80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. okt. 25., szomb. 14:03

Szia Cef!

A böjtökre sajna én sem vágyom annyira, pedig biztos jó lenne. (meg egy májtisztítás sem ártana, lelkileg már készülök rá :) )
Ilyen fél napos "visszafog magamat" szoktam időnként csinálni, hogy reggeli kezdés helyett csak délben nyúlok szilárd kajához, addig meg csak valami léféle van. (de már ennek is jó a hatása, csak vigyázni kell hogy kajakezdéskor ne zabáljuk túl magunkat :facelick: )
Egy vízböjt talán jobban tisztít, de összességében egy léböjtöt én is sokkal jobbnak tartok.

Már hiányzott egy kis "fehérjézés". :lol:

Szóval az elmúlt időben továbbra is foglalkoztam vele, és csak megerősíteni tudom amiket eddig is mondtam. Sőt talán még annál is fontosabbnak tartom! (főleg ha valaki hosszú távon gondolja, és tényleg jó formában szeretne lenni)
Egy mindenevő az féljen a túladagolástól, de nekünk itt a nyers kaján sokkal inkább a különféle aminosavak hiányától (illetve megfelelő mennyiségétől) kellene tartani. Ami egy egyszerűbb nyers ételben van (alma, banán, saláta, néha egy kis mag) az -egy kis túlzással- szinte NULLA. -mondhatjuk, hogy ezzel csak vegetálni lehet. (hacsak nem viszünk be a kelleténél sokkal több kalóriát)
Ha nem esszük túl magunkat pl. magokkal, vagy valami más koncentrált valamivel akkor szinte kizártak tartom, hogy egy normális nyers étrenden túllőjünk a célon.
Azt kellene végre megérteni (nem Neked szól, csak általánosságban mondom) hogy fehérje (vagy hívjuk inkább aminosavaknak) NEM CSAK! izomépítéshez kell. (az emberek többsége mindjárt ezzel köti össze)
Ha nincs elég ill. megfelelő minőségű/arányú, akkor az mindenre negatívan hat.
Vitaminok, ásványok felhasználása, enzimek hormonok termelése, máj, szívműködés, csontanyagcsere, fog, haj, bőr, körmök állapota stb. stb. (a mai modern világban általában nem kérdés a fehérje, de ugye vannak olyanok mint mi, akik "nem ezen bolygón" élnek :wink: )

Például amikor nyers vega körökben ritkább csontokról, fogromlásról hallunk, akkor a kalcium és más anyagok mellett nagy valószínűséggel a megfelelő aminosavakkal is gond lehet (pl. lizin) amik a kalcium beépüléséért felelősek. (kalciumot önmagában aránylag itt is könnyen össze lehet szedni) Vagy kalóriahiány, ami miatt abból a kevésből még kevesebb jut célba. (mivel egy részéből jobb híján energia lesz)
Tehát ahogy eddig is írtam, sokkal komolyabbak kéne venni mint ahogy pl a könyv írja. -nem beszélve arról ha valakinek olyan elvetemült gondolata támad :roll: , hogy egy hajszállal nagyobb szeretne lenni 8) .

Ehhez még csak annyit, hogy nehezem tudom megállni szó nélkül :) amikor a vegák, vagy nyersevők időről-időre különféle nyers vagy/és vegán testépítőbajnokokat hoznak példaként, hogy lám-lám, nem kell ahhoz húst enni, meg a fehérje sem lényeges stb. hogy izmot növeljünk.
Csak ha kicsit jobban megnézzük az étrendjüket, akkor már kilóg a lóláb. Szinte kivétel nélkül tele van szuperfood-okkal, elég nagy mennyiségű fehérjeporokkal, vagy szóját eszik szójával. stb. (a kreatint már nem is említem) -nem értem, hogy akik ezeket felteszik ezt nem látják? :hmm:
Oké, hogy nagy munka van mögötte, de így nem egy olyan nagy szám. 100-150 g fehérje az növényin is meg állatin is lényegében annyi. Akkor lenne igazán nagy szám ha ezt zöldön, gyümölcsön 50g fehérjével érnék el. -de ilyet elég nehéz találni. Szóval csak azt akartam mondani, hogy nagy csodák, nincsenek, "semmiből" nem lesz "semmi".
(ja, és nem baj ha valaki ezzel nem ért egyet, nem akarok senkit meggyőzni, mindenki csinálja ahogy akarja)

