80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: Dóra » 2015. jan. 22., csüt. 10:40

Sziasztok! Köszi mindenkinek az új infókat!
A hűtő-fűtő, jin-jang dologhoz annyit csak: a táplálék nem csak attól hűt vagy fűt, hogy milyen hőmérsékleten fogyasztjuk el, vagy, hogy mennyire savas vagy lúgos. Az ételnek nem csak kémiai, fizikai, biológiai tulajdonságai vannak, de energetikai is! Hiába melegítek egy salátát 40 fokon akár a napon akár a fűtőtesten, az attól még hűteni fog. Fordítva is igaz, egy nyers kenyér vagy más jang, melegítő táplálék akkor is fűti a testet, ha nem forrósítom fel.
Nem muszáj egyetérteni, de azért az évezredes megfigyelésekben is csak van némi igazság.
Dóra
Írogat

Hsz: 105

HozzászólásSzerző: cef » 2015. jan. 22., csüt. 10:58

1500g kenyér - csak ízelítőként:)
Nagyon érdekes olvasmány.
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 22., csüt. 14:01

Függetlenül attól, hogy hideg e vagy meleg, ha csak azt nézzük, hogy 10 deka saláta kb 15-20 kalória, 10 deka kenyér meg 250-300. persze, hogy a kenyér sokkal jobban fog fűteni, ez nem is kérdés. :)

Gondolom a fotoszintézissel nem mondok újat, lényeg, hogy a nap energiájával a növények szénből, oxigénből, hidrogénből számunkra hasznosítható formát hoznak létre.
Ha módjuk egy még élő csíráztatott gabonákból készült kenyeret veszünk alapul akkor lényegében majdnem mindegy, hogy kozmikus energiának, kalóriának, Kj-nak, yin-yang-nak, vagy éppen napenergiának nevezzük. -a lényeg, hogy benn van az ember táplálásához szükséges tápanyag/építőanyag.
És egyértelmű, hogy egységnyi mennyiségű kenyérben (főleg ha élő) sokkal több van min pl. egy spenótban.

Elsősorban nem azért mondtam, hogy melegítsük meg pl. egy salátát mert ettől annyira fűteni fog, de legalább nem fog annyira hűteni.

Jól mondta Somlósi, hogy már messziről megismeri az vegákat mert a sok salátától csak leberegnek (milyen jó szó :) ) a járdán, is nincs erejük kavicsot lapátolni sem.
Fogalmazhatunk úgy is, hogy "el-yinesitették" magukat a sok nyers salátával, de a lényeg itt is ugyanaz, hogy nem ettek elég tápanyagot/építőanyagot a testük táplálásához.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2015. jan. 22., csüt. 21:32-kor.
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 22., csüt. 14:11

Cef!

Ekkora adag már nem piskóta, ennyivel már lehet haladni. 8)

Csak egy apróság az "aprósághoz": :)
A Ti gyerkőcötök nem "egy kis cafat", hanem "egy kis Cefet". :wink: :)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 22., csüt. 14:17

Az említett kenyér életben maradását talán le lehetne úgy tesztelni, hogy sütés előtt belerakunk egy pár növésben lévő jól beáztatott csírát. (hogy kevésbé száradjon ki)
Sütés végén finoman kibányásszuk, és ha tovább fejlődik akkor minden oké. (persze ha nem az sem tragédia, mert még így is értékes marad)

(lehetne még bele tenni hüvelyescsírákat, és így közel lennénk "álmaink fehérjéjéhez" :lol: )
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2015. jan. 22., csüt. 21:34-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 22., csüt. 19:16

Nyuszi meddig áll el egy ilyen kenyér? Penészedésre mennyire hajlamos, illetve, hogy szoktad tárolni?
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2015. jan. 22., csüt. 20:08

Bingó RAtti!

A vegák jó nagy hányada sajnos valóban alultáplált - mi szintén beleestünk ebbe a hibába.
De most már, hogy tudjuk mit kell tenni, már csak meg kell tenni :)

Cefet ... LOL, valójában Koppány a neve:)
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: Stoner » 2015. jan. 25., vas. 12:08

