80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. nov. 22., szomb. 9:23

Sziasztok!
Most néztem meg Graham korábban feltett linkjét. Szerintem igencsak jól néz ki, és a teljesítményei alapján is a csúcson van. Az ősz haj és a kopaszság ügyében, amit kivettem belőle, az élet és halál kérdése volt, ami nagyon szimpatikus mert nem az a fontos, hogy az ember meddig él, de nem baj, ha minél tovább él maximális egészségben és erőben. Ha bármelyikünknek volna lehetősége úgy étkezni, és élni, mint neki, akkor mi is így festenénk előbb-utóbb. De az se mindegy, hogy mióta él így. Ez is a mitokondriumokon múlik. És hát Magyarország nem arról híres, hogy esőerdeje van, és, hogy itt a következetesség és kitartás évszázados hagyomány...
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: SivatagiNyuszi » 2014. nov. 22., szomb. 15:50

Sziasztok.

Az arcomat ugy mondom, hogy nagyon sovany, hogy mondjuk tavalyhoz kepest. Persze azt is tudni kell, hogy en mindig is vekony voltam. Igy nem nehez eszrevenni meg egy par kilo leadast sem. Nem csont es bor, azert annyira nem gaz. Dehat latszik hogy lement a pofika, vagy hogy mondjam. Meg a fel evvel ezelotti kepeimen is kerekebb az arcom.

Azert volt ma jo dolog is ami tortent. Miutan elmentem a manikuroshoz es ott a manikuros holgy elmondta hogy "sokat fogytam", (otodik a heten), szokott adni kez masszazst a vegen, es nagy csodalkozo szemekkel azt mondta nekem "neked nincs feszultseg a kezedben!"

Aha! Hat en ezt teljes mertekben az uj eletmondak nyilvanitottam es nagyot mosolyogtam.

Ugyancsak, mostmar tobb mint egy hete iszom a sok zold levet es azota nem kivanom az azelott minden este megcsinalt salatamat! Harom napja, mindegy hol vagyok, mindegy mit csinalok, arra gondolok, hogy ha hazaertem, milyen finom banant-mangot-almat akarmit fogok enni! A zold le elott mar alig vartam hogy hazaerjek a munkahelyemrol hogy megcsinaljam a salatat, most meg hazamegyek, meg tengek lengek, mit is egyek, na, eszek banant. PEdig banant azelott del utan mar soha ne ettem, del utan kizarolag a salata erdekelt.

Ami egyebkent nem baj, mert a salatahoz valo bio dolgok beszerzese egy kin volt, ugyhogy a repa-cekla-uborka stb salata nelkul is nagyon jol megvagyok mert nagyon nehez volt hozza beszerezni a hozzavalokat.

Viszont (hogy hozza az elet) mult het szombat ota bio piac van hetente 1x a hazunk mogott (!), hat ha ez nem jel az Egiektol akkor nem tudom mi az, es ott meg tudom venni a hetre a zoldeket, paradicsomot, stb.

Egy ismerosom jelzett hogy novemberben hus es tej mentes honapot tart - azt hiszem az Egiek is progalnak engem ezen az uton tartani, koszonom Nektek is a hasznos tanacsokat.

Azt hiszem abban van igazsag, hogy az uj kulsovel kell megtanulni elni es ezt elfogadni normalisnak. Egyebkent meg mint no eleg nehez helyzetben vagyok, hisz allandoan csak hasonlitgatja az ember magat ehhez ahhoz, media, tv, celebs (pedig eskuszom meg tevet sem nezek 10 eve!) meg akkor is ha nem akarja. Ott persze mindenki pufi arcu, vekony dereku, hosszu dus haju (na persze, az extensionokkel stb). Meg nincs gyerekem, de mar most sajnalom szegenyt, mi fog ra varni.
SivatagiNyuszi
Néha írogat

Hsz: 34

HozzászólásSzerző: SivatagiNyuszi » 2014. nov. 22., szomb. 15:54

Graham-mel kapcsolatban, valoban eleg szikar utobbiakban, de azert ne felejtsuk hogy a legszebb not/ferfit is unja valaki, es a szepseg nem jelenti a boldogsagot (mert akkor minden szep ember boldog lenne, de az e...? nem!)