A sóval kapcsolatban:
Én a néhai sózásom mellet is ugyanúgy kívántam és ettem is a turmixokat/zöldeket, nem vettem észre, hogy e miatt nem kívánnám. És nem hinném, hogy egy zsemlében lévővel 2 hétig szórakozna a szervezet (vese vagy akár a bőrünk), ha így lenne már több 10 kilók lennének bennünk.

Én pl nem magáért a sóért eszem a sót (ha eszek) hanem mert e nélkül a főtt kaják többsége ugyebár ehetetlen. -gondolom ezzel nem mondtam újat. (ha meg már főzök akkor nem az a kis só lesz a fő ludas)
És lehet "jobbfajta" sót is kapni amibe az ipar még nem piszkált bele.
Paul Bragg szerint napi 1 grammot még elvisel a szervezet, és olyat is ír a könyvében, hogy vizsgált olyan földet ahova az állatok gyakran jártak nyalakodni. :facelick: -mármint földet. :) Igaz, hogy konkrétan nátrium-kloridot nem talált benn (ez már mesterséges) de egy csomó más ásványi anyagot igen.
Ha úgy nézzük a majmok és (más állatok) is nyalogatják, vagy esznek néha földet vagy esetleg más egyéb élettelen anyagot.
Ha ezeket az állatok tudják hasznosítani (vagy legalábbis annyira nem nyírja ki őket), akkor egy minimális mennyiségű természetben előforduló só sem lehet akkora gáz.
Persze nem azt akarom mondani, hogy jó, csak ne túlozzuk már el annyira de annyira.

Szép napot! :)
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. okt. 25., szomb. 19:08

Szia Gábor!

Véletlenül sem bántásnak szántam, csak azért írtam, hogy nehogy azt hidd, hogy azért mert eszembe jut a só, vagy a főtt ételek attól már nincs elég erős érdeklődésem, késztetésem az egészség irányába.
És egyáltalán nem akarom Veled összehasonlítani magam, Te is csináltad ahogy tudtad/tudod, meg én is csinálom ahogy tudom. -egyikünk sem tökéletes. (egyelőre :D )
Engem is nagyon érdekel ez téma, de azért nem szeretnék itt annyira leragadni, meg állandóan magamat figyelgetni, kísérletezgetni stb. -az elmúlt időben már túl sokat is foglalkoztam vele.
(ezt persze egyáltalán nem bánom, mert ez a tudás, tapasztalat megmarad, és vényebb fejjel is sok hasznát vehetjük, még ha esetleg el is kalandoznánk más felé)

Amúgy nem a sóvárgás miatt van, hogy időnként a régi kaják felé kacsintok, csak próbálok egy "minden szempontból" aránylag jó megoldást keresni.
Nem akarok megint rád mutogatni, de Te is visszavetted a kenyeret, mert önmagában kevésnek tartottad a 811-et. Nekem nincs ilyen kenyerem úgyhogy kénytelen vagyok másban gondolkodni. (ne félj, nem azért hoztam szóba, hogy kicsalogassam a szupertitkos receptjét ;) )

Fokhagymát aránylag ritkábban eszek, de pl. lilát, újhagymát azt rendszeresen. -szerintem is jók, függetlenűl attól hogy mit mond a 811. (mondjuk sosem ragaszkodtam hozzá annyira szigorúan, még ott is sok minden változhat, elsősorban a lényeg, hogy élő valami legyen)

A májtisztítással kapcsolatban eléggé megoszlanak vélemények. -én is ezért halasztgatom.
Valakinek bejön, valakinek meg állítólag többet ártott mint használt. (persze kérdés hogyan csinálták, és hogy milyen életmód mellett)

