80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 15., hétf. 14:55

Laci!

Nagyon részletesen nem néztem meg, de szerintem a belinkelt cuccok jók lehetnek. (az áruk már más kérdés)
Ma már léteznek olyan technológiáik, amik csak minimális károsodást okoznak, sőt a különféle (besűrítéses, enzimatikus, erjesztéses, probiotikumok által előemésztett stb.) eljárások a nem éppen egészséges bélrendszerű átlagember számára is hasznosíthatóbb állapotba hozhatják ezeket az anyagokat, mintha "csak úgy" megennék.
Itt ismét hozzá lehetne tenni, hogy egy kevésbé szennyezett, kevésbé stresszes, valóban egészséges kajákkal ellátott világban ezekre kevésbé lenne szükség, hiszen automatikusan bent lennének az étrendünkben (és a túl sok már felesleges) de jelenleg elég messze vagyunk ettől. -de azért ne vigyük túlzásba ezt sem.

Ja, és ezek ugyebár táplálékkiegészítők, szóval ne a "normális" kaja helyett, hanem mellé. És lehetőleg ne az egészségre káros ételek ellensúlyozására.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2014. dec. 15., hétf. 19:08-kor.
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 15., hétf. 15:09

Szia Gábor!

Nem a kókuszon volt a hangsúly, hanem úgy általában a jó zsírok mennyiségén.

Csak egy tipp:
A kenyér nélküli sok esti pisit, a kenyérben lévő, "vizet megfogó kalória" hiánya mellet esetleg az is okozhatja, hogy elegendő kalóriabevitel nélkül a glikogénraktárak több energiát szolgáltatnak, s az így felhasznált cukor által megkötött víz is szabaddá válik. -ami még több plusz vizet jelent.
(amikor valaki hirtelen fogyókúrába kezd akkor is először a glikogénraktárak ürülnek ki, és az "ezek" által megkötött víz távozása okozza a kezdeti nagyobb súlycsökkenést)

És ami a "lassúságot" illeti abba a késői kaja is belejátszhatott. Látszólag ilyenkor jobban (mélyebben) alszik az ember, és talán többet is, csak éppen nem lesz tőle kipihentebb. (ha jól tudom amíg kaja van gyomorban addig az agy -az idegi összeköttetés miatt- nem tud átkapcsolni "igazi alvásra", és egy elnyújtott reggeli alvás során a melatonin sem tud "rendesen felszívódni" aminek a nap folyamán is hatása lehet)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2014. dec. 15., hétf. 22:29

Kösz Rati tesó,az az igazság lusta vagyok sokszor,sok időt macerát vesz el a normális étkezés jobb lenne egyszerűbben gyorsabban,míg benyomok 14 banánt az idő,vagy ha 16 almát elropogtatok,vazze egy kori búzasör meg 10 másodperc csak:)
borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: SivatagiNyuszi » 2014. dec. 16., kedd 10:37

Sziasztok

Oda voltam telelni egy hetre azert nem irtam.

Cef: elolvastam a Mennyei Profeciat (ha kell valakinek angolul irjon, elkuldom). A konyv masodik harmadanal kezdett erdekes lenni, de nem hagytam abba mert valami miatt csak folytattam es el is ertem a vege fele, ahol tenyleg ertekes gondolatokkal allitott szembe. Ezert neked hala.

Stoner: valahol meg jo regebbi beszolasokban olvastam az AtlasProfilax-rol amit te ajanlottal, megcsinaltattam Londonban, igazabol kulonosebb problemam nem volt, tehat nem szamolhatok be valami nagyon nagy elet mento valtozasrol, az viszont igaz hogy ahogy Ferencsik is irja, azota nem a nyakamon hordom a fejemet, hanem a gerincemen es ezt erzem is. Olyan “lazan” forog a fejem a gerincemen (es nem a nyakamon) hogy ez tenyleg uj. Olyan, mintha elvagtak volna a fejem es a nyakam kozotti kapcsot es a fej az csak “billeg” de szinte ugy mintha csak egy madartoll lenne a gerincem tetejen. Ennek nagyon orulok, ezert mar megerte. A masik amire kivancsi leszek az majd a harapas/allkapocs lesz, de ehhez meg varni kell.

