80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 19., hétf. 14:51

Szia Cef!

Így már oké, értve vagyol. :) Megint egy kis magyarázkodásra kényszerülök. :?
A rendes arány kapcsán az ugrott be, hogy nyomattad a fehérjeport mint kiegészítőt de e mellett a "rendes" kajád mennyisége meg kevés volt, és így elmaradt a várt eredmény.
Akkor Neked az ajánlásomból a "laktatóbb" helyett a "változatosabb" étrendet többet segít. :) -értem alatta, hogy sokkal inkább a minőségre kell rámenni és nem a mennyiségre.
Egyébként ebben megerősíthetlek!
Ha visszaemlékszem a 811-es próbálkozásaimra akkor talán a 2012-es év második fele és a 2013-as eleje volt a legjobb. -asszem írtam is róla anno.
Lényegében ekkor is ugyanannyit ettem (kalóriában) 2000 körül, viszont beburkoltam aránylag sok virágport, napi szintem ettem 2-3 deka hüvelyescsírát, és -csak halkan mondom :) - rásegítettem egy kis szójafehérjével is. (jó tudom nem a legfaszább de szerintem ért valamit)
Aztán sajnos az a fajta virágpor (repce) amire nem vagyok allergiás elfogyott, azóta sem kapok, vagy csak marha drágán, a szója is csak kísérlet volt, a hüvelyes csirákról meg átmenetileg leálltam, mert nem volt valami jó íze. -ezen még dolgozni kell. Gondoltam rá, hogy egy kis sóval jobb lenne, de ezt meg nem akartam beletenni. Esetleg erről a pariporról lenne valami linked?
Szóval, valóban érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a beltartalomra, mert az, hogy csak legyen meg a kalória és minden oké, az így magában még közel sem biztos hogy elég.
Amúgy ajánlom kipróbálásra a virágport ha tudsz jó áron beszerezni.

Ja és látom, nem kispályáztok, így azért könnyű :) utánfutó számra áll Nálatok a kaja. -hiába nem lehet elég korán kezdeni. 8)
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: cef » 2015. jan. 20., kedd 9:01

Sziasztok!

Vele tényleg könnyen megy:)
Ilyenkor az a játék, hogy a kis autójával kimegy a piacra (konyha), ahol az eladó nénitől (Anya) vesz sok kiló mandarint, aztán hazahozza (gyerekszoba), ahol aztán Apával jól befalatozzák:)
A legaranyosabb amikor behozza és ki is billenti és még csipog is hozzá, utánozva a hangját az igazi billencsnek:) Ha elfogy meg gyorsan fordul még egyet, mielőtt bezár a piac.

Paradicsompor: http://vivanatura.hu/hu/termekek/100-ti ... r-150g-alu

A hüvelyesekre csináltam egy kombinációt:
lencsecsíra - 3 napos
búzacsíra - 2 napos
kevéske olajos mag, ami a torokkaparó élményt semlegesíti
paradicsom, zellerzöld, petrezselyem
Leturmixoltam és leszűrtem. BELESZAGOLNI TILOS:) Egyéb fűszerekkel vagy fűszernövényekkel biztosan lehet még fokozni a kulinaritást, most ennyire futotta. A paradicsomban van valami, ami sokat hozzátesz a nyersen maradáshoz, mind ízében, mind tartalmában. Lényegében ezt és a zöldek mennyiségét emeltem meg mostanában, próbálom feltornászni 1kg/nap mennyiségre. Érdekes, de így kevesebb banán is elég - 8-10db.

Mostanában sok mindent ilyen "űrhajós eledelként" hozok össze.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára cef 2015. jan. 21., szer. 8:41-kor.
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: cef » 2015. jan. 20., kedd 9:12

RAtti!

