80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: L.Nora » 2014. nov. 9., vas. 10:14

*egeszsegugyi
L.Nora
Inkább olvas

Hsz: 12

HozzászólásSzerző: Dóra » 2014. nov. 9., vas. 18:13

Engem a teljes nyerskoszttól leginkább a mennyiségek tartottak és tartanak vissza. Egyszerre kb. 2 banánnál és némi más gyümölcsnél vagy zöldnél többet képtelen vagyok megenni, mindig is kisétkű voltam. Arra pedig nem vagyok hajlandó, hogy állandóan azzal kínozzam a gyomromat, hogy a rosszullétig erőltetem az adagokat. És azt sem hiszem, hogy annyira természetes volna, ha emiatt nagyon gyakran eszem, mert akkor egész nap az evésről szólna. Tudom, van aki azt mondja, hozzá lehet szokni a mennyiségekhez. De talán nem véletlenül alakult ki az ember úgy, hogy kalória-sűrűbb táplálékot is egyen.
Dóra
Írogat

Hsz: 105

HozzászólásSzerző: cef » 2014. nov. 9., vas. 18:45

Sziasztok!

Hölgyek áruljátok el, hogy szobai mérleggel hogyan méritek ki a testzsírt. Nekem egy nagyon puccos géppel mérték ki - egyben sok minden mást is. Itt megragadom az alkalmat és elnézést kérek, a múltkor rossz adatot írtam be, nem 6,8%, hanem 13,6% a testzsír.

Az olajos magoknak áztatás alkalmával, amikor beindulnak az enzimfolyamatok, jelentősen megnő a fehérjetartalma, azt viszont csak gondolom, hogy a zsírtartalom lesz kevesebb.
Az omega3 kérdést úgy oldom meg, hogy fele-fele arányban lenmagból és napraforgóból csinálom a magos étket. Ez lehet kréker, lehet szósz is. Illetve a zöldek, ahogy Stoner is írja.
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. nov. 10., hétf. 10:23

Szia Cef!
A napraforgót sokáig szakmányban zabáltam, és vannak az országban népcsoportok, ahol a szotyievés kultúra... Meg lehet őket nézni, mit tesz velük a napraforgó. A baj az, hogy az omega6 40x-en múlja felül az omega3-at. Ezért legfeljebb csíráztatva jó, mert abban már nem az olajsavak szerepelnek, hanem inkább a fehérje jód és B12. Csak elég macerás a héját leszedegetni, de jó íze van. Alaptörvény, hogy az értékért értéket (munkát, időt pénzt) kell szembeállítani. Azért nem szeretik sokan a növényi étkezést, mert sokat kell agyalni (ez megy mostanában a legkevésbé, mintha valamiről lemaradnának...) Amikor ilyesmiket írok nem kritika, hanem köz-állapot felmérés...
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. nov. 10., hétf. 10:26

Szia L. Nora!
Én is ezt az utat követtem 42 éves koromtól, de korábbról is, csak akkor még nem tudtam, mi az egészséges...De ehhez sokat kell tanulni. A fő a minél jobb közérzet!!
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: cef » 2014. nov. 10., hétf. 19:48

Stoner!

A napraforgót is és a lenmagot is legalább fél napig áztatom/csíráztatom felhasználás előtt. Van hántolt napraforgóm, ami csírázik. Ez a verzió a szószra igaz, a kréker a Buotenko recept szerint készül, ahhoz még kerül néha szezámmag is.
Majd el felejtettem említeni: kendermag:) - csak ne lenne olyan drága
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: cef » 2014. nov. 10., hétf. 22:31

cef
Írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. nov. 11., kedd 9:39

Szia Gábor!

Szerintem a jódnak egy kicsit jobban nézz utána. -ha jól tudom pont fordítva van mint amire itt utalgatni szoktál vele kapcsolatban.
Szóval inkább a kevés jód okoz pajzsmirigy megnagyobbodást, anyagcsere lassulást, s ez által testsúlynövekedést.
Tehát ha a mi soványságunk esetleg összefüggne a jóddal akkor az azt jelentené, hogy sok jódot eszünk, "túlpörög" az anyagcserénk, és ezáltal fogyunk ill. nem tudunk hízni.

A ragadózók teljesen növényi étrendre való átállítását remélem nem gondolod komolyan. :hmm:
Ha a fogazat, bélrendszer hossza/milyensége, enzimtermelése, gyomor savassága, párologtatás, karmok, stb. stb. stb. alapján mi növényevők vagyunk (főleg gyümölcs) akkor egy ragadozó is egyértelműen ragadozó.
Ez nem azt jelenti, hogy nem ehetnek zöldeket/zöldségeket (így is esznek csak éppen a béltartalommal) de teljesen növényekre átszoktatni az legalább annyira természetellenes (vagy még jobban) mint az embert fűevésre kényszeríteni. ( a tehénnek lehet, hogy szuper kaja a fű, de nekünk gyorsan beletörne bicskánk)
Bocs, hogy ezt mondom, az a baj, hogy néha már olyan "komolytalannak" tűnő dolgokkal jössz elő (pl. legutóbb is ez a "permetezés"), hogy már azokat is nehezebben tudom Tőled komolyan venni amit tényleg komolyan kéne. (amúgy olvastad amit a kondenzcsíkról belinkeltem? -kíváncsi lettem volna a véleményedre, na de annyira azért nem lényeges :wink: )

A főtt kajákhoz csak annyit, hogy biztos a hormonokon keresztül is hizlalhatnak, de azért nagy hiba lenne az olyan egyszerűbb dolgokat teljesen fegyelmen kívül hagyni mint pl. az energia, vagy aminsavtartalom.