Ezek utan tegnap elmentem a fogorvosoz aki kozolte hogy van harom lyukas fogam. Na bumm. Pedig ezek ujak, mert az utolso 3 evben tenyleg jartam 6 havonta fogaszatra, tehat ha ott lettek volna akkor mar eszrevettek volna oket (ket orvos). A nagyon tomott fogaim azok viszont nem romlottak tovabb pedig az volt az elmult evek gondja, ezt sikernek targyalom el. Viszont a lyukak meg mindig csak a dentinben vannak, (mar nem a felszinen). Dr Weston Price szerint ez meg gyogyithato termeszetesen – nektek mi a velemenyetek? Betomessem oket, vagy irany tovabb a nyers etelekkel, zoldekkel stb es varok egy evet, hogy valtoznak e vagy sem?

Elmondtam neki hogy vegan vagyok, nyers, ongyogyito stb, akkora hatalmasakat nem nezett de mikor kijelentettem hogy “a fogakat is meggyogyithatjuk a megfelelo dietaval” akkor nagy szemekkel ramnezett es mondta “ REALLY?”

Ugyhogy mondtam neki hogy most hazamegyek es meggondolom. Persze, konnyebb betometni – de akkor mi van azzal a sok konyvvel amit olvastam arrol hogy magatol is elmulik (ha megvan a megfelelo cal, phosphorus, K2, D3, stb) mert a csont elo szerv. Pont akkor nem fogom kiprobalni a testunk gyogyito erejet mikor kene?

Tim it gondoltok errol? Fogatiok hogy allnak? Romlottak e az utobbi idoben a nyersen? Mikor eloszor kezdtem a sok gyumolcsozest (fott etelek mellett, kenyer, edessegek stb mellett)akkor nekem azonnal lett vagy 8 erzekeny fogam es betomtek vagy 8 fogamat egymas utan. Egyet meg gyokerkezelni is kellett akkor. Ez volt kb masfel eve. Akkor viszont rengeteg citromos cuccot is ittam, meg a vizbe is citromot facsartam, mindent turmixba citromot raktam stb. Utana nem fajt semmi mert azota nagyon vigyazok a savas dolgokkal, es minden etkezes utan szajat oblitek stb, most kezdett el egy erzekeny lenni, de azon hid van, az varhato volt. De a harom lyukra nem szamitottam. Azok nem voltak ott. A Dr Weston Price konyve szerint a gyumolcsok es szaraz gyumolcsok miatt van ez – ami nalam fo gond, hisz banant eszem egesz nap.

Most akkor mi legyen?
SivatagiNyuszi
Néha írogat

Hsz: 34

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 16., kedd 15:27

Szia Nyuszi!

Pont nemrég téma volt a fogak állapota.
Ha esetleg nem olvastad, bemásolom az akkori írásomat:
(ha gondolod olvasd vissza az akkori szövegkörnyezetében a többiek hozzászólásaival együtt, így többet mond 840. old. )

"Pont ma jelentkeztem be a fogdokihoz, mert pár fogamon észleltem egy ideje a romlás jeleit. :?
Sajnos az elmúlt nyers évek alatt nem igen vettem észre javulást. -inkább az ellenkezője. (ha banános, cukros, netalántán aszalt gyümölcsös, ragacsos szötymőben áznak a fogak, az sem az igazi szerintem)
Persze lehetne itt csodára várni, hogy hátha begyógyulnak (illetve visszagyógyulnak), de inkább már nem várok tovább. -sajnos több fogromlásról halottam a nyers étrendre váltóktól, mint csodás begyógyulásról. :? (egy jó vega kaja sok nyerssel, "egyenlőre" biztosabbnak látszik a fogak szempontjából, mint a 811, legalábbis amíg jobban ki nem ismerjük magunkat ezen az életmódon)
Az igaz, hogy nem mostam annyiszor mint a 811-et megelőzően, mert néhány fogmosást megpróbáltam zöldek rágásával kiváltani, de úgy látszik nem vált be teljesen. A 811 előtt sima főtt vegán kaja mellett megvolt a 3x-i fogmosás, plusz fogselyem. Lehet, hogy ez nem a legjobb, de minden oké volt, annak ellenére, hogy sokan nem tartják jónak a jelenlegi fogápolási technikákat)"