Nálad a kellemetlenségek mellett azért volt valami pozitív hatása is? -valóban jöttek azok a kövek?
Illetve pontosan betartottad amit a könyv ír? ( Andreas Moritz A csodálatos máj- és epehólyag tisztítás)

Állítólag létezik kíméletesebb formája is, ahol nincs keserűsó, csak olaj meg a többi, de ennek jobban utána kéne nézni.
Többen azért ajánlanak egy ultrahangos vizsgálatot előtte, mert ha az epehólyagban van valami nagyobb gubanc akkor, esetleg komolyabb mellékhatások is adódhatnak.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. okt. 25., szomb. 19:45

Szia Ratti!
Az van, amit már írtam: a főttet nem lehet megenni só nélkül! Ugyanúgy, ahogyan a húst sem, pláne nyersen, de ettől még az eszkimók megeszik, mikor kibelezik az állatokat..
Tehát, ami nem lehet megenni nélküle, azt nem is kell megenni. Ugyanakkor az alga (superfood) sós is, és tele van mindenféle aminosavval is.
Én teszek a salátámra kevés repceolajat is, ami szintén superfood-nak számít, de ezek együtt már igen kielégítő komplexet alkotnak,
Mindig az számított nálam, hogy minden legyen az étrendemben. Ma is fát hasogattam és cipeltem 2 óra hosszat gond nélkül. Holnap fákat fogok kivágni és hazaszállítani, itthon összehasogatom, berakom. Minden napom ilyen nehéz munkával telik, esténként meg írok, ha belefér a napba. Szóval akkor mi hiányzik nekem? Tudom, hogy nem rólam beszélsz, de miért nem elég az embernek ennyi fehérje. Na a kenyér, ami a korábban feltett kép alapján egy falat szinte. Az is superfood. De egyéb iránt meg csak nyers gyümölcs és zöld. A reggeli obligát 1 l lé nem maradhat ki. Abban is van egy csomó fehérje. A banánban is, a kákicsban is, és a spenótban is, jó sok. Azért elég ennyi a maximális aktivitás mellett, mert nincs olyan bennem,amire elmegy a felesleges takarítás miatt. A teljesen ökonomikus étkezés ezt jelenti.
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. okt. 25., szomb. 20:21

Gábor nem azt mondtam, hogy Neked hiányzik. -ne érts már mindig félre, óvasd e jobban amit írtam. :)
Ha Te eszel bőven zöldeket (vadakat is) e mellett algát, és még egy kis kenyeret is akkor valószínűleg a fehérje Nálad nem kérdés. -főleg ha a súlyoddal is elégedett vagy. (az a kis szelet szerintem legalább 10 gramm fehérje, ami már soknak számít, főleg ha olyan aminosav is van benn bőven amiből eddig kevés volt, pl. metionin)
Te írtad hogy e nélkül jóval az ideális súlyod alatt voltál, amin nagy valószínűséggel a kenyérben lévő fehérje is segített. -ha tetszik ha nem. Nem kell túladagolni, de ne is legyünk már ennyire "fehérjeellenesek". Ahogy látom a vegák néha már hajlamosnak átesni a ló túloldalára.
(egyébként meg írtam is, hogy ez azokra vonatkozott akik hosszabb távon szinte csak gyümölcsön akarnak eléldegélni, egy kis saláta mellett)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2014. okt. 25., szomb. 22:17

Gabi bá mindig perverz kiváncsiság győtör mikor a beszámolódaiadt olvasom.Én 8 évesen már betont ,habarcsot hordtam apaámnak a az építkezésem párizsis szenyóval,mai is minden szemetet megeszem ami létezik,de nem gondolnám hogy nem tudnám lenyomni azt ami Te a fa hordás címmel írsz,bármikor bármennyit bárhola szemét kajákon,mondjuk annyi előnyőm van hogy 45 éves vagyok és olyan alapok vannak hogy beszarsz,ezért sántit sajna minden amit írsz,de futhatunk maratont teniszezhetünk,focichatunk túrazhatunk bármit,ez igaz Rati tesóra is meg Ivánra is( VELE MONDJUK A TENISZT KICSERÉLNÉ PINYÓRA) tehát csak arizsa megy valós teljesítmény nincs a duma mögött ez a kurva nagy baj:(
borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. okt. 27., hétf. 9:47