Ezt olvasva érdekes a virágpor: http://shelener.hu/viragpor.html
A hibiszkuszra is allergiás vagy?
http://vivanatura.hu/hu/termekek/100-ti ... 0g-alu-308
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: cef » 2015. jan. 20., kedd 9:17

Bár nem írja milyen virágból van: http://www.mezellato.hu/viragpor.php
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: cef » 2015. jan. 20., kedd 11:25

Még a kovászoláshoz:
http://szaffinafuszerkonyhaja.blogspot. ... borka.html
Most ugyan nem süt a nap, de radiátorra téve ugyanúgy jó, vagy ahol stabilan van 37°C körül a hőmérséklet. Gyanítom (hamarosan ki is próbálom), hogy a krumpli is ehetővé válik ebben a folyamatban.
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 20., kedd 13:29

Szia Cef!

Kösz a tippeket.
A hüvelyes csirákat én általában olajos magokkal szoktam csinálni, így valamivel jobb íze lesz.

A virágport szerintem érdemes kipróbálni, nekem sajnos a többségétől, fogyasztás után bedagad torkom, nehezen tudok nyelni utána. (más hátrányát nem vettem észre, de ez is elég)

A hibiszkuszt nem próbáltam, de az ára miatt valószínűleg nem is nagyon fogom. Egy olyan étrendet lenne jó összerakni, ami hosszabb távon is tartható, 1 zacskó megvételének meg nem látom sok értelmét.

Az egy kiló zöldről jut eszembe, hogy csak átmenetileg ki akartam már próbálni egy olyan egyszerű étrendet, hogy napi 2 kiló banán, meg egy kiló zöld. (és kevés mag)
Ebben meglenne a kalória, fehérje, ásványok vitaminok nagy része, és nem is kellene hozzá túl sokat enni. -csak unalmas lenne, így nem is nagyon volt kedvem hozzá, úgysem tartanám sokáig.

A sok zölddel kapcsolatban arra szerintem érdemes figyelni, hogy a túl nagy mennyiség nehogy "elvegye a helyet" a gyümölcstől és emiatt meg ne tudjuk megenni a szükséges kalóriát, mert akkor meg azzal lehet gond.

Apropó sok zöld!
Te általában hogyan szoktad enni?
Nálam a nagyobb mennyiség már eléggé problémás, rágva majdhogynem képtelenség (már csak az ízek miatt is) a sok turmix emésztése meg nem valami fényes :? -normális lényerőm meg nincs. :) ( illetve addig nem is akarok újabb dolgokba belefektetni amíg rendesen ki nem forrja magát ez az egész)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2015. jan. 21., szer. 6:03

Olyan receptek kellenek ami só nélkül tartósít. Ilyet találjatok. Ugyanis szép, szép , de ha ott a só az gond, különösen a vesének nem jó, és hosszú távon vesekovet adhat, mindamellett a test vízháztartása negatívan felborul általa.
:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: cef » 2015. jan. 21., szer. 8:48

Sziasztok!

A zöld java része csak lé formájában megy be. Ebben fog segítségemre lenni a lényerő - jelenleg a turmix és egy nylon harisnya tölti be ezt a funkciót:)

A sós lében pácolt/erjesztett pl krumpli nem sok sót vesz fel, az a folyamat katalizálásához kell, a végén pedig úgyis átöblíti az ember. Kb annyi maradhat belőle, amennyi a felületéhez tapad és nem sikerül eltávolítani. Természetesen jobban utánajárok, mert érdekes.
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 21., szer. 14:10

Sziasztok!

Szia Nyuszi! -ha még erre jársz. :roll:

(kicsit hosszúnak tűnik de nem olyan vészes, én is apránként írtam :) )

Ha már annyiszor szóba került, már csak kíváncsiságból is meghallgattam Somlósi Lajos Magyar konyha c. előadását. -és persze azért is, hogy mégse csak a levegőbe beszéljünk.
Azzal kezdeném, hogy nagyon sok jó dolgot mond, amiknek többségét talán már ismertük/ismerjük, de nem árt kicsit felfrissíteni, hogy jobban berögződjön. -gondolok pl a rendszerességre, mértékletes étkezésre.
(igaz, hogy egy adag gyümölcs sokkal könnyebben emészthető mint egy tál bármilyen főtt kaja, és emiatt talán egy kicsit nagyobb lazaság is megengedhető, de azért ez sem jogosít fel az össze vissza kajálásra)