Szóval nincsenek valami jó tapasztalataim :? .
A 811 elején is volt pár hiba, de "begyógyulás" helyett inkább romlott, sőt már másikakon is látok ilyen kezdeményeket. (hogy ennek pontosan mi az oka, az jó kérdés, kevés még a tapasztalat, így elég nehéz biztosat mondani)
Én is sokat gondolkodtam ezen, hogy meddig érdemes váni. :hmm: Még nem fáj de már elég gyakran érzem, szóval úgy döntöttem nem várok tovább.
Lehetne itt "csodában" reménykedni, de ha reálisan belegondolunk egyenlőre elég kicsi a valószínűsége. -és ha túl sokáig hagyjuk romlani, akkor hagyományos módszerekkel is nehezebb lesz helyrehozni. (utána már hiába bánjuk)
Ahogy én hallottam az ilyen esetek általában fiatalabb korban történtek, amikor még sokkal hatékonyabb a gyógyulás, illetve egy ilyen dologra igen rá kellene gyúrni (nagyon jó kaja, böjtök, tisztítókúrák, lelki béke stb. ) szóval nem adják könnyen. (Graham-ról látott "foghíjas" videók, is csak megerősítették az ebben való kételkedésemet)

Jelenleg azt gondolom, hogyha megcsináltatom akkor így is úgy is jó.
Mert ha nem javult volna meg, akkor őrölök, hogy nem hagytam tovább romlani, ha meg valami csoda folytán mégis beindulna valami fantasztikus javító mechanizmus és olyan szuper jó állapotba kerülnék (ami még a fogakat is "betömné") akkor meg annak fogok örülni, és nem a pár tömés miatt bánkódni. (amúgy is lenne még mit kijavítani)
Köztes megoldásként azt is lehet csinálni, hogy a "kicsit hibásakat" meghagyjuk, és figyelemmel kísérjük, hogy az évek alatt hogyan alakul. -ebből aztán leszűrhetjük, hogy mi az igaz ebből az egészből, és akkor nem kell azon agyalni, hogy mi lett volna ha...
Aztán ha ezek megjavulnak örülhetünk, ha nem, akkor max. azokat is megcsináltatjuk.
Egyenlőre én így gondolom, de a döntés a Te kezedben van, mindenki maga látja mennyire sürgető a helyzet.

Még annyit, hogy azét figyeljünk az egész napos banánra, mert nagyon kevés benn a kalcium. (kb 5-10 mg /100g) Sok helyen tévesen 100mg körüli adatokat lehet találni. Tehát napi 2000 kalória banán kb 100mg, ami nulla. ( pl. ugyanennyi kalóriájú narancsban meg kb 2000mg, csak ugye ott meg a savasság a probléma, viszont itt is jók a zöldek, olajos magok, szezám, mák stb) A kaján kívül még a szájflóra állapota is nagyon sokat számít, ami viszont nagyban függ a bélrendszer állapotától. (ez pl. azt is befolyásolja, hogy mennyire ragad rá a fogakra az ételmaradék, ami aztán a fogromlás egyik meghatározója)
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2014. dec. 16., kedd 20:09-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 16., kedd 19:21

Még egy gondolat az iménti "fogbegyógyuláshoz".
Nem lesz valami lelkesítő, de ezt is érdemes figyelembe venni.

Egyelőre nem úgy tűnik, hogy nagy ütemben növekedne azoknak a száma, akik tényleg hosszú távon (évtizedekig) képesek megmaradni kizárólag csak nyers ételeken.