A fórum "ellaposodásával" kapcsolatban pedig azt látom, hogy nagyjából elmondtunk már minden fontosat, és egy ideje lényegében ugyanazokat a köröket futjuk újra és újra, aminek szerintem már nem sok értelme van. -mindenki ragaszkodik a kis "elméleteihez" :) Ami persze nem baj, lényeg, hogy jól érezzük magunkat. :D
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2014. nov. 11., kedd 13:33-kor.
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. nov. 11., kedd 9:47

A napraforgóhoz egy részmegoldás.
Kell venni hidegen préselés után visszamaradt lisztet, ebben vak sok fehérje is 49g/100g és kevés zsír 8g/100
Igaz, hogy ez így már nem olyan természetes meg nem is olyan finom, de legalább töredéke bent az omega 6.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: L.Nora » 2014. nov. 11., kedd 12:08

Sziasztok! Cef!
    A merlegemnek van olyan funkcioja,hogy testzsir,testviz meres.Kiirja a szazalekot.Voltam az ismerosomnel,es neki azert joval dragabb merlegei vannak,de az enyem is eppen olyan jo.
      Stoner!
        Es miket tapasztaltal? :wink: S Kozerzettel kapcsolatban,en majdnem 2 eve,hogy mas ember lettem(nagyobb valtozasok belsoleg,mint fizikailag).Neha kicsit *bolondnak*tartanak,hogy sokat nevetek :dance: es ,hogy nem szomorkodok kulombozo dolgokon,hanem inkabb megoldast keresek(amugy szerintem ez a normalis). (ettol eltekintve komoly ember vagyok 8) )
          Mostanaban a buzafulevel nem vagyok valami tisztaban..ugye Graham konyveben irja elso kriteriumkent,hogy csak olyan termekeket fogyaszunk amik izletesek,gusztusosak,es nem utolso szoban ugy ehetok ahogy a termeszetben megtalajuk..na a buzafu minden csak ez nem..fogyasztani tovabra is fogom..de attol meg igen furcsa termek marad.
          L.Nora
          Inkább olvas

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. nov. 11., kedd 13:52

A búzafűlén (és más hasonló "szuperfood"-okon) szerintem egyáltalán nem kell "fennakadni", sőt inkább alkalmazni kéne ha van rá lehetősék. :) -nem szentírás amit a könyv ír.
          (ha Graham úgy nézne ki mint ahogy nem néz ki, akkor talán minden szavát elhinném a könyvnek, de amíg nem sugárzik belőle az az egészség addig azért vannak fenntartásaim)
          Ha minden olyan tökéletes lenne, nagy választékú, trópusi, fáról szedett gyümölcsök, gazdag beltartalmú zöldek, "civilizációs stresszhatásoktól" mentes élet, születéstől számított nyes étrend stb. akkor talán feleslegesek lennének, de a jelenlegi gyümölcseinkkel, finomnak mondott salátáinkkal nagyon messze vagyunk a vadon (vadonban) termett növények tápanyaggazdagságától. -szóval amíg ez így van addig simán van helyük az étrendben.
          RAtti
          Grafomán

HozzászólásSzerző: L.Nora » 2014. nov. 11., kedd 16:01

RAtti! Szuperporokat mar sokat,tobbfelet is szettem 811 elott.Ha csak egy nap nem vettem be valamelyiket egybol lustanak ereztem magam..lassan abbahagytam oket.neha neha szoktam csak 1-2 felet fogyasztani(parom hasznalja oket,5-6felet).811 az eddigi legjobb szerintem.Ennel jobban meg sosem ereztem magam.Es minden olyan egyszeru(azert rengeteget olvastam,olvasok most is)..de azert nem kizart,hogy letezik 811 nel is valami meg jobb.
          L.Nora
          Inkább olvas

