Szia Nyuszi!
Pont nemrég téma volt a fogak állapota.
Ha esetleg nem olvastad, bemásolom az akkori írásomat:
(ha gondolod olvasd vissza az akkori szövegkörnyezetében a többiek hozzászólásaival együtt, így többet mond 840. old. )
"Pont ma jelentkeztem be a fogdokihoz, mert pár fogamon észleltem egy ideje a romlás jeleit.

Sajnos az elmúlt nyers évek alatt nem igen vettem észre javulást. -inkább az ellenkezője. (ha banános, cukros, netalántán aszalt gyümölcsös, ragacsos szötymőben áznak a fogak, az sem az igazi szerintem)
Persze lehetne itt csodára várni, hogy hátha begyógyulnak (illetve visszagyógyulnak), de inkább már nem várok tovább. -sajnos több fogromlásról halottam a nyers étrendre váltóktól, mint csodás begyógyulásról.

(egy jó vega kaja sok nyerssel, "egyenlőre" biztosabbnak látszik a fogak szempontjából, mint a 811, legalábbis amíg jobban ki nem ismerjük magunkat ezen az életmódon)
Az igaz, hogy nem mostam annyiszor mint a 811-et megelőzően, mert néhány fogmosást megpróbáltam zöldek rágásával kiváltani, de úgy látszik nem vált be teljesen. A 811 előtt sima főtt vegán kaja mellett megvolt a 3x-i fogmosás, plusz fogselyem. Lehet, hogy ez nem a legjobb, de minden oké volt, annak ellenére, hogy sokan nem tartják jónak a jelenlegi fogápolási technikákat)"
Szóval nincsenek valami jó tapasztalataim

.
A 811 elején is volt pár hiba, de "begyógyulás" helyett inkább romlott, sőt már másikakon is látok ilyen kezdeményeket. (hogy ennek pontosan mi az oka, az jó kérdés, kevés még a tapasztalat, így elég nehéz biztosat mondani)
Én is sokat gondolkodtam ezen, hogy meddig érdemes váni.

Még nem fáj de már elég gyakran érzem, szóval úgy döntöttem nem várok tovább.
Lehetne itt "csodában" reménykedni, de ha reálisan belegondolunk egyenlőre elég kicsi a valószínűsége. -és ha túl sokáig hagyjuk romlani, akkor hagyományos módszerekkel is nehezebb lesz helyrehozni. (utána már hiába bánjuk)
Ahogy én hallottam az ilyen esetek általában fiatalabb korban történtek, amikor még sokkal hatékonyabb a gyógyulás, illetve egy ilyen dologra igen rá kellene gyúrni (nagyon jó kaja, böjtök, tisztítókúrák, lelki béke stb. ) szóval nem adják könnyen. (Graham-ról látott "foghíjas" videók, is csak megerősítették az ebben való kételkedésemet)
Jelenleg azt gondolom, hogyha megcsináltatom akkor így is úgy is jó.
Mert ha nem javult volna meg, akkor őrölök, hogy nem hagytam tovább romlani, ha meg valami csoda folytán mégis beindulna valami fantasztikus javító mechanizmus és olyan szuper jó állapotba kerülnék (ami még a fogakat is "betömné") akkor meg annak fogok örülni, és nem a pár tömés miatt bánkódni. (amúgy is lenne még mit kijavítani)
Köztes megoldásként azt is lehet csinálni, hogy a "kicsit hibásakat" meghagyjuk, és figyelemmel kísérjük, hogy az évek alatt hogyan alakul. -ebből aztán leszűrhetjük, hogy mi az igaz ebből az egészből, és akkor nem kell azon agyalni, hogy mi lett volna ha...
Aztán ha ezek megjavulnak örülhetünk, ha nem, akkor max. azokat is megcsináltatjuk.
Egyenlőre én így gondolom, de a döntés a Te kezedben van, mindenki maga látja mennyire sürgető a helyzet.
Még annyit, hogy azét figyeljünk az egész napos banánra, mert nagyon kevés benn a kalcium. (kb 5-10 mg /100g) Sok helyen tévesen 100mg körüli adatokat lehet találni. Tehát napi 2000 kalória banán kb 100mg, ami nulla. ( pl. ugyanennyi kalóriájú narancsban meg kb 2000mg, csak ugye ott meg a savasság a probléma, viszont itt is jók a zöldek, olajos magok, szezám, mák stb) A kaján kívül még a szájflóra állapota is nagyon sokat számít, ami viszont nagyban függ a bélrendszer állapotától. (ez pl. azt is befolyásolja, hogy mennyire ragad rá a fogakra az ételmaradék, ami aztán a fogromlás egyik meghatározója)