Azt gondolom, hogy még mindig jobb ha az történik, hogy megjavíttatjuk a fogainkat, és e mellett mégis úgy alakul, hogy mi leszünk azon kevesek egyike akik minden gond nélkül kitartanak a nyers ételek mellett, minthogy valameddig nagy lelkesen "nyersezünk", aztán mire úgy adódna, hogy a szervezetünk esetleg mégis képes lenne a fogak begyógyítására is, addigra meg újra elkezdünk főtteket is enni. -mert így már tényleg minimális lesz az esély a fogak gyógyulásra.
És ez esetben valószínűleg úgyis fogtömés lesz a vége, viszont akkor meg feleslegesen hagytuk akár évekig is tovább romlani a fogainkat.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Dóra » 2014. dec. 16., kedd 21:12

Azt hiszem, a foglyukak spontán betömődését Boutenko említette, viszont ő és a családja a nyers-evésen belül nem a 80 10 10 szerint esznek...
Dóra
Írogat

Hsz: 105

HozzászólásSzerző: SivatagiNyuszi » 2014. dec. 17., szer. 7:44

Sziasztok es koszonom a valaszokat. (mostmar visszaolvastam).

Ratti: A banan evest ugy ertettem hogy nem csak azt eszek de a kaloriak nagy resze abbol jon be. Narancsbol napi 500 kaloria jon be a reggeli frissen facsart lebol. Bananbol 1000-1500 attol fugg hogy van e otthon mango, persimmon, avocado vagy mas magas kalorias gyumolcs. Tobbi sotet zold levelu zold. De a zoldeknek ugye nincs nagy kaloriatartalma es azokat csak mostanaban kezdtem el rendszeresen, nagyobb mennyisegben juicolni, ugyhogy azokon a kis uj lyukakon meg nem segithetett ennyi ido alatt. Egyebkent eszrevettem hogy a zoldek es gyumolcsok keverese nekem sem kedvez. Lehet hogy idot takaritanak meg a green smoothie-k, de az a puffadas ami azokkal jar kesobb, inkabb kihagyom. Pedig nagy remenyeim voltak a zold turmix-szal kapcsolatban.

Masik, hogy pld az inyem az annyira rohamosan es latvanyosan feljavult a nyers eves alatt, hogy az viszont siker. Akkor inkabb talan 3 kis lyuk, mint az inysorvadas, azt megis nehezebb korrigalni.
Amiota csinalom a nyers evest, latom, hogy ujra no a hajam, rengeteg kis hajam van.
Dora, en sem a 811-et csinalom mostmar. Az csak par honap volt, talan 3. Most, hogy tobb olajas magot eszek, latom, hogy “hiztam” is, merlegem tovabbra sincs tehat kilokrol nem tudok beszamolni, de latom magamon hogy nem csont es bor kinezet vagyok.

Hetfon megyek vissza a fogorvoshoz, akkor majd megcsinalhatja a kis lyukakat.

Meg talan annyit fogakrol, hogy a Somlosi Lajos arra mutat, hogy a csontozatunk mar a megfogantataskor eldontodik, a szuleink akkori egeszsegi allapota szerint. Es utana mi mar nem tudunk ez ugyben olyan hatalmasat tenni akkor sem ha napi 10x mossuk a fogunkat. En ezt mar sok sok eve analizaltam (Somlosi nelkul), mert van pld ket ismerosom akik a LEGrosszabb dietat eszik, de tenyleg, junk food, kenyer, feher rizs, hus, kola, kave, tea stb stb, es az egyik lany meg nem tometett fogat ELETEBEN!!!!!!!! Olyan fogai vannak, hogy szep nagy kifejlodottek, feherek es soha nem volt rajtuk lyuk. (Az ilyen emberekrol beszel pld Dr Weston Price is) A sogornom, ugyanez. O talan mar volt egy parszor fogaszaton, de amiota ismerem kb 18 eve, neki sem volt ilyen problemaja pedig kenyeret, edesseget, hust, tej termeket stb eszik. Mindent eszik, csak friss zoldet nem. Ez biztos. Emiatt mindig is motoszkalt bennem, hogy a fogak allapota nem a dietan mulik (mert ha igy lenne, nekik rosszabb foga lenne mint nekem aki mar 20 eve foglalkozom az egeszseges etkezessel). Nekem ezalatt az ido alatt tovabb romlottak a fogaim, mig nekik nem. Meg amit latok az, hogy ezeknek az embereknek nagyobb meretu fogaik vannak, nekem pedig kis fogaim vannak (es a szuleimnek is). Az en fogaim olyan kicsik, hogy pld az egyik fogorvos mondta hogy implantatumot nem tud a szamba rakni mert a fogak mellette nem erik el a min. 4.3mm-t (vagy valami ilyesmi magassag) ami a beulteteshez kell, es igy az implantatum magasabb lenne mint a tobbi.

