80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. márc. 4., szer. 7:38

Még egy kis "érdekesség". :)

A nemrég belinkelt videóban a "nagy sztárok" közt elhangzott Usain Bolt neve is, aki az utóbbi olimpiákon rövidtávfutásban leverte a világot.
Állítólag a verseny időszaka alatt napi 10-20 banánt is megevett és futott mint a nyúl.
(ezzel is érvelve amellett, hogy a gyümölcs milyen szuper üzemanyag és hogy milyen nagy teljesítményre képes vele az ember)
Még régebben egyik nap kíváncsiságból utánanézetem mit is eszik (evett anno) a mindennapokban. Nem sok mindent találtam de amit igen, az meglepő volt. (legalábbis a várakozásokhoz képest, minimum vegetáriánusra számítottam)
Napi 2x 3x hús (disznó, de főleg csirke) a kaja több mint fele fehérje, és kb. 10 % zsír. (ha nem is pontosak a számok, és talán azóta Ő is változtatott mondjuk a gyümölcsök javára, de az egyértelműen látszik, hogy messze nem egy fehérjeszegény nyers étrend)
Szóval az igaz lehet, hogy a versenyeken a gyümölcs hajtotta a "motort", de magát a "motort" nem gyümölcsből építette fel. Erről miért nem beszélnek az ilyen előadásokon :?: (költői a kérdés :hmm: ) -úgy lenne hiteles ha az ilyen dolgokat is megemlítenék. De sajnos gyakran csak azokat emelik ki ill. "nagyítják fel" amit éppen az "érdek" úgy kíván.
Ha ezt egy laikus átlagember hallja és nem néz utána, akkor könnyen azt is hihetné, hogy ez főleg a gyümölcsöknek és egy "ilyesmi étrendnek" köszönhető. -a gyümölcs persze kell, de e mellé még sok minden mást is meg kell enni, hogy valaki "lefussa" a világot. (és ha őszinték akarunk lenni Frank Medrano-nak sem sok köze van a 811-hez, max az arányok stimmelhetnek, de szerintem még az se)
Így hát az ilyen dolgok miatt is egyre többször arra jutok, ha az ember már összegyűjtött "egy kis" tudást/tapasztalatot és van némi fogalma a dologról akkor ismét csak az a legjobb ha saját magát (megérzéseit) követi, mert ahány ember annyiféle tanács, tapasztalat és sok az információ amit nem ismerünk.
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: Dóra » 2015. márc. 4., szer. 21:14

Az tényleg kiábrándító, hogy egyre több elkötelezett nyersevőként ismert emberről kiderül, hogy nem is csak nyersezik (vagy ha a múltban igen, akkor újabban már visszatért a főttekhez). Vajon tényleg csak egyfajta drog a hőkezelt étel, amit sok év múltán sem könnyű elhagyni? Vagy más van a háttérben, egyfajta sejtszinten bennünk lévő igény a főttek koncentráltságára? Tudom, a trópusi gyümölcsök az eredendő táplálékaink. De ki tudja, az emberi szervezet hogyan változott a környezeti feltételek megváltozásával együtt... Na, ezt nem megingás miatt írtam, csak szeretek elmélkedni.
Dóra
Írogat

Hsz: 105

HozzászólásSzerző: cef » 2015. márc. 4., szer. 22:19

Sziasztok!

Nincs semmi vész gyerekek:) Hamarosan itt a csalánszezon, meg a disznóparéj és társai. Terveim szerint akkorra már meglesz a juicer, és kis túlzással a halál f@..t is ki fogom préselni a tápanyagokért :D
RAtti köszi a "beles" infókat, ezek jobban rendbe teszik a képet a zöldekkel kapcsolatban - pl hogy miért jobb (nekem), ha leginkább csak a levét használom.

A fehérjés kísérleteimről röviden: minden jel/gyakorlat a zöldek felé mutat. Mondhatnám azt is, hogy nekünk nem is a fehérje kell, hanem a zöldje:)
Tapasztalatként mondhatom, ha megvan a kellő mennyiség akár izolátum segítségével, akkor minden okés. De ha a kellő mennyiség összejön zöldből, akkor viszont nagyon okés, olyankor jelentkezik az a bizonyos élmény, amit itt vibrantként lehet becézgetni. Nem akarom túlságosan rágcsálni a dolgot, érthető ez.
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. márc. 5., csüt. 8:07

Sziasztok!