Laci!
Nem kívánok semmi mást, mint, amit magamnak is kívánnék.
Ratti!
Nem értettem félre, csak magyaráztam. Azt próbálom a saját példámon ecsetelni, hogy ki kell találnunk, mi az a fontos, amiből kevés is elég, és nem több. Nincs semmi olyan, amit ne próbáltam volna már ki és nem véletlenül lyukadtam ki ennél az étrendnél. Aki nem akar változtatni, az nem is fog.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2014. okt. 27., hétf. 22:47

Ej az a (rák)fene nagy versenyszellem ...

Ma melóban éppen kérdezte egy kedves munkatársam, miért vagyok lefogyva, nem vágyom e olyan fizimiskára mint a 100 kilós gyurmás koléga.
Ismerős kérdés? :)

Ma már értem miből fakad egy ilyen jellegű kérdés.
Mielőtt válaszoltam volna, visszakérdeztem, hogy mit társít a kérdése mögé: pl betegnek vél, gyengének, ilyesmi - azt mondta nem tudja ...
Természetesen elmondtam neki, hogy szakítottam a modern étrenddel (is), és hogy ezt miként tettem és mik történtek. Úgy tűnt érdekli, meglátjuk így van e - könnyen kiderül, ha jön érdeklődni:)

Mai bevitel:
2755kcal
749g szénhidrát
29g zsír
38g fehérje
+/- 200kcal, mert "gurmé" volt a vacsora, konkrétan csicsókás lenmagkenyér (hagymával de fincsi!). Annak az összetevők mennyiségét jobbára sacc alapján számoltam.

Sok mindent persze nem csináltam, így teljesen indokolatlannak tűnik a sok szénhidrát :)
De a fehérje kevésnek tűnik ...
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: cef » 2014. nov. 6., csüt. 22:09

Sziasztok!

4 hónap 80/10/10RV után visszatérek némileg a főttekhez. Úgyis untam már a banánt:)
Ami a néhány elvárásom közül teljesült ezzel kapcsolatban, az az erőnlét javulása, ez maximálisan bejött, illetve a szinte teljes nyavajamentesség (semmi fejfájás, semmi köhögés, semmi tüsszögés, semmi itt fáj ott fáj, semmi ilyesmi - max egy két nem jól sikerült kombináció miatt némi metánfejlődés:). Ez persze csak fizikai szint. Mentális szinten viszont kaptam némi meglepetést, konkrétan a tisztább gondolkodás lehetősége bontakozik ki szépen. Igazából ez okozza a paradoxont, mert így olyan érzelmi dolgok jöttek elő, amihez szükségét érzem egy kis kajadrognak, hogy könnyebben átvészelhessem amíg megoldásra kerülnek.

Olvasta valaki a Gabona Babona-t?
Szerintem erősen hiányos....
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. nov. 7., pén. 9:35