Viszont van jó pár dolog amihez lenne mit hozzáfűzni.
Az egész előadást túl hosszú lenne kielemezni, így csak "pár" dolgot említenék.
Alap dolognak tekinti, hogy az embert a gabona, főzés és a só használata "tette emberré", ez különbözteti meg az állatvilágtól. (ez utóbbit sikerült is vele elérni)
Ez pont a 811 elletettje.
Nem biztos, hogy a végén 811 lesz a nyerő, de ez a két dolog annyira ellentmond egymásnak, hogy mindkét elméletnek nem lehet teljes mértékben megfelelni. -vagy-vagy, döntsük el mit akarunk. (a végén még a két szék közt a földön fogunk ülni)

Ajánl egy jó tesztet arra, hogy megállapíthassuk melyek a valóban egészséges ételek. Tegyük ki a napra, és minél tovább bírja annál jobb.
Példaként a parizert, macisajtot, és a tönkölybúzát említi.
A parizer pár óra alatt olyan változásokon mehet át, hogy szinte lemászik az asztalról, viszont ezzel szemben a tönkölybúza hetekig, hópapokig is ott lehet hacsak az egér el nem viszi. :)
Csak azt az apróságot nem veszi figyelembe, hogy a búzát nem ilyen kemény mag állapotában fogja elfogyasztani.
A parizernek sem lesz semmi baja a napon amíg "állat formájában" van, de ha már feldolgozzuk akkor igen. Ugyanígy a kemény mag is sokáig bírja a napot, de ha már főtt kaja lesz belőle (hiába növényi) akkor is aránylag gyorsan megbuggyanik a napon. -egy szárazabb kenyér talán jobban bírja.
Ezzel szemben a nyers gyümölcsök többsége abban az állapotban ahogy elfogyasztjuk, sokkal tovább jól érzi magát a napfürdőben. -sőt kis is szoktam tenni ezt azt érlelni.
Szóval így, az elfogyasztásra szánt állapotában tessék összehasonlítani.

Ajánlja a reggeli pisi ph tesztet. De nem azt mondja, hogy a reggeli elsőt mérjük mert az mindenkinél savas, hanem elég a másodikat.
Ha ez már 6,5 körül van az szerinte jó, ennél jobb már csak a kisbabáké lehet.
Érdekes, ha mindent jól csinálunk, akkor egy 811-es pisi reggel is simán lehet lúgos, akár 7 fölött is van, és ráadásul nem csak a második hanem az első is. (akkor ez hogy van, mégis lehetséges, csak talán még ilyennel nem is találkoztak? )

Említi a búzafűlevet, zöldségleveket, sárgarépalevet, csírákat, stb, hogy mennyire kell vele vigyázni, mert annyira yin, és szétesik tőle az ember.
Hát nem tudom, mindenki azt gondol amit akar, de én nehezen tudom elképzelni, hogy az ilyen nyers zöldséglevek akár rendszeres (de azért nem túlzásba vitt) fogyasztása is többet ártson mint használ.

Egyébkét a yint sokszor a hideg ételekkel azonosítják.
Miért kéne a fogyasztóból elővéve enni, vagy hűtő hidegen inni akár egy gyümölcslevet is, főleg télen? -beteg is lennék, meg is fájdulna a torkom, ez persze, hogy nem jó.
És miért nem lenne elég mondjuk 40 fokig melegíteni, hogy ne hűtsön? -muszáj kinyírni?
Ha pl összehasonlítunk egy hűtőből kivett ásványvizet és egy jól megmelegített (esetleg forralt) vizet amibe mondjuk tettünk egy kis teát, akkor az egyik ugye yin a másik yang.
De lényegében mindegyik víz, csak annyi a különbség, hogy előzőleg mennyi energiát "tettünk bele".
Az igaz, hogy pl télen nem iszunk annyit, és így nem kell annyi növényi víz sem, de a gyümölcsök esetében is (az előbbi teás példához hasonlóan) csak vízről van szó.

