés. Talán, hoyg ne bánjam meg, nem írok le semmit, csak néhány olvasnivalót ajánlok:

Chico Mendezről és küzdelméről:
http://www.lelegzet.hu/archivum/2004/12/3151.hpp
Egy film a küzdelméről:
http://www.odeon.hu/kat.phtml?id=740
Magyar Nemzet:Háború az erdõ ellen Amazóniában; Meddig vágja maga alatt a fát az emberiség? (Ujházy Kolos)
http://www.kornyezetvedok.com/sajto/200 ... MN1863.htm
- - - - -
1997: Indián lakosságot gyilkoltak halomra kormányzati félkatonai csapatok Chiapasban.

Nawesh: Hát soha sem lesz vége a született amerikaiak öldöklésének? Már a ki tudja hol született hajóssal Kolumbusszal kezdődött. Ahol először partra szállt „Indiában”, ott ma már hírmondó sem maradt a törzsekből… A karibi szigettengerben, Kubában kiirtották az indiánokat, Észak-Amerikában a XX: századot alig 200 ezer indián élte meg, pedig amikor az első telepesek partra szálltak, legalább 10 millióan éltek e földön. Latin-Amerikában igyekeztek rabszolgasorba dönteni őket, ám győzött a vér szava és javarészt kevert népesség jött/jön létre. De soha sem szabad elfeledni ezt a szörnyű 500 éve tartó népírtást…
- - - - -
1998: A kormány döntése szerint első alkalommal osztottak ki a rászorulóknak elkobzott vámárukat, amiket a jogszabályok szerint addig megsemmisítettek. A 13 millió forint értékű holmit - ruhaneműt és lábbelit - a Vám- és Pénzügyőrség szigetszentmiklósi raktárbázison adták át az érintetteknek a Nagycsaládosok Országos Egyesülete közreműködésével.

Nawesh: Végre győzött a józan ész. Mert a ruha, vagy cipő érték akkor is, és jó valakinek (aki a márkás dolgokat nem tudná megfizetni), ha nem Adidas, „csak adidos”… Természetesen bölcs döntés az elkobzott dohányárút, alkoholt megsemmisítik, de a ruhával, cipővel sokat segíthetnek a rászorulókon.
- - - - -

Forrás: Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 2004. dec. 22. http://bocs.hu
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. dec. 22., szer. 18:15

2004. december 23. csütörtök,

1907: Pierre Jules Janssen francia csillagász halála (szül. 1824. febr. 22.). Az 1868-as teljes napfogyatkozás idején ő és az angol asztrofizikus, Joseph Norman Lockyer fedezte fel a napszínképben megjelenő fényes vonalakat, s felismerte, hogy a Nap protuberanciái izzó hidrogénből állnak. Janssen dolgozta ki a napkitörések napfogyatkozástól független megfigyelési módszerét. 1875-ben kezdte meg a Nap felületének naponkénti fényképezését, amit azóta is folytatnak. 1874-ben Japánban a Vénusz átvonulásának megfigyelésénél alkalmazta először a fotoheliográfot. 1876-ban Meudonban obszervatóriumot létesített, amely később a párizsi csillagvizsgáló asztrofizikai részlege lett. 1891-ben a Mont Blanc csúcsán állíttatott fel obszervatóriumot, s bár már béna volt, felvitette magát, hogy a városi szennyeződésektől távol dolgozhasson.

Nawesh: A napról: A követőnek (és nem a Mesternek) fontos, hogy legyen egy fényképe a Mesteréről. Számunkra természetes, hogy Mesterünkről fotók, videók, DVD-k készülnek. http://www.joga.hu/swamiji/index.html
Ugyanígy számtalan fotó készült Swamiji mesteréről, Holy Gurujiról is. http://www.joga.hu/lineage/index.html#Holy%20Guruji
Az Ő Mesteréről, Sri Mahaprabhujiról azonban már jóval kevesebb fénykép készült. Egyszer elmente egy fotogáfus Mahaprabhujihoz és szerette volna lefényképezni. Elő is vette a masináját, elkattintotta, ám amikor előhívta, csak nagy fényességet látott, pedig a film nem kapott fényt. Ez még egyszer megtörtént. Ezt követően nagy tisztelettel megkérte a Mestert, had készíthessen már róla fényképet a követői számára. Sri Mahaprabhuji kegyesen beleegyezett. Három képet készített és amikor előhívta, meglepődve látta, hogy az elsőn egy fiatalkori Mahaprabhuji, a másodikon egy középkorú, míg a harmadikon egy idős Mester nézett rá. http://www.joga.hu/lineage/index.html#S ... haprabhuji
Sri Mahaprabhuji Mestere, Sri Devpuriji viszont nem engedte híveinek, hoyg lefényképezzék. http://www.joga.hu/lineage/index.html#Sri%20Devpuriji. Itt egy rajz látható róla. Azt mondta a tanítványainak: Nézzetek a Napba!ha engem akartok látni… Ezért minden reggel, ha a felkelő napot látom, Sri Devpurijira, a Jóga Urára emlékezem…

Japán – Akihito császár születésnapja (Tenno Tanjobi)

A japán császárok istenek és a naptól származtatják magukat.