Igyhat arra a kovetkeztetesre kell jutni, hogy ne feltsuk Graham-et, egy ertelmes, erdekes ember, sok baratja, elismeroje, tanitvanya van, biztos vagyok benne hogy jo lehet korulotte lenni, elbeszelgetni vele stb, akkor meg kit erdekel hogy most szikar e vagy sem.
SivatagiNyuszi
Néha írogat

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. nov. 22., szomb. 18:50

Szia SivatagiNyuszi!
Nagy nehezen kitaláltam, hogy te a nők népes (és kényeshez nem!) táborához tartozol. Amit a cékláról és a répáról írsz:
Évek alatt rájöttem és Graham is ezt mondja: a gyökerek nem igazán tesznek jót a beleknek. Nem mondom, kényszerhelyzetben, vagy mondjuk lét facsarva esetleg, de semmiképp se gyümölccsel. Amint korábban írtad: az uborka, meg a cukkini is gyümölcs, de zöldséggyümölcs. Mi most már inkább ezeket esszük, vagyis (én a paradicsomot a "saláta" előtt egy órával) paprikát, uborkát, cukkinit, és leveleket (salátaféléket). Apróra vágva és, ha van érett, akkor avokádóval és egy kevés repceolajjal, porrá őrölt, szárított Wakame algával esszük. Teljesen megfelelő! De én úgy gondolom, hogy az (organikus!)ásványi sók minden nap szükségesek, és az a sok antioxidáns is, bioflavonoidok is ami ezekben van. Fontos, hogy a gyümölcsnek számító avokádón kívül más fán termő gyümölcs nem keverhető össze ezekkel. Legfeljebb pár szem nagy omega3 tartalmú mag jöhet számításba. A reggeli spenót-banán (bármilyen gyümölcs, ami nem savas, megteszi) önmagában nem elég a megfelelő sejtegészséghez.

Tényleg jönnek feléd a dolgok! És ebben nincs semmi csoda! Ez a természetes.
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. nov. 23., vas. 10:23

Gábor!

Hogy mondjam, hogy Te is (végre) megértsd? :roll: :)
Én, a már túl sovány arcról beszélek!
Attól, hogy valaki csak nyerseken él (ahogy éppen sikerül) az még egyáltalán nem garantálja azt, hogy minden a legnagyobb rendben lesz, és hogy minden szükséges tápanyagot megkap tőle a szervezetünk. -főleg itt nálunk.
Szokták mondani (inkább a soványabbja), hogy a nyers étrenden azért ilyen vékonyak az emberek, mert a test beáll az egészséges súlyára. -ja persze. 8)
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy beáll egy olyan súlyra/kinézetre (akár arc, akár test) amit az éppen hozzáférhető tápanyagokból fenn tud tartani. Voltam már 50 kiló alatt is ("gülüszemmekkel" 8O ) a nyers kaján, az aztán minden volt csak nem egészséges.

Csakhogy értsd:
Gondolom Te is különbséget tudsz tenni a kb. 54 kilós (811) és a mostani kb. 62 kilós (kenyérrel kiegészített) arcberendezésed között. -szerintem nem kérdés, hogy melyik "kiadásban" érzed magad jobban. :) (és szerintem még most is messze vagy a "pufi" arctól)