A yin-t a savassággal (savasítással) köti össze.
Én úgy tudom (úgy tudtam) hogy a yin-hez többek közt a következő szavak társíthatók: női nem, hideg, lúgos.
A yang-hoz pedig: férfi, meleg, savas.

Megint csak mindenki abban hisz amiben akar, de szerintem lényegében az emberi szervezet is ugyanúgy működik mint egy állati. Oké, hogy pl egy szarvas nem trópusi lény, nem pont olyan mint mi, de télen miért nem lesz baja akkor sem ha csak hideg füvet, meg esetleg szinte megfagyott gabonát eszik a vadetetőkből? -ő miért nem "yin-esedik" el, nyáron meg miért nem lesz "yang-os" a többi más állathoz hasonlóan?

Említ még egy makrobiotikust aki állítolag a sok narancslétől lett komoly beteg, és bele is halt.
Nem lehet esetleg, hogy nem a narancslé betegítette meg hanem, hogy makrobiotikusokhoz hűen szinte minden más agyon főzött? -mert ilyet már halottam párat, hogy kiderült, hogy a szinte mindet hőkezelő makrobiotika mégsem annyira frankó.
Egyébként a sok narancslé sem olyan jó szerintem, legalábbis nekem nem jön be, és más savas dolog sem az igazi, ha túl sokat eszünk belőle.

A kalóriával kapcsolatban csak annyit, hogy többször kihangsúlyozza, hogy nagyon-nagyok kevés is elég. -kár, hogy nem mond pontosabb számot.
Viszont később azért annyit "elárul", hogy sajnálatos módon csökken a kenyér fogyasztása.
Míg régen az 1900-as években napi 600-700 gramm! volt a napi adag, addig ez 1950-re visszaesett 220 grammra, mára pedig csak 150g .
Ha csak ezt a 600-700 gramm jobbfajta kenyeret számoljuk már az is legalább 1500-2000 kalória (és csak érdekességként teszem, hozzá, hogy legalább 70g fehérje és miegymás) És gondolom ezen kívül azért még mást is ettek. -ezek alapján 2500-is könnyen összejöhetett.
Oké, hogy a parasztember e mellett sokat is dolgozott, de ezt azért mégsem nevezném csak "csipegetésnek". -illetve mihez viszonyítjuk.

És végül talán azt emelném ki, hogy gyakran azzal jön, hogy: "na ez mááá megin a Teremtő felülbírálása".
Ezzel csak az a bökkenő, hogy mi emberek már akkor felülbíráltuk a Teremtőt amikor szétszéledtünk a világban és elhagytuk az igazi élőhelyünket. -innentől már csinálhatunk akármit, nehéz lesz tökéleteset alkotni.
Most mindegy, hogy teremtés vagy evolúció, mert ha jól tudom még a Bibliai édenkert is trópusi környezetben volt, és arról sem tudok, hogy ott főzőcskéztek volna. -de javítsatok ki ha tévedek.
Akkor most ki bírálja felül a Teremtőt?
Persze lehet mondani, hogy később "megengedték nekünk embereknek" a tűz használatát meg stb. -ja persze, meg a borivást is. (ha jól tudom az a "bor" eredetileg inkább szőlőlé volt, és Jézus kenyere is egy csiráztatott gabonákból kézsült, napon szárított lepényszerű kenyér)

Szóval sok mindent meg lehet magyarázni, de egy nyersevő is legalább ennyire tudna érvelni az élő ételek mellett.
Bár tartok tőle, hogy Somlósi Úr végig sem hallgatná, ha valaki a nyers étrend mellett akarna kiállni.
Már csak azért sem, mert utána hogy magyarázná ki, ha mégsem minden pont úgy van ahogy sok éven át Ő tanította.