A ti csaladjaitokban vannak e hasonlo esetek? Nagyobb fogu emberek, akiknek rossz a dietajuk, megsincs semmi gond a fogukkal? Dr Weston Price arra vezeti vissza a fogak romlasat, hogy az allkapcsunk a rossz dietatol es nem ragastol levekonyul (hosszukas arc), emiatt a fogak nem tudnak kifejlodni, nem ragunk rendesen, es ez az egesz testre kihat (emesztes stb). A jo csontozatu/allkapcsu emberek akiket a vilagban talalt (konyven mind le van fotozva) mindnek szeles allkapcsa volt es nagyszemu fogaik, es az orruknak is nagy volt a lyuka (vagy hogy mondjam). Ezeknek az egyeneknek pld a gyerekeik, akik mar a modern dietan nottek fel, azoknak az arc mar nyulottabb volt, kisebb fogakkal (es vele jaro bajokkal).
SivatagiNyuszi
Néha írogat

HozzászólásSzerző: Dóra » 2014. dec. 17., szer. 8:30

Szia, Nyuszi! Ha neked sem annyira váltak be a green smoothie-k akkor inkább csak magában eszed a leveles zöldeket, jól megrágva, vagy jobb a préselés? Az én prés-gépem sajnos nem annyira profi, olyan szempontból gazdaságtalan, hogy viszonylag kevés levet nyer ki a zöldekből és sok "mellékterméket" hagy vissza.
Dóra
Írogat

Hsz: 105

HozzászólásSzerző: SivatagiNyuszi » 2014. dec. 17., szer. 9:24

Dora: en most vettem direct erre egy Omega juicert, mert addig nekem is csak centrifugalis volt es az nem vitte a zoldeket csak osszeapritotta. Az omega egyaltalan nem viszi a gyumolcsoket (ez mondjuk mindegy), viszont a zold levelekbol RENGTEG levet kipresel es tenyleg csak a legszarazabb rostok jonnek ki a masik vegen. A zoldeket le formajaban fogyasztom (a Gerson terapias konyvek alapjan – hogy a gyomromnak ne kelljen meg ezeken is “dolgozni”).
SivatagiNyuszi
Néha írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 17., szer. 9:31

Szia Nyuszi!

Teljesen egyetértek azzal amit a genetikáról, velünk született tulajdonságokról írtál.
Sajnos ez a helyzet, tényleg van akinek nem kell vigyázni a fogaikra, mégsem romlanak, míg másoknak sokkal nagyobb odafigyelés kell hozzá, hogy úgy-ahogy elkerüljék a fogak romlását. -ebben a gyermekkori táplálkozásnak is nagy szerepe van. De ez még nem jelenit azt, hogy később az étrendnek, életmódnak ne lenne "aránylag nagy hatása" a fogazatra. Akik gyengébb adottságokkal születtek (vagy rosszabbul táplálkoztak gyerekkorban) azoknak -jobb híján- annál inkább figyelni kell a erre.
De ez elmondható más öröklött hajlamú betegségekre is. Akinél a családban halmozottabban fordul elő valami akkor az még nem jelenti azt, hogy Ő is beteg lesz de jobban kell tennie ellene.
Vagy említhetném pl. azt is, hogy vannak emberek akik csak elmennek az edzőterem előtt és már izmosak, míg mások ha összetörik magukat akkor is csak nehezen haladnak. (ektomorf, mezomorf testalkat)
Az ilyen gyorsabban izmosodó, vastagabb csontú emberek jobb csontállománnyal is születtek, és a fogak terén is előnyben vannak. Sőt valószínűleg a bélrendszerük is "gyárilag" jobb, (szokták mondani, hogy még vasszöget is megehetik) és ebből adódóan az egész szervezetük erősebb.
Na de hiába "mutogatunk" másokra, nekünk azzal kell gazdálkodni ami megadatott. -sajnos ez van, "velünk született tehetség híján többet kell gyakorolni".