Sziasztok!
Hm.
Vajon az történik-e ezzel a topickal, mint a többivel?
Nem tudom, mennyire értitek a kérdést.
Volt egyszer egy 811. Erre Smanag, vagyis Iván létrehozta ezt a fórumot. De mielőtt a történelem ilyetén közeli eseményeit elemeznénk, nekem is volt egy topicom: Egészség-receptek címmel, amibe sehogy se tudok belépni, de nem az a baj, hogy formálisan tilos, de a hülye jelszavasdi keresztül -kasul üti egymást. Ott se történik semmi érdemleges, csak a mérgek reklámja... Nem is baj, mert, amit mondani akarok (Különösen Borcsok Úr figyelmébe!Aki keresi, ki kivel van...), az, hogy kb 20 év alatt a csodamódszerek jöttek-mentek, de a lényeg nem változott: az emberek le vannak drogozva, és senki se bírja ki az egyszerű, de némi szenvedéssel járó étkezést. Az alaptörvény adva van, sőt a törvény cáfolata is itt van: az ember jól néz ki és jól van (naná, hiszen azt ehet, amit korábban, de ne egyen krumplit, kenyeret stb.. vagyis elnevezzük paleolitnak és jól megélünk belőle és általa. A törvény szerint élők nyamvadtak, fáznak, viszont sokáig élnek és nem betegek. A többiek k. jól vannak, egészen az első betegségig, amikor azonnal futnak a doktorbácsihoz (Ferencsik. Isten nyugosztalja!)
Azért vagyok ilyen kemény, mert azt látom, hogy itt sincs senkiben elég kurázsi ahhoz, hogy merjen szenvedni azért, hogy végre lássuk is, hogy amit hiszünk és tudunk, az hosszú távon (!) valóban hoz némi eredményt. Roy Walford se véletlenül élt (és halt meg), aki kimondta a KALÓRIASZEGÉNY, TÁPANYAGBAN DÚS táplálkozás alaptörvényét, ami mindent felülír, és amibe belefér a 811, de nem fér bele a főzés-sütés (paleolit), hiába is ábrándozunk rajta, és hiába jön a következő tél megint. Ébresztő fiúk! Inkább keressétek az Alacor búzát, mert ott lehet a megoldás a fehérjeproblémára. Ha egy tál zölddel eszi az ember azt a kevéske kis kenyérkét, akkor a kecske és pláne a káposzta és az összes zöld és gyümi, ha nem is marad meg, de energiává alakul. De ha elkezdjük enni a korábbi marhaságokat, visszajönnek azok a bajok, amik miatt nekiálltunk próbálkozni. Ne lépjünk bele ugyanabba a csapdába! De nem ez a topic a fontos, hanem, hogy mi az igazi kihívás. MI az igazi férfimunka! Borcsok Úr pedig nyugodtan keresgélhet a disznótoros topicok háza táján. Ja: és a kecskét nem lőjük le. Ugye?
Csók.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Stoner 2014. nov. 8., szomb. 9:08-kor.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. nov. 7., pén. 14:26

Szia Cef!

Olvastam a könyvet. Nem tudom, hogy a hiányosság alatt mire gondolsz pontosan, én a tekintetben vártam mást, hogy több ellenérvet fog felsorakoztatni a gabonák ellen, de a kritikák leginkább a finomított, hagyományos ételek ellen szóltak, nem pl egy sima barna rizs vagy köles ellen. (persze tudjuk, hogy ezek sem tökéletesek)
Amúgy a köles -ha minden igaz- nem savasít úgy mint a többi gabona, glutén sincs benn és a rostjai sem olyan durvák. (inkább pektin)

Nem tudom hogy mennyi főttet tervezel, de szerintem 25% valami "könnyebbtől" sem lesz valaki észrevehetően betegesebb.
Amúgy csak a droghatás az ok?
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2014. nov. 7., pén. 14:45

Szia Stoner!

Egyetértésem fejezem ki feléd.
Sőt a visszalépős módszerem is erősen hasonlít a tiédhez.
Olyan ez, mikor az ember az emelkedőn visszavált egy fokozatot, a nagyobb nyomaték kedvéért.

RAtti!

A gabonás könyv hiányosságát abban vélem felfedezni, hogy kismilló kutatás meg tanulmány mutat rá egészséges népekre, akik gabonát IS esznek! És az ellentét elemzése is megért volna egy misét. Személy szerint már megtettem:)
Nem a droghatás az oka, amiért visszaveszem a főttet, csak kihasználom ezt a tulajdonságát, merem állítani hogy az eddig megtanultak alapján ésszel.
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. nov. 7., pén. 14:58

Szia Gábor!