Az említettektől függetlenűl azért érdemes meghallgatni az előadást. -ha van hozzá türelmünk, mert elég hosszúra van nyújtva, és szerintem kicsit sok benn a hókuszpókusz.
"így vágom, meg úgy vágom az alapanyagot, meg megfőzöm és megsütöm stb. és ezzel 3x yanganizálom a yint" :) -nehogy már csak egy kis élet is maradjon benn. Kicsit talán túl van bonyolítva. :hmm:
Amikor azt mondja, hogy már fém késsel sem lehet vágni mert csak tovább "yinesedik", nekem itt már kezd kicsit komolytalanná válni a dolog, illetve úgy fogalmaznék, hogy ez már inkább hit kérdés és nem "gyakorlati". -vagy jól meg kell melegíteni kést is. :)
(annak lehet jelentősége, hogy egyben sütjük/főzzük pl. a krumplit, de többet mond ha yin meg yang helyett azt mondjuk, hogy az elkészítés módja befolyásolja például, az adott étel glikémiás indexét)

Egyébként sok érdekeset mond a gabonákról is, amiknek biztos van sok alapja (a 811 után én is valami hasonló étrendet választanék) de akárhogy is nézzük, még ha több ezer éves tudást is hordoz, akkor is "csak" emberi találmány. -a Természet törvényeihez és az evolúcióhoz képest, mégis csak egy pillanat.

Amiről eddig szó volt az részben elmélet, de ezek alapján a nyersétkezés is ugyanúgy megállhatja a helyét mint a "magyar konyha".
A kérdés inkább csak az, hogy a gyakorlatban ezt hogyan lehet tényleg hosszú távon, zökkenőmentesen megvalósítani, mert sajnos a tapasztalat az átlagembernél azt mutatja (részben saját megfigyelés is) hogy egy 811-es étrend "összehozatala" (normális emésztése) nagyobb kihívás mint egy hagyományos vegán "gabona" alapú étrendé.

https://www.youtube.com/watch?v=XzmM81FX7h4
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: SivatagiNyuszi » 2015. jan. 22., csüt. 8:39

Sziasztok

Cef: hat igy konnyu! Ilyen segitovel! Olyan edes, hogy megall az esz. Az isten adlja meg a rozsas pofikajat!

Ratti: en nem azert irom le ezeket hogy valakit is probaljak megteriteni vagy az en igazamat masokra rakenyszeriteni. Csupan azert, hogy nektek ne kelljen X konyvet meg X videot megnezni, osszefoglalom, ha tetszik amit irtam akkor meg lehet nezni, el lehet olvasni, belole tovabb okosodni. Somolosi is azt mondta az eloadasaban, hogy senki iro/eloado nem tokeletes (o sem!), ha mar 80%ban jol beszel akkor mar erdemes hallgatni, a masik 20%at el lehet hagyni – nekem o bele esik ebbe, szivesen hallgatom. O is azt mondja hogy el kell mindent olvasni, es ami tetszik kiprobalni, es magunknak tenyt felallitani. Amugy meg amikor azt mondta az eloadasaban hogy “en azokat a vegetarianusokat akik nem esznek gabonat az utca masik oldalarol is megismerem” akkor nagy igazat mondott, szerintem.

Egyebkent meg a heten mas jellegu dolgokkal voltam elfoglalva, konyvekbol a kovetkezoket bujtam at:

1. SZekely Odon: Az esszenus beke evangelium (1-4
Ezt mindenkinek eleteben legalabb geyser el kellene olvasni, es az iskolaban tanitani.

2. Szekely Odon: A bojtoles esszenus tudomanya
Ezt folottebb erdekesnek tartottam. Arrol ir, hogy a napsutes es a levego is etel (S. Yesudian is errol is!). Ezert, ha valaki bojtol, annak KOTELEZO odakinnt tartozkodni a levegon es a napon – mert hanem AKKOR LEFOGYIK – bojt alatt az elelem nem a szilard anyagokbol jon, hanem a levegobol es a napfenybol. Aha! Cef: itt a kulcsa, hogy hogy van az hogy nyaron eszed a sok mindent, jobb szinben vagy, minden kerekebb. Mert a levegot es a napsutest is eszed (bar nem gondoltal ra). Telen meg odabennt vagy, bojtolsz (811 RV) de sehol a napsutes, sehol a levegozes. Lefogysz.