A fogak kapcsán említettük, hogy mások pl. húst is esznek aztán mégis.
Lehet, hogy furcsa lesz amit írok, de egy jó növényi alapú étrendben ha van pl. valamennyi "normálisabb" hús, arra nem mondanám egyértelműen, hogy ebből szempontból olyan rossz, mivel lehetnek benn dolgok amik egy erősebb felépítésű szervezethez szükséges lehet. Úgy látom, hogy a vegák, nyers evők néha már annyira megszorítják az étrendet, hogy még az alapvető anyagok is nagyon lecsökkenhetnek. Így nem csoda, hogy sok esetben elég gyenge fizikummal rendelkeznek, ami a csontokra fogakra is kihathat.
(ez persze nem azt jelenti, hogy húst kell enni, de a tápanyagokat valahonnan be kell szerezni)

Ami a turmixokat illeti, azért nem írnám le őket teljesen. Nem csak a gyümölcsök zöldek keverése miatt puffaszthat, hanem mert eleve bent marad a zöldek nehezebben emészthető rostja is, ami akkor is bent lenne ha csak magában ennénk. -lénél meg ugyebár ez már nem játszik.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2014. dec. 17., szer. 9:34-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 17., szer. 9:33

Nyuszi, pontosabban milyen Omegát vettél?
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: SivatagiNyuszi » 2014. dec. 17., szer. 11:07