Jössz ezzel kurázsival. -benned van elég?
Neked miért nem volt elég a színtiszta 811? (talán egy évig bírtad)
Mért nem volt jó 54 kilósan? Ha Te olyan jól emészted a zöldeket akkor miért nem laktál velük annyira jól? (kenyér nélkül) Ha jól emlékszem valami olyasmit írtál annó, hogy jó-jó a 811, de azért Te sem vagy a saját magad ellensége.
Bocs, csak azért vagyok "ilyen kemény" :D mert megint olyan dolgot próbálsz "számon kérni" másokon amit Te sem igazán tudtál teljesíteni.

Jelenleg a két dolog közt vagyok (nyers és nyers+valamennyi főtt) nem sikerült még dűlőre jutnom. -de most annyira nem is töröm magam.
Hirtelen ahhoz tudnám ezt az egészet hasonlítani mint amikor egy gépet maximumra tekerünk, ami ugye huzamosabb ideig nem tartható, de ha kicsit visszaveszünk a tempóból akkor már igen.
Nem tudom ki hogy van vele, de egy szinten túl már ez az egész több energiát igényel mint amennyi pluszt ad.
A 811-el jó nagy "feladatot" vállal aki ebbe tényleg hosszú távon belevág. És ha nem sikerül 100%-ban teljesíteni, akkor mi van? -még így is sokkal előbbre lesz mit ahonnét indult.
Félre ne értsd ez nem kifogás akart lenni, inkább csak józan gondolkodás?
Mint tudjuk tökéletes megoldás nincs, max csak "optimális" ill. keressük a kisebbik rosszat.

Amúgy milyen marhaságokra gondolsz? Pl. krumpli? Én speciel nem a krumpli okozta káros hatások miatt kezdtem bele nyers étkezésbe.
Na de az elmondottak még nem jelentik a nyersről való lemondást, csak barátkozok a gondolattal. :)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Dóra » 2014. nov. 7., pén. 15:04

Csak azt nem értem, hogy ami ennyire jól kéne működjön, az miért okoz fennakadásokat azoknál is, akik évek óta próbálják követni. Persze, mindenhez idő kell. De aminek „papíron” működnie kéne, mégsem biztos, hogy az életben is úgy van. Lehet, hogy valaki a paleo-n is él 100 évig egészségesen. Mások, mint a Hunzák, gabonával is hosszú életűek és kevés a betegség. Arra sajnos még egy bizonyíték sincs, hogy a 80/10/10 tényleg hosszú és teljesen egészséges életet ígér. De én drukkolok a legkitartóbbaknak, hogy ti legyetek az első élő bizonyítékok!
Dóra
Írogat

Hsz: 105

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. nov. 7., pén. 15:06

Cef jó volt ez a visszaváltós hasonlat, én is valami hasonlót akartam mondani a gép max-ra tekerésével.

És igen, a gabonát IS fogyasztó természeti népek is megérnének egy misét, oké hogy más a környezet meg minden de gondolom sokan kibékülnének vele ha olyan egészséget élhetnének meg. Pláne ha azt is figyelembe vesszük, hogy sok nyersevőből messze nem sugárzik az a fene nagy egészség mint amit az ember elvárna. -vannak még "homályos" részek.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. nov. 7., pén. 15:16

Dóra jó a kérdés.

Szerintem kell még ehhez pár évtized vagy generáció, hogy igazán kiforrja magát a dolog.
Csak egy apróság:
Ha valaki ebbe belevág, az elején még nem gond, hogy napi x banánt (8-10-12) meg kell ennie, hogy tartsa magát. De ha belegondolunk abba hogy eztán már évtizedekig így lesz (hacsak nem fogjuk a sátorfánkat) akkor az már nem valami bizalomgerjesztő. (persze szeretjük a banánt, de abba azért már egyáltalán nem vagyok biztos, hogy ilyen mennyiségben is jó)
Egy hagyományos vega étrend sok nyerssel (mértéktartással, böjtös napokkal kiegészítve) kb tudjuk hogy hova vezet (mármint hogy elég jó) de a 811-el kapcsolatban egyenlőre csak tippelni tudnunk. -vagy jobban bejön, vagy nem.
RAtti
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10