Mexikó (Oaxaca) - a retkek ünnepe

Retek
Különböző fajtái ismertek,
Élettani hatásai
· remek C-vitamin- és káliumforrás.
· alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúra része lehet.
· vízhajtó hatása régóta ismert.
· emésztést segítő és étvágygerjesztő, bár egyeseknél puffadást okozhat.
· http://www.informed.hu/eletmod/dieta/re ... k=37177505
Mire jó a fekete retek?
http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modl ... =0&thold=0
- - - - -
Forrás: Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 2004. dec. 23. http://bocs.hu és http://www.valtozovilag.hu/ab/nap1223.htm
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. dec. 22., szer. 18:47

2004. december 24. péntek, Szenteste

- - - - -
A fanaptárban a ma kezdődő hónap fája a fenyő.
A tölgy a nyár, a fenyő a tél közepén álló világfa földi mása. A Kalevala is hol tölgynek, hol fenyőnek írja le a világ égbe nyúló fáját. A druidák fenyőistennőjét Druantiának hívták. Egy szibériai jakut hiedelem szerint a sámánok lelkei a jakutok világfaistennőjében, a fenyőfában születnek. Ez a fa a kilencedik égig ér, ágai nincsenek, a születendő sámánlelkek a fa görcseiben lakoznak. A szibériai tatárok úgy képzelték, hogy az égbe nyúló óriásfenyő 9 gyökere 9 fenyőszál az alvilágban a halál fejedelmének a palotája előtt. A görögség számára a nőies fenyő Artemisz medve- és vadászistennő egyik fája volt.
A karácsonyfaállításban benne rejlik a fordulat, az átmenet, az (újjá)születés, az erősödő napfény, az istenanya és a fiúisten jelképe.
- - - - -

Áldott, békés boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk mindenkinek: Nawesh, Chandra Devi és Sára (http://www.joga.com/joga_hu_kepek/gyszig_2.jpg)
Hiszem, hogy lesz egy jobb világ, egy békés világ. Ha mindannyian teszünk érte. A Karácsony ünnepe a szeretetről szól….