Nekem omega 8226-em van.
SivatagiNyuszi
Néha írogat

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. dec. 17., szer. 11:16

Szia Sivatagi Nyuszi!
Most írtam egy csomót, de elszállt. Elég volt az egér rossz oldalát megérinteni...
Na mindegy, nekimegyek megint..
Szóval a fogaiddal kapcsolatban fontosabb, amit az ínyed állapotáról írtál, mint a lyukak. A lyukak begyógyulása tényleg egyéni lehet, és talán a fiatalabb korban gyakoribb, de ez ügyben már itt csak találgathatunk. A szervezet anyagcsere-hatékonysága viszont nagyon egyéni, és ezt is lehet befolyásolni az étrenddel. Sok tapasztalat, megfigyelés kell hozzá. Egyébként meg nem kell azokkal törődni, akik az efféle tevékenységet feleslegesnek és amolyan "köldöknézésnek" titulálják, mert semmi sem fontosabb, mint az, amit saját létünkkel reprezentálunk. Ez inkább hivatásunk, mint a Rendszer (civilizáció) feltétlen szolgálata.
A száj higiéniát a szódabikarbonátos enyhe masszírozás (utána öblítés), és a Dentomines (ha elérhető a Dentomin, ami finomra őrölt zeolit por ). A Dentomint szintén a szódabikarbonát után enyhe dörzsöléssel, és a szájban tartással használhatjuk, utána öblítés. Mindig a desztillált víz a legalkalmasabb a test különféle részeinek tisztítására! De a fogkefe, legfeljebb a bakancs téli pálmaolajos védelménél használható... A fogaknak a fogkefe a legnagyobb ellensége!! Volt egy zenésztársam, akit egyszer megfigyeltem, a fogmosásra 3 különböző erősségű fogkefével jött. Azt mondta, hogy neki gyenge az ínye, ezért a legerősebbel kezdi, és a puhával zárja a fogmosást. Én is naponta legalább 10x mostam fogat, mert a szüleim mindig figyelmeztettek, hogy érzik az erős kellemetlen szájszagomat. A fogágybetegség nálam nagyon hamar kezdődött, pedig naponta több liter tejet megittam, túrót, sajtot tömtem magamba. Persze az édességek is napi szinten ömlöttek belém. Anyám későn szült és a háború után, ezért igen rossz volt az egészségi állapota, sok fogát el is vesztette a terhesség alatt, mert nem volt rendes étel (...).
Szóval, a száj karbantartása dolgában sem a reklámok és a fogkrémek alkotják az igazság magvát.
Amikor már az utolsó fogaimat próbáltam megtartani, egy fogorvosnak mondtam, hogy én nyerseken élek. Azt mondta, hogy a veganság is csak akkor ér valamit, ha semmilyen főtt ételt nem fogyasztunk, mert még a sajt (!) is megakadályozza a fogromlás megállítására tett erőfeszítéseket. Egy fogorvos azért elég sok büdös foggal találkozik. A fogban lakó baktériumok ugyanis igen rossz anyagcseretermékeket bocsátanak ki. A Dentomin éppen arra szolgál, hogy a baktériumokat megfossza a táptalajuktól, és megakadályozza a bomlást a szájban. Szerintem, pedig csak nyugodtan bízz abban, hogy megfelelő tudás, és türelem meghozza a sikert!
És a levekhez annyit, hogy a banán (és pláne a citrusok) valóban tudják rontani a fogakat, ha egyébként a fogak szerkezete nem olyan, mint az általad említett embereké. Azok talán nem is mossák a fogukat...(?) Szóval a levelek azt a célt is szolgálják, hogy a gyümölcsök savassága és a cukortartalma ne direkt támadjon a szervezetre. A levelek igen lúgosak, és a majom is levéllel eszi a gyümölcsöt (vagy bármi mást). Tehát a kétféle étel keverése mindkét étel jó tulajdonságait erősíti. Én sem tudnék annyi banánt megenni magában, mint a reggeli turmixszal. A citrusokat elég nehéz párosítani bármivel. Ezen és érdemes gondolkodni. Ha megnézed egy narancs pH-ját igen savas lesz. Akkor nem számít ez, ha a tested már eléggé lúgos.
Ajánlom neked is azt az egyszerű tesztet, amivel megállapíthatod, milyen a szervezeted kémiai állapota: éhgyomorra (!) rágcsálj el egy gerezd narancsot, vagy savanyú almát, de bármilyen gyümölcs is jó.
De előtte feltétlenül végezz el egy lakmusz papíros nyáltesztet. Ha a papír sötétzöldre színeződött, akkor a szervezeted lúgos, ami azt jelenti, elegendő ásványi anyag van a nyálban (sejtközötti állományban, nyirokban) ez a tartalék, ami arra szolgál, hogy a sejtek bármikor kiegészíthessék az ingadozó pH miatti kieséseket. A vér pH-ja állandóan 7.35 kell, hogy legyen! A szervezet onnan veszi el az ásványi anyagokat, ha nincs raktáron, ahol még vannak (fogak, csontok, szövetek, inak stb) Nos, ha megetted a kevés gyümölcsöt éhgyomorra, azonnal mérd meg újra a nyál pH szintjét! Ha ezután a papír világosabb színt mutat, kevés az ásványi anyag, ha viszont még sötétebb lesz, ez azt mutatja, hogy a szervezeted telítve van ásványi anyagokkal, és a savas behatásra azonnal mobilizálja a tartalékokat, és erősen lúgos nyálat ad, ami a gyomorba érve a savas ételt közömbösíti. Ez a titka annak, hogy azt mondják, a citrom nem savas, hanem lúgos. Ezt a lakmusz papírral meg lehet cáfolni. Azonban, azok, akik vegyes táplálkozást folytatnak és savas gabonákkal, és cukros (savasító) kutyulékokkal élnek, kevés ásványi anyaggal rendelkeznek, ezért számukra a gyümölcsök direkt fogyasztása fokozza a savasságot!!
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. dec. 17., szer. 11:42

Ratti!
(ha nálad olvastam..)
A zöld lé vagy bármi más... a mi esetünkben nem a rossz emésztés miatt ad több időt a következő étkezésig, hanem azért, mert igen sok tápanyaggal rendelkezik, és ezért a szervezetnek bőven van mivel fenntartani önmagát. Amit a cukrokról írtál valóban igaz. De érdekes a vörös must, - igaz, hogy idén kevesebb volt a szőlő cukorfoka - mert egyáltalán nem fokozza a vizelet kiválasztást. Ezt is írtam korábban. Minden egyéb, különösen a gyümölcsök másfél órát engedélyeznek, azután öblítés... Ma is legalább 5 órát aludtam egyben mert este megint elfogyasztottam az altató adagomat... Egyébként pedig a kenyér (ami nem az), továbbra is csodákat művel, ezért semmilyen besorolásnak nem felel meg. Lehet, hogy a többi összetevő is fontos az eredményben, de ezt még további vizsgálatnak kell alávetni.
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10