3. Dr Olah Andor: Gyogyito viz
Nagyon jo kis konyvecske a vizrol es gyogyito hatasarol.

4. Jolan Chan: A szerelem tao-ja
Ez nem egeszen az lett amire gondoltam, mert a fizikai sikba ment at a konyv, de amugy jo volt es kulonosen ferfiaknak ajanlom.

5. S. Yesudian: Sport es Yoga

Fantasztikus. A hatha jogarol szol. A lelegzesrol, az etkezesrol, a gonodlkozasrol, az uszasrol. O is azt irja, hogy a levego elelem, a napfeny is. A pranayama legzesekkel (visszatartott legzes), lehet “etelt” bevinni. Aki igy lelegzik, az ismet optimalis sulyara all vissza. Ebben biztos hogy van valami, mert en kb ket evig pranayamaztam minden nap, es eppen akkor hagytam abba, amikor nagyon raalltam a 811-re. Hoppa. Ugyhogy most vissza van allitva a napi 30 perc legzes es majd 1 honap mulva elmondom hogy jelentett e valamit. A legzest hasba kell csinalni, nem bordaba/tudobe, es bent kell tartani. Erre vannak kulonbozo ritmusok, mindenki azt valasztja ki amelyik a kenyelmesebb. Kezdoknek: 4-ig szamolunk belelegezni, 4-ig bent tartjuk, 4-ig kifujjuk. Eloszor egy par percet, napi 2x, utana 10 percet, utana lehet napi 30 percet.

6. Gustav Schlickeysen: Gyumolcs es kenyer

1877 (!)-ben adta ki, es a nyers evesrol szol. A konyv legtobbje arrol szol, hogy osszeveti a kulonobzo allatokat, testfelepitesuket, fogazatukat stb a kulonobozo etkezesi szokasokkal (novenyevo, allatevo, minden evo stb) es ebbol hozza ki a kovetkeztetest hogy az ember csak novenyevo es a konyv tovabbi reszeben errol beszel. Remek konyv, ajanlom.

7. Zend Aveszta – Zarahusztra

Ezt nagyon erdekesnek talaltam. Sok sok igazsag van benne. Lenyege: jot gondolni, jol beszelni, jot cselekedni. Az Istennek, angyaloknak, napnak, holdnak, csillagoknak, viznek, termofoldnek, szelnek, esonek halat adni. Az embert a termofold megorzesere szolitja fel, es hogy gabonat termeljen.

8. Es estenkent egy egy eloadasa Robina Courtin buddhista szerzetesnek a tudatrol es a buddhista filozofiarol. (ovele jovo heten fogok szemelyesen talalkozni, ezert keszulok fel most arra a szeminariumra).

-----------------

Ezen kivul jelenthetem, hogy jelentos valtozas tortent, kerekedik az arcom vissza. Nagy titok nincs benne, a Janos apostol altal leirt kenyeret “sutottem” meg. Itt a kep is (600g buzaszembol van). Mar tobbszor is probaltam ezt megcsinalni, meg mielott belevetettem volna az Esszenusok eletebe, de akkor valahogy nem sikerult, nem volt jo allaga, stb. Akkor azt pihentettem, de most hogy ismet olvastam rola, megint nekifogtam, utana neztem a netten (Essene bread, Ezekiel bread, Manna bread – ezeken a neveken is fut) Lenyege a kicsiraztatott buza. A kepen lathato kenyer 4 napig keszult. 2 nap volt mire kicsirazott a buza (en kamutot hasznaltam mert itt meg nem talaltam olyan tonkolyt ami ki tudott volna csirazni. A kamut meg amugy is valami 6000 eves fajta egyiptomi buza, szerintem megfelel). Amikor eppenhogy kibujtak a csirak (meg nagyon aprok), husdaralon at kell daralni (en az Omega juicer pepesitojet hasznaltam erre). Elotte mindig Vitamix-ben csinaltam az apritast, es az nagyon nem ment, darabos maradt a teszta es nem is lett jo a kenyer belseje, azert hagytam fel vele. De a daraloban, vagy a juicer pepesitojeben, nagyon franko kis tesztat lehetett kapni. Ha a csira mar kijott es mar kis szarnak nez ki, abbol mar nincs jo kenyer, mert vizesebb es a belseje is ragacsosabb marad. (ezt miindenkinek ki kell tapasztalnia a sajat konyhajaban/buzajaval). Mikor kesz a “teszta”, amihez SEMMI nem kell, se so, se eleszto, se kovasz, cipot formalunk belole (ilyen gyurma az allaga), en egy ejszakara parna ala raktam es ott kelt. Masnap reggelre meg is kelt masfelszeresere, es utana 110 fokon sult. Egyszer 2.5 oraig, egyszer 3.5 oraig. Mind a ketto jo lett. Igazabol nem is ereztem a kulonbseget a hosszabban sult kenyernel.