Afrikaans: Gesëende Kersfees
Afrikander: Een Plesierige Kerfees
African/ Eritrean/ Tigrinja: Rehus-Beal-Ledeats
Albanian:Gezur Krislinjden
Arabic: Idah Saidan Wa Sanah Jadidah
Argentine: Feliz Navidad
Armenian: Shenoraavor Nor Dari yev Pari Gaghand
Azeri: Tezze Iliniz Yahsi Olsun
Bahasa Malaysia: Selamat Hari Natal
Basque: Zorionak eta Urte Berri On!
Bengali: Shuvo Naba Barsha
Bohemian: Vesele Vanoce
Brazilian: Boas Festas e Feliz Ano Novo
Breton: Nedeleg laouen na bloavezh mat
Bulgarian: Tchestita Koleda; Tchestito Rojdestvo Hristovo
Catalan: Bon Nadal i un Bon Any Nou!
Chile: Feliz Navidad
Chinese: (Cantonese) Gun Tso Sun Tan'Gung Haw Sun
Chinese: (Mandarin) Kung His Hsin Nien bing Chu Shen Tan
(Catonese) Gun Tso Sun Tan'Gung Haw Sun
Choctaw: Yukpa, Nitak Hollo Chito
Columbia: Feliz Navidad y Próspero Ańo Nuevo
Cornish: Nadelik looan na looan blethen noweth
Corsian: Pace e salute
Crazanian: Rot Yikji Dol La Roo
Cree: Mitho Makosi Kesikansi
Croatian: Sretan Bozic
Czech: Prejeme Vam Vesele Vanoce a stastny Novy Rok
Danish: Glædelig Jul
Duri: Christmas-e- Shoma Mobarak
Dutch: Vrolijk Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar!
or Zalig Kerstfeast
English: Merry Christmas
Eskimo: (inupik) Jutdlime pivdluarit ukiortame pivdluaritlo!
Esperanto: Gajan Kristnaskon
Estonian: Ruumsaid juulup|hi
Faeroese: Gledhilig jol og eydnurikt nyggjar!
Farsi: Cristmas-e-shoma mobarak bashad
Finnish: Hyvaa joulua
Flemish: Zalig Kerstfeest en Gelukkig nieuw jaar
French: Joyeux Noel
Frisian: Noflike Krystdagen en in protte Lok en Seine yn it Nije Jier!
Galician: Bo Nada
Gaelic: Nollaig chridheil agus Bliadhna mhath ůr! German: Froehliche Weihnachten
Greek: Kala Christouyenna!
Hausa: Barka da Kirsimatikuma Barka da Sabuwar Shekara!
Hawaiian: Mele Kalikimaka
Hebrew: Mo'adim Lesimkha. Chena tova
Hindi: Shub Naya Baras
Hausa: Barka da Kirsimatikuma Barka da Sabuwar Shekara!
Hawaian: Mele Kalikimaka ame Hauoli Makahiki Hou!
Hungarian: Kellemes Karacsonyi unnepeket
Icelandic: Gledileg Jol
Indonesian: Selamat Hari Natal
Iraqi: Idah Saidan Wa Sanah Jadidah
Irish: Nollaig Shona Dhuit, or Nodlaig mhaith chugnat
Iroquois: Ojenyunyat Sungwiyadeson honungradon nagwutut. Ojenyunyat osrasay.
Italian: Buone Feste Natalizie
Japanese: Shinnen omedeto. Kurisumasu Omedeto
Jiberish: Mithag Crithagsigathmithags
Korean: Sung Tan Chuk Ha
Latin: Natale hilare et Annum Faustum!
Latvian: Prieci'gus Ziemsve'tkus un Laimi'gu Jauno Gadu!
Lausitzian:Wjesole hody a strowe nowe leto
Lettish: Priecigus Ziemassvetkus
Lithuanian: Linksmu Kaledu
Low Saxon: Heughliche Winachten un 'n moi Nijaar
Macedonian: Sreken Bozhik
Maltese: IL-Milied It-tajjeb
Manx: Nollick ghennal as blein vie noa
Maori: Meri Kirihimete
Marathi: Shub Naya Varsh
Navajo: Merry Keshmish
Norwegian: God Jul, or Gledelig Jul
Occitan: Pulit nadal e bona annado
Papiamento: Bon Pasco
Papua New Guinea: Bikpela hamamas blong dispela Krismas na Nupela yia i go long yu
Pennsylvania German: En frehlicher Grischtdaag un en hallich Nei Yaahr!
Peru: Feliz Navidad y un Venturoso Ańo Nuevo
Philipines: Maligayan Pasko!
Polish: Wesolych Swiat Bozego Narodzenia or Boze Narodzenie
Portuguese:Feliz Natal
Pushto: Christmas Aao Ne-way Kaal Mo Mobarak Sha
Rapa-Nui (Easter Island): Mata-Ki-Te-Rangi. Te-Pito-O-Te-Henua
Rhetian: Bellas festas da nadal e bun onn
Romanche: (sursilvan dialect): Legreivlas fiastas da Nadal e bien niev onn!
Rumanian: Sarbatori vesele
Russian: Pozdrevlyayu s prazdnikom Rozhdestva is Novim Godom
Sami: Buorrit Juovllat
Samoan: La Maunia Le Kilisimasi Ma Le Tausaga Fou
Sardinian: Bonu nadale e prosperu annu nou
Serbian: Hristos se rodi
Slovakian: Sretan Bozic or Vesele vianoce
Sami: Buorrit Juovllat
Samoan: La Maunia Le Kilisimasi Ma Le Tausaga Fou
Scots Gaelic: Nollaig chridheil huibh
Serb-Croatian: Sretam Bozic. Vesela Nova Godina
Serbian: Hristos se rodi. Singhalese: Subha nath thalak Vewa. Subha Aluth Awrudhak Vewa
Slovak: Vesele Vianoce. A stastlivy Novy Rok
Slovene: Vesele Bozicne. Screcno Novo Leto
Spanish: Feliz Navidad
Swedish: God Jul and (Och) Ett Gott Nytt År
Tagalog: Maligayamg Pasko. Masaganang Bagong Taon
Tami: Nathar Puthu Varuda Valthukkal
Trukeese: (Micronesian) Neekiriisimas annim oo iyer seefe feyiyeech!
Thai: Sawadee Pee Mai
Turkish: Noeliniz Ve Yeni Yiliniz Kutlu Olsun
Ukrainian: Srozhdestvom Kristovym
Urdu: Naya Saal Mubarak Ho
Vietnamese: Chung Mung Giang Sinh
Welsh: Nadolig Llawen
Yugoslavian: Cestitamo Bozic
Yoruba: E ku odun, e ku iye'dun!

http://www.santas.net/howmerrychristmasissaid.htm
Forrás: Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 2004. dec. 24. http://bocs.hu
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. dec. 22., szer. 19:08

2004. december 25. szombat, Karácsony


Jézus születésének emléknapja i.sz. 354 óta, amikor pápai rendelet a téli napforduló napját az egyházi ünnepek közé iktatta.

„Föld Anyátokhoz pedig ekképpen imádkozzatok:
Mi anyánk, ki a földön vagy,
Szenteltessék meg a Te neved.
Jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod,
Miként Benned, azonképpen bennünk is.
Amint mindennap küldöd angyalaidat,
Küld el őket hozzánk is.
Bocsásd meg bűneinket, miképpen mi is jóvá tesszük azt,
Amit ellened elkövettünk.
És ne vígy minket betegségbe,
De szabadíts meg minket minden gonosztól,
Mert tiéd a föld,a test és az egészség.
Ámen.”

Esszénus Béke Evangéliumból…

Magyarországon ez volt az év kezdőnapja a második évezred első századaiban.

Ezért Boldog Új évet kívánunk minden magyar testvérünknek….- Nawesh
- - - - - - - - - -
Forrás: Bocsmagazin: fenntartható civilizáció infó 2004. dec. 25. http://bocs.hu és Esszénus Béke Evangélium
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Következő

Vissza: Vegetáriánus évfordulók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég

cron