Egyébként a haj, köröm, bőr stb. és egyéb külső tényezők állapota nem azért érdekel mert egyfajta szépségideálhoz akarom viszonyítani, hanem egyszerűen csak ezért mert ezek mind, utalnak a szervezet belső egészségi állapotára is. -ha tetszik ha nem. Jó jelzés lehet ara is, hogy hogy állnak a szervezet "tartalékai". (ajánlanám, de biztos Te is olvastad a Teljes megtisztulás című könyvet)
Persze ha valakinek például nagyon ritka és ősz a haja attól még elméletileg lehetne teljesen egészséges (talán csak ezekre nem jut már energiája a szervezetnek, és minden másra még igen) de a gyakorlatban ez általában eléggé összefügg.
Önmagában a genetika sem magyarázat erre. Például az öcsémnek (1 évvel fiatalabb) még mindig sokkal több haja van (szinte mind megvan) és talán pár ősz hajszála, ellenben nekem már sajna kevesebb is, ritkább is, és már 20 évvel ezelőtt láthatóan elkezdett őszülni. :? -köszönhetően a sok szemétnek amiket kiskorom óta annyira szerettem. :facelick: :| (a legnagyobb különbség a táplálkozásban volt köztünk)
Szóval azért nem kell mindenbe beletörődni.
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: SivatagiNyuszi » 2014. nov. 23., vas. 12:10

Lenne meg egy kerdesem:

Viktoria konyve is beszel es rengeteg ember a kulonbozo forumokon az alacsony gyomorsavrol.

Errol mi a velemeny/tapasztalat? Volt valakinek ilyen problemaja? Erdemes ennek utana nezni vagy felesleges es majd ugyis jobb lesz magatol?

Mindenki a gyomorsav pirulakat mondja, ha nem muszaj nem akarnek semmit sem beszedni.

Tapasztalataitokat elore is koszonom.
SivatagiNyuszi
Néha írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. nov. 23., vas. 19:10

A gyomorsav (erőssége, mennyisége) fontos dolog de szerintem Boutenko turmixos kísérletében nem csak gyomorsav erősödésének volt köszönhető az állapotjavulás, hanem a turmixolás okozta jó alapos rágásnak is.
Mivel a nyersek (ahogy más sokszor írtuk) egyik nagy nehézsége a főttekhez képest, a "kemény" rostos állaga, amit ha nem rágunk meg nagyon alaposan akkor, nagyban romolhat az emésztés hatásfoka.

Még régebben kíváncsiságból csináltam egy kísérletet:
Tömény sósavba tettem zöldségdarabokat, hogy vajon mit kezd vele.
Egy egyszerű sárgarépakarikának is több órás ázásra volt szüksége mire, úgy-ahogy megpuhult. (pedig annyira savas volt, hogy majdnem "kiakadt" a lakmuszpapír, talán 1-2 lehetett a ph. amilyen a gyomor nem valószínű, hogy lesz)
Persze a gyomor emésztése ennél azért összetettebb, csak azt akartam vele mondani, hogy önmagában a sav még kevés. -főleg ha kevés. :hmm:
A nyersek által sok embernél kiváltott puffadás is szerintem legalább annyira a rágás hiánya (túl nagy , nehezen emészthető darabok) mit az esetlegesen gyenge gyomorsavé.
Na de a kérdésedre válaszolva, én magamon nem kísérleteztem. -de valószínűsítem, hogy még nálam is lenne mit javítani. :?
Ha az ember "normális" dolgokat eszik és "normálisan" étkezik, tart egy rendszerességet, nem eszi túl magát, figyel a párosításokat, kerüli a nagy esti zabálásokat, időnként esetleg böjtöl egy kicsit stb. stb. akkor elméletileg ennek is "magától" rendbe kéne jönni.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2014. nov. 23., vas. 20:59

Sziasztok!

Nekem kb fél éve volt gyomortükrözésem, pont a gyomorsav dologra voltam kíváncsi. Mindent rendben találtak, külön öröm, hogy volt probléma a gyomorszáj záródásának a működésével, az rendbe jött.
A gyomorsav egyébként is a lebontáshoz kell, a turmixolás jelentősen rásegít ugyan, de még fel is kell szívódnia a tápanyagnak. Mintha ez a fejezet kimaradozna a történetből.
Ezt a bélflóra számlájára írom. Anno ezt ellenőrizendő, végbeles tükrözést ajánlottak a szakik, de azt köszönettel visszautasítottam:) Ennyire nem vagyok kemény:)

A "kinézet" témához:
Egy ideje elgondolkoztam, hogy a magam által elvár követelmények vajon tényleg a sajátomé, vagy ezek tanult/szokott dolgok. Vizsgálódom. Erős támpontot jelent a kisfiam, aki éppenséggel nem bírálja az ilyesmit semminemű szóval vagy gesztussal, őt valahogy jobban érdekli, hogy apa hogyan cselekszik, és úgy gondolom mintaként nem rossz, hogy bármit csinálok, azt dinamizmus jellemzi. Ez persze nem kizárólag a táplálkozásnak köszönhető, de sokat dob rajta.