Dóra lehet abban valami amit mondasz, én is elmélkedtem már sokat hasonló dolgokon, de ami a valóban szükséges anyagokat illeti, szerintem nem a főtt a lényeg hanem az, hogy vagy így vagy úgy, de hozzájusson a szervezet a számára nélkülözhetetlen dolgokhoz.
Lehet, hogy az emésztőrendszerünk lényegében ugyanolyan mint régen, de valami nyomot biztos hagyott a sok évezredes főtt kaja evés. (talán a bélrendszer is valamelyest hozzászokhatott az említett "koncentráltsághoz" )
De ha ez így is van akkor sem feltétlen azt jelenti, hogy főzni kell, szerintem kiváltható lenne mással is, csak ugye meg kel találni megoldást. :)
Különféle konyhatechnikai eljárásokkal, pl. aszalás, préselés, csíráztatás stb. lehet "erősíteni" az étrendet, és így segíteni a már gyengébb paraméterekkel működő emésztőrendszer munkáját. (mondhatnám, hogyha többek közt a technikai vívmányainknak köszönhetően volt az emberiségnek esze ahhoz, hogy elrontsa a táplálkozását, akkor most ugyanezeknek a felhasználásával megpróbálhatja kijavítani is a hibákat)

A másik dolog meg az, amiért az étrend erősítésére lehet szükség, hogy a számunkra elérhető táplálékok többsége messze nem ugyanazt tudja mit amit tudnia kellene, ráadásul a rengeteg civilizációs terhelés csak tovább nehezíti a dolgot.
Szóval módjuk úgy, hogy nem lehetetlen, de aki ebbe komolyan, és kitartóan bele akar vágni, az (Cef kolléga szavaival élve :) ) kis túlzással tényleg egy "táplálkozási hárakirire" készül. :)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. márc. 5., csüt. 9:12

És ami a "droghatást" illet, ehhez szerintem nem kell feltétlen főtt kaja, egy töményebb nyersnek is lehet ilyen hatása.
Erről már többször szó volt, most röviden csak annyit, hogy minél energiadúsabb egy étel, többek közt annál nagyobb örömhormon felszabadulást vált ki. -mi meg vigyoroghatunk. :D
Ezzel is ösztönözve az illető egyedet arra, hogy a túlélés érdekében ne érje be mondjuk egy fej salátával (mert ez kevés lesz), hanem keressen tovább valami "laktatóbbat".
Addig nincs is ezzel gond amíg pl. a füge, banán meg datolya (nem aszalt!) volt a csúcs, de ahogy hozzászoktattuk magunkat a jó nehéz főtt ételekhez (ezzel magasabbra téve a lécet) így a gyümölcsök már nem adják meg azt az érzetet. -max ha bezabálunk aszaltakkal meg olajos magokkal.

Hogyha az életben minden oké, akkor ebből a szempontból az emberek talán el is lennének gyümölcsökön, de ha már jön egy kis "fesz" akkor a többség (sajnos én sem vagyok kivétel :? ) mindjárt valami nehezebb után nyúl/nyúlna. -talán egy kicsit előnyben lehetnek akik kiskorukban kevésbé szoktak rá az édességekre, süteményekre és más hasonlókra. (a sok fűszerezés, meg ízesítés meg még csak tovább nehezíti a dolgot)
Szóval ha úgy nézzük, ilyen szempontból, egy hagyományos ételkészítgetős nyers evő is "droghatás" alatt él, talán ezért is választják ezt sokan. (számomra elég kiábrándító az is, hogy közülük jó páran szépen kezdenek "kikerekedni", -tisztelet a kivételnek! - ezzel nem éppen az étrend egészséges hatását sugallva, na de az ő dolguk)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2015. márc. 5., csüt. 17:17-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. márc. 5., csüt. 9:31

Cef!