Sziasztok!
Beleolvastam az utóbbi 3 oldal hozzászólásaiba, és van véleményem.
Általában a jó irányt látom kibontakozni.
Nyuszi írását különös figyelemmel olvastam, és én is ezt az iskolát jártam.
A Somosi féle szöveget elkezdtem hallgatni, de eléggé zagyva szelleműnek éreztem, és leálltam vele.
Nem is akarom minősíteni, de a mai szellemi süllyedés idején sok embert kizökkenthet, talán nem a helyes irányban.
Az ragadt meg bennem inkább, amit Ratti írt talán.., hogy a vegán még a kavicsot sem bírja ellapátolni. Szívesen lapátolnék azzal, aki ezt mondta, és annyi lenne a különbség, hogy én nem mennék közben el sörözni...
Szóval, érdemes gondolkodni, érdemes olvasni és beleérezni az írók szellemi közegét, amiben írták, azután a mai szellemi környezetbe helyezve újra értelmezni.
A kalória meddő vita, szerintem, és a yin, meg jang csak egy valláson alapuló, túl sok hangsúlyt kapó téveszme. A légzés-napevés... igen fontos és lényeges pont, amivel sok minden érthetővé válhat. A növények által felvett nap és levegő, amit az élő formájukban mi is magunkba vételezhetünk.
A kenyér esetében sem a kalória vagy fehérje, hanem a komplex, energiában, fejlődésben (!) információban közvetlen hatás tesz az emberre pozitívan, ami csak igen korlátozott mértékben, mint katalizátor (!) használ, és csak azok tudják értékelni, akik valóban elkötelezettek az élet és a Föld iránt.
Olvassátok a lapomat is http://kovigabor.tulelo.hu talán adhat némi támpontot a gondolkodáshoz.
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2015. jan. 28., szer. 23:54

Gabi egy kérdés: van olyan ember aki olvasta a honlapodat,és nem rántotta fel magát 10 percen belül,és az a baj hogy ezt tényleg őszintén kérdezem!!!
borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: Stoner » 2015. jan. 29., csüt. 16:19

Kedves Laci!
Ezt dicséretnek veszem tőled.
Te biztosan még nem olvastad, mert itt vagy. Én is rendszeres olvasóm vagyok és - elhiheted - még élek.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2015. jan. 29., csüt. 21:51

Nem és évek óta mondom,ha életigenlő,örömöt nyújtó és vidám dolgokról írnál akkor olvasnám.Egy életünk van ( persze ebbe most ne menjünk bele mélyebben,csak a mondatszerkezet miatt írtam) miért nem élvezzük minden percét vidáman,boldogan ez a folyamattudat ,és hasonló okosságok olyan lehangolóak bárgyúak,lélekrombolók,hogy beszarás. A fórumon és általában az megy hogy :Ki miért sovány,ki miért frusztrált,ki miért ez meg az miért nem arról írtok,hogy pl vettem egy repülős mangót 1700 Ft-ért,és beleharapván földöntúli élményt okozott vagy valami más örömteli dolgokat.Természtben élsz zenélsz is mégis ezeket orbitális f.....t írod már emberemlékezet óta ejj ejj!!!
borcsok1
Grafomán

HozzászólásSzerző: Dóra » 2015. jan. 29., csüt. 22:34

Ebben tényleg sok igazság van, hogy ne mindig a rosszra koncentráljunk, mert akkor az fog bekövetkezni, jól beprogramozzuk magunknak. Ha viszont úgy állunk hozzá, hogy jól vagyok és a világ is rendben van (vagy ha most még nem is, de úgy lesz) akkor nem leszünk megkeseredettek. Sajnos egyre jellemzőbb a "minél rosszabb, annál jobb" megközelítés. Nekem is sokat kell még tanulnom e téren, de úgy érzem, haladok!
Dóra
Írogat

HozzászólásSzerző: Dóra » 2015. feb. 1., vas. 7:47

Sziasztok! Van esetleg ötletetek, mit lehet tenni a gyakori és elég fájdalmas szájzug-berepedések ellen? Leginkább B-vitamin hiányra gondolok, mert a vérképemben minden normális, a vas is, csak a B 12 szint alacsony. Elkezdtem B 12 és olykor B-komplex tablettákat szedni, persze nem vagyok híve a mesterséges pótlásoknak, de néha muszáj... De ha tudtok egyéb javaslatot, előre is köszönöm!
Dóra
Írogat

HozzászólásSzerző: Stoner » 2015. feb. 1., vas. 14:44

Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2015. feb. 1., vas. 15:20

Szent meggyőződésem,hogy éppeszű normális ember ezt biztos nem olvassa végig,de akkor minek erre a f..ra elfecsérelni ennyi időt??? Ennyi idő alatt ki lehet vágni 2-3 fát,összelehet aprítani 10 öl fát gyújtósnak,meg lehet csinálni 4-5 turmixot,keresztrejtvényből 5-6 oldal sinám benne van,3 foci meccs megnézési is sima,4-5 pálinka ugyanennyi sör leküldése is benne van,és sorolhatnám tovább,milyen lelkületre vall ez ,de tényleg? megyek nézek egy kötelet basszus Gabi bá mivé fajult már ez ember????????
borcsok1
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10