RAtti: cimborám küldte ezt a linket - http://www.absorice.hu/?gclid=CL3R08ikk ... tAod0kgAhg
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: SivatagiNyuszi » 2014. nov. 24., hétf. 10:42

Fu, akkor Cef, te ennek igencsak utana jartal, en meg gyomortukrozes bator sem vagyok, ugyhogy ezt inkabb most hagyom...

Egyebkent meg hatalmas gondom nincs, csak a szokasos kezdok puffadasa, de az is lassan javul, kulonosen most hogy a kombinaciokra is odafigyelek.

A heten viszont visszavettem a 600g zold levelbol mert par napig mar "hanyingerem" volt. Ugyhogy most 300g-ot csinalok egy par napig. Nalam a zold level az collard green, kale, spinach, koriander level, spenot - tehat sotet zold levelek. Ezeknek a levet turmixolom a banannal es keves egesz level megy bele.

Megneztem a rizses feherjet, szerintem jo lenne a termek, en meg meg is vennem, csak ne lenne benne aroma/szinezek. Nem ertettem miert "rontottak" el az amugy egesz jonak tuni natural termeket ezekkel? Kit erdekel hogy most eper izu e vagy sem? En natur is megennem egy turmixban.

A sacha ichi-t eszem napi 2 evokanallal, el valami inka gyumolcs pora, 2 evokanalban van 12 gramm feherje. Addig eszem, mig kifogy a zacsko, aztan majd megnezem, hogy van e ertelme.

Meg mindig kinezet: amiota irtam errol a mult heten, azota sikerult a nem erdekel dobozba eltenni. A hajam-kormom-borom jol vannak, koszonik szepen, ugyhogy innentol kezdve nem forditok kulonosebb figyelmet erre. Ha valaki jol erzi magat a nyers koszton, vidam, egeszseges, eros, megerto, gondoskodo stb, akkor ezek azert rengeteget nyomnak a merlegen, s mivel EZT adja tovabb a vilagnak, EZEKKEL a tulajdonsagaival gyogyitja es adja tovabb a kornyezetenek (gyerekek/csalad/kollegak stB), akkor meg kit erdekel ki mit gondol hogy most o hogy nezett ki ilyen olyan kepeken.

Mindenkinek jo napot kivanok.
SivatagiNyuszi
Néha írogat

HozzászólásSzerző: SivatagiNyuszi » 2014. nov. 24., hétf. 10:49

Ratti, ez biztos igy van, hihetetlen hogy mennyire nem ragunk meg semmit! Ha nem lenne a turmix nem is tudom mit csinalnek, nem lehetne ennyi zoldet fogyasztani.

Akinek gyereke van, az hogy tanitja meg a gyereket, hogy az mindent pepesse ragjon? Mert azt nem nagyon lehet ellenorizni? EZT kene az iskolakban tanitani, nem a tobbit.

Na jol van akkor, ragok tovabb, s varom a gyomorsavat.
SivatagiNyuszi
Néha írogat

HozzászólásSzerző: Dóra » 2014. nov. 24., hétf. 14:34

Sziasztok! Azt a rizsfehérjét inkább ne vegyétek, amiről most szó volt! Én megpróbáltam, és elég borzasztó :-(
Teljesen krétapor-állagú, nem is oldódik jól, és a megivása után még sokáig vacak érzést okoz a gyomorban. Akkor már inkább a hemp protein, ha fehérjeport szeretne valaki: http://www.provitamin.hu/organiqa-kende ... 50067.html
Dóra
Írogat

Hsz: 105

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. nov. 24., hétf. 15:22

Szia Cef!