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. nov. 11., kedd 18:25

A szuperfoodok (pl. búzafű, alga) csak egy plusz lehetőség, nem kötelező velük élni, és nem is pótolják a természetes étrendet, inkább csak annak "feljavítására", gazdagítására szolgálnak.
          Kérdés, hogy mit nevezünk 811-nek?
          A 811-et is sokféle módon össze lehet állítani. Az alma, banán, saláta hármasa is nevezhető 811-nek, meg a változatos gyümölcsökből, zöldekből, magokból, esetleg csírákból stb. összeállított étrend is lehet 811.
          Ez utóbbihoz már kevésbé szükséges szuperkajáknak nevezett dolgokat használni. -de ezt nagy valószínűséggel érezni is lehet, (közérzet, testi szellemi állapot)
          A csírákat én is azért eszem rendszeresen mert pl. a salátaféléket önmagukban elég gyengécskének tartom (érzem), amin mondjuk egy nagy marék lucernacsíra sokat javíthat, illetve olyanabbá teheti amilyennek amúgy is lennie kéne.
          Meg ugye az is kérdés ki honnan indult. Több évtizedes szemétkaján élés, sokkal jobban elhasználja a szervezet tartalékait, amit egy "sima" étrenddel elég nehéz visszapótolni. Viszont ha valaki eddig is odafigyelt magára, fiatalabb, és még jó szintem vannak a raktárak akkor kevésbé fogja pl egy búzafűnek az előnyét érezni.
          Azt szoktam mondani, hogy a hiány és "tényleg tök jól vagyok" közt igen széles a határ, a szervezet "ennyivel" is elvan, de kétszer annyival meg még jobban. -egy bizonyos pontig.
          Pl volt, hogy szedtem jobb fajta c-vitamint a nyers kaja alatt, és az egyszerűbb sebek gyorsabban gyógyultak. Nem azt mondom, hogy e nélkül hiány volt, de jobb ellátottság mellet többre lehet képes a szervezet. -persze egy ésszerű határon belül. (de említhetnénk akár a b-vitaminokat is)
          Na de azért ne essünk túlzásokba sem, mert a testünk is "elkényelmesedhet", és ha nem kapja meg a szokásos adagot akkor azt átmenetileg hiányként érzékelheti. (bár szerintem ez természetes anyagokra kevésbé igaz, inkább a nagy dózisú mesterséges vitaminokra/ásványokra jellemző)
          RAtti
          Grafomán

HozzászólásSzerző: L.Nora » 2014. nov. 11., kedd 21:41

Szeretem en az almat,banant de azert nem akarom gyorsan megunni oket,plusz azert a valtozatossag nem rossz,sott.Mostanaban zsazsa,lucerna,voroslohere es a sokk sokk retek csira izlik nagyon.Dio,magfeleket fogyasztok,de nagyon nem annyit mint regen(anyosom csodalkozik,hogy a 3 kg brazildio,2kg kesu*ami azert nagyon nem mondhato nyersenek,1kg szezanmag,1kg napraforgo,amit o hozott kulfoldrol meg nagyon meg sem kostoltam oket,plusz az anyutol kapott 2-3kg kaiszinmag,meg van meg kendermag,mandula is itthon .811 ellot nagyon sok es gyorsan fogytak,most egy jo par honapig biztos eleg).Fejes salatat,zsenget,,napi szinten eszek(2-300 gr ot).Rukkolat,spenotot,zold zellert is 2naponta valamelyket.Tudom,hogy meg lehetne jobb is,de azert szerintem lassan es biztosan meg nagyobb valtozattosag lesz etrendemben..legalabbis tavasztol biztos.
          L.Nora
          Inkább olvas

HozzászólásSzerző: cef » 2014. nov. 11., kedd 22:29

Sziasztok!

Ha már szóba jött Graham kinézete: http://www.youtube.com/watch?v=KESKSTXTDLc
          Én nem tudok angolul, mit mond erről?

Illetve Markus könyvéből egy részlet:
          MISTAKES MANY RAW FOODISTS MAKE
          - too many SWEET desert foods- chocolate, “raw” cheesecake, cookies, cakes, parfaits
          -too much fruit ***
          -too many dehydrated foods- crackers, cereal, breads, kale chips, candied nuts
          -not enough cleaning out**(enemas/colonics) to help detox regularly (one of the biggest)
          -not enough leafy greens (should be half of diet) (second biggest reason)
          -roots are main “vegetable” source. Roots have too much sugar and starch, cut down !
          -don’t chew food enough (undigested cellulose digest, causing gas, malnutrition)
          -not enough stomach acid (from too much sweet stuff, not enough bitter) hence the gas
          -don’t exercise enough. ** Cardio and weight bearing exercises are necessities
          -bad food combining (nuts and fruit etc)
          -too many ingredients in recipes- need to keep things simple
          -don’t soak nuts and seeds
          -eat too many nuts (seeds are much better)
          -eat before bed (should stop eating after dark)
          -Agave nectar (latest findings say it isn’t good for you)
          -eat the same foods over and over, not enough variety (leads to deficiencies)
          -Stress (too worried about things) or in Denial (head in the clouds, not grounded)
          -they cheat more than you think. It’s ok until cheating becomes a secret addiction
          -not enough vital minerals (seaweed, magnesium, MSM etc)
          -not enough supplemental enzymes
          -don’t go to sleep early enough (around 10)
          -didn’t get mercury fillings removed- major toxic dump into body from raw detoxing

RAtti egy korábbi kérdésedre a válasz: főtt mennyisége a nyershez képest kb 15-25% arányban kelül vissza egyelőre. Ez kb egy nagy tál gabona, vagy krumpli, párolt zöldség utolsó étkezésként. De már látom, hogy még idén visszatérhetek a teljesen nyershez.
          Szép ez az élet! :)
          cef
          Írogat

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10