Nincs mit! -mármint a "beles" infót. :)

Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy nem indulunk egyenlő esélyekkel. Míg egy állandóan túlsúllyal küzdő embernek akár megváltás is lehet egy ilyen nyers étrend, mert a "nagyobb étvágyú" bélrendszerével ebből épp csak annyit tud felvenni amennyire szüksége van, addig az ellenkező oldalon állóknak már rendesen fel kell kötni a gatyát. -de talán az említett illető f@...ának a leve ezen is tud segíteni. ;) :D

Az igazi zöldek (nem porok) esetében szerinted hány deka kell az áttöréshez?
A levek egyébként nekem is jobban bejönnek.
(biztos már írtam, hogy nálam is régóta napirenden van valamilyen komolyabb présgép beszerzése, de amíg nem tisztázódik le teljesen ez az egész, addig nem igazán akarok semmi újba beruházni, ki tudja, milyen étrendnél kötök ki a végén :roll: :) , és én is egy kicsit úgy vagyok vele, hogy nem akarom magam annyira kiszolgáltatni a gépeknek -na nem mintha egy hagyományos étrendhez kevesebb gépre lenne szükség-, szóval jó lenne ha előbb e nélkül is rendesen működne, ill. kíváncsi vagyok rá, hogy így mit lehet belőle kihozni, aztán ha már "okébb", akkor rá lehet segíteni ezzel azzal :) )
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2015. márc. 5., csüt. 14:22-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Dóra » 2015. márc. 5., csüt. 11:55

Ma én is úgy gyártottam turmixot, hogy előbb a spenót levét kipréseltem, és csak utána mixeltem össze naranccsal. Jobb lett, mintha simán a zöldet is turmixoltam volna. Persze, így pepecselősebb elkészíteni és mosogatni. Sajnos nincsenek túl korszerű gépeim, a mixer és a prés is régebbi Moulinex, de egyelőre megteszik amíg módom lesz jobbakat venni. Cef,a te hiper-szuper lényerőd milyen fajta?
Dóra
Írogat

HozzászólásSzerző: Dóra » 2015. márc. 5., csüt. 12:26

Ratti, szerintem a visszavonzódás a főttek iránt főként amiatt van, hogy a szervezet pokoli nehezen tud adaptálódni, építkezni abból, amitől évezredek során elszokott. Valóban emiatt kell némi "trükközés", egy jó ideig.
Dóra
Írogat

HozzászólásSzerző: cef » 2015. márc. 5., csüt. 20:20

Sziasztok!

A szuperprésem nem más mint egy turmixgép, egy 300ft harisnya, valamint a kezem:)
Venni meg GS1000 lenne jó.
A zöldek mennyisége szerintem 1kg nál kezdődik (testméretfüggő persze), ha csodára vágyunk. A zöld por igazából az aszalt gyümi kategória, csak víztelenítve van és felaprítva. Így az enzimtevékenység alvó üzemmódba kerül, víz hozzáadásával pedig aktivizálódik. Nyilván a frisshez képest már kevesebb az életképesség, de tutira veszem, hogy az olasz importsalátáktól sokkal tápanyag dúsabb - érzem is, pedig nem megy be túl nagy mennyiség.
Ha most saccolnom kellene nálam most 30-50dkg zöld/leve megy be naponta. Ez kevés! Ehhez kell a fehérje izolátum. Így a diófélék adagja is minimálisan tartható, sőt leginkább csak nassolásra használom. Az olajos magokat viszont alkalmaznom kell, már csak a változatosság miatt is.

Dóra a spenót-narancs nagyon ott van, kisfiam ma reggel fél liternyit ivott meg :) bár nem tudom pontosan milyen arányokból is tevődött össze.
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: beorn » 2015. márc. 5., csüt. 21:03

Sziasztok!

Nem léptem le, csak elfelejtettem szólni, hogy egyelőre csendes szemlélő maradok. :) Nagyon jókat írtok, sokat tanulok belőle. Szépen növekszik a nyers dolgok aránya az étrendemben és csökken a húsé.
beorn
Inkább olvas

Hsz: 10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. márc. 6., pén. 14:31

Szia Cef!