A kenyer amugy forro kovon, napon sutendo. Ezt meg nem probaltam ki, mert hogy, hogy nem, a heten nem sut a nap. Bumm. Amugy a forro kovon 6 ora hosszat sul. Es azt irtak, hogy a keltetest is napon kell vegezni. Tehat tegyuk fel, hetfon reggel beaztatom a buzat, konyha melegsegetol fuggoen kicsirazik – nalam 36 ora. SZerda reggel ledaralom, es kiteszem a napra kelni letakarva. Estere be lehet tenni huvos helyre. Csutortokon reggel megsul a kovon.

Ha nincs ko, suto is jo. Lehet probalgatni kulonbozo hofokokon, en probaltam 40 fokon 12 oran keresztul is. Eddig meg minden kenyeret megettem, mindegy hogy sult! Az ize kisse edesbe hajlik. A heja ropogos! A kozepe masnapra meg utana napra megjobb lesz, ahogy szikkad.
A kenyerbol nagyon kicsi kell. Ez a 600 grammos ez kb szerintem egy hetre eleg egy felnottnek. Egy szeletnel tobbet nem is tudok/akarok megenni.

Amugy meg lehet bonyolitani, mindenfele magokat, datolyat stb-t beledaralni, de meg nem probalkoztam, eloszor az alap kenyeret akartam kifeljeszteni. Akinek van dehidralo masinaja az persze csinalhatja abban is (nekem nincs).

A kenyer nyers, nincs fozve (max a heja a 110 fokos 3.5 orasnal). Kivanom, hogy mindenki probaljon sutni egyet, es mikozben eszi, gondoljon Jezusra, azokra tanitvanyaira, aldja meg az Istent hogy gabonaja van, hogy betevo falatra is jutott es hogy o maga “sutotte” meg a kenyeret. Az erzes felemelo.
Csatolmányok
photo 2.JPG
photo 1.JPG
SivatagiNyuszi
Néha írogat

Hsz: 34

HozzászólásSzerző: cef » 2015. jan. 22., csüt. 9:06

Sziasztok!

A kenyér alapú étrendhez: http://delikronika.webnode.hu/news/bics ... ro-csaba-/
Itt el van kottyintva pár számadat ami alapján nem is csodálkozok, hogy ez az ember ekkora erőre bírt szert tenni. Természetesen mindez gyakorlás kérdése, de ha nincs meg a kellő üzemanyag, akkor az nem jön össze. Természetesen az akkori kenyér, ami kovászolással készült köszönőviszonyban sincs azzal, amit ma kenyérként ismernek sokan. Sajnos ezt a későbbi Bicsérdysták sem tudták, ezért onnantól már nagyon nem működött a formula (kenyér, gyümi)
A kenyérnél még megemlíteném, miszerint Bicsérdy 2-3 óra alvással is beérte, de ugyanezt regélik Wigmore-ról is. Az összefüggés, hogy mindketten gabonát fogyasztottak (többnyire a gyümiket leszámítva), csak más módon. A mennyiségeket is nagyom érdemes kivesézni, talán a fűlé esetében is némi módosításra szorul a napi 1dl átlagos ajánlás.

Régebben méricskéltem a pisit leginkább ébredés után, valamint a nap többi szakában is, és soha nem ment pH7 alá a teszt eredménye. Most már van ilyen is:)

RAttinak igaza van, a gabonás étrendi tanácsok a mi szintünkön nem működnek - ezt saját magam is tapasztaltam.
Egy gyakorlati kérdés: Ti saját magatoknak készítitek el a napi betevőt - turmix, levek, .. - vagy van ehhez segítség, magyarán aki "tálcán hozza a reggelit"?
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 22., csüt. 10:27

Szia Nyuszi!

Félre ne értsd, még véletlenűl sem akartam kritizálni az előadást (Téged meg aztán főleg nem! ) csak elmondtam, hogy én mit látok másképp, és hogy esetleg mit nem vett kevésbé figyelembe.

A napfény és a levegő valóban táplálék.
Bocs, hogy megint ilyen "száraz" tényeket hozok elő, de ez többek közt azon egyszerű dolgokkal is magyarázható, hogy megfelelő oxigénellátottság mellett sokkal jobb a tápanyagok hasznosulása.
Tehát nem a levegőtől lakunk jól, hanem a levegő csak hozzásegít ahhoz, hogy a már elfogyasztott ételeket hasznosítani is tudjuk. -kaja nélkül valószínűleg hiába ennénk akármennyi levegőt is.
Továbbá jobb oxigénellátottság mellet az esetleg elraktározott zsírt is hatékonyabban tudjuk felhasználási. (ha például hirtelen éhséget érzünk, akkor akár egy pár perces légzésre való odafigyeléssel is elmulaszthatjuk)

Hasonló a napfény esete is. Mivel nem csak arról van szó, hogy a napfény táplál, hanem melegebb környezetben kevesebb energiát kell a test fűtésére felhasználni. (mivel a felhasznált energia több is mint fele a testhőmérséklet fenntartására fordítódik, amihez napon kevesebb kell)

És kösz a kenyér receptet! -sajnos nem tudom megállni számok nélkül. :)
Hogy csak a makrotápanyagokat említsem, ha 6 napra számolunk ez napi kb 350-400 plusz kalória és akár 15-20 g fehérje, és egy csomó vitamin, főleg B. Szóval természetes (nem csoda) hogy kerekedéssel jár. :)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 22., csüt. 10:34

Szia Cef!

Én mindent magamnak csinálok, nem is akarnék vele mást terhelni, és így legalább látom, hogy mibe mit teszek, főleg pl egy turmixnál.
Megmondom őszintén amióta nyersezek azóta egy kicsit kényesebb lettem erre, régebben jobban megettem mindenféle mások által, mittudomén milyen anyagokból összegyúrt, összekotyvasztott, sütött/főzött akármit, ma már kevésbé van ezekhez olyan nagy étvágyam.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2015. jan. 22., csüt. 10:38

SivatagiNyuszi!

Ilyen kenyeret én is sütöttem, amikor a kenyeres próbálkozásaim voltak, annyi különbséggel, hogy nálam 170-200°C on sült. Később persze olvastam róla, hogy napon is lehet:)
Örülök a sikereidnek (kerekedés) és köszönöm a kis Tündérem üdvözítését is:)

A levegő vagy fény evésének tudom a mibenlétét, de jó darabig még nem kívánom behozni az életembe, egyelőre a szilárd? (inkább egyre folyékonyabb:) táplálkozásból szeretném kihozni azt, amit elvárásként támasztok vele szemben.
Ha visszaolvasod, írtam egy nyári léböjtömről, biztos találsz pár összefüggést a jelen fejtegetéseddel kapcsolatban.
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 22., csüt. 10:39

Cef!

"Itt el van kottyintva pár számadat ami alapján nem is csodálkozok, hogy ez az ember ekkora erőre bírt szert tenni. Természetesen mindez gyakorlás kérdése, de ha nincs meg a kellő üzemanyag, akkor az nem jön össze."

Mondanál esetleg egy két konkrétumot (számot) hogy mikre gondoltál, mert valószínűleg nem lesz időm átbogarászni.
Kösz!
RAtti
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10