Ha jól érzed magad a bőrödben, tetszik aki a tükörből visszanéz, vagy esetleg egy kirakatban jön Veled szembe akkor minden oké. -ha tényleg így van, akkor nem is kell vele foglalkozni. :)

Az említett fehérjét ismerem. -de azért kösz! :)
Egyszer már majdnem vettem is, de egyenlőre úgy vagyok vele, hogyha ilyen porok nélkül nem lehet előbbre jutni (vagy csak nagyon nehezen) akkor megette a fene az egészet. :? -na meg azért az anyagi része sem mindegy, már így is lényegesen többe van, hát még ha ezeket is venném. (átlag kb 10ft/1g fehérje, az azért elég drága) Akkor már lehet, hogy inkább a köleses vagy rizses csicseriborsóra szavaznék. :) :facelick:

De azért ajánlok én is egyet:

http://nitayoga.com/veganprotein/

Ráakadtam egy sima natúr rizsfehérjére is de most hirtelen nem találom, majd előkerítem. :roll:
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2014. nov. 24., hétf. 20:04-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. nov. 24., hétf. 15:29

Mégy egy kis adalék a "kinézet témához". :) -talán ezt is érdemes lenne figyelembe venni.

Ahogy látom nem csupán önmagával a soványsággal van a gond, hanem gyakran az aránytalansággal is.
Ha egy magas kalóriatartamú, nagy kalóriasűrűségű, fehérjében gazdagabb mindenevő étrenden nő fel az ember, akkor nagy valószínűséggel nagyobb darab lesz (magasabb, súlyosabb) mint amilyen "természetesen" lett volna.
Ha eztán egy ilyen étrenden felnőtt embert átállítunk (visszaállítunk) a maga, amúgy természetes nyers étrendjére (amin valószínűleg nem nőtt volna ekkorára) akkor aránytalanságok adódhatnak. –mivel a csontrendszer, már kialakult és ezen már nem igen lehet változtatni. (aránytalanabb lehet mint amúgy lett volna)
A nyersevőknél például nem egyszer azt látni, hogy a magasságukhoz képest túl vékonyak és (talán hülyén hangzik) de vékony nyakukon "nagy" a fejük a testükhöz képest. (ezt egy kicsit magamon is látom) Egyszerűen ez a (mindenevő étrenden felnevelt) csontozat/vázrendszer nem ehhez a kisebb súlyhoz lett kitalálva.
Egy természetben élő népcsoportnál kevésbé lehet ilyen probléma, mert Ők ugye azon az étrenden élnek amin felnőttek, és többnyire alacsonyabbak is mint mi. Ha most esetleg ők állnának át egy mindenevő étrendre akkor pont a fordított helyzet állhatna elő, nem lennének elég magasak egy nagyobb súlyhoz. (az átlag magasságot tekintve)
Szóval lehet, hogy ez a súly normális, de az sem mindegy, hogy valaki 150-160 –hoz 50-60 kiló, vagy 180-hoz. –akárhogy csűrjük csavarjuk ezt már elég nehéz úgy helyrehozni, hogy minden szempontból jó legyen. :hmm:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. nov. 24., hétf. 15:37

Nyuszi, turmix nélkül én is meg lennék lőve. :|

De legalább ez még mindig csak egy gép, a mindenevők egy csomó masinájával szemben. (malom, sütő gáztűzhely, mikro, pirító. stb. )
Ha meg valami folytán megszűnne pl. az elektromosság akkor max lenne időnk egész nap rágni. -még mindig könnyebb dolgunk lenne mintha ragaszkodnánk a régi ételeink elkészítéséhez.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. nov. 24., hétf. 19:22

Ez lenne az említett cucc. (ha esetleg valakit érdekel)

http://www.ildeefitness.hu/egeszseghaz_ ... zs-protein
RAtti
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10