nem, sajnos rossz hírem van: a fagyasztott növény tényleg sokat veszít a vitaminjaiból...
jó hírem van lángos-kedvelőknek: tegnap sütöttem, és eszméletlen jó lett, a receptje:
burgonyás lángos
fél kiló liszt (bio finomliszt)
25 dkg vízben megfőtt, szétnyomott burgonya,
2 dl meleg víz
só,
2 dkg élesztő
Megjegyzés: ha valaki kever a liszthez teljes kiőrlésűt is, több élesztő kell hozzá.
tehát a lisztet átszitáljuk, meleg helyre tesszük. a krumplit megfőzzük, összetörjük.
az élesztőt 1 dl meleg vízben, 1 kiskanál lisztel elmorzsoljuk, összekeverjük, meleg helyre tesszük (felfuttatjuk). ha már szép magasra feljött a habja, akkor szupi. (tapasztalat, hogy nagyon függ a siker az élesztő frissességétől)
a lisztet összekeverjük az élesztővel, a széttört krumplival, sóval és még egy deci vízzel. megdagasztjuk, levegős mozdulatokkal. majd meleg helyre tesszük kelni.
ha már feljött két-háromszorosára, akkor kinyújtjuk ujjnyi vastagra, és kis cipókat formálunk belőle olajos kézzel. majd fémtepsire helyezve még 20 percre vissza tesszük meleg helyre kelni.
forró olajban kisütjük, az olajat letöröljük róla nedvszívó szalvétával.
havi egyszeri étel, mivel eléggé hízlal