Csak a pontosítás kedvéért. :)

"Így a diófélék adagja is minimálisan tartható, sőt leginkább csak nassolásra használom. Az olajos magokat viszont alkalmaznom kell, már csak a változatosság miatt is."

Nálad külön "kategória" a diófélék, meg az olajos magok? -ez alapján kicsit úgy tűnhet. :roll: (én ilyen szempontból, nem nagyon szoktam köztük különbséget tenni)
Továbbá mit értesz minimális alatt?
A múltkori napi étrended csak egy kirívó eset volt vagy általános? Mert ha jól számoltam a 45 g mák, meg a két kanál kendermag az 60-70 gramm is lehet, ami kb. duplája az "ajánlottnak". -mondjuk a mákban egy kicsit kevesebb a zsír a többihez képest.
(nálam általában nem szokott feljebb menni napi 25-30 grammnál, leginkább azért nem mert napközben nem nagyon tudom hova beilleszteni, estefelé meg már nem jó túl sokat enni belőle)

Na nem mintha ezek annyira lényegesek lennének, csak kíváncsi lettem, hogy Nálad most akkor átlagosan (súlyban kifejezve) mennyi is az annyi? :) -mármint a "zsíros" cuccok.

Még csak annyit, hogy milyen fehérjeport használsz, ill. mibe kevered bele?
Kösz!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2015. márc. 6., pén. 20:12-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2015. márc. 6., pén. 19:37

Rati annak idején Bolt tesó tonanszán nyomta magában a chiceken c nuggets dolgokat le is nyilatkozta még Peking környékén.Messi anno coca-colát szloőált le is állítottálk róla gyorsan a dietektikus csókák.
borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2015. márc. 6., pén. 19:38

sorry megy ki az elem a klvaiatúrából
borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. márc. 6., pén. 20:35

Laci, kösz a megerősítést!
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2015. márc. 6., pén. 22:15

Sziasztok!

RAtti!

4 nap éjszakás, tehát 4 napig volt ez a menü, kicsi eltérésekkel. De azt tudni kell, hogy átlag 6 óra alvás és eleve a felborult ciklus miatt több kell mindenből, valamint beiktattam némi fajsúlyosabb testmozgást is. Egy ilyen menü normális nappali élethez már kielégítő is lehet - kár, hogy a nappalos szakaszban nem biztosítható, mert akkor meg más akadályozza a kivitelezést. A kérdésre válaszolva is-is:)

Igen, a magok nálam 2 csoportban játszanak, egyrészt a társíthatóság miatt, másrészt a tartalom miatt, és még növénytanilag is.
Minimális mennyiség alatt azt értem, amikor a magoknak csak a zsírjára van szükség, az hogy van bennük fehérje, az mindegy, grátisz.

A fehérje por: http://nitayoga.com/wp-content/uploads/ ... S_400g.png
Datolyával keverem. Ezt volt a legolcsóbb :)

Mark Martell től láttam régebben egy pontos napi étrendet, de nem mentettem el és azóta sem találom. Ott is kb kilós a zöld bevitel, van sunwarrior, gyümölcs raklapszámra és egy sokat mondó megjegyzés: "I eat all day!" - természetesen ez az ő életmódjának a velejárója, de nagyon sok dolog asszimilálható belőle.

Ma fejeztem be a délelőttös szakaszt, erről írnék pár szóban:
Kalóriában átlag 2000-2100 között mozgott. Alvás átlag 6 óra. 4 étkezés, szinte mindegyik smoothie formájában, a reggelit kivéve, ami narancs volt, az meg ugyebár nagyrészt lé. A tápanyagprogramba beütve észrevettem, hogy pár "apróság" nem stimmel: pl mintha kevés lenne a zsír, a fehérje, és a cink mennyisége is.
Mára rámtört egy kis kívánósság. Ez részben betudható, annak, hogy marhára unatkoztam, mert a munkám úgy jött össze, valamint a rágás hiányzott. Ezt a hibát, főleg kezdőként, ne kövessétek el, hogy nem rágtok, nagyon fontos! Lehet rá kifogást is találni csak felesleges :)
Szóval ilyen apróságok jól megszívatják az embert:)
cef
Írogat

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10