Cef: koszoni a mami, nagyon jol van a boreben. Semmi kedve tovabbalni. Mostmar hogy 89 eves az utobbi evben jobban lerobbant, nade 89 evet ugy toltott el hogy meg korhazban sem fekudt. Azon az etken amit megevett (menza szeru etkek). Az viszont biztos, hogy egesz eleteben keveset evett. Mindig csak csipegetett. Egy ebed nala kitartott ebedre is, meg vacsorara is.
Ratti: Arab Emirsegekben lakok. Na ezert nincs itt semmi. Jol mondtad, a Hold.
Mas:
Somolosi Lajos Magyar Konyharol szolo eloadasat hallgattam a youtube-on (2-ik resz). Ebben arrol beszelt, hogy aki banant eszik annak a csontjai es a foga banja meg (ez pont azutan ugye, hogy harom fogamat tomtek a vegan eletmod utan). HOPPA. Na mindjart jobban fuleltem. Aztan mondott meg dolgokat a nyers evesrol, meg a sotlan evesrol is (nem ert vele egyet. Mindegy). A nyers novenyek es zoldsegek mind yin tulajdonsaguak es az az ember aki szikar…. Az is yin. Tehat, a nyers zoldseggel es gyumolccsel a yin taplalja a yint. A szikar meg szikarabb less.
Ezert fontos tudni hogy zoldsegeken es gyumolcsokon belul is mi a yin es mi a yang es ezeket allandoan valtoztatni, napi, evszaki es evi szinten, hogy egyensuly legyen.
Na vegre rajottem miert nem jo a reggelire narancsle, kesobb bananturmix, kesobb zold salata kiloszamra – MIND YIN. Egytol egyig.
Itt gyorsan osszefoglalom mi a semleges es melegito gyumolcs :
Hideg: banan (!) grapefruit, dinnye (a 811-esek kedvenc dolgai…), citrom, mango, narancs, korte eper. Semleges: s. barack, avodaco, fuge, szolo, papaya, ananasz, granat alma. Melegito: feketeribizli, blueberries, cseresznye, kokusz, datolya, kiwi.
Zoldsegek:
Hideg: salata, paradicsom (jo, nem?), buzafule, az osszes csiraztatott gabona (gabona amugy yang ha szaraz de yin ha csiraztatott), kaposzta, karfiol, zeller szara, uborka, padlozsan, gomba, okra, retek, soska stb, nyari tok, cukkini. Semleges: cekla, kinai kel, repa, kukorica, olive bogyo, krumpli, tok, shitake gomba, futo zoldbab. Melegito: articsoka, kel, porehagyma, borso, paprika, edeskrumpli, teli tok, yams es az osszes wakame, arame, tengeri cuccok
Olajos magvak:
Mind yang
(a lista nem teljes, utana lehet nezni, de remelem lathato, legalabbis en minden amit eszek, nagyon nagyon keves kivetelevel, mind yin etel – es milyen erdekes hogy ahogy betettem az avodadot es a magvakat valtozast lattam (mind yang). Lehet, hogy amikorra eler egy 811-es 6-7 ev tavlataba teljesen yin-esitette magat a sok yin etellel (=es “elege lett”) es ezert van olyan sok aki feladja.
Fentiekben nem azt mondom hogy rossz a nyers, meg nem azt kell csinalni, hanem azt, hogy HA nyers, es minden nyers, akkor viszont ugyelni es figyelni a zoldsegek es gyumolcsok allando napi szintu varialasara, hogy az egyensuly mindig meglegyen. Ugyelni arra hogy tenyleg azt kell megenni ami idoszaknak es foldrajzilag megfelelo.
...
Ezutan elolvastam az SL altal ajanlott Odon Szekely konyvet, meg az altala ajanlott Namboku Mizuno konyvet is es mindha valamit felkapcsoltak volna az agyamban…
Van remeny sovanysaggal kapcsolatban! Mit talaltam nektek skinny Forumtarsak:
“Akinek nem kedvezo kulso megjelenese de kevesebbet fogyaszt el mint szamara az eg kimert, az nagy szerencsevel tolti el hosszu eletet” (Mizuno)
“Akinek az eg halovany abrazatot adott, de kevesebbet eszik mint kapott, annak hosszu boldog eletet szerencse kiseri” (Szekely Odon)
“Aki nalanal gazdagabb etellel el, megha az eg oly fenyes abrazatot isa dott neki, nagy balszerencset hoz magara. Ha kedvet nem enyhiti, hazat fogja veszteni.
Aki etkenek mennyiseget es egyszeruseget tudatosan tartja, az meg szereny szuletesi tulajdonsagokkal is gyarapodo eletet fog elni, gyermekeinek elegseges modot ad es elete vegen mint hiteles ember messze tuleli halalat. Ellenben ha etket tuleli, akar egyszeru es szegenyes etelekbol is, szerencsetlensegeket ismer meg. “ (Mizuno) (Ezalol csak a parasztember kivetel, aki termeli az etket.)
Na? Tehat igazabol nem az a megoldas, hogy annyit eszunk es addig mig valamicsket fel nem szedunk, hanem kitartunk a minimalis etkek mellett, es meg ha ugy is nezunk ki ahogy, higyjuk el, hogy ezzel meg mindig jobban jarunk. En elhiszem!
Mar regen is mondta Somlosi egy masik eloadasaban, es arra is felfigyeltem, hogy ha megiszunk egy pohar narancslevet, akkor a kovetkezo le az mindig zold legyen es igy valtogassuk egesz nap, hogy kovessuk a yin-yanget. Ebben az eloadasaban elmondja hogy azert kell helyileg megnott eteket enni, 50km-es korzetbol, mert azok a novenyek ugy vibralnak mint ahogy mi. (tehat nem azert, hogy ne kelljen benzinnel szallitani, meg megromorlik, meg elfonnyad – persze az is igaz). A magyar ember, Magyar foldon termett etelt kell hogy egyen, a kulfoldi aki Mo-ra megy, az is magyar etelt kell hogy egyen (es akkor itt esett le a tantusz hogy en aki a sivatagi tajon elek, az itteni novenyeket kell hogy egyem, foleg a datolyat). Mert minden helyben megnott noveny pont azzal a vibracioval es yin/yanggel rendelkezik amire annak az ottani embernek abban az evszakban szuksege van. Nyaron ying zoldsegek es gyumolcsok nonek, hogy husitse az embert (mert akkor meleg van). Telen yang novenyeket/eteleket eszunk, hogy futse a testet. Igy a fold, az ember es a napsutes egymast taplalja egesz evben.
Ergo, Magyar embernek telen nem nem a banan es narancs az etke, mert a banan es narancs ahol nott oda kell (meleg helyen, eppen meleget erzo embereknek, hogy husse oket). A banan nagyon huto hatasu, ami eppen nem kell egy olyan embernek aki -5 fokban all a buszmegalloban es var a buszra.
Az osszes alma korte stb ugyancsak yin, huto hatasu, de kicsit kevesbe, es pld a datolya az ami yang (melegit). Tehat en a UAE-ben ehetem a banant meg a narancsot mikor itt 50 fok van (bar itt nem terem meg, de legalabb husito hatasu melegben), de mar nekem sem ez a teli eledelem, amikor elkezdek fazni az itteni 20 fokos telben (ne nevessetek).
Ezek utan az a kerdesem a sovany Forumtarsakhoz: ha raneztek a napi adagotokra, a tietek is hidegbol all el?
Ezenkivul Mizuno es Szekely Odon is arrol beszel, hogy KICSI adagokat kell enni. Szekely Odon a napi kosztot 1.4 – 1.9 kg-ra teszi es ebben mar a folyadek is benne van, mig Mizuno harom rizsestal etelt mond. (abbol is egyet a Teremtonek ajanl fel).
Ezekkel teljes mertekben egyet kell ertsek. Mind a ketto azzal ervvel, mint itt ahogy sokan mar megtettek, hogy a vilagnak is a javara kell szolgalni ezzel az etkezessel. Ha minden nap csak 10 szemmel kevesebb rizst/gabonat eszunk meg, es mondjuk azt elvetjuk, az tobb ezer szem gabonat hoz, es igy tovabb, igy a mi leredukalt etrendunk a vilag tobbi lakojanak is a javara szolgal.
Remelem nem voltam tul hosszu, nem ment ra az idegetek a beirasra, en az elkovetkezendokben maradok a nyersnel, hisz ebben nagyon hiszek, viszont ugyelek mostmar a helyben megtermo taplalekokra, es a meleg-hideg hatasukra valamint minden etkezes elotti es utani HALAADASRA.
Udv mindenkinek